Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Sterke dollar voorspelt crisis

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Een typische bearmarket-dag gisteren op Wall Street, waarbij de beurzen enthousiast aan de dag begonnen. Maar na een aantal uur werden de groene cijfers echter verruild voor rode. Daarbij gluurde de S&P 500 zelfs even onder de dieptepunten van juni, maar het slot was er wel boven. De S&P 500 eindigde uiteindelijk 0,21% lager op 3.647 punten, maar de Nasdaq eindigde 0,25% hoger op 10.829 punten.

Voornaamste reden voor de zwakte kwam waarschijnlijk vanuit de obligatiemarkten. Daar steeg het rendement op de benchmark 10-jaars Treasury met 11 basispunten richting de 4%. Beleggers blijven zich duidelijk zorgen maaken over de vooruitzichten van hogere rentetarieven door de Federal Reserve. Op deze manier vormen nieuwe obligaties een steeds aantrekkelijker alternatief voor beleggers. Bestaande obligaties verliezen echter snel hun waarde door de verder oplopende rentes.

Veel aandacht gaat ook uit naar de sterke dollar. Het Amerikaanse Morgan Stanley wees beleggers erop dat een sterke dollar historisch gezien eindigde in een crisis. Zo steeg de dollar ook naar een hoogtepunt vlak voor bijvoorbeeld de China-crisis, de Europese schuldencrisis, de grote financiële crisis van 2008 en de tech-bubble eind jaren ’90.

Vandaag staan onder meer de cijfers over de verwachte huizenverkopen van augustus op de agenda. Overnight zijn de futures in New York weer weggezakt en werden de lows van gisteren onder vuur genomen. De S&P 500 heeft nu al 6 rode dagen achter de rug en beleggers snakken wellicht naar een opluchtingsrally.

Technische Analyse Amerikaanse beurzen | LYNX Beursflash

De aandelenbeurzen liggen flink onder druk. Ze hebben natuurlijk last van de torenhoge inflatie die door centrale banken wordt beantwoord met stevige renteverhogingen, wat de vrees voor een economische recessie aanwakkert. Ondertussen zien we ook geopolitieke spanningen die voor onrust op de beurzen zorgen en de afgelopen weken verschenen ook de eerste winstwaarschuwingen. In deze LYNX Beursflash presenteert Justin Blekemolen een technische analyse op de belangrijkste Amerikaanse beurzen

Europa opent lager

In het Oosten zijn de beurzen vannacht met ruim 1% gedaald. De Chinese yuan zakte ook stevig weg naar het laagste punt sinds 2008. In Europa openen de beurzen lager en worden ook hier opnieuw de bodems van juni opgezocht.

Het enorme fiscale pakket met onder meer belastingverlagingen van de Britse overheid kan op weinig steun rekenen. Volgens het IMF zal het begrotingspakket de ongelijkheid waarschijnlijk vergroten en de organisatie beveelt op dit moment dan ook geen grote economische maatregelen als deze aan. Het Britse pond daalde opnieuw met 0,4% tot $1,0693. Daarmee bleef de Pond hangen rond de dieptepunten van woensdag, terwijl de dollar in trek bleef nadat de rente op Amerikaanse staatspapier sterk steeg.

Nederlandse beleggers moeten goed op de steun rond 632 letten. Een doorbraak en slotstand hieronder kan voor veel lagere koersen zorgen.

Beursagenda

Woensdag 28 septemberDE – GfK Consumentenklimaat
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – Voorlopige huizenverkopen
VS – FOMC-lid Bullard spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
08:00
09:15
16:00
16:15
16:30

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag. ’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

Een spannende dag gisteren, waarbij een aantal beurzen dicht in de buurt kwamen van de bodems uit juni. De Dow Jones index is als enige wel onder de lows gezakt en bereikte daarmee het laagste niveau sinds 2020. Andere beurzen lijken deze doorbraak voorlopig te willen voorkomen. Op Wall Street staan de futures nu namelijk ruim 1% hoger.

Tegelijkertijd zien we de Amerikaanse 2-jaars en 10-jaars staatsleningen ook afketsen op bepaalde weerstandsniveaus. De Fear & Greed index toont met een stand van 19 bovendien extreme angst en dat kan zomaar eens een tijdelijke bodem betekenen. Een plotselinge daling van de dollar en een stevige opleving van de Bitcoinkoers zijn ook signalen die als positief voor aandelenbeurzen mogen worden beschouwd.

Gisteren openden de indices in het groen, maar namen de verkopers gedurende de dag de overhand. De S&P 500 sloot 1,03% lager op 3.665 en de Nasdaq Composite eindigde -0,6% lager op 10.802 punten. Of we vandaag in het groen sluiten zal ook deels afhangen van de woorden die Jerome Powell zal gebruiken tijdens zijn openingstoespraak op de 2022 Community Banking Research Conference in St. Louis.

De markt wordt ook in beweging gezet door het Amerikaanse consumentenvertrouwen en cijfers over de nieuwe huizenverkopen.

Europa opent hoger

Na een overwegend groene dag in Azië, gaan ook de Europese beurzen hoger van start. Gisteren deden de beurzen al hun best, maar werden op het laatste moment teruggefloten. Nu openen de meeste beurzen circa 1% hoger en lijkt een groter herstel de komende dagen mogelijk.

Vandaag zal ECB-voorzitter Christine Lagarde spreken tijdens een online panel over het beleid van centrale banken in relatie tot de digitalisering van financiële diensten.

Op het Damrak moeten beleggers alert zijn op het aandeel AkzoNobel, dat met een winstwaarschuwing naar buiten kwam. Het nieuwe kwartaalcijferseizoen begint volgende maand en een aantal bedrijven begint zich al in te dekken. Ruim een week geleden verraste FedEx nog met een winstwaarschuwing.

Beursagenda

Dinsdag 27 septemberVS – Fed-president Powell spreekt
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – CB Consumentenvertrouwen
VS – Nieuwe woningenverkopen
13:30
14:30
14:30
16:00

Artikel laten voorlezen

Beleggers hebben een moeilijke week achter de rug, waarin de S&P ongeveer 6% verloor en de Nasdaq zelfs 8%. De sell-off volgde nadat de Fed de beleidsrente met 75 basispunten verhoogde tot een range van 3,00-3,25%. Beleggers schrokken vooral van de dot plot, waaruit blijkt dat de Fed de rente zal blijven verhogen tot circa 4,4% voor het einde van 2022.

Afgelopen vrijdag eindigde de S&P 500 ook weer 1,72% lager op 3.693 punten. De Nasdaq composite moest 1,8% inleveren bij een slot op 10.867 punten. Beleggers vragen zich nu vooral af of de bodems van juni al dan niet gebroken zullen worden. Als de beurzen hieronder zakken lijken de indices namelijk nog veel verder te kunnen dalen. De futures staan gedurende de ochtend alweer tot 0,8% lager.

Koersbewegingen kunnen deze week in gang worden gezet door een groot aantal Fed-sprekers – waaronder Fed-vicevoorzitter Lael Brainard, Fed-president James Bullard, Mary Daly en Fed-gouverneur Michelle Bowman. Ook zal voorzitter Powell deze week op verschillende evenementen spreken.

Qua macro-economische data kijkt de markt vooral uit naar de persoonlijke consumptie uitgaven index (PCU). Dit cijfer vormt een indicator van de gemiddelde stijging van de prijzen voor de volledige binnenlandse persoonlijke consumptie voor de hele Verenigde Staten en is een belangrijke maatstaf voor het beleid van de Federal Reserve. Verder staan cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de huizenmarkt op de agenda.

Azië onderuit en Europa opent gemengd

In het Oosten verloren de Zuid-Koreaanse en de Japanse beurs tot wel 3%. In Europa zien we voorbeurs een gemengd beeld, waarbij de AEX een aantal puntjes hoger staat. Beleggers blijven zich zorgen maken over de hoge inflatie en dat zien we terug in sterk stijgende rentes en dalende aandelenkoersen. Forse bewegingen op de valutamarkten houden de gemoederen van beleggers eveneens bezig. De euro/dollar zakte afgelopen week onder de 0,97 naar het laagste punt in ruim 20 jaar tijd. Ook de Britse pond liet een daling zien tot een historisch dieptepunt tegenover de dollar.

In Europa zullen beleggers ook Italië in de gaten houden na de vervroegde verkiezingen van zondag. Het land heeft gekozen voor zijn eerste vrouwelijke premier en volgens kranten voor de ‘eerste extreemrechtse regering’ sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het belangrijkste punt voor Europa staat voor vrijdag op de agenda. Dan worden de inflatiecijfers over september bekendgemaakt. Economen vrezen dat de inflatie verder is opgelopen tot 9,6% op jaarbasis, na een niveau van 9,1% in augustus.

Voor Nederlandse beleggers wordt het vooral spannend of de steun op 632 punten gaat houden. Bij een doorbraak onder dit niveau mogen verdere koersdalingen niet worden uitgesloten.

Beursagenda

Maandag 26 septemberDE – BBP
DE – Bedrijfsverwachtingen
EUR – ECB-president Lagarde spreekt
VS – FOMC-lid Mester spreekt
08:00
10:00
15:00
22:00

Artikel laten voorlezen

Zoals verwacht zijn er nog enkele renteverhogingen doorgevoerd op donderdag. Zowel de Zwitserse centrale bank, de Bank of England en de Noorse centrale bank hebben allen een renteverhoging aangekondigd. Hiermee wordt duidelijk dat het gratis geld op dit moment niet meer bestaat.

In de voormiddag konden de Amerikaanse futures op aandelenindices zich nog staande houden. Maar zodra de dag vorderde was de kortstondige rally voorbij. Nasdaq 100 verloor 0,77 % met een slot op 11.486 punten. Brede S&P 500 gaf 0,48 % terrein af en sloot op 3.757 punten. De Dow Jones hield zich staande en sloot ongeveer status quo op 30.105 punten.

s&p500 - spx grafiek

De retailers Costco legde gisteren wat cijfers voor. In vergelijking met vorig jaar gaat de omzet 15,2 % hoger tot $ 70,76 miljard. De winst per aandeel kwam te liggen op $ 4,20 ten opzichte van de verwachte $ 4,15.  Het aandeel Costco ging dan wel 1,20 % lager tijdens de reguliere sessie en 2,47 % nabeurs. De retailer verslaat de S&P 500 ruimschoots in performance dit jaar. De retailers zou u kunnen plaatsen onder defensieve aandelen.

costco aandeel grafiek - COST graph

De interestklimaat is bijzonder hard voor enkele aandelensectoren zoals technologie. Zo gingen AMD en Nvidia gisteren sterk lager. Activision Blizzard ging ondanks het risk-off sentiment meer dan 2 % hoger. De CEO van Microsoft zei dat hij goede hoop heeft dat de overname van Activision Blizzard wettelijk zal goedgekeurd worden.

Blik op Azië en Europa

De Hang Seng index noteerde even onder de 18.000 punten, een koers niet meer gezien sinds 2012. Op dit moment staat de index 0,51 % lager voor de dag. Shanghai Composite houdt het verlies vooralsnog beperkt tot 0,21 %. De Nikkei is vandaag gesloten wegens Herfstpunt. Er was al enkele weken sprake dat de Bank of Japan zou interveniëren om een halt toe te roepen aan de devaluatie van de yen. Gisteren zagen we dan ook even sterke opleving in de yen tijdens de interventie. Het is nog maar de vraag of er nu structureel iets zal veranderen aan de waardering van de Japanse munt.

Volgens Reuters heeft China een team van experten gestuurd naar Hong Kong. Zij moeten assisteren wanneer de Amerikanen langskomen om de veelbesproken audit te doen. Hiermee lijkt een delisting van enkele Chinese aandelen op de Amerikaanse beurs toch terug wat verder weg.

In Europa was het gisteren kommer en kwel. Alle grote Europese indices, met uitzondering van de Euro Stoxx 50 en DAX, eindigden sterk lager. In Nederland wogen zwaargewichten ASML, BE Semiconductor en ASM International op de AEX-index.

Deze morgen worden heel wat PMI-cijfers gepubliceerd uit Frankrijk, Duitsland , Verenigd Koninkrijk en de VS. Dit kunnen vandaag de fundamentele drivers worden van de volatiliteit.

In de Morning Call van 8 september hadden we een technische analyse gedaan van de Euro Stoxx 50 d.m.v. Elliott Waves. Hieronder een update. Indien de koers onder de bodem zakt van juli, kunnen we aannemen dat wave B compleet is en dat de koersdaling nu wave C is. Vervolgens zakt de koers idealiter richting de zone 2.800 – 3.100 om sterke kopers aan te trekken.

eliott waves toegepast op de Euro Stoxx 50

Vandaag gaat Europa een vlakke opening tegemoet. We zien hier en daar wat groene cijfers waaronder de Euro Stoxx 50 en de DAX. De winsten beperken zich tot 0,30 %.

BeursagendaVrijdag 23 september


JPY – Autumnal Equinox Day
DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt


TYO gesloten
09:30
09:30
10:00
15:45
20:00

Artikel laten voorlezen

De Fed maakte gisteren een renteverhoging bekend van nogmaals 75 basispunten tot 3 % – 3,25 %. Powell drukte op het feit dat zowel de arbeidsmarkt, productie als consumptie sterk blijft. Maar ook de inflatie houdt vooralsnog ongewild aan. Powell gaf aan dat hierdoor de kans op een zachte landing voor de economie aan het afnemen is. Met andere woorden, Powell geeft de economisten die al lange tijd wijzen op een harde landing gelijk.

Indien we de Dot Plot bekijken, zien we dat 12 Fed officials de kortlopende rente volgend jaar verwachten tussen 4,5 % en 5 %. Dit duidt op een agressievere renteverhoging dan de Dot Plot aangaf in juni. Achteraf bekeken is de Dot Plot quasi nooit correct, maar het geeft wel een beeld hoe vastberaden de Fed officials zijn om inflatie omlaag te krijgen.

dot ploot kortlopende rente, fed, fomc

Powell merkte op dat de stijgende rente waarschijnlijk pijn zal doen voor de vastgoedmarkt in de VS. Wie op 30 jaar aan een vaste rentevoet leent, betaalt 6 % rente. In augustus daalde het aantal Amerikaanse vastgoedtransacties met 20 % in vergelijking met vorig jaar. Een voorbode voor de Europese vastgoedmarkt?

De Amerikaanse aandelen bewogen gisteren zijwaarts tot aan de FOMC. Vervolgens zagen we eerst een opwaartse fake move om vervolgens sterk te dalen. De Dow Jones zonk bijna 2 % tot 30.112 punten. Uit de Dow Jones aandelen kon enkel Walmart positief eindigden. Nasdaq 100 daalde tot 11.576 punten wat neerkwam op een verlies van 2,47 %. De S&P 500 daalde 2,21 % tot 3.776 punten.

Zoals we gisteren in de Morning Call hebben aangehaald kunnen we richting symbool HYG kijken voor een verwacht koersverloop van de Amerikaanse aandelenindices. Vooralsnog noteert HYG nog boven de bodem van 13 juni, hoewel de koers gisteren in de buurt kwam. Sluit de koers op de daggrafiek onder $ 72,89 kan het duiden op stijgende verkoopdruk voor de Amerikaanse aandelen.

s&p500 - $SPX grafiek, ishares high yield bond - HYG graph

Een andere manier om te achterhalen waar we potentiële (tijdelijke) bodems kunnen verwachten is gebruik te maken van de VIX. De angstgraadmeter signaleert doorgaans sterke koersstijgingen wanneer het zo’n 35 à 37 punten bereikt. Zie onderstaande grafiek voor meer duidelijkheid. Voor alle duidelijkheid is het niet aangewezen om blind aandelen te kopen wanneer de VIX rond 35 punten noteert. Het is eerder een timing-instrument wanneer u actief op zoek kan gaan naar kansen op de beurs.

vix, volatiliteit

Blik op Azië en Europa

Vannacht was het de beurt aan de Bank of Japan om een monetair statement te brengen. De centrale bank blijft een negatieve rentevoet aanhouden van 0,10 %. In Japan ligt de inflatie nu op 1,90 %. De Bank of Japan stelt nog maar eens dat het de overheidsobligaties blijft opkopen zonder enige limiet. De Japanse yen zakt naar nieuwe laagtes ten opzichte van andere munten. De Nikkei 225 zakt 0,57 %. Verder gaat de Hang Seng index 1,91 % lager en de Shanghai Composite doet er 0,34 % vanaf.

Nikkei 225 - N225 grafiek

In de loop van de dag komen dan ook nog eens de Zwitserse centrale bank en de Bank of England met hun rentebesluit.

In de eurozone gaan wel meerdere alarmbellen af. Nu kijken we richting consumentenvertrouwen. Het Duitse consumentenvertrouwen (volgens de GfK-index) is nu ver gezakt onder het dieptepunt tijdens de COVID-19 pandemie. Consumentenvertrouwen wordt in economische kringen aanzien als een voorlopende indicator wat kan duiden om zwaar economisch weer in Europa. Vandaag wordt het consumentenvertrouwen gepubliceerd uit België en het Verenigd Koninkrijk.

Gisteren lieten de Europese indices nog redelijke cijfers zien in aanloop van de FOMC. Maar de Europese futures hebben nabeurs de winst allemaal weggevaagd.

Beursagenda


Donderdag 22 september

JPY – BoJ rentebesluit
VS – Jobless Claims

04:30
14:30

Artikel laten voorlezen

CNBC meldt dat Rusland in een video een gedeeltelijke militaire mobilisatie plant. Echter is er op Tass, het Russische nieuwsagentschap, nog niks te lezen omtrent deze mobilisatie. Mocht dit wel zo zijn kan dit een forse impact hebben op enkele grondstofprijzen vandaag. Denk hierbij aan tarwe, palladium en energiegrondstoffen.

In de VS is de rente op schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar gesloten op tot 3,567 %. Een koers niet meer gezien sedert 2011. Maar ook in andere landen zagen we hetzelfde fenomeen op de obligatiemarkt. De rente op obligaties van het Verenigd Koninkrijk en Zweden gingen fors hoger en dat had zo zijn weerslag op het beurssentiment.

Van zodra Wall Street open ging werd de beursdaling ingezet. De Dow Jones eindigde 1 % lager op 30.720 punten. Nasdaq 100 verloor 0,77 % met een slot op 11.869 punten en de S&P 500 verloor 1,06 % met slotkoers op 3.861 punten. Nike ging gisteren bijna 4,5 % lager nadat het een adviesverlaging toegeschoven kreeg van Barclays. Op 29 september staan er kwartaalcijfers gepland voor Nike. Een andere grote naam die gisteren in het oog sprong is Ford. Ford Motor sloot meer dan 12 % lager na een winstwaarschuwing. Het ontbreken van belangrijke auto-onderdelen zou gewogen hebben op het aantal geproduceerde auto’s.

Vandaag staat een volgende renteverhoging door de Fed gepland. De vraag is enkel hoe hoog ze zal zijn. Meerderheid van Wall Street verwacht een rentestijging van 75 basispunten. Een instrument die al meerdere malen een sterke correlatie heeft bewezen met de aandelen is high yield bonds. Ook heeft deze ETF van high yield bonds in het verleden vaak d.m.v. divergentie toppen en bodems in de aandelenmarkt kunnen aanduiden. Indien vandaag HYG onder de koers van 13 juni breekt, duidt dit op een verwachte aanhoudende verkoopdruk op de aandelenmarkt.

s&p500 high yield bonds - HYG

De renteverhoging op zich is al iets wat de markt ingecalculeerd heeft. Het zullen voornamelijk de woorden van Powell zijn die de het beurssentiment zullen bepalen. Wanneer Powell vast houdt aan fors taalgebruik, zal de markt nog enkele forse renteverhogingen verwachten. Maak hij het iets genuanceerder, kan het een opluchting worden voor Wall Street. De persconferentie gaat door om 20.30 uur.

S&P Dow Jones Indices kwam met een interessant rapport over de inkoop eigen aandelen van S&P 500 bedrijven. In het tweede kwartaal kwam dit uit op $ 219,6 miljard. Dat is een verlaging met 21,8 % in vergelijking met het eerste kwartaal. De grootste inkopers van eigen aandelen zijn Apple, Alphabet, Microsoft, Meta Platforms en Lowe’s. Ontegensprekelijk de grootste aandelen uit de S&P 500 index.

Blik op Azië en Europa

In Azië nemen de beurzen een stapje terug in aanloop Amerikaans rentebesluit. Japanse Nikkei gaat 1,16 % lager. Hang Seng index noteert 1,30 % lager en Shanghai Composite houdt het enigszins stabiel op een negatieve 0,14 %. De vrees in Azië is dat een verhoging van de Amerikaanse rentevoet het Aziatisch kapitaal kan aantrekken. De forse devaluatie van de Chinese yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar de afgelopen maanden kan dit sentiment nog versterken.

Hang Seng Index grafiek

In Europa zagen we ook dalende aandelenkoersen. De BEL 20 daalde 0,91 % tot 3.550 punten. Belgische sterkhouder is nog steeds Argenx. Gisteren opnieuw op kop met een stijging van 3,64 % en year-to-date ook gestegen met net geen 20 %. De AEX daalde gisteren 0,57 % met Koninklijke KPN als sterkste daler. Voorbeurs zien we de Europese beurzen een stapje terug nemen. De koersen lopen tot 0,75 % in het negatief.

Beursagenda


Woensdag 21 september

DE – 10-jaars Bund veiling
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie

11:30
16:00
16:30
20:00
20:30