Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

penny stocks kenmerken - kansrijke penny stocks
Welke belegger droomt er niet van om rijk te worden met penny stocks? Voor een paar cent of een paar dubbeltjes heel veel aandelen kopen die vervolgens het tienvoudige waard worden.

Met penny stocks is dit niet onmogelijk, maar de kans op succes is klein en de risico’s zijn groot.

In dit artikel leggen we alles uit over penny stocks. Bent u op zoek naar een broker om penny stocks te handelen, klik dan hier.

Penny stocks

Een penny stock is een aandeel van een bedrijf met een heel lage waarde. Het woord penny verwijst naar het feit dat de aandelen vaak slechts enkele centen waard zijn.

DEFINITIE
Wat zijn penny stocks?

Met penny stocks wordt meestal verwezen naar aandelen die voor minder dan $ 1 (of € 1) per aandeel worden verhandeld. Penny stocks zijn vaak aandelen van kleinere, risicovolle bedrijven.

In de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) een penny stock gedefinieerd als een aandeel dat voor minder dan $ 5 wordt verhandeld. Dit is op zich een beetje vreemd, aangezien er talloze grote en gerespecteerde bedrijven in de VS worden verhandeld onder die prijs. Toch kan dit ook een reden zijn voor bedrijven om te kiezen voor een zogeheten reverse stock split. Daarmee wordt het aantal uitstaande aandelen verminderd en de prijs per aandeel verhoogd. Het idee hierachter is dat aandelen met een lage prijs doorgaans een slecht imago hebben. Grotere en gerespecteerde bedrijven hebben bij de beursgang namelijk vaak een introductieprijs van ruim boven de $ 10.

Veelal hoort bij die lage aandelenkoers ook een lage beurswaarde, alhoewel dat zeker geen gegeven is. Naast een lage prijs worden penny stocks gekenmerkt door lage liquiditeit en een hoge mate van volatiliteit. Hierdoor kunnen snel grote winsten worden behaald, maar kunnen de verliezen ook snel oplopen.

Hoewel sommige penny stocks op grote beurzen zoals de New York Stock Exchange (NYSE) worden verhandeld, worden de meeste verhandeld via over-the-counter (OTC) transacties via het elektronische OTC Bulletin Board (OTCBB) of via de private OTC Markets Group.

Kenmerken penny stocks

Penny stocks worden gewoonlijk geassocieerd met kleine ondernemingen. Veel penny stocks zijn van nieuwe bedrijven met een zeer lage beurswaarde, meestal van minder dan $ 250 miljoen. Maar bedrijven van enkele miljoenen of minder komen ook veelvuldig voor.

Een belangrijk en risicovol kenmerk van penny aandelen is het een gebrek aan liquiditeit, wat betekent dat er weinig actieve kopers en verkopers op de markt zijn. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om aandelen snel te kopen of te verkopen. Dit heeft simpelweg te maken met de bekendheid, maar ook met een gebrek aan informatie. Bedrijven die op de OTC-markten (pink sheets) worden verhandeld zijn niet altijd verplicht om financiële informatie bij de SEC aan te leveren.

Vanwege het gebrek aan liquiditeit moeten beleggers rekening houden met grotere spreads, ofwel grotere verschillen tussen de bied- en laatprijzen. Vanwege de lage beurswaarde en de grote onzekerheid moeten penny aandelen als zeer speculatief worden beschouwd. Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat u het juiste lot uit de loterij koopt, maar het komt ook vaak voor dat beleggers hun hele investering verliezen. Goed onderzoek doen naar kansrijke penny stock aandelen is dus een belangrijke vereiste. Het gebruik van een stop-loss order kan ook het risico op een onaanvaardbaar verlies verkleinen.

penny
stocks
Beleggen in penny stocks via lynx

Handel tegen scherpe tarieven in penny stocks, pink sheets en OTCBB aandelen. Toegang tot meer dan 7.000 penny stocks uit Nederland, Amerika en vele andere landen.

Voordelen penny stocks

Inmiddels zijn de kenmerken en de belangrijkste risico’s duidelijk geworden. Maar wat zijn dan de voordelen en redenen om wel te beleggen in penny stocks?

Hoog groeipotentieel

Omdat bedrijven van penny stocks vaak in een vroeg stadium naar de beurs gaan, is er ruimte voor een aanzienlijke groei. Sommige bedrijven, zoals Amazon.com (AMZN), zijn ooit begonnen als penny stock, maar groeiden later uit tot omvangrijke bedrijven. Het vroegtijdig ontdekken van succesvolle bedrijven kan beleggers dus duizenden procenten aan rendement opleveren.

Los van het bovenstaande kunnen sommige aandelen onterecht als penny stocks worden verhandeld. Wellicht wordt het aandeel onterecht laag gewaardeerd door de markt of heeft het een reeks tegenslagen achter de rug. Als de vooruitzichten verbeteren kan een lage aandelenkoers een unieke kans vormen voor beleggers. Ook onbekendheid of nog niet gelanceerde producten kunnen zorgen voor een lage waardering.

Financiering voor kleine bedrijven

Voornamelijk in de Verenigde Staten is een beursnotering een eenvoudige en snelle manier om kapitaal op te halen. Kleine bedrijven gaan doorgaans als penny stock naar de beurs om toegang te krijgen tot financiering van het grote publiek. Deze bedrijven kunnen de beursnotering gebruiken als een startblok om door te groeien naar een grotere markt. Beleggers van het eerste uur hebben op deze manier de mogelijkheid om te beleggen in start-ups.

Nadelen penny stocks

Naast de risico’s die kleven aan het handelen in penny stocks zetten we nog een aantal nadelen op een rijtje.

Gebrek aan informatie voor het publiek

We noemden het net al even, maar het gebrek aan informatie voor beleggers is een belangrijk nadeel. Grote en bekende bedrijven rapporteren keurig ieder kwartaal over hun financiële resultaten. Voor kleine bedrijven met penny stocks is deze informatie soms lastiger te vinden of niet beschikbaar.

Korte geschiedenis of naderend faillissement

Als het gaat om relatief nieuwe bedrijven dan is er vaak nog zeer weinig bekend. Vaak bevinden deze bedrijven zich nog in de start-up fase en zijn er helemaal nog geen producten of diensten. Sommige bedrijven zien nooit het daglicht en kunnen alweer snel een faillissement naderen.

Als een aandeel wordt verhandeld als penny stock terwijl het vroeger op veel hogere koersen heeft gestaan, is dat meestal een teken dat er iets met het bedrijf aan de hand is. Vallen de problemen uiteindelijk mee of weet het bedrijf weer de trein op de rails te krijgen dan biedt dit mogelijk kansen.

Liquiditeit en fraude

Sommige penny stocks hebben zoals eerder gezegd weinig liquiditeit. Die liquiditeit vormt niet alleen een probleem voor de verhandelbaarheid, maar nodigt ook uit voor fraude. Sommige handelaren manipuleren bepaalde aandelen door met relatief kleine bedragen de koers op te drijven en een hype te veroorzaken. Beleggers moeