In de afgelopen periode heb ik mijn top 5 futures besproken waarin de S&P 500 future, Euro Stoxx 50 future, Euro Bund future, olie future en DAX future de lijst vullen.

Uiteraard zijn er nog veel meer futures te verhandelen die mogelijk aansluiten op uw handelsstrategie. In dit artikel bespreek ik de Dow Jones futures, die met name onder particuliere beleggers populair is.

Dow Jones futures

De populariteit van Dow Jones futures is voornamelijk te verklaren aan de bekendheid die de onderliggende Dow Jones index geniet. In de media wordt de Dow Jones index met grote regelmaat aangehaald om de stand van zaken op de Amerikaanse financiële markten weer te geven. Sinds 1896 wordt de stand van de index gepubliceerd en het is daarmee de oudste aandelenindex van Amerika.

Persoonlijk ben ik niet direct een voorstander van het handelen in Dow futures, aangezien de Dow Jones index slechts opgemaakt is uit 30 aandelen. Bovendien is het een prijsgewogen index, wat betekent dat de weging van het aandeel bepaald wordt door de koers. Dit is ook de reden dat de professionele handel niet in Dow Jones futures plaatsvindt, maar juist in S&P 500 futures. Desondanks bieden Dow futures enkele voordelen, die ik ga bespreken na eerst kort de contractspecificaties met u te doorlopen.

Dow Jones futures - futures Dow

Contractspecificaties Dow Jones future (YM)

De contractspecificaties van futures kunnen onderling aanzienlijk verschillen, vandaar dat het belangrijk is om deze goed te begrijpen voordat u gaat handelen in dit soort derivaten. De angst die veel beleggers hebben voor het handelen in futures is grotendeels te verklaren door de onbekendheid met het instrument. Belangrijk om hierbij te realiseren is dat futures, of het nou AEX- of Dow Jones futures zijn, met name als geschikte instrumenten worden gebruikt door de korte termijn speculant.

Futures op de Dow Jones worden verhandeld via de ECBOT, een elektronisch handelsplatform van de Chicago Board of Trade (CBOT). De CBOT is de oudste optie- en futurebeurs ter wereld en is opgericht in 1848. Er kan gehandeld worden in meer dan 50 onderliggende waardes, waaronder veel agrarische termijncontracten die jarenlang fysiek in de pits van Chicago zijn gehandeld. In 2007 is de CBOT gefuseerd met de Chicago Mercentile Exchange (CME) waardoor het sindsdien onderdeel uitmaakt van de CME Group.

Trading pit - Dow Jones futures - futures Dow

De multiplier van de Dow future bedraagt 5, waarmee de waarde per punt $5 bedraagt. In vergelijking met andere futures is dit absoluut gezien een lage multiplier. Daarentegen is het wel zo dat de onderliggende Dow Jones index op ruim 17.000 punten noteert, dus dat betekent dat de nominale waarde van de futures $85.000 (17.000 * $5) bedraagt. Dit is in grote lijnen vergelijkbaar met die van de S&P 500 en de NASDAQ future. De vereiste margin voor het aangaan van een positie overdag komt uit op bijna $2500, waarmee de leverage ongeveer 35 bedraagt. Dow Jones futures worden verhandeld in cycli van 3 maanden en expireren op de derde vrijdag in de maand bij het slot van de Amerikaanse markten.

Liquiditeit Dow Jones futures

Het gemiddelde volume op een dag bedraagt ongeveer 150.000 Dow futures. Dit is, zeker in vergelijking met de AEX future, een behoorlijk aantal. Vergelijken we deze aantallen met bijvoorbeeld de S&P 500 future, dan is het slechts 1/10 van het verhandelde volume. Dit is niet direct een nadeel, want de gemiddelde transactiegrootte is met 2 contracten laag. In de bied- en laat liggen meestal rond de 15 contracten.

Diepteboek Dow Jones futures - futures Dow

Dit is ruim voldoende voor de gemiddelde handelaar in de Dow future die een aantal contracten wil kopen of verkopen. Bij de S&P zijn de aantallen een veelvoud, vandaar dat instituten en grote handelaren een sterke voorkeur hiervoor hebben.

Kleine spread

Het belangrijkste voordeel van de Dow future tegenover veel andere futures is de kleine spread. Het verschil tussen de bied- en laatprijs is met een minimale afwijking van 1 punt, de ticksize, klein. Uiteraard kan het zo zijn dat tijdens volatiele tijden de spread toeneemt tot bijvoorbeeld 2 punten, maar over het algemeen is een spread van 1 punt gangbaar. Dit betekent dat de indirecte kosten voor het handelen klein zijn.

De openingstijden van de Dow Jones futures

De handel in Dow Jones futures gaat, net als bij andere Amerikaanse indexfutures verhandeld via de CME en ECBOT, bijna 24 uur per dag door. Vanaf zondagnacht om 0:00 uur opent de handel en deze gaat door tot en met 22:15 uur. Om 22:15 uur wordt de handel een kwartier stilgelegd om daarna om 22:30 uur weer door te gaan tot 23:15. Opnieuw stopt de handel, ditmaal 45 minuten, waarna deze om 0:00 uur weer van start gaat.

Voor een futurehandelaar is dit een belangrijk voordeel, aangezien ruime openingstijden meer handelsmogelijkheden bieden en het gebruik van stoploss orders optimaliseren. Mocht een positie meegenomen worden naar de volgende handelsdag, dan is het een voordeel dat ook ’s nachts de stoploss actief is waarmee grote gaps uit te sluiten zijn bij onverwachte gebeurtenissen.

Grafiek futures Dow Jones futures

Index opties Dow Jones

Met enige regelmaat spreek ik klanten die graag opties willen handelen op de Dow Jones index. Nederlandse beleggers zijn over het algemeen zeer actief in opties, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Opties op de Dow Jones index zijn echter niet liquide, waarmee het niet aan te raden is om hierin te handelen. De lage liquiditeit zorgt voor grote spreads waarmee een belegger beter zijn zinnen kan zetten op de S&P 500 index. Daarbij staan de opties op ETF’s, waaronder die op de SPY, QQQ en IWM, als zeer liquide te boek.

Handelen in Dow futures

Aan de hand van de bovenstaande informatie kunnen beleggers beslissen of de Dow Jones future een aantrekkelijk contract is om in te spelen op koersbewegingen in Amerika. De kleine spread is in ieder geval het belangrijkste voordeel, waarmee de indirecte kosten laag blijven. Bij het handelen van grote aantallen is de liquiditeit echter al snel onvoldoende en kan beter gekozen worden voor de S&P 500 future. Bovendien moeten beleggers realiseren dat de Dow Jones een prijsgewogen index is in plaats van een index gebaseerd op marktwaarde zoals de S&P 500. Dit kan betekenen dat het verloop van de indices verschilt op dagbasis, al zijn de afwijkingen op de lange termijn kleiner.

Future Dow Jones future
Symbool YM
Beurs ECBOT
Valuta USD
Expiratiedata maart, juni, sep. & dec.
Openingstijden 0:00 – 22:15, 22:30 – 23:15,
5 dagen per week
Ticksize 1 punt
Multiplier 5
Initial Margin $ 2437,50
Overnight Margin $ 4875

 

Dow Jones futures handelen via LYNX?

Bij LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. Meer weten? Lees hier alles over handelen in futures via LYNX.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.