Transactierapportage verplichting MiFIR – Particulier

Op 3 januari 2018 zal een nieuwe Europese verordening in werking treden. Deze verordening, aangeduid als de Markets in Financial Instruments Regulation, of MiFIR (Verordening 600/2014) is bedoeld om de integriteit van de markt verder te verbeteren door middel van een betere detectie van manipulatie- en insiderhandelsactiviteiten.

Inleiding
Na de inwerkingtreding op 3 januari 2018, wijzigen de transactierapportageverplichtingen door beleggingsondernemingen en handelsplatformen. Het doel van de nieuwe regels voor transactierapportage is om beter inzicht te krijgen in het handelsgedrag van marktpartijen en om de opsporing van marktmisbruik te verbeteren.

Beleggingsondernemingen zoals LYNX moeten de details melden van de door haar uitgevoerde transacties in financiële instrumenten (en alle instrumenten die daarvan zijn afgeleid) die worden verhandeld of die toegelaten zijn tot de handel op een handelsplatform (gereglementeerde markt, MTF of OTF), ongeacht de plaats van uitvoering.

Particuliere klanten
Voor natuurlijke personen moet bij de melding gebruik worden gemaakt van het rijksregisternummer. Heeft u geen van rijksregisternummer dan is er een laatste mogelijkheid “CONCAT”. CONCAT wordt automatisch door LYNX gegenereerd. U hoeft in dat geval geen extra informatie aan te leveren.

Melding transacties
LYNX gaat alle transacties melden aan de regulerende instelling. Voor klanten wordt hiervoor, zoals hierboven gezegd, het rijksregisternummer gebruikt. Indien klanten niet beschikken over een rijksregisternummer, dan wordt de CONCAT methode gebruikt.

Noodzaak doorgeven gegevens
LYNX heeft deze gegevens nodig om vanaf 3 januari 2018 de transacties te gaan melden aan de toezichthouder. Indien de gegevens niet zijn aangeleverd voor 3 januari 2018, kan LYNX geen orders meer doorvoeren. Uw effectenrekening zal in dat geval in een LIQ ONLY status worden gezet. U kunt dan enkel nog openstaande posities sluiten maar geen nieuwe posities openen. Deze status zal aanhouden totdat het “MiFIR informatie update” formulier volledig is ingevuld. Het is dus zeer belangrijk dat u vóór 3 januari 2018 actie onderneemt.

Instructies voor het invullen van het MiFIR formulier

Wanneer u inlogt in het Account Management ontvangt u, indien nog niet voltooid, automatisch het “MiFIR informatie update” formulier. Het formulier komt overeen met de onderstaande afbeeldingen.

– Lees de informatie aandachtig door en klik op Continue om het MiFIR formulier volledig in te vullen.

– Uw tenaamstelling is reeds ingevoerd. Deze informatie kunt u controleren en wanneer volledig klikken op Continue.

– Op het vervolgscherm kunt u uw rijksregisternummer opgeven 1.

Wanneer u geen rijksregisternummer heeft dan kunt u een vinkje plaatsen bij “I do not have the requested national identification3. In dat geval zullen wij zoals vermeld in dit artikel gebruikmaken van een CONCAT identificatienummer.

1
2
3
 

U heeft het “MiFIR informatie update” formulier volledig ingevuld. U hoeft geen verdere actie te ondernemen. Uw effectenrekening is voorbereid op de nieuwe MiFIR wet- en regelgeving welke vanaf 3 januari 2018 van kracht zal zijn.

Heeft u nog verdere vragen?

Sommige pagina's in ons servicecentrum kunnen momenteel verouderd zijn als gevolg van  het groot aantal wijzigingen naar aanleiding van de  migratie van Europese klanten naar Interactive Brokers IBIE.

 

U kunt contact met ons opnemen via chat, telefoon of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag verder.

Direct contact opnemen

Ignace De Vloo
Ignace De Vloo
Service Manager
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
klantendesk@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker