Navigeer de volatiele beurzen met de Average True Range

De Average True Range indicator (ATR) wordt vaak verwaarloosd door beginnende beleggers en ze verkiezen vaak andere op momentum gebaseerde indicatoren. Nochtans is de ATR een belangrijk onderdeel voor volatiliteitsbewuste ervaren beleggers die geïnteresseerd zijn in het peilen van het huidige volatiliteitsniveau of in het proberen om te anticiperen op mogelijke prijsuitbraken. Ervaren beleggers zijn zich ervan bewust dat effecten lage en hoge volatiliteitsperiodes meemaken.

Hierdoor is de Average True Range een waardevol indicator voor uw beleggingen en moet het zeker in uw arsenaal van indicatoren toegevoegd worden.

In dit artikel zullen we daarom uitleggen hoe de Average True Range indicator werkt en hoe u het kunt implementeren in uw beleggingen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Average True Range

Wat is de Average True Range?

De Average True Range (ATR), ontwikkeld door J. Welles Wilder, is een indicator die de volatiliteit van een effect meet. Zoals de meeste van Wilder zijn indicatoren, werd de Average True Range oorspronkelijk ontworpen voor beleggingen in grondstoffen. Grondstoffen zijn vaak volatieler dan aandelen en waren vaak onderhevig aan volatiele prijsbewegingen. Een volatiliteitsformule die alleen op het hoog-laagbereik is gebaseerd, zou de volatiliteit van een beleggingsproduct niet correct kunnen berekenen. Daarom creëerde Wilder de Average True Range om de volatiliteit beter te bepalen. Het is belangrijk om te onthouden dat de ATR geen indicatie geeft van prijsrichting, alleen volatiliteit. In het onderstaande voorbeeld zien we de Average True Range indicator die is toegevoegd aan een grafiek. De zwarte lijn representeert de ATR-indicator, de lijn stijgt naarmate er meer volatiliteit is.

De ATR kwam tevoorschijn in Wilder zijn boek uit 1978, ‘New Concepts in Technical Trading Systems’. Dit boek bevat ook de Parabolic SAR, de Relative Strength Index (RSI) en het Directional Movement Concept (ADX). Ondanks dat de indicatoren van Wilder al voor het computertijdperk zijn ontwikkeld, worden ze tot de dag van vandaag nog steeds door de meeste beleggers gebruikt en blijven ze populair.

De Average True Range formule

De Average True Range indicator beweegt op en neer naarmate prijsbewegingen in een effect groter of kleiner worden. Een nieuwe Average True Range waarde wordt berekend nadat elke tijdsperiode verstrijkt. Op een grafiek van één minuut wordt er na elk minuut een nieuwe ATR-waarde berekend. Op een dagelijkse grafiek wordt elke dag een nieuwe Average True Range waarde berekend. Al deze waarden zijn uitgezet om een ​​doorlopende lijn te vormen, zodat beleggers kunnen zien hoe de volatiliteit in de loop van de tijd is veranderd. Om de ATR met de hand te berekenen, moet u eerst een reeks True Ranges (TR’s) berekenen. De True Range voor een bepaalde periode is de grootste van de volgende 3 mogelijkheden:

  • Huidige top min de voorafgaande sluitingsprijs
  • Huidige ​bodem min de voorafgaande sluitingsprijs
  • Huidig ​​top min de huidige bodem

Het maakt niet uit of het getal positief of negatief is. Bij de berekening wordt de hoogste absolute waarde gebruikt. De waarden worden voor elke periode geregistreerd en vervolgens wordt een gemiddelde genomen. Doorgaans is het aantal bij de berekening gebruikte perioden meestal 14.

J. Welles Wilder, die de ATR ontwikkelde, gebruikte de volgende formule voor opeenvolgende periodes, nadat de initiële ATR van 14 perioden was voltooid, om de gegevens duidelijker uit te beelden:

Huidige ATR = [(eerdere ATR x 13) + huidige True Range]/ 14

Wat vertelt de Average True Range ons?

Oorspronkelijk ontwikkelde Wilder de Average True Range (ATR) voor grondstoffen, maar de indicator kan ook worden gebruikt voor aandelen, indices, futures, valuta, etc. Simpel gezegd, een beleggingsproduct met een hoge volatiliteit heeft een hogere ATR en een beleggingsproduct met een lage volatiliteit heeft een lagere ATR. De ATR kan ook door technische analisten worden gebruikt om in en uit de beurs te stappen, en het is een handig hulpmiddel om aan een beleggingssysteem toe te voegen.

