Aandelenopties zijn ontzettend populair onder beleggers.

Ruim 40 jaar geleden begon in Amsterdam de eerste optiebeurs in Europa. Nog altijd zijn opties ontzettend populair onder beleggers.

Wat zijn aandelenopties? Hoe werken ze? En wat kost het om te handelen in aandelenopties?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • De optiebeurs
  • Waarom aandelenopties handelen?
  • Hoe handelt u in aandelenopties?
  • De kosten van opties bij verschillende brokers vergeleken

 

Aandelenopties

Aandelenopties beleggen met de LYNX Optietrader

De optiebeurs

Net als dat Nederland het eerste land was met aandelen (de VOC) en een aandelenbeurs, liepen we ook voorop met de handel in opties.  Tjerk Westerterp wilde graag als eerste in Europa een optiebeurs openen. Het idee voor een optiebeurs kwam uit de VS. In Chicago werd in 1973 al gestart met een beurs waar je in opties kunt handelen. Toen in 1978 in Amsterdam de optiebeurs opende, kregen optiehandelaren dan ook training van beurshandelaren uit Chicago. Opmerkelijk genoeg was er destijds nog geen index. De eerste jaren was er nog weinig belangstelling en het was dan ook erg stil in de Beurs van Berlage.

Vanaf 1983 ging het beter met de optiesbeurs doordat de economie aantrok en de aandelenkoersen omhoog schoten. Steeds meer Nederlanders gingen beleggen en ook de EOE-index ging van start. De afkorting EOE staat voor European Options Exchange, want dat was de officiële naam van de optiebeurs in Amsterdam. De bedoeling was dat er ook gehandeld kon worden in opties op aandelen uit andere Europese landen, maar later kregen meerdere andere landen in Europa een eigen optiebeurs.

Aanvankelijk kon je alleen in callopties handelen. Later kwamen daar putopties bij en je kreeg natuurlijk op opties op de hele index. Opties op de index zijn erg populair gebleken. Vandaag de dag gaat bijna de helft van alle optietransacties om opties op de AEX-index.

Verschillende optiebeurzen

Verschillende beurzen bieden aandelenopties aan. Euronext Amsterdam bijvoorbeeld, maar u kunt ook opties handelen bij het Duitse Eurex Exchange(DTB) bijvoorbeeld.

De beurzen zorgen ervoor dat de opties beschikbaar zijn in alle belangrijke activaklassen. Daarnaast zorgen zij voor:

  • Liquiditeit: marktmakers en liquiditeitsverschaffers zorgen voor een consistente weergave van prijzen gedurende de hele handelsdag.
  • Centrale orderboeken op elke onderliggende waarde
  • De prijzen verspreiden over alle grote data-verkopers en verhandelbaarheid bij meer dan 20 onafhankelijke software aanbieders zoals LYNX.

Waarom zou u aandelenopties handelen?

Opties op aandelen bieden beleggers de ideale manier om in te spelen op uw visie op een bedrijf. Met opties kunt u namelijk met een relatief kleine inleg een groot rendement behalen. Uiteraard kunt u ook snel geld verliezen vanwege de hefboomwerking van opties.

Maar opties op aandelen zijn ook uiterst geschikt om uw long portefeuille te beschermen(hedgen) of om extra rendement te behalen. Indien u aandelen in bezit heeft kunt u deze posities namelijk beschermen door het schrijven van calls. Hieronder volgen 3 manieren om aandelenopties in te zetten.

1. Losse CALL optie: Profiteren van een koersstijging

Een call optie is een financieel product dat de koper van de optie het recht geeft om aandelen tegen een van tevoren vastgestelde prijs te kopen. Daarnaast is ook de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend vastgesteld, de zogenoemde expiratiedatum. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie.

In dit voorbeeld denkt u dat het aandeel ING gaat stijgen. De koers van ING staat op € 8,80 en we kopen 1 losse CALL optie op met een STRIKE van € 9,50 en kiezen als expiratiedatum december. Voor deze optie betaal je momenteel €0,30. 1 optiecontract heeft betrekking op 100 aandelen. U kunt dus met een inleg van € 30 (100 x €0,30) een exposure van € 880 (100 x € 8,80) krijgen in het aandeel ING.

U heeft echter € 0,30 betaalt voor het recht om 100 aandelen ING te kopen op de 3e vrijdag van december. Dit betekent dat uw CALL optie pas boven de € 9,80(€ 9,50 + € 0,30) winstgevend wordt. Indien ING expireert boven deze prijs begint u pas winst te maken. Stel dat ING expireert op € 11 in december dan maakt u een winst van € 120 met een inleg van slechts € 30. U heeft namelijk het recht om 100 ING aandelen te kopen op € 9,50 en u kunt ze op de beurs verkopen voor € 11 verkopen. Dat is een winst van € 150 maar u heeft € 30 betaalt voor de optie.

Voor- en nadelen van opties

Voor dezelfde winst met aandelen had u zo’n 55 aandelen ING moeten aanschaffen voor € 484. U kunt met aandelenopties dus door de hefboomwerking, met een kleinere inleg grotere winsten behalen. Het risico zit hem echter in het feit dat uw opties waardeloos expireren waardoor u uw gehele inleg kwijt kunt raken. Bij aandelen heeft u in theorie natuurlijk oneindig de tijd om uw gelijk te halen.

Onderstaande Performance Graph uit het TWS Handelsplatform toont schematisch de mogelijke winsten en verliezen van het hierboven beschreven voorbeeld.

Aandelenopties - Call optie ING

2. Losse PUT optie: Profiteren van een koersdaling

Een put optie is een financieel product dat de koper van de optie het recht geeft om aandelen tegen een van tevoren vastgestelde prijs te verkopen. Ook de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend, is vastgesteld. Dit is de zogenoemde expiratiedatum. De koers waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie.

Een PUT optie is eigenlijk precies het tegenovergestelde van een call optie. Onderstaande Performance Graph toont de mogelijke winsten en verliezen bij een losse out of the money ING PUT met dezelfde expiratiedatum als hierboven beschreven bij de losse CALL.

Aandelenopties - Performance graph put ING

3. Gedekte CALL optie: Extra rendement op aandelen in bezit

Met een Gedekte call optie of Covered call speelt u in op een gelimiteerde stijging van de onderliggende waarde. U verkoopt een gedekte calloptie op een aandeel dat u in bezit heeft. Met deze optieconstructie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. U loopt geen extra risico op de geschreven calloptie doordat deze gedekt is door de in bezit zijnde aandelen. Wel is de winst van de positie gemaximaliseerd tot de uitoefenprijs van de onderliggende aandelen.

In het voorbeeld hieronder worden de volgende transacties uitgevoerd:
–              Long: 100 aandelen op $ 40
–              Verkoop: calloptie $ 42

Hiervoor wordt $ 1 aan premie ontvangen, waardoor de breakeven prijs op $ 39 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende boven $ 39, dan maakt u winst, waarbij de winst is gemaximaliseerd tot $ 300. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde onder $ 39, dan maakt u verlies, waarbij het verlies op de aandelen ongelimiteerd is.

Aandelenopties - Gedekte call optie

Hoe werken opties?

  • Bovenstaande 3 voorbeelden zijn slechts een greep uit de eindeloze mogelijkheden die opties bieden. Er zijn talloze optiecombinaties en strategieën te bedenken. Voor u begint met handelen in aandelenopties is het echter zaak om over genoeg kennis te beschikken. U dient zich goed in te lezen in de kansen en risico’s die het handelen in opties met zich mee brengt. In het LYNX Kennisportaal staan we uitgebreid stil bij dit onderwerp. Helemaal nieuw? Begin dan eens met het lezen van ons artikel over de werking van opties.

Hoe handelt u in aandelenopties?

U kunt handelen in opties van vrijwel alle grote aandelen. Voor kleinere aandelen zijn niet altijd opties beschikbaar. Indien ze wel beschikbaar zijn is het zaak om goed op te letten of er wel genoeg liquiditeit(volume) is. In het LYNX Handelsplatform kunt u heel eenvoudig de OptieTrader openen door op een aandeel te klikken en dan bovenin op de knop OptieTrader. U vindt de OptieTrader overigens ook door de rechtermuis-knop in te drukken en bij Analytische Tools de OptieTrader te kiezen.

Na deze handeling opent het onderstaande scherm. In dit scherm ziet u de Optie Reeksen in tabjes staan per expiratiedatum. U kunt de weergave overigens ook wijzigen naar één complete lijst.

Handelsplatform - aandelenopties

Strategy Builder

Met de Strategy Builder kunt u optiecombinaties bouwen om ze vervolgens met één druk op de knop, in één keer in te leggen. Hierdoor koopt u eenvoudig optiecombinaties zoals een call spread bijvoorbeeld. In onderstaande afbeelding ziet u dat het systeem meteen uw gekozen optiecombinatie herkent. In dit geval de bull spread / vertical call spread. Indien u drukt op Profiel verschijnt er een performance grafiek, waarin u heel gemakkelijk kunt zien wat de bewegingen van de onderliggende waarde betekenen voor uw positie. Op deze plek vindt u ook alle informatie over de Optie Grieken.

Handelsplatform - aandelenopties

Kosten van opties via LYNX

Handelen in opties doet u via LYNX zeer voordelig en tegen uitstekende voorwaarden. Sterker nog: handelen in aandelenopties is nergens voordeliger. U handelt via het bekroonde handelsplatform met één simpele muisklik eenvoudig in Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Met de vele mogelijkheden die LYNX te bieden heeft, loopt u altijd een extra stap voor. Handel in Amerikaanse aandelenopties en indexopties zonder enige beperking. In totaal zijn ruim 3.000 verschillende Amerikaanse aandelen beschikbaar waar u opties op kunt handelen. Daarbij biedt LYNX ook opties aan op de S&P 500, Dow Jones en NasdaqGeen andere broker heeft zoveel handelsmogelijkheden met opties als LYNX.

Kosten aandelenopties bij LYNX

Niet geheel onbelangrijk: Bij LYNX wordt iedere optie die in-the-money eindigt automatisch uitgeoefend zonder dat hier extra kosten voor in rekening worden gebracht. Meer informatie over de kosten en alle voordelen vindt u op onze tarieven pagina.
 
 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.