Wat is een optie?
Inleiding en basisprincipes

Een optie is een contract tussen twee partijen met een vooraf bepaalde looptijd. Een optie geeft de koper het recht – maar niet de verplichting – om op een later tijdstip een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde, zoals aandelen, tegen een vaste prijs te kopen (call optie) of te verkopen (put optie).

Meer informatie over


Optiegrieken

Optiegrieken meten hoe prijs, tijd en volatiliteit de waarde van een optie beïnvloeden


Iedereen die met opties werkt, zal al snel woorden als delta, gamma, vega of theta tegenkomen. Deze zogenaamde optiegrieken zijn belangrijke maatstaven die aangeven hoe gevoelig een optie is voor veranderingen.

Volatiliteit

Een belangrijke factor die de optieprijs beïnvloedt


De prijs van een optie wordt beïnvloed door verschillende factoren. Naast de looptijd en de uitoefenprijs speelt ook het koersverloop van de onderliggende waarde een belangrijke rol. 


Exclusief voor klanten van LYNX

OptieWebinars & live trading door Piet Vannoppen

Maandelijks presenteert Piet Vannoppen webinars over opties en optiestrategieën. Aan de hand van live trades op de Amerikaanse optiebeurs, laat hij u zien hoe u de theorie in de praktijk brengt.

Als klant heeft u exclusief toegang en kunt u deze kosteloos volgen. Wat kunt u verwachten:

Wilt u het maximale uit uw portefeuille halen?

Open dan een effectenrekening via LYNX. Krijg toegang tot het grootst optie-aanbod van Nederland en handel op alle grote internationale beurzen.

Of ontdek verder wat LYNX uniek maakt als optiebroker

Optiestrategieën

Handelsstrategieën voor optiehandelaren


Opties bieden beleggers onbegrensde mogelijkheden om in te spelen op een verwachte beweging. Of de markten nu stijgen, dalen of zijwaarts bewegen, voor elke situatie bestaan er passende handelsstrategieën. 

Meer over optiestrategieën
Long Call - Optiestrategie | Online Broker LYNX

Long Call

Short Call - Optiestrategie | Online Broker LYNX

Short call

Long Put - Optiestrategie | Online Broker LYNX

Long Put

Short Put - Optiestrategie | Online Broker LYNX

Short Put

Covered Call - Optiestrategie | Online Broker LYNX

Covered Call

Covered Put - Optiestrategie | Online Broker LYNX

Covered Put

Long Put - Optiestrategie | Online Broker LYNX

Protective Call

Married Put - Optiestrategie | Online Broker LYNX

Protective Put

Meer strategieën Minder strategieën

Optiehandel

De belangrijkste kenmerken, tips en soorten opties  


Ontdek alles over de bijzondere eigenschappen van een optie en leer hoe u optimaal gebruik kunt maken van alle mogelijkheden die optiehandel te bieden heeft.

AEX opties: unieke opties op Euronext

Duik dieper in de wereld van AEX opties. Leer hoe u AEX opties kunt schrijven en welke strategie voor u het beste werkt.

Opties doorrollen: een verkenning van risicobeheer

Leer hoe u opties kunt doorrollen voor een beter risicomanagement en marktaanpassingen, en leer hoe u uw optieposities kunt optimaliseren.

QQQ options: opties op de vierde grootste ETF ter wereld

Opties op de QQQ ETF bieden beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de prestaties van ‘s werelds grootste technologiebedrijven.

Amerikaanse opties handelen of Europese opties?

Ervaren optiehandelaren zullen ongetwijfeld weten dat er verschillen zijn tussen Amerikaanse en Europese opties. Het is ook voor beginners belangrijk om goed op de hoogte te zijn tussen de verschillen, zeker nu de mogelijkheden tot wereldwijd handelen eindeloos zijn en beleggers steeds vaker kansen ruiken in het buitenland. De Amerikaanse optiemarkt is ontzettend groot en […]

SPY options: opties op de grootste S&P 500 ETF ter wereld

SPY options zijn zeer in trek bij handelaren vanwege hun populariteit en liquiditeit. Ze hebben de SPDR S&P 500 ETF als onderliggende waarde.

De 0DTE optiestrategie, interessant of te gevaarlijk?

De Zero Days to Expiration (0DTE) optiestrategie is een speculatieve strategie waarbij een trader opties koopt en verkoopt die dezelfde dag aflopen.