Het is gemaakt om beleggers in staat te stellen de dagelijkse volatiliteit van een beleggingsproduct nauwkeuriger te meten met behulp van eenvoudige berekeningen. De indicator geeft niet de prijsrichting aan, het wordt eerder gebruikt om de volatiliteit te meten die wordt veroorzaakt door hevige prijsbewegingen en vaak ook door gaps. De ATR is vrij eenvoudig te berekenen en heeft alleen historische prijsgegevens nodig zoals we al vermeld hadden.

Plotse volatiele prijsbewegingen

In het onderstaande voorbeeld kunnen we zien hoe de Average True Range de volatiele prijsbewegingen signaleert door een stijging van de indicator. De volatiele prijswegingen kunnen veroorzaakt worden door een nieuwsbericht of een verandering in risicosentiment. De Average True Range signaleert ons dus dat het een volatiele periode is en beleggers zich moeten aanpassen door bijvoorbeeld hun stop-loss orders meer of minder ruimte te geven of dat beleggers moeten handelen met kleinere posities.

De hevige dalingen die de beurzen hebben meegemaakt de voorbije drie maanden worden ook duidelijk weergegeven via de Average True Range indicator. In het onderstaande voorbeeld van het aandeel van JP Morgan zien we duidelijk hoe de Average True Range een plotse stijging maakt eens het aandeel aan de daling begint. De Average True Range steeg in drie weken tijd van 2 naar 11, dit signaleert extreme volatiliteit.

De Average True Range en grafiekpatronen

De Average True Range indicator kan worden gecombineerd met verschillende andere technische of fundamentele hulpmiddelen, van momentum indicatoren tot seasonality analyse. In dit voorbeeld zullen we de Average True Range combineren met grafiekpatronen, in het onderstaande voorbeeld zien we twee grafiekpatronen, namelijk een Symmetrical Triangle en een Ascending Triangle. Terwijl de prijs de grafiekpatronen vormgeeft zal u opmerken dat de Average True Range daalt maar eens de breuk van de grafiekpatroon plaatsvindt zal u een stijging zien van de ATR. Dit wijst erop dat de breuk van de patronen krachtig genoeg is om de prijzen te laten dalen of stijgen voor een langdurige periode. De ATR kan dus uiteindelijk gebruikt worden om valse breuken te vermijden door alleen te handelen in de patronen waarbij de ATR ook meestijgt.

Wilt u meer weten over de bovenstaande triangle patronen? Zorg er dan zeker voor dat u het artikel over de triangle patronen leest.

De Average True Range waarden

De Average True Range is gebaseerd op de True Range, die gebruikmaakt van prijsveranderingen. Met andere woorden, ATR wordt niet weergegeven als een percentage van de huidige sluitingsprijs. Dit betekent dat goedkope aandelen lagere ATR-waarden hebben dan aandelen met een hoge prijs. Een aandeel van 10 of 20 euro heeft bijvoorbeeld veel lagere Average True Range waarden dan een aandeel van 200 of 300 euro. Hierdoor zijn ATR-waarden niet vergelijkbaar. Zelfs grote prijsbewegingen van een aandeel, zoals een daling van 70 naar 20, kunnen ATR-vergelijkingen op lange termijn onpraktisch maken. In de twee onderstaande voorbeelden zien we twee aandelen met een zeer groot verschil in de prijzen ervan. De grafiek van AMAZON, die een heel stuk duurder is, heeft ATR-waarden van dubbele cijfers en de grafiek daaronder heeft ATR-waarden van onder de 1. Ondanks de verschillende waarden hebben de ATR-lijnen van de twee aandelen vergelijkbare vormen.

De Average True Range bij LYNX

Via het beleggingsplatform van LYNX hebt u een heel aantal indicatoren waaruit u kunt kiezen. De Average True Range is een indicator die we ook terugvinden op het platform van LYNX en u kunt die zelf gemakkelijk instellen en weergeven op uw grafieken. Bij het openen van een grafiek kunt u met een rechtermuisklik een menu openen, vervolgens kunt u aanduiden dat u een indicator wilt toevoegen. Zoals eerder vermeld in dit artikel is de Average True Range een indicator die de volatiliteit weergeeft van een beleggingsproduct wat wil zeggen dat u zal moeten navigeren naar de volatility studies om vervolgens de Average True Range indicator aan te duiden en in te stellen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

steun weerstand technische analyse
Hirgent Cekaj

Hirgent Cekaj

Content writer

Hirgent Cekaj is content writer voor LYNX en student International Business. Naast het schrijven van artikelen voor LYNX, is hij zelf ook al enkele jaren actief in de valutamarkt en aandelenmarkten.