Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

Handelen in futures waar moet u op letten
Handelen in futures is een populaire manier van beleggen en speculeren op de toekomstige koersbewegingen van een onderliggende waarde. Futurescontracten zijn een soort derivaat en worden verhandeld op diverse beurzen wereldwijd.

In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van futures en beantwoorden we belangrijke vragen zoals: wat zijn futures, hoe werken ze, wat zijn de voordelen en nadelen en waar moet u op letten bij het handelen in futures?

Tot slot delen we enkele handige tips en strategieën die u kunnen helpen om succesvol te handelen in futures en uw winstgevendheid te verbeteren. Bent u opzoek naar een broker om futures te handelen, klik dan hier.

Beleggen in futures | Wat zijn futures | Futures traden | Handelen in futures | Uitleg futures

Wat zijn futures?

Een future is een termijncontract, waarbij een koper en verkoper vooraf een prijs en tijdstip vaststellen waartegen een onderliggend (financieel) product wordt geleverd. Een future is een zogeheten derivaat (een afgeleid product). Dit betekent dat het zijn waarde ontleent aan de prijs van een ander product.

Datgene waar de future betrekking op heeft staat bekend als de onderliggende waarde. Handelaren gaan middels een future een verplichting aan met elkaar. De futures hebben gestandaardiseerde contractspecificaties die u kunt opvragen in het TWS Handelsplatform of bij de uitgever van de futures. Futures zijn beschikbaar voor financiële producten zoals aandelenindices en staatsobligaties, maar ook voor fysieke producten zoals goud zilver en olie.

Zie hieronder de specificaties van de ES (S&P 500) futures uit het TWS Handelsplatform.

Beleggen in futures | Wat zijn futures | Futures traden | Handelen in futures | Uitleg futures | e-mini future

Hoe werken futures?

Futures werken met een hefboom, waardoor de nominale waarde van je positie sterk vergroot wordt. De standaard SPX future op de S&P 500 heeft bijvoorbeeld een hefboom van 250. Indien je dus één future contract koopt op de S&P 500 op een prijs van 4.000, dan krijgt u hierdoor een positie ter grootte van 4.000 x 250 = $1.000.000. Een beweging van 1%, circa 40 punten, heeft dus een effect van $10.000 op uw positie. U begrijpt al snel dat deze future niet voor de kleinere belegger is weggelegd. 

De CME Group, de uitgever van deze futures, biedt daarom ook kleine hefbomen aan met de E-mini & Micro futures. Bij de aanschaf van een E-mini future op de S&P 500 krijgt u een positie ter grootte van 4.000 x 50 = $200.000. Hierdoor zal een beweging van 1% uw positie met $2000 doen veranderen. Deze E-mini future is nog altijd voor veel particuliere handelaren te groot, waardoor zij vaak bij minder transparante en minder liquide producten terechtkomen zoals de CFD.

In mei 2019 heeft de CME Group daarom Micro E-mini futures gelanceerd. Op deze manier kunnen handelaren met een kleiner kapitaal ook handelen in futures op de meest populaire aandelenindexen ter wereld. De contractgrootte van een micro E-mini is namelijk slechts 1/10 van de standaard E-mini, een hefboom van slechts 5 dus.

Lees meer over de precieze werking van futures in ons uitgebreide artikel over futures trading.

Voor- en nadelen van futures

Voordelen:

U kunt eenvoudig beleggen in indices, grondstoffen en obligaties

  • De handel in futures gaat 23 uur per dag door, vijf dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continu doorgaat, bent u (bijna) altijd in staat om de positie te beschermen met een stoploss.
  • Futures bieden u de mogelijkheid op een efficiënte manier uw aandelenportefeuille te hedgen. Hedgen is het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten dekt u het marktrisico (deels) af.
  • De hefboom maakt het mogelijk maximaal te profiteren van veranderingen in de koers van de onderliggende waarde

Kleine spread (verschil bied- en laatprijs). Een kleine spread betekent kleine indirecte kosten voor de belegger.

Nadelen:

  • Als gevolg van de hefboom kunnen verliezen snel oplopen
  • U kunt meer verliezen dan uw inleg.
  • Gezien de hefboomwerking en de zeer ruime handelstijden is het raadzaam dat u uw posities zeer nauwlettend in de gaten houdt.

Voor welke belegger zijn futures geschikt?

Futures zijn risicovolle producten en vereisen veel kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Het product is hierdoor met name geschikt voor de actieve en ervaren handelaar. Om deze reden adviseert LYNX u, vooraf goed te laten informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten.

Ook willen we u graag wijzen op het feit dat een stoploss instellen op uw posities zeer belangrijk is. Met een stoploss weet u vooraf wat u gaat verliezen en komt u niet voor verrassingen te staan. 

futures
Handel in futures via LYNX

LYNX is dé broker voor futureshandelaren. Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.

Welke future kiest u?

Voor u begint met handelen in futures, staat u direct voor een lastige vraag. Welke future kiest u om in te gaan handelen? Wereldwijd bestaan er ontzettend veel verschillende futures met een verschillende onderliggende waarde, andere openingstijden en met een verschillende multiplier. Daarnaast is liquiditeit een ontzettend belangrijk gegeven bij het maken van uw keuze.

Bij de keuze in welke future u gaat handelen, moet u allereerst bedenken in welke onderliggende waarde u wilt gaan handelen. Bent u een expert op gebied van grondstoffen of obligaties? Of kiest u toch liever voor een aandelenindex zoals de AEX?

Weet waar u goed in bent. De meeste beleggers handelen graag in indices, dus nemen we deze als voorbeeld in dit artikel. Bij het kiezen van een index spelen verschillende zaken een rol. Waar is de index op gebaseerd? (Bijvoorbeeld, de S&P 500 bevat Amerikaanse bedrijven, de DAX future bevat Duitse bedrijven). Maar ook de liquiditeit en de openingstijdens van de future zijn erg belangrijk bij uw keuze voor de meest geschikte future. 

Wat zijn de openingstijden van futures?

De openingstijden van de future zijn ontzettend belangrijk. Tijdens de reguliere handelstijden van de onderliggende index is de liquiditeit in de betreffende future het grootst. Dit maakt het voor Europeanen lastig om in bijvoorbeeld de Nikkei 225 future te handelen. De reguliere handelstijden van deze index zijn van 02.00 tot 08.00 uur, een tijdstip waarop de meeste Nederlanders slapen. Uiteraard gaat de handel in futures wel door buiten reguliere handelstijden, zij het tegen lagere volumes.

Naast het verschil in aandelen waaruit de indices zijn samengesteld, is de contractgrootte het grote verschil tussen deze futures. Hoe groter de contractgrootte is, des te groter uw winsten en verliezen logischerwijs zullen zijn. Ook de margin die u moet aanhouden voor een future, is groter bij een grotere contractwaarde.

Voor alle margin vereisten kunt u terecht in het TWS Handelsplatform of op deze pagina: marginvereisten LYNX.

Met welke strategie gaat u handelen in futures?

Voor daytrading in futures bestaan vele verschillende strategieën, waarmee succes kan worden geboekt.  Hierbij bestaan strategieën, waarbij u enkele seconden tot minuten in positie zit. Deze strategieën vergen opperste concentratie en perfecte timing. Door de kleine winsten die met deze strategie worden verzilverd, ligt het aantal trades die u per dag uitvoert over het algemeen hoog.

Uiteraard kunt u ook een strategie uitvoeren waarbij u de posities langer aanhoudt. Bij een veelgebruikte strategie als swing trading worden posities een aantal dagen tot een paar weken aangehouden. Hier vindt u meer informatie over veelgebruikte daytrading strategieën.

Welke tools kunt u gebruiken om uw strategie uit te voeren?

Daghandelaren in futures maken veel gebruik van technische analyse. Naast het bestuderen van de grafiek, biedt deze analyse verschillende indicatoren die u kunt gebruiken bij uw handelsstrategie. Bekende indicatoren zijn de RSI-indicatorSimple Moving Average en MACD.

Klanten van LYNX hebben de beschikking over maar liefst 80 indicatoren. Laat u nooit leiden door één indicator, maar probeer een combinatie van indicatoren te gebruiken om uw keuze te maken. Naast de vele beschikbare indicatoren kunt u gebruik maken van de Booktrader om in futures te handelen. Onder future handelaren staat dit bekend als een “ladder” orderboek.

Het razendsnelle TWS handelsplatform, de vele indicatoren en de beschikking tot de Booktrader en de Grafiektrader maken LYNX een uitstekende partij voor future handelaren. Een snel en stabiel platform met uitgebreide mogelijkheden zijn een must om succesvol te zijn als future handelaar.

Futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten, die wereldwijd worden aangeboden. 

Een uitstekend handelsplatform

Handel in effecten zoals aandelen, opties, futures, gestructureerde producten, ETF’s en meer op 150 beurzen in 33 verschillende landen met behulp van moderne en professionele handelssoftware. Lees hier meer: Trader Workstation Handelsplatform

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.