Pink Sheets: betekenis, kenmerken en voorbeelden

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

pink sheets otc | pink sheets markets | pink sheets handelen
Pink sheets zijn effecten die worden verhandeld via een over-the-counter (OTC) markt in plaats van een grote beurs zoals de New York Stock Exchange of de NASDAQ. Over-the-counter betekent dat transacties rechtstreeks tussen handelaren plaatsvinden.

In dit artikel leggen we uit wat pink sheets zijn, hoe u ze kunt herkennen en wat de voor- en nadelen zijn van pink sheets. We maken ook het verschil met penny stocks en lichten toe of het interessant is om in pink sheets te investeren. Bent u op zoek naar een broker om pink sheets te handelen, klik dan hier.

Pink sheets betekenis

Definitie
Wat zijn pink sheets?

Pink sheets is een term die wordt gebruikt om een koersdienst aan te duiden die prijs- en financiële informatie verstrekt voor effecten die buiten beurzen om worden verhandeld, oftewel over-the-counter (OTC) effecten.

Geschiedenis van Pink Sheets

De term “pink sheets” gaat terug tot de vroege 20e eeuw. In die tijd werden aandelenkoersen van bedrijven die niet op de grote beurzen waren genoteerd, letterlijk op roze papier gedrukt. Deze bladen werden dagelijks verspreid onder makelaars en investeerders. Met de opkomst van elektronische handelssystemen in de late 20e eeuw veranderde de manier waarop pink sheets werden verhandeld, maar de naam bleef behouden.

Hoe werken Pink Sheets?

Het proces van het kopen en verkopen van pink sheets via een broker is vergelijkbaar met het kopen en verkopen van aandelen die op grote beurzen genoteerd staan.

Wat zijn de kenmerken van Pink Sheets?

Veel aandelen die worden verhandeld als pink sheets marktets zijn penny stocks, die zeer lage marktkapitalisaties en aandelenkoersen hebben – meestal minder dan $ 5. Deze pink sheets aandelen zijn vaak volatiel en risicovol. Bovendien hebben pink sheets de reputatie risicovoller te zijn dan wat op grote beurzen wordt verhandeld, vanwege het gebrek aan rapportagestandaarden.

Risicobeheer bij het handelen in Pink Sheets

Pink sheets staan bekend om hun volatiliteit. Het is essentieel om een gediversifieerde portefeuille te hebben en niet al uw kapitaal in één pink sheet-aandeel te investeren. Bovendien is het raadzaam om stop-loss orders te gebruiken om potentiële verliezen te beperken. Voordat u investeert, is het cruciaal om grondig onderzoek te doen naar het bedrijf, de sector waarin het opereert en de algemene markttrends.

Voorbeelden van Pink Sheets

Enkele voorbeelden van bedrijven die op de pink sheets worden verhandeld zijn:

 • Hertz Global Holdings Inc (HTZGQ.PK)
 • Nokia Corporation (NOKBF.PK)
 • BlackBerry Limited (BBRY.PK)
 • Aurora Cannabis Inc (ACBFF.PK)
 • American Airlines Group Inc (AAL.PK)
 • GameStop Corp (GME.PK)
 • Virgin Galactic Holdings Inc (SPCE.PK)
 • Canopy Growth Corporation (CGC.PK)

Wat zijn de voor- en nadelen van Pink Sheets?

Inmiddels zijn de kenmerken van pink sheets en de belangrijkste risico’s hiervan duidelijk geworden. Maar wat zijn dan de voordelen en redenen om wel te beleggen in pink sheets? En wat zijn juist de nadelen van het handelen in pink sheets? 

Voordelen Pink Sheets handelen 

 • Toegang tot een breder scala aan aandelen. Pink sheets bieden toegang tot bedrijven die niet genoteerd zijn aan de grote beurzen. Dit kan investeerders unieke investeringsmogelijkheden bieden die niet beschikbaar zijn via traditionele markten. 
 • Kansen voor kleinere bedrijven. Pink sheets bieden kleinere of startende bedrijven de kans om aandelen uit te geven zonder de strenge eisen en kosten van een beursnotering. Dit kan de groei van deze bedrijven stimuleren. 
 • Potentieel voor hoge rendementen. Door te investeren in pink sheets kunnen beleggers soms profiteren van aanzienlijke winsten, vooral als een klein bedrijf groeit en succesvol wordt. 

Nadelen Pink Sheets handelen 

 • Gebrek aan transparantie. Veel bedrijven die genoteerd zijn op de pink sheets verstrekken beperkte financiële informatie. Dit maakt het moeilijk om de werkelijke waarde en risico’s van hun aandelen te beoordelen.  
 • Lage liquiditeit. Pink sheets hebben vaak lage handelsvolumes, wat kan resulteren in grotere prijsschommelingen en moeilijkheden bij het kopen of verkopen van aandelen.
 • Risico op fraude. Pink sheets zijn minder streng gereguleerd, wat ze vatbaarder maakt voor frauduleuze activiteiten en marktmanipulatie. 
 • Volatiliteit. De aandelen op de pink sheets kunnen extreem volatiel zijn, wat leidt tot grote schommelingen in de aandelenprijzen. Dit verhoogt het risico op aanzienlijke verliezen.
pink sheets
BELEGGEN IN pink sheets VIA LYNX

Handel tegen scherpe tarieven in pink sheets, penny stocks en OTCBB aandelen. Toegang tot meer dan 7.000 pink sheets uit Nederland, Amerika en vele andere landen.

Waarom maken bedrijven gebruik van Pink Sheets?

Er zijn meer dan 10.000 aandelen die op de OTC-markten worden verhandeld. Een bedrijf kan noteren op de pink sheets market om verschillende redenen. Sommige van deze redenen kunnen worden beschouwd als legitiem vanuit een traditioneel investeringsstandpunt, terwijl andere mogelijk rode vlaggen oproepen.

Nestle (OTC:NSRGY) en Nissan Motor Company (OTC:NSANY) zijn twee voorbeelden van legitieme grote bedrijven die op de pink sheets markets verhandeld worden. Andere bedrijven worden als pink sheets verhandeld nadat ze van een belangrijke beurs zijn geschrapt. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat de aandelenkoers van het bedrijf onder de $ 1 is gedaald of omdat het de nodige kosten niet heeft betaald.

Vanwege het gebrek aan financiële normen of rapportagevereisten die gepaard gaan met de OTC-markten, kiezen veel bedrijven met laaggeprijsde aandelen ervoor om op de pink sheets te noteren. Dit kunnen bijvoorbeeld shell-bedrijven (lege vennootschap) zonder duidelijke activiteiten of doelen zijn.

Verschil tussen Pink Sheets en Penny Stocks

Er is enige overlap tussen pink sheets stocks en penny stocks. Veel penny stocks (aandelen die voor $ 5 of minder worden verhandeld) zijn pink sheets stocks, hoewel pink sheets stocks ook hoger geprijsde aandelen omvatten die niet voldoen aan de regelgevende vereisten voor de handel op een beurs. Veel pink sheets stocks zijn zelf penny stocks.

Het belangrijkste verschil is dat “pink sheets” verwijst naar hoe een aandeel wordt verhandeld (over-the-counter). “Penny stocks” verwijst naar de aandelenkoers van een bepaald bedrijf (minder dan $ 5 of $ 1 per aandeel).

Hoewel de meeste penny stocks als speculatief worden beschouwd, zijn niet alle pink sheets stocks speculatief. Veel bedrijven die over-the-counter verhandeld worden zijn financieel gezond.

De pink sheets hebben niet bijzonder strenge regelgevende vereisten, wat verklaart waarom je penny stocks daar kunt vinden. Een gebrek aan rapportagestandaarden maakt beleggen in pink sheet aandelen echter een risicovolle onderneming.

Is er ook een verschil tussen Pink Sheets en OTC?

Aandelen die over-the-counter verhandeld worden, worden over het algemeen “pink sheets” genoemd. Maar die term heeft technisch gezien een meer specifieke betekenis. Alle pink sheets aandelen worden over-the-counter verhandeld, maar niet alle OTC verhandelde aandelen worden aangeboden door OTC Markets Group, de uitgever die oorspronkelijk pink sheets gebruikte.

Bedrijven die een bepaalde set van regelgevende en rapporteringsstandaarden hanteren, worden vermeld door het Over the Counter Bulletin Board (OTCBB) systeem. Terwijl bedrijven die zich aan een striktere set van standaarden houden, kunnen worden vermeld via de OTCQ.

Is het interessant om te investeren in Pink Sheets?

Zijn er legitieme pink sheets? Ja. Sommige bedrijven zijn gewoon niet groot genoeg of vinden het onpraktisch om genoteerd te worden aan de NASDAQ of de NYSE. Maar met de opmerkelijke uitzondering van grote buitenlandse bedrijven waarvoor elders substantiële informatie beschikbaar is, is het over het algemeen een goed idee om elk openbaar bedrijf dat niet voldoet aan financiële rapportagevereisten te vermijden.

Beleggen in Pink Sheets via LYNX?

Via LYNX heeft u wereldwijd toegang tot meer dan 7.000 pink sheets aandelen, OTC aandelen en penny stocks uit bijvoorbeeld Nederland of Amerika. U kunt hierin handelen tegen scherpe tarieven. Bovendien kunt u gebruikmaken van diverse handige tools zoals een screener om pink sheets te vinden die voldoen aan uw voorwaarden.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.