Black-Scholes model: formule voor de waardering van opties

Het Black-Scholes model was de eerste veelgebruikte wiskundige methode om de theoretische waarde van een optiecontract te berekenen.

Put en call opties: de meest gemaakte fout bij opties 

Het kopen van losse out-of-the-money put en call opties is de meest gemaakte fout met opties. In dit artikel bespreken we alternatieven.

De beste optietools om succesvol opties te verhandelen

Artikel laten voorlezen Via LYNX krijgen beleggers ontzettend veel mogelijkheden om slimmer, sneller en effectiever te handelen. Onderdeel hiervan zijn de verschillende Trading Tools die u via het TWS Handelsplatform kunt gebruiken, waaronder de optietools. In dit artikel gaan we in op de beste tools die u kunnen helpen om succesvol in opties te handelen. […]

Optiecombinaties: met enkele klikken handelen in alle combinatieorders

Beleggers met een klein beetje ervaring zullen doorgaans vaak meerdere opties willen combineren. Het aankopen van een optiecombinatie kan echter voor best wat hoofdpijn zorgen. Gelukkig kunt u via LYNX gebruikmaken van handige tools die het maken van een optiecombinatie een fluitje van een cent maakt. In dit artikel leggen we uit hoe u via […]

Inspelen op kwartaalcijfers met opties: earnings play

In juli gaat het tweede kwartaalcijferseizoen van dit jaar weer van start, waarbij Amerikaanse en Europese bedrijven met de cijfers komen. Deze periode wordt ook wel earning season genoemd. Dit is een interessante periode voor optiebeleggers, omdat er met een earnings play geprofiteerd kan worden van de hoge implied volatility. In dit artikel bespreken we […]

Aandelenopties: hoe werken ze en hoe kunt u ze verhandelen?

Aandelenopties zijn sinds jaar en dag ontzettend populair onder beleggers. Ruim 40 jaar geleden begon in Amsterdam de eerste optiebeurs in Europa. Nog altijd zijn opties, vooral in Nederland, ontzettend populair onder beleggers, maar wat zijn aandelenopties en hoe werken ze? In dit artikel bespreken we kort de geschiedenis van de optiebeurs. Daarnaast kijken we […]

Maandopties, weekopties en dagopties om uw strategie te perfectioneren

Hoewel de maandelijkse optie-expiratie, die elke derde vrijdag van de maand plaatsvindt, wordt gezien als dé optie-expiratie, is dit niet de enige expiratie die plaatsvindt. U kunt uw optiestrategie namelijk perfectioneren met zowel maandopties als weekopties en dagopties. Middels dit artikel willen we u een duidelijk overzicht geven van de verschillende opties. Wat zijn de […]

Opties op Amerikaanse ETF’s, indices en futures

Geschatte leestijd: 8 minuten Amerikaanse opties op ETF’s Het is momenteel via LYNX niet mogelijk om direct in Amerikaanse ETF’s te handelen. Het aanhouden/of verkopen van huidige posities in deze ETF’s is nog wel mogelijk. De nieuwe wet- en regelgeving omtrent PRIIPs (Packaged Retail Investment and Insurance-based Products Regulation) verplicht uitgevers van deze producten om een zogeheten […]

Gamma squeeze: de optiegriek die short squeezes bij AMC en Gamestop veroorzaakte

Kent u de bijzondere verhalen over AMC en Gamestop nog? Onder andere deze twee zwaar geshorte aandelen stegen begin 2021 tot astronomische hoogtes. De forse stijgingen van deze aandelen staan beter bekend als een short squeeze. Gerelateerd aan de short squeeze is de zogeheten ‘gamma squeeze’. Een gamma squeeze ontstaat doordat speculanten massaal call opties […]

Veelgestelde vragen over opties

FAQ

Ontdek wat een optie is en de werking in ons uitgebreide artikel: Wat zijn opties? 

Ontdek wat een call optie is en hoe deze werkt in ons uitgebreide artikel over call opties

Ontdek wat een put optie is en hoe deze werkt in ons uitgebreide artikel over put opties

Ontdek het verschil tussen deze twee opties in ons uitgebreide artikel over Amerikaanse en Europese opties

Ontdek de belangrijkste kenmerken in ons uitgebreide artikel over van maandopties, weekopties en dagopties

Toon meer Minder weergeven