Handelen met dag-, week- en maandopties

Moet u nu dagopties of weekopties verhandelen? Of toch maar beter de gebruikelijke maandopties?

In dit artikel worden de verschillen tussen de mogelijkheden besproken en weet u perfect welk type expiratiedatum past in uw strategie.

De onderwerpen die worden besproken:

  • Wat zijn opties?
  • De eigenschappen van dagopties & weekopties.
  • Voordelen van dagopties & weekopties.
  • Opties via LYNX.

dag-week-maand-opties

Wat zijn opties?

Opties zijn derivaten die de koper ervan het recht geeft om de onderliggende waarde te kopen of verkopen. Dit recht is uitvoerbaar tegen een vooraf afgesproken datum. Deze specifieke datum noemt men de expiratiedatum. Voor een gedetailleerde uiteenzetting over optie expiraties lees: ‘Alles wat u moet weten over optie expiraties.

Langlopende opties

Opties kunnen een expiratiedatum hebben die enkele jaren in de toekomst ligt. Deze opties worden vaak gekocht met defensieve aandelen als onderliggende waarde of bij de verwachting van een stevige beurscorrectie. Het maximale verlies is slechts de optiepremie die betaald wordt.

Maandopties

Wanneer beleggers spreken over opties, gaat het negen op tien over maandopties die ze verhandelen. Dit type optie heeft de standaardexpiratiedatum. De maandopties vervallen elke derde vrijdag van de maand. Maandopties hebben het hoogste volume van de verschillende soorten expiraties.

Weekopties

Belgische optiebeleggers tonen een veel grotere interesse in de opties op de AEX 25 dan op de Belgische BEL 20. Sinds 2006 is het mogelijk voor beleggers om te handelen in de weekopties van de AEX. Voor 2006 was het enkel mogelijk om in de maandopties te handelen. De weekopties vervallen elke week op vrijdag.

Dagopties

Zoals de naam al doet vermoeden zijn dagopties, opties die maar een looptijd hebben van één dag. Voor de AEX-index kan u opties aan- en verkopen tot twee dagen in de toekomst. Dit type opties hebben de minste tijdswaarde van alle mogelijke opties.

De eigenschappen van dagopties & weekopties

Kortlopende opties hebben een aantal eigenschappen waarvan u zich zeker bewust moet zijn. Hieronder krijgt u een opsomming van de belangrijkste:

  • De optieprijzen van kortlopende opties zijn beduidend lager dan bij identieke opties met een langere looptijd. Dit komt doordat er minder tijdswaarde in de optiepremie vervat zit.
  • De optieprijzen van dagopties en weekopties veranderen sneller dan die van een maandoptie. Dit komt doordat de kortlopende opties een hogere gamma hebben. De gamma beïnvloedt op haar beurt de delta. En de snelheid waarmee een optieprijs verandert, wordt gedreven door de optiegriek delta. U kan al raden dat optiegrieken zeer belangrijk zijn bij dag- en weekopties. Lees er hier alles over de optiegrieken. Door de hoge bewegelijkheid is het niet evident om een trade te corrigeren indien nodig.
  • Doordat kortlopende opties doorgaans minder liquide zijn, heeft dit tot gevolg dat een belegger te maken kan hebben met hogere spreads (verschil bied- en laatprijs).

We kunnen besluiten dat hoe korter de looptijd is, hoe meer u als belegger vertrouwd moet zijn met de opties. Dit type opties moeten aanzien worden als een tool en niet als de heilige graal.

Voordelen van dagopties & weekopties

Wanneer u als belegger de mogelijkheid heeft om uit meerdere vervaldata te kiezen, geeft u dit een enorme flexibiliteit in het ontwikkelen van uw strategie en in het beheren van uw risico’s. U kan als optiebelegger preciezer tewerk gaan en uw timing beter beheren. Dit kan van pas komen bij een gepland risico-event.

Voorbeeld: U bent long in een future S&P 500 en er worden kortelings cijfers gepubliceerd over de
Amerikaanse arbeidsmarkt. In deze situatie kan u zich perfect en goedkoop verzekeren
door een put weekoptie te kopen.

Wanneer u als belegger op korte termijn een sterke beweging verwacht, kan u perfect tegen een lage kost een put – of call optie kopen. De tijdswaarde is namelijk laag bij week- en dagopties. Bovendien geniet u van een hoge delta. Voor Belgische beleggers die op korte termijn wensen te handelen, heeft dit als voordeel dat u geen beurstaks verschuldigd bent op een optietransactie.

dagopties-weekopties-maandopties-beleggen-opties

Handelen in opties via LYNX

Optiebeleggers zijn bij LYNX aan het juiste adres. U kan als belegger handelen in Europese & Amerikaanse maand-, week- en dagopties. Het aanbod is natuurlijk één factor van een succesformule. De tweede factor die het volledig maakt zijn de verschillende optietools. Combinatieorders verzenden, visueel de kansverdeling zien van uw optiestrategie, de risico-impact op uw portefeuille bij het toevoegen van een optie. Dit zijn allemaal tools die u bij LYNX achter de hand heeft als optiebelegger.

Optiontrader
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Meer:
Profiteer ook van beleggen met een voorsprong

LYNX biedt u vele voordelen en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers van België

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Onze brochure met uitgebreide informatie over online beleggen en daytrading bij LYNX
  • Onze tarievenlijst: aandelen, opties, futures, forex, ETF's & sprinters
  • Uw openingsformulier
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws