Dow Jones

Alles wat u moet weten over de Dow Jones Index: Van de actuele koers, de grafiek en krijg snel een overzicht van de grootste stijgers en dalers van de Dow Jones. Bestudeer het laatste nieuws & analyses en lees alles wat u moet weten over deze index en uit welke aandelen deze bestaat. Bent u op zoek naar een broker om wereldwijd te handelen op 150 beurzen in 33 landen, klik dan hier.

Realtime Dow Jones koers

ISIN: US2605661048
Tickercode: INDU | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

Punten

---Punten
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek Dow Jones

 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max

Stijgers Dow Jones

Dalers Dow Jones

Dow Jones koers

Laatste koers
Verschil in Punten
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste jaarkoers

Individuele aandelen uit de Dow Jones: koersen, analyses & nieuws

Aandeel Slotkoers vorige handelsdag Laatste koers Hoog Laag +/- % Tijd Analyses
3M --- --- --- --- --- --- ---
American Express --- --- --- --- --- --- ---
Amgen --- --- --- --- --- --- ---
Boeing --- --- --- --- --- ---
Caterpillar --- --- --- --- --- ---
Chevron --- --- --- --- --- --- ---
Cisco Systems --- --- --- --- --- --- ---
Coca-Cola --- --- --- --- --- ---
Dow Inc --- --- --- --- --- --- ---
Goldman Sachs --- --- --- --- --- ---
Honeywell International --- --- --- --- --- --- ---
IBM --- --- --- --- --- ---
Intel --- --- --- --- --- ---
Johnson & Johnson --- --- --- --- --- --- ---
JPMorgan Chase --- --- --- --- --- ---
McDonald's --- --- --- --- --- ---
Merck & Co. --- --- --- --- --- --- ---
Microsoft --- --- --- --- --- ---
Procter & Gamble --- --- --- --- --- --- ---
Salesforce --- --- --- --- --- ---
Travelers Companies --- --- --- --- --- --- ---
UnitedHealth --- --- --- --- --- --- ---
Verizon --- --- --- --- --- --- ---
Visa --- --- --- --- --- ---
Walgreens Boots Alliance --- --- --- --- --- --- ---
Walmart --- --- --- --- --- --- ---
Walt Disney --- --- --- --- --- ---
Apple --- --- --- --- --- ---
NIKE --- --- --- --- --- ---
Home Depot --- --- --- --- --- --- ---

Dow Jones Index

Waar staat Dow Jones voor? (DJIA)

De Dow Jones is de verkorte naam van de Amerikaanse index Dow Jones Industrial Average (DJIA). Het is één van de bekendste aandelenindices ter wereld en is zeer populair onder beleggers.

De Dow Jones bestaat uit aandelen van 30 bedrijven, daarom wordt het soms ook wel Dow 30 genoemd, die worden verhandeld op de beurzen NYSE en Nasdaq. De geselecteerde bedrijven behoren tot de grootste en meest verhandelde aandelen op de Amerikaanse markt. Het zijn ook enkele van de meest liquide Amerikaanse aandelen, die vaak worden aangeduid als blue chip aandelen. Tot de bedrijven in de Dow Jones index behoren onder meer producenten van industriële en consumentengoederen, bedrijven op het gebied van financiële diensten, de entertainmentindustrie en informatietechnologie.

Dow Jones index als indicator van de staat van de Amerikaanse economie

Aan het begin van de 20e eeuw was de prestatie van industriële bedrijven doorgaans gekoppeld aan het algehele groeitempo van de economie. Dit versterkte de relatie tussen de prestatie van de Dow en de algehele economie. Ook vandaag de dag geloven veel beleggers dat een hoog presterende Dow Jones gelijk staat aan een sterke economie, terwijl een zwakke Dow een vertragende economie aangeeft. Maar in principe is de S&P 500 een betere indicator aangezien er meer aandelen in de index zitten plus er zijn meer sectoren vertegenwoordigd in de S&P 500 in vergelijking met de Dow Jones.

Hoe wordt de koers van de Dow Jones berekend

Naast de samenstelling van de index is ook de berekeningsmethode in de loop van de geschiedenis veranderd. Aan het begin bestond de index uit 12 aandelen, waarvan de prijs eenvoudig werd gedeeld door het aantal stuks. Met de introductie van dividenduitkeringen en aandelensplitsingen moest de berekening worden gewijzigd. Vandaag de dag is het nog steeds een prijsgewogen index, waarvan de waarde wordt bepaald door de som van de prijzen van de componentaandelen gedeeld door een coëfficiënt die bekend staat als de ‘Dow Divisor’. Deze wordt dagelijks gepubliceerd in de Wall Street Journal, die net als de Dow Jones index eind 19e eeuw werd opgericht door Charles Dow. Omdat de index alleen rekening houdt met de aandelenprijs, worden uitgekeerde dividenden niet meegenomen. Veranderingen in de structuur van de index zijn mogelijk, maar er zijn geen vaste regels voor regelmatige herziening of aanpassing van de samenstelling.

