Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Sell off tech en Europa start fors lager

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500

Het was geen al te beste dag voor Wall Street. De Fed vertelde dat het de inflatie agressief zou bestrijden. Het gevolg is dat beleggers hun portefeuille herbalanceren en hoofdzakelijk de tech-aandelen verkopen, terwijl waarde aandelen worden gekocht. Dit was meteen te zien door de sterke daling van de Nasdaq 100. De tech-aandelen kenden een sterke daling van 2,53%. De technologie-index sloot uiteindelijk op 15.500 punten. De S&P 500 presteerde iets beter, maar sloot ook diep in het rood. De brede aandelenindex eindigde 1,41% lager op 4.657 punten. De Dow Jones sloot 0,51% lager.

Enkele positieve uitschieters waren Boeing (+ 2,97%), Biogen (+ 5,04%), Paccar (+ 3,00%) en Kroger (4,96%). De sterkste dalers uit de VS waren o.a. DexCom (- 7,06%), Tesla (- 6,75%), MercadoLibre (- 6,56%) en Docusign ( – 6,22%).

Vandaag hebben we in de VS de retail sales en op bedrijfsniveau komen JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo & Co, Citigroup, BlackRock en First Republic Bank met kwartaalcijfers.

S&P 500 | Morning Call 14-01-2022

Handelsoverschot China – VS zwengelt aan

In Hong Kong daalde de Hang Seng Index met 0,86%. De sterspelers uit de Aziatische index Alibaba en JD.com daalden respectievelijk 3,63% en  4%. De Japanse index Nikkei 225 staat vandaag 1,30% lager. Het waren hoofdzakelijk de technologie-aandelen uit de index die het moeilijk hadden. Softbank en Sony waren aandelen waarbij het verlies opliep tot bijna 3%. Tegen het einde van de handelssessie zagen we een klein herstel.

Hang Seng index | Morning Call 14-01-2022

In China keek de Shanghai Composite vooral uit naar de Chinese economische cijfers. De export steeg jaar op jaar met bijna 21%, terwijl de import een groei kende van 19,5%. Trump lag met China op rampkoers tijdens zijn presidentschap over het handelsoverschot van China. Sedert het aantreden van president Biden is dit handelsoverschot ten opzichte van China vergroot tot $ 397 miljard. Dit is een stijging jaar op jaar van 25,1%. De Shanghai Composite kon het verlies beperken tot 0,47% op vrijdag.

Europa opent sterk lager

In Europa zagen we gisteren een licht lagere aandelenmarkt. De BEL 20 index sloot 0,17% lager op 4.257 punten. De AEX uit Nederland steeg in het begin van de handelsdag, maar kon die winst niet vasthouden. Uiteindelijk sloot de aandelenindex 0,11% hoger. De DAX had een korte rally na het middaguur, maar vanaf toen ging het bergafwaarts. Uiteindelijk sloot de DAX 0,58% lager.

Sterke Europese aandelen waren Melexis ( 4,02%), BE Semiconductor (+ 10,37%) en Just Eat (+ 8,54%). De chipproducenten werden aantrekkelijk voor heel wat beleggers nadat de chipproducent TSMC uit Taiwan met recordcijfers voor de dag kwam.  Bij Just Eat lag de sterke stijging aan het feit dat er geruchten zijn over een delisting, ofwel een opsplitsing van het bedrijf. Het gaat hier voor alle duidelijkheid nog om niet bevestigde geruchten.

Vandaag krijgen we de Europese handelsbalans en het inflatiecijfer uit Frankrijk. We gaan een sterk rode opening tegemoet. De verliezen lopen voorbeurs op tot 0,75%.

Nog 4 dagen tot het LYNX Beleggersdebat

Aanstaande dinsdag 18 januari 2022 organiseert LYNX voor de elfde keer het jaarlijkse online beleggersdebat vanuit het Bimhuis. Dit jaar geven maar liefst acht beleggingsexperts hun visie en beleggingstips voor het komende jaar. Schrijf u vandaag nog vrijblijvend in en begin goed voorbereid aan het nieuwe beursjaar. Inschrijven kan via de volgende link.

BeursagendaVrijdag 14 januari


CNY – Exportcijfers
CNY – Importcijfers
EUR – Handelsbalans
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Exportcijfers
VS – Importcijfers
VS – Industriële productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Michigan consumentenvertrouwen

04:00
04:00
11:00
14:30
14:30
14:30
15:15
16:00
16:00

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag. ’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Er is veel te doen rond de aanvurende inflatie. Gisteren werd de inflatie gepubliceerd in de VS. Deze is opgelopen tot 7 %. Nu wordt m.a.w. 7% meer betaald voor een mandje van goederen en diensten in vergelijking tot één jaar terug. Wanneer de kosten voor voeding en energie buiten beschouwing worden gelaten, komt de inflatie nog steeds uit op 5,5%. In de jaren ’70 en ‘ 80 liep de inflatie in de VS op tot bijna 15%.

Vandaag wordt in de VS het PPI-cijfers gepubliceerd. PPI is de producentenprijsindex en wordt beschouwd als een voorloper van CPI, ofwel inflatie. Een dalende PPI is m.a.w. een teken aan de wand dat de inflatie een top bereikt kan hebben. Een verder oplopende PPI zou kunnen betekenen dat de inflatiestijging nog niet helemaal achter de rug is.

Wall Street bleef vrij stabiel onder het inflatienieuws. De S&P 500 won 0,28%. Het sterkste aandeel was Range Resources. Dit bedrijf doet exploratie en productie van aardgas en olie. Het aandeel kreeg vleugels omdat het aardgas in de VS gisteren met 14% steeg.

S&P 500 koers - Laatste beursnieuws

De technologie-aandelen uit de Nasdaq 100 klommen 0,38%. Sterkste aandeel was Take-Two. Het aandeel herstelt van een enorme klap. Take-Two zal Zynga overnemen voor $ 12.7 miljard. Zynga is bekend in de game-industrie en is o.a. de ontwikkelaar van Farmville.

De Dow Jones Industrial Average realiseerde een klim van 0,11%. In Dow was het Goldman Sachs die in het oog sprong. Het bankaandeel gaat 3,16% lager.

Blik op de grondstoffen

De grondstoffen lijken aan populariteit te winnen sinds de inflatie de hoogte in gaat. Goldman Sachs roept nu zelfs dat we voor een tienjarige supercyclus staan. Welke grondstoffen kunnen interessant zijn? Lithium is een grondstof die gebruikt wordt in de productie van batterijen. In de lithiumsector is Sigma Lithium een aandeel dat in het oog springt door de enorme rally. Het bedrijf heeft nog geen producerende mijnen en is nog steeds in een exploratiefase. Dit maakt het uiteraard zeer speculatief. Het aandeel Sigma Lithium stond begin 2021 aan $ 2,44 en eindigde het jaar op $ 10,42

Aandeel Sigma Lithium - Laatste beursnieuws

De oliekoers is de afgelopen maand ook fors gestegen na de pullback van oktober. Volgens een nieuw rapport van de EIA zal de olieproductie naar een recordhoogte stijgen in 2023. Nu de prijs terug stabiel lijkt te zijn aan de hogere prijzen, zijn de schalieproducenten ook terug meer beginnen produceren. Meerdere analisten en zakenbanken zoals Goldman Sachs voorspellen een olieprijs die aanleunt tegen de $ 100 per vat. Interesse in olie-aandelen, lees snel het artikel over beleggen in olie.

Een grondstof waar niet veel over gesproken wordt is koper. Hoewel deze uiterst belangrijk is voor de groene transitie, de driver voor de supercyclus volgens Goldman Sachs. Het metaal kende een enorme rally in 2020 en zit nu al enige tijd in een consolidatie. Er komen meer en meer berichten over een aanbodtekort. Technisch gezien lijkt koper (HG) zich in een triangle, verderzettingspatroon, te bevinden.

Europa opent rood

De BEL 20 verloor 0,17% terrein. In het oog sprongen Aperam (+ 4,13%) en Ageas (- 2,29%). In tegenstelling tot de Brusselse sterindex wist de AEX uit Nederland 1,03% in het groen te eindigen. Uitschieters waren ArcelorMittal (+ 6,50%) en Philips (- 15,44%). Philips blijft problemen ondervinden met hun apparatuur voor slaapapneu. Deze problemen gaan nog eens vergezeld met een omzetwaarschuwing. Beleggers lijken het vertrouwen kwijt te zijn in het bedrijf.

In Europa hebben we vandaag kwartaalcijfers van o.a. Marks & Spencer en Tesco.

Voorbeurs gaan de Europese aandelenindices lager. De verliezen lijken voorlopig nog mee te vallen en lopen op tot 0,25%.

Nog 5 dagen tot het LYNX Beleggersdebat

Aanstaande dinsdag 18 januari 2022 organiseert LYNX voor de elfde keer het jaarlijkse online beleggersdebat vanuit het Bimhuis. Dit jaar geven maar liefst acht beleggingsexperts hun visie en beleggingstips voor het komende jaar. Schrijf u vandaag nog vrijblijvend in en begin goed voorbereid aan het nieuwe beursjaar. Inschrijven kan via de volgende link.

Beursagenda


Donderdag 13 januari

VS – Producentenprijsindex (PPI)

14:30

De aandelenbeurzen stonden gisteren in het teken van Jerome Powell. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank legde een verklaring af over het monetaire beleid in de Amerikaanse senaat. Ook lieten belangrijke senatoren weten hem te steunen voor zijn tweede termijn. Daarbij beloofde Powell de inflatie aan te pakken, maar hij koos zijn woorden zorgvuldig. Zo zei hij ook een aantal dingen waar de beurzen vleugels van kregen. Want hoewel er renteverhogingen in het verschiet liggen, denkt Powell dat we ons nog wel langer in het tijdperk van lage rentes zullen bevinden. Ook blijft het aantal renteverhogingen afhankelijk van hoe de supply chain en de inflatie zich verder zullen ontwikkelen.

Beleggers werden duidelijk gerustgesteld door de verklaringen van de Fed-voorzitter. Tijdens de hoorzitting schoten groeiaandelen hard omhoog. De Nasdaq wist 1,41% hoger te sluiten op 15.153 punten en de S&P 500 steeg met 0,92% tot een stand van 4.713 punten. Waarde aandelen bleven duidelijk achter, de Dow Jones sloot 0,51% hoger. Vooral aandelen die eerder nog hard zijn afgestraft wisten hun weg omhoog te vinden. Positieve uitschieters waren onder andere Oatly (+13,2%), JD.com (+10,06%), Mercadolibre (+10,9%) en Pinterest (+3,98%).

Vandaag wordt wederom een spannende dag en beleggers moeten mogelijk rekening houden met verhoogde volatiliteit. Om 14:30 uur worden namelijk de Amerikaanse inflatiecijfers over december bekendgemaakt. Analisten vrezen dat de inflatie op jaarbasis uitkomt op 7%, de snelste stijging in ruim 40 jaar tijd. Ook zullen de Amerikaanse zakenbanken JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo het kwartaalseizoen officieel aftrappen. Allemaal presenteren zij hun resultaten voor de opening van de beurs in New York.

Nasdaq Composite Index

Hang Seng schiet 2,6% omhoog – Rally in tech

Ook de beurzen in Azië kregen vleugels na de hoorzitting van Jerome Powell. De Japanse index ging met 1,92% omhoog en de beurs in Shanghai steeg met 0,84%. De Hang Seng index uit Hongkong stal de show met een stijging van ruim 2,6%. Vooral technologie aandelen waren in trek; Tencent steeg met 4%, Alibaba ging met 5,4% omhoog en ook Meituan (+8,6%) en JD.com (+9%) deden uitstekende zaken.

Beleggers reageerden ook positief op de meevallende Chinese inflatie. De consumentenprijzenindex toonde in december slechts een stijging van 1,5%, terwijl die in november nog op 2,3% lag. Analisten gingen uit van een stijging van 1,8%. Ook de producentenprijzen stegen met 10,3% minder hard dan economen hadden voorspeld. Ze gingen namelijk uit van een stijging van 11,1% nadat de PPI in november op 12,9% uitkwam.

Europa opent tot 1% hoger

De futures in Europa wijzen op een stevige groene opening. Voorbeurs variëren de winsten bij de futures van 0,8% voor de DAX tot 1,10% voor de AEX. Om 11:00 uur verwerken beleggers cijfers over de Industriële Productie. De meeste aandacht zal toch uitgaan naar de inflatiecijfers die in de VS om 14:30 uur bekend worden gemaakt.

Op bedrijfsniveau is er aandacht voor Just Eat Takeaway dat alvast met een trading update kwam. De maaltijdbezorger zag zijn groei in het vierde kwartaal vertragen. Het aantal orders steeg in het vierde kwartaal met 14% op jaarbasis tot 273,7 miljoen. Wel verbeterde de winstgevendheid en de CEO verwacht dat de aangepaste EBITDA dit jaar zal blijven aantrekken.

Verder kwam Philips met een omzetwaarschuwing. Het bedrijf denkt miljoenen extra kwijt te zijn aan de problemen rondom de slaapapneu apparaten. Ook meldde WeTransfer nogmaals van plan te zijn naar de beurs te gaan. Deze IPO had eigenlijk vorig jaar al moeten plaatsvinden.

Nog 6 dagen tot het LYNX Beleggersdebat

Aanstaande dinsdag 18 januari 2022 organiseert LYNX voor de elfde keer het jaarlijkse online beleggersdebat vanuit het Bimhuis. Dit jaar geven maar liefst acht beleggingsexperts hun visie en beleggingstips voor het komende jaar. Schrijf u vandaag nog vrijblijvend in en begin goed voorbereid aan het nieuwe beursjaar. Inschrijven kan via de volgende link.

Beursagenda

Woensdag 12 januariJPY – Lopende rekening
CNY – Consumentenprijsindex (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
EUR – Industriële Productie
VS – Consumentenprijsindex (CPI)
VS – Federale begroting
00:50
02:30
02:30
11:00
14:30
20:00

De rente is één van de belangrijkste schakels in het financiële systeem. In 2021 gingen de Amerikaanse rentes op obligaties al flink omhoog vanwege de aanhoudend hoge inflatie. Vorig jaar liet de 10-jaars rente zelfs de grootste stijging sinds 2013 zien. Beleggers bleken toen al voor te sorteren op onvermijdelijke renteverhogingen. Nadat de Fed vorige week de markt verraste met snellere verkrapping, liet de Amerikaanse 10-jaars rente in de eerste handelsweek van het jaar wederom een flinke stijging zien. Beleggers reageerden geschrokken en dat zorgde voor een slechte start van het nieuwe beursjaar.

Gisteren leek die daling te worden voortgezet en circa een uur na opening stond de Nasdaq maar liefst 2,7% lager. Plotseling volgde herstel en het lukte de Nasdaq zelfs om in het groen te sluiten. De Nasdaq Composite index wist 0,05% hoger te sluiten op 14.942 punten. Technisch gezien is de technologiebeurs opgevangen door het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, een belangrijk lange termijn gemiddelde binnen de technische analyse. De S&P 500 toonde ook krachtig herstel, maar sloot wel 0,14% lager. Cyclische aandelen bleven achter, de Dow verloor 0,45%.

Positieve uitschieters waren onder andere Intel (+6,47%), Tesla (+4,34%) en Alphabet (+1,52%). Mogelijk dacht de markt plotseling dat de terugval van risicovolle assets als reactie op de Fed-notulen een beetje overdreven is. De Fed zal de afbouw van het monetaire beleid zo geleidelijk mogelijk willen laten verlopen, om schokgolven op de markten te voorkomen. Bovendien is de werkloosheid laag en groeit de economie naar verwachting verder. Ook verwachten analisten dat bedrijven hun winsten kunnen laten groeien en bovendien hebben zwaargewichten op de beurs sterke balansen.

Nasdaq | Morning Call 11-01-2022

Europa gaat voor herstel

Op maandagochtend waren de futures vrij verraderlijk. Na de opening zakten de Europese beurzen al snel weg, maar vandaag staan de futures voorbeurs wederom ruim 1% hoger. Europa begint optimistisch aan de nieuwe beursdag, nadat Wall Street verliezen van ruim 2% wist goed te maken.

De agenda is vandaag zo goed als leeg. Beleggers kijken uit naar inflatiecijfers uit de VS die op woensdag worden gepubliceerd. Een hoog inflatiecijfer zou de Fed ondersteunen bij de keuze om sneller de rente te verhogen. De consumentenprijzen in Europa en de VS zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. Afgelopen vrijdag bereikte de inflatie in de eurozone met een stijging van 5% op jaarbasis in december een nieuwe recordhoogte.

De AEX liet gisteren een flinke daling zien, maar per saldo beweegt de index al enkele weken tussen 755 en 810 punten. Een volledige technische analyse van de AEX (en BESI) leest u in het LYNX Kennisportaal.

AEX | Morning Call 11-01-2022

Beursagenda

Dinsdag 11 januari

Aandelenmarkten hebben geen al te beste indruk gemaakt in de eerste handelsweek van het jaar. Op vrijdag ging de S&P 500 index met 0,41% omlaag tot 4.677 punten. De Nasdaq Composite index verloor 0,96% bij een stand van 14.935 punten. Dat zorgde ervoor dat alle Amerikaanse indices de eerste week van het jaar een verlies hebben laten zien. Het nieuws dat de Amerikaanse centrale bank al eerder dan verwacht een verkrappend monetair beleid gaat voeren viel bij beleggers niet in goede aarde. De Amerikaanse 10-jaars rente steeg op vrijdag tot 1,8%, het hoogste niveau sinds januari 2020. Groeiaandelen werden wederom massaal gedumpt, terwijl defensieve aandelen de schade nog enigszins wisten te beperken. Vooral financials waren in trek nu een hogere rente in het vooruitzicht ligt.

Op vrijdag bleek uit cijfers van de Amerikaanse overheid dat er in december 199.000 banen zijn bijgekomen. Dat lag flink onder de verwachting van 422.000 banen, maar de werkloosheid daalde wel harder dan verwacht tot 3,9%. Ook de loongroei kwam met een jaarstijging van 4,7% hoger uit dan verwacht. Deze positieve ontwikkelingen in combinatie met de torenhoge inflatie zullen de Fed er hoogstwaarschijnlijk niet van weerhouden de rente in maart te verhogen.

Deze week zijn de ogen van beleggers gericht op inflatiecijfers. Op woensdag wordt de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd en op donderdag volgende producentenprijzen (PPI). Verder zal Fed-voorzitter Jerome Powell dinsdag getuigen tijdens een hoorzitting over zijn benoeming voor een Senaatspanel. Ook naderen we weer het kwartaalcijferseizoen. Delta Air Lines rapporteert donderdag over de resultaten van het 4e kwartaal en financiële zwaargewichten JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo zijn op vrijdag aan de beurt.

Nasdaq | beursnieuws | 10-01-2022

Hang Seng kiest voor herstel & Europa opent hoger

De Japanse aandelenbeurs blijft vandaag gesloten in verband met een feestdag. De beurs in Hongkong ging op maandag positief van start. De Hang Seng index staat circa 1% hoger en lijkt te profiteren van optimisme rondom vastgoedbedrijven. Het aandeel Shimao Group (0813) maakte een sprong van 21%, nadat de Chinese zakenkrant Caixin schreef dat de in opspraak geraakte projectontwikkelaar al zijn vastgoedprojecten verkoopt, zowel residentiële als commerciële.

De Europese aandelenmarkten zullen op maandag hoger van start gaan. Om 11:00 uur verwerken beleggers het Europese werkloosheidscijfer. Vervolgens kijkt de markt uit naar Amerikaanse en Chinese inflatiecijfers die voor woensdag op de agenda staan. Verder zullen beleggers in afwachting zijn van het kwartaalcijferseizoen dat volgende week zal losbarsten.

