Hoe werkt een effectenrekening?

Wat is een effectenrekening?

De voornaamste reden om te beleggen is om een verhoogd rendement te halen. Door het huidige rentebeleid van de centrale bank is het niet of nauwelijks mogelijk om via het klassieke spaarboekje een degelijk rendement te behalen. Om te beleggen heeft u een effectenrekening nodig. Zo’n rekening kan u openen bij een online broker of bank. Via de effectenrekening kan u vervolgens verschillende producten aankopen.

Bekende beleggingsvormen zijn bijvoorbeeld:

  • Aandelen
  • Obligaties
  • Beleggingsfondsen
  • Hefboomproducten
  • Opties
  • Futures
  • Turbo's
effectenrekening lynx

Kosten effectenrekening

Alvorens u een effectenrekening opent, vergelijk de tarieven

Beleggen op de beurs is niet volledig gratis. U betaalt is vele gevallen aansluitkosten, bewaarloon, transactiekosten en andere fees. Wat veel beleggers over het hoofd zien zijn de verborgen kosten. Wanneer alle kosten bij elkaar opgeteld worden, kan dit een serieuze hap zijn uit uw potentieel rendement.

Vergelijk daarom zeker de tarieven van verschillende partijen als u een effectenrekening opent. Één van de eenvoudigste manieren om dit te doen, is een vergelijkingstabel bekijken tussen de verschillende online brokers en banken.

Bent u een actieve belegger? Handelt u in meer dan 250 optie- of futurecontracten per maand of doet u meer dan 100 aandelentransacties per maand? Dan komt u bij online broker LYNX in aanmerking voor aangepaste tarieven.

 

Voor meer informatie hierover kunt u ons bereiken via 09 223 23 20 | info@lynx.be

Brecht Huys
Branch Manager

Markten LYNX

Waar vind ik de voordeligste effectenrekening?

Handelsmogelijkheden

Niet iedere online broker of bank heeft hetzelfde aanbod. Hoe groter het aanbod, hoe groter de kans dat u opportuniteiten zal vinden op de beurs. Het is zeker niet onbelangrijk om te bekijken of de online broker of bank onder toezicht staat van een bepaald controleorgaan. Voor België is het de Autoriteit voor Financiële diensten en Markten, FSMA, die toezicht houdt op de Belgische financiële sector.

Hoe open ik een effectenrekening?

Een effectenrekening openen bij een broker

Eenmaal u de keuze heeft gemaakt voor een bepaalde online broker, kan u uw effectenrekening openen. Denk er daarbij aan dat tijdens het aanmeldingsproces om de nodige gegevens wordt gevraagd. Tijdens het openingsproces zal u de online broker moeten voorzien van bepaalde gegevens. Een openingsproces duurt bij online brokers vaak maar enkele minuten.

Heeft u het aanmeldproces doorlopen, en is uw effectenrekening geopend, dan kunt u er geld naar overmaken vanaf uw eigen privérekening, de zogeheten tegenrekening. U kunt ook, indien u die heeft, uw bestaande beleggingsportefeuille overboeken.

Profiteer ook van de vele voordelen van LYNX Beleggen

Passief of actief beleggen met mijn effectenrekening?

Wanneer u geld stort op uw effectenrekening, staat u als het ware in de startblokken. U kan zelf beslissen hoe u uw effectenrekening zal opbouwen. Op deze manier kan uw vermogen een potentieel rendement gaan opleveren. U kan gaan voor koerswinst en/of dividenden. Actieve beleggers gaan eerder voor de koerswinst, terwijl passieve beleggers ook belang hechten aan het dividend.

Actieve beleggers

Beleggers die zeer actief zijn op de beurs , zoals daytraders, focussen op de korte termijn en proberen rendement te behalen uit koersschommelingen. De doorsnee daytrader zal hierbij gebruik maken van derivaten die een bepaalde hefboom bevatten. Producten die zich hiertoe lenen zijn futures, opties, turbo’s en sprinters. Met een relatief kleine inleg kan u soms een groot rendement behalen. Echter is het aan te raden dat u hier alleen gebruik van maakt indien u voldoende ervaring heeft opgedaan. Er zijn namelijk risico’s verbonden aan actief beleggen.

Passieve beleggers

Passieve beleggers bekijken het eerder op lange termijn. Hierbij wordt in vele gevallen gebruik gemaakt van  aandelen, beleggingsfondsen en obligaties. Een effectenrekening van een passieve belegger moet het hebben van de koerswinst op lange termijn en de dividenden.

Wat is belangrijk als u een effectenrekening opent?

Houd rekening met de risico’s van beleggen

Alvorens u online stappen onderneemt om te beleggen, is het belangrijk dat u kennis heeft over de beurs. Beginnende beleggers moeten zich bewust zijn van de risico’s. één van de beginregels is dat u enkel belegt met geld dat u kan missen. Wanneer u een effectenrekening opent, kan u namelijk ook een waardevermindering ondergaan. Dit is het geval wanneer de koers van uw gekochte producten de andere kant uitgaat, dan u eerst had ingeschat.

Kennisuitbreiding op het vlak van beleggen

Kennis is macht wordt wel eens in de volksmond gezegd. Dit is bij beleggen niet anders. Op het Kennisportaal vindt u een schat aan informatie over alle aspecten van beleggen. U vindt er artikels over producten zoals aandelen, opties, futures en handelen met margin. Wekelijks staan er webinars op het programma via de LYNX Masterclass. Het laatste beursnieuws rechtstreeks in uw inbox? Via LYNX Morning Call, krijgt u al het beursnieuws heet van de naald.

Een effectenrekening bij LYNX

Kiest u voor LYNX? Dan kunt u hier een effectenrekening kosteloos openen of hier meer informatie aanvragen.