De Dow Jones is een prijsgewogen index

In tegenstelling tot vele andere aandelenindices is de Dow Jones index een prijsgewogen index,

wat betekent dat bedrijven met de hoogste absolute aandelenprijs het grootste gewicht in de index hebben. Velen beschouwen dit als een controversiële methode, omdat aandelen met een lagere prijs maar mogelijk een hogere marktkapitalisatie, minder invloed hebben op de bewegingen van de Dow Jones.

Een ander veelgemaakt punt van kritiek is het aantal aandelen dat deel uitmaakt van de Dow Jones. Er zitten slechts 30 aandelen in de Dow Jones terwijl er duizenden Amerikaanse bedrijven beursgenoteerd zijn. In de media wordt de Dow Jones veel gelinkt aan de gezondheid van de Amerikaanse economie. Maar het spreekt voor zich dat er betere indicatoren zijn om de gezondheid van de Amerikaanse economie te bepalen dan de prestaties van 30 beursgenoteerde bedrijven. In april 2024 is de grootste weging weggelegd voor Unitedhealth Group, Microsoft, Goldman Sachs, Caterpillar en Home Depot.

Geschiedenis van de Dow Jones

Nog voor de Dow Jones Industrial Average werd gecreëerd was er eerst sprake van de Dow Jones Transportation Average. Deze ontstond als een gemiddelde van negen transportbedrijven en twee industriële bedrijven in 1884. Enkele jaren later werd de Dow Jones Industrial Average gecreëerd.

De index werd opgericht in 1896 en begon met een waarde van 40,94 punten. Charles Dow en Edward Jones, beide redacteuren van de beroemde krant Wall Street Journal, stonden aan de geboortewieg van de Dow Jones. Aanvankelijk bestond de index uit 12 Amerikaanse aandelen. In oktober 1928 breide de Dow Jones index uit naar 30 aandelen. Het grootste gewicht werd toegekend aan bedrijven actief in de spoorwegindustrie, wat destijds de grootste bedrijven ter wereld waren. Op dit moment zit geen enkel van de 12 oorspronkelijke aandelen nog in de Dow Jones index. In 2018 verliet General Electric de index en hiermee zijn alle 12 oorspronkelijke aandelen verdwenen uit de Dow Jones.

De oorspronkelijke Dow Jones aandelen:

 • American Cotton Oil
 • American Sugar
 • American Tobacco
 • Chicago Gas
 • Distilling & Cattle Feeding
 • General Electric
 • Laclede Gas
 • National Lead
 • North American
 • Tennessee Coal Iron and RR
 • U.S. Leather
 • United States Rubber

Index Dow Jones: Historische mijlpalen

 • 26 mei 1896 – De index wordt voor het eerst verhandeld. De openingsprijs was 40,96.
 • 12 januari 1906 – DJIA sluit op 100,25, voor het eerst boven de 100 punten.
 • 12 maart 1956 – Dow Jones' index sluit op 500,24, voor het eerst boven de 500.
 • 14 november 1972 – Dow sluit op 1.003,16, voor het eerst in de geschiedenis boven de 1.000.
 • 21 november 1995 – De index sluit op 5.023,55, voor het eerst boven de 5.000.
 • 29 maart 1999 – DJIA sluit op 10.006,78, voor het eerst boven de 10.000.
 • 7 mei 2013 – DJIA sluit op 15.056,20, voor het eerst boven de 15.000.
 • 25 januari 2017 – DJIA sluit op 20.068,51, voor het eerst boven de 20.000.
 • 24 november 2020 – De index sloot boven de 30.000.
 • 21 maart 2024 – De index bereikt een recordkoers van 39.889.
 • 17 mei 2024 – De index gaat door de magische grens van 40.000 punten heen. 

Volg de Dow Jones koers live

Op deze pagina vindt u de realtime koers van de Dow Jones index. De Dow Jones grafiek laat het koersverloop van de index zien van de afgelopen 12 maanden. Met een simpele muisklik kunt u de tijdsperiode van de Dow Jones grafiek aanpassen. Naast de Dow Jones koersgrafiek vindt u andere belangrijke koersinformatie zoals de opening en slot stand van de Dow, maar ook de hoogste en laagste Dow Jones stand van het lopende jaar. Vervolgens ziet u in één oogopslag de top 5 stijgers en dalers van de Dow Jones vandaag. Naast actuele koersinformatie houden wij u gedurende de dag op de hoogte van het laatste nieuws. Voor 9:00 uur verschijnt de LYNX Morning Call, met het laatste beursnieuws van afgelopen nacht, de verwachte openingskoers en een vooruitblik op de komende beursdag. Om elke dag op de hoogte te zijn van het laatste beursnieuws en nieuws over de Dow Jones index kunt u zich vrijblijvend aanmelden voor de LYNX Beursupdate.

Beleggen in de Dow Jones

U kan niet rechtstreeks beleggen in de Dow Jones index maar er zijn wel verschillende andere manieren. U kan de individuele Dow Jones aandelen kopen maar dit is geen kostenefficiënte manier. Vandaar dat veel beleggers opteren om tracker of ETF te kopen met de Dow Jones index als onderliggende waarde. De aankoop van een Dow Jones ETF geeft met één enkele aankoop blootstelling aan de performance van de aandelenindex.

Er zijn nog andere mogelijkheden om te beleggen in de Dow Jones index. Derivaten zoals opties en futures kunnen ook blootstelling verschaffen op de Dow Jones koes.