AEX | beursnieuws | 10-01-2022

Beursagenda

Maandag 10 januariJPY – Ouderendag
EUR – Werkloosheidscijfer
TSN gesloten
11:00

Na een dramatische woensdag konden beleggers gisteren even op adem komen. Bij opening doken de koersen aanvankelijk weer omlaag, maar dit verlies werd weer snel goedgemaakt. Vervolgens schommelden de indices rond het nulpunt de dag uit. De S&P 500 verloor 0,10% bij een slot van 4.696 punten en de Nasdaq eindigde 0,13% lager op 15.080 punten. Op de grafiek zien we dat de Nasdaq een belangrijk kantelpunt is genaderd. De onderkant van het stijgende trendkanaal werd getest. Bovendien ligt er rond 14.900 punten een duidelijke steunzone. Een doorbraak hieronder kan mogelijk een diepere correctie veroorzaken.

Momenteel staan de futures voorbeurs licht in het groen. De markt kijkt gespannen uit naar de Amerikaanse werkloosheidscijfers die om 14:30 uur worden geopenbaard. Economen verwachten dat er in december 422.000 banen zijn toegevoegd aan de economie. Het werkloosheidspercentage zal naar verwachting licht zakken naar 4,1%. Afgelopen woensdag kon loonstrookjesverwerker ADP al veel beter dan verwachte cijfers overleggen. Indien het NFP-rapport ook sterker dan verwacht is zal vrijwel niets de Fed nog kunnen weerhouden van het verhogen van de rente in maart.

De Amerikaanse 10-jaars rente bereikte gisteren een stand van 1,75%. Ondertussen is de Nasdaq bezig aan de slechtste beursweek sinds februari 2021. Hoewel sommige aandelen een vrij stevige waardering hebben, kan de huidige zwakte ook worden gezien als overdrijving. De groeivooruitzichten blijven namelijk goed en sterke consumentenbestedingen in combinatie met stijgende lonen zijn nog altijd een goede combinatie voor economische groei. Bovendien houden bedrijven ook met een kleine renteverhoging nog steeds gemakkelijk toegang tot (goedkoop) kapitaal.

Nasdaq Composite index (COMP) | LYNX Beleggen

Hang Seng herstelt & Europa opent in groen

De Japanse Nikkei bleef ook op vrijdag zwak, maar de Hang Seng index in Hongkong toont de afgelopen dagen relatieve sterkte. Momenteel staat de HSI index 1,56% hoger, ondanks aanhoudende onrust rondom vastgoedbedrijven. Vooral het aandeel Alibaba is de afgelopen dagen in trek, ook vannacht ging de koers in HK weer met 5,8% omhoog. Strengere coronamaatregelen en nieuwe lockdowns in China komen mogelijk ten goede aan online retail bedrijven als Alibaba en JD.com (+4,75%).

In Europa staan de beurzen voorbeurs klaar voor een herstel. Om 11:00 uur verwerken beleggers inflatiecijfers uit de eurozone. De verwachting is dat de consumentenprijzenindex met 4,7% is gestegen op jaarbasis. Gisteren werd bekend dat de Duitse inflatie in 2021 is opgelopen tot het hoogste niveau sinds 1993. Gemiddeld stegen de prijzen het afgelopen jaar 3,1%. De aanhoudende inflatie in combinatie met een sneller verkrappende FED zet mogelijk ook de ECB onder druk om eerder dan verwacht aan de knoppen te draaien.

Shell maakte vanochtend bekend voor maar liefst $5,5 miljard aan eigen aandelen in te kopen. Het geld is afkomstig van de verkoop van zijn productie in Permian Base. Het besluit is opvallend aangezien Shell het geld mogelijk beter kan gebruiken voor de energietransitie. Tegelijkertijd meld Shell echter ook positief te zijn over de gasontwikkelingen. Het olie- en gasbedrijf denkt dat de inkomsten bij de tak integrated gas in het 4e kwartaal aanzienlijk hoger zullen uitvallen. Dat maakte Shell bekend in een update over het 4e kwartaal. De volledige kwartaalcijfers zal Shell op 3 februari bekendmaken.

AEX index (EOE) | LYNX Beleggen

Beursagenda

Vrijdag 7 januariEU – Inflatie (CPI)
VS – Werkloosheidscijfers
11:00
14:30