Aandelen

Het belangrijkste aandelennieuws

Hier vindt u een overzicht van het laatste aandelennieuws. Bekijk de laatste analyses van diverse interessante aandelen geschreven door onze experts en blijf op de hoogte van de aandelenkoersen, grafieken, kwartaalcijfers en beursgangen.

We schrijven over de beste aandelen van dit moment en maken analyses over aankomende beursgangen (IPO’s). Daarnaast kunt u voor praktische beleggingstips en om uw aandelenkennis te verbreden ook onze educatieve masterclasses volgen.

Aandeel van de dag


Aandelen analyses

Aandelen analyses

Onze aandelenexperts analyseren dagelijks de beurs en nemen de Belgische, Europese en Amerikaanse aandelen onder de loep.

Ze belichten de technische en fundamentele aspecten van aandelen, kijken naar trends en geven hun mening. Bekijk het overzicht van de populairste aandelen hieronder.

Alle aandelen analyses

Aandelenkoersen

Aandelenkoersen

Een snelle blik op de grootste stijgers en dalers van de dag geeft u een eerste indicatie van welke aandelen of sectoren vandaag in de belangstelling staan.

Naast het overzicht van de grootste stijgers en dalers vindt u alle huidige beurskoersen en koersbewegingen van bekende aandelen op de overzichtspagina.

BEL 20 5 stijgers

BEL 20 5 dalers


Beste aandelen

De beste aandelen

Als u met succes wilt beleggen in aandelen, is het van belang dat u een goed beeld heeft van de laatste trends en goed presterende sectoren.

Onze experts analyseren aandelen uit alle belangrijke industrieën, sectoren en landen op basis van verschillende criteria, zoals omzet, winst, marktwaarde en koersontwikkeling. Zo presenteren zij u de beste aandelen van het moment.

Ontdek onze analyses van de beste aandelen

In veel sectoren kunt u goede aandelen vinden. Zo zijn er in elke sector outperformers, ofwel de beste aandelen van het moment. Ontdek hier welke aandelen dit zijn en laat u inspireren.

De beste aandelen

LYNX Masterclass

LYNX Masterclass: word een betere aandelenbelegger

Leer alles over het handelen in aandelen en andere financiële instrumenten tijdens onze webinars.

Onder leiding van professionele aandelenbeleggers worden er tijdens de masterclasses vele beleggingsonderwerpen besproken. Onze professionals analyseren de aandelenmarkten met behulp van technische en fundamentele analyse, passen trading tools toe en bespreken interessante aandelen. Daarnaast leggen ze de basisprincipes van het beleggen in aandelen uit, met behulp van het krachtige TWS handelsplatform.

Aankomende LYNX MasterclassDividendaandelen

Veel beleggers zien het kopen van dividendaandelen als een lonende beleggingsstrategie en als een alternatief om rente-inkomsten te genereren.

Naast de hoogte van het dividend of het dividendrendement zijn er meer factoren die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de beste dividendaandelen, bijvoorbeeld de financiële gezondheid van de onderneming. Onze experts belichten hier de beste dividendaandelen uit verschillende sectoren.

Beursagenda

Lees alles wat u moet weten over dividendaandelen

Dividendaandelen kunnen zeer lucratief zijn bij lange termijn vermogensopbouw. Maak kennis met doordachte dividendstrategieën en bekijk wanneer bedrijven dividend uitkeren met de dividendkalender.


Bedrijfscijfers

Kwartaalcijfers

De publicaties van kwartaalcijfers leiden vaak tot sterke koersbewegingen bij aandelen.

Om goed voorbereid te zijn vindt u hier de agenda met de data van de kwartaalresultaten van de grootste Nederlandse, Europese en Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.

Alle kwartaalcijfers

Aandelenemissie

IPO's - geplande beursgangen

Nieuwe aandelen zijn vaak zeer gewild. Het kan daarom zeer lucratief zijn om tijdig op de hoogte te zijn van nieuwe beursnoteringen.

Hier vindt u een IPO-kalender en actueel nieuws over beursgangen, inclusief analyses. Zo bent u voorbereid op de komst van nieuwe aandelen en voorkomt u dat u de mogelijkheid mist om in potentiële nieuwe marktleiders of mondiale spelers te beleggen.


Hoe beleggen in aandelen
Aandelen kopen - leren aandelen handelen - basis van aandelen

Aandelen kopen - de basisprincipes

Ontdek bij LYNX wat belangrijk is bij het kopen of verkopen van aandelen.

Met deze basisprincipes is het kopen van aandelen eenvoudig en begrijpelijk voor beginners. Wij leggen u uit wat aandelen zijn, welke voordelen het kopen van aandelen kent en wat u nog meer moet weten om optimaal te handelen in aandelen.

Aandelen basisprincipes

Hoe beleggen in aandelen
Online aandelen kopen - leren aandelen handelen - basis van aandelen
Aandelen kopen - de basisprincipes

Ontdek bij LYNX wat belangrijk is bij het kopen of verkopen van aandelen.

Met deze basisprincipes is het kopen van aandelen eenvoudig en begrijpelijk voor beginners. Wij leggen u uit wat aandelen zijn, welke voordelen het kopen van aandelen kent en wat u nog meer moet weten om optimaal te kunnen handelen in aandelen.

Aandelen basisprincipes

Beursnieuws

Aandelen nieuws & ideeën

Hier vindt u waardevol beursnieuws over bedrijven, de laatste aandelen trends en de nieuwste ontwikkelingen op de beurs.

Naast het laatste nieuws behandelen onze experts ook een breed scala aan beursonderwerpen, zoals ondergewaardeerde aandelen en de populairste aandelen van grote aandeelhouders als Warren Buffett.

Meer aandelen nieuws & ideeën


Veelgestelde vragen over aandelen

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een effect waarmee de koper een belang verwerft in een onderneming die het aandeel uitgeeft. Wie een aandeel koopt, wordt zo aandeelhouder van een naamloze vennootschap. Aandelen worden daarom ook wel aandelencertificaten genoemd. Ondernemingen gebruiken de verkoop van hun eigen aandelen op de beurs om kapitaal aan te trekken.

Hoe koopt u aandelen?

Om aandelen te kopen heeft u eerst een effectenrekening nodig die het mogelijk maakt om te handelen in aandelen. Zo een effectenrekening wordt aangeboden en beheerd door banken en online brokers. Via het handelsplatform kunt u zoeken op naam, symbool, ISIN of WKN naar de aandelen die u wilt kopen en waarvan u orders wilt plaatsen. De bank of broker stuurt het order vervolgens door naar de beurs als tussenpersoon. Naast het kopen via de beurs, kunnen aandelen ook over-the-counter worden verhandeld. Dit wordt directe handel genoemd.

Hoe verdient u geld met aandelen?

U kunt op verschillende manieren geld verdienen met aandelen. Enerzijds door een stijgende koers van het aandeel en anderzijds door uitgekeerd dividend. Zolang de aandelen op de effectenrekening niet worden verkocht, zijn koerswinsten slechts virtueel. Om winst te maken moet het aandeel worden verkocht.

Welke soorten aandelen zijn er?

Aandelen worden gedifferentieerd volgens verschillende criteria en kenmerken. Er zijn verschillende soorten aandelen, zoals gewone aandelen, preferente aandelen, aandelen aan toonder, aandelen op naam, gewone aandelen, aandelen zonder nominale waarde, nieuwe aandelen en oude aandelen.

Wat is dividend op aandelen?

Veel naamloze vennootschappen keren regelmatig een deel van hun winst uit aan hun aandeelhouders. Het bedrag dat per aandeel wordt uitgekeerd, wordt dividend genoemd. Dividenduitkeringen kunnen jaarlijks, halfjaarlijks, driemaandelijks of zelfs maandelijks worden gedaan. Ondernemingen zijn niet verplicht om dividenden uit te keren. Of en in welke mate dividenden worden uitgekeerd, wordt bepaald door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Wat is een aandelenrekening?

Een aandelenrekening is een effectenrekening waarop aandelen worden aangehouden. Aandelenrekeningen worden aangeboden door online brokers en banken. Zonder een dergelijke effectenrekening kunt u geen aandelen kopen, omdat particuliere beleggers niet rechtstreeks op de beurs kunnen handelen.

Wanneer stijgen aandelen?

In principe stijgen aandelen wanneer de vraag (kopers) groter is, dan het aanbod (verkopers). De redenen voor een toegenomen vraag zijn verschillend. De belangrijkste reden is meestal een positieve ontwikkeling van het bedrijf, of goede vooruitzichten voor de toekomst. Zo kan de aankondiging van kwartaalcijfers van het bedrijf, of soortgelijk beursnieuws bijvoorbeeld leiden tot een onmiddellijke stijging van de koers van het aandeel. Bovendien kunnen macro-economische factoren, zoals de algemene economische groei of een lage rente, ook leiden tot een grotere vraag op de aandelenmarkt.

Wat is de nominale waarde van een aandeel?

De nominale waarde van een aandeel kan worden gezien als het aandelenkapitaal van een vennootschap. Bij de uitgifte van aandelen wordt aan elk aandeel een waarde toegekend, de nominale waarde. Het totale aandelenkapitaal van een onderneming wordt bepaald door het aantal aandelen maal de nominale waarde tijdens uitgifte. De totale nominale waarde van de aandelen, en dus het aandelenkapitaal van een onderneming, verandert niet wanneer het aandeel wordt verhandeld. Ook niet als de uitgifteprijs hoger is dan de nominale waarde. Zo kan de nominale waarde dus aanzienlijk afwijken van de werkelijke marktwaarde van het aandeel.

Wat is de marktwaarde van een aandeel?

De marktwaarde van een aandeel komt overeen met de huidige marktprijs waartegen het aandeel wordt verhandeld. Deze wordt gevormd door vraag en aanbod, verandert voortdurend en kan onderhevig zijn aan grote schommelingen. De marktwaarde van een aandeel heeft geen invloed op de nominale waarde of het aandelenkapitaal van de vennootschap.

Wat betekent inschrijven op aandelen?

Als er nieuwe aandelen worden uitgegeven door een bedrijf, bijvoorbeeld door middel van een IPO of door de uitgifte van nieuwe aandelen, kunnen deze al voor de officiële beurshandel worden verworven binnen de zogenaamde inschrijvingsperiode. Dit proces staat bekend als “inschrijven op aandelen”. Simpel gezegd is het een speciaal type order of pre-order, waarbij u zich verplicht het aantal aandelen waarop u zich heeft ingeschreven te kopen. Een daadwerkelijke toewijzing wordt echter niet gegarandeerd.