Terugblik 2020 AEX

Tech redt AEX

Technologie-aandelen doen het al jaren uitstekend in de VS en zijn grotendeels verantwoordelijk voor de enorme stijgingen van de Amerikaanse aandelenmarkten. Het gebrek aan technologie in Europa is een van de verklaringen voor het achterblijven van de rendementen in ons continent. De AEX-index heeft de afgelopen jaren gelukkig wat kunnen doen aan het gemis van deze groeibriljanten. Adyen, Prosus en Just Eat Takeaway werden toegevoegd aan de Amsterdamse beurs.

De AEX-index wist dan ook veel sterker te herstellen dan de meeste andere Europese indices. De AEX staat momenteel op een jaarwinst van 2,68%, terwijl de CAC40 nog 8% lager staat. De Belgische beurs verliest ook ruim 8% en ook de Eurostoxx 50 staat voor dit jaar op een verlies van 6,6%. De DAX heeft het met een winst van 1,99% wel aardig gedaan.

Grootste stijgers

Adyen springt er met een winst van ruim 157% direct tussenuit. Het aandeel doet het al goed sinds zijn spectaculaire beursintroductie in 2018. Veel analisten en beleggers baalden destijds van de flink hogere opening, maar achteraf blijkt zelfs dat nog een prima instapniveau te zijn geweest. Dit jaar ging het aandeel echt helemaal mee in de grote vraag naar tech-aandelen. De waardering van het aandeel is flink opgelopen, iets wat ook naar voren komt in de cijfers van het bedrijf. De omzet groeit nog altijd met dubbele cijfers en het bedrijf kondigde onlangs aan ook in het Midden-Oosten aan de slag te gaan. De betalingsverwerker heeft een kantoor in het prestigieuze Dubai geopend. Adyen plukte bovendien de vruchten van het faillissement van het Duitse Wirecard, waarvan het Nederlandse fintech bedrijf enkele klanten kon overnemen.

ASMI & ASML

Uiteraard hebben ook chip toeleverancier ASM International (ASMI) en chipmachinemaker ASML bijgedragen aan het herstel van de AEX. Laatstgenoemde heeft met 16,5% inmiddels de grootste weging in de marktgewogen AEX-index. De vraag naar de unieke chipmachines van ASML bleef onverminderd sterk en het concern wist in Q3 zelfs weer een omzetrecord in de boeken te zetten. De DUV en EUV technieken van het bedrijf blijven de belangrijkste groeidrivers voor zowel ASML als voor de klanten. Verder lijkt ASML enigszins te profiteren van de coronacrisis dankzij het toegenomen thuiswerken, wat de vraag naar steeds geavanceerdere chips stimuleert. Werknemers moeten ten slotte met goedwerkende apparatuur thuis kunnen werken.

Prosus

Het aandeel Prosus kwam eind 2019 naar de Amsterdamse beurs. Al snel kreeg het multinationaal mediaconglomeraat een plekje in de AEX-index. Het bedrijf heeft een beurswaarde van € 150 miljard en heeft een weging van zo’n 6% in de AEX. Prosus is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse Naspers. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf heeft nog altijd 73% van de aandelen Prosus in handen. Prosus heeft voornamelijk veel belangen in interessante groeimarkten en bedrijven.

Het belang van 31% in het Chinese Tencent is het bekendste en ook de reden voor de sterke prestaties van Prosus. Tencent heeft het afgelopen jaar goed gedaan en het bedrijf zag zijn sociale media ecosysteem floreren. Ook boekte het bedrijf internationaal succes met Call of Duty mobile. Prosus heeft verder nog belangen in online marktplaatsen, betaaloplossingen en maaltijdbezorgingsdiensten. Bij alle investeringen draait het om het profiteren van toenemende digitalisering.

Grootste dalers

Galapagos

Bij de grootste dalers vinden we een aandeel dat vorig jaar nog de grootste stijger op de Amsterdamse beurs was. Het gaat om het geplaagde Galapagos dat zijn reumamedicijn afgekeurd zag worden in de Verenigde Staten. Vreemd genoeg kreeg filgotinib wel goedkeuring in Europa en Japan, maar helaas missen ze de grote markt aan de andere kant van de oceaan. Wat zo een fantastisch jaar had moeten worden voor het Nederlandse biotechbedrijf, eindigde op zijn zachtst gezegd in een rampzalig jaar. Ook Partner Gilead ziet geen toekomst meer in het reumamiddel voor de Amerikaanse markt. Zeker 60% van de potentiële winst van het reumamiddel is nu kwijt. Beleggers deden om die forse tegenvaller het aandeel massaal van de hand. De angst dat Japanse en Europese toezichthouders op hun besluit terugkomen, zorgt voor enorm veel onzekerheid.

Unibai-Rodamco-Westfield

Unibail-Rodamco-Westfield kreeg rake klappen toen het coronavirus toesloeg in Europa. De uitbater van winkelketens moest zijn winkelcentra op slot gooien en winkeliers konden de huren niet meer betalen. De betalingsachterstanden werden voelbaar en het vastgoedbedrijf wilde zelfs geld ophalen met een emissie. Aandeelhouders staken hier een stokje voor en vonden dat het management ‘de urgentie en noodzaak van de kapitaaluitgifte niet voldoende hadden onderbouwd’.  Hoewel de aandeelhouders hiermee verdere verwatering zijn voorkomen, konden zij niet voorkomen dat de koers dit jaar ruim halveerde. Het aandeel had het overigens voor de coronacrisis al zwaar doordat e-commerce een steeds grotere stempel drukt op deze branche.

ING & ABN

Ook financials ABN Amro, ING en Aegon hadden het zwaar. Door de coronacrisis moesten de banken enorm veel afschrijven op ‘slechte leningen’. Bovendien stelde de ECB een verbod in op de betaling van dividenden. De financiële waarden hadden het bovendien daarvoor ook al zwaar, gelet op de lage rentemarges.

Royal Dutch Shell

Koninklijke Olie beleefde eveneens een rampjaar. De olieprijs zakte als gevolg van de coronacrisis hard weg en uiteraard volgde de koers van Shell ook. Het aandeel belandde zelfs even onder een tientje, maar toch blijft dit aandeel onverminderd populair bij de Nederlandse belegger. Om geld te besparen besloot het bedrijf ook nog eens tot overmaat van ramp het dividend te verlagen. En juist dit ruime dividend is de reden dat zoveel beleggers in dit bedrijf beleggen. Het herstel van dit aandeel is erg afhankelijk van de olie en gasprijzen. Die prijzen zijn dan weer afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Beursgangen:

Euronext Amsterdam kon dit jaar één grote naam strikken voor een beursgang. JDE Peet’s, het bedrijf achter koffiemerk Douwe Egberts, keerde eind mei terug naar de beurs.  In 2012 werd Douwe Egberts ook al eens naar de beurs gebracht door het Amerikaanse Sara Lee dat de koffie- en theedivisie destijds op die manier verzelfstandigde. Amper een jaar na de beursgang nam het Duitse JAB Holding het bedrijf over. Vervolgens verdween het aandeel daardoor weer van de beurs.

Door de fusie tussen de Nederlandse koffiemaker Jacobs Douwes Egberts Group (JDE) en het Amerikaanse koffiebedrijf Peet’s ontstond het bedrijf JDE Peet’s. Op 21 december kwam het aandeel in de AMX terecht.

terugblik aex

Aandelen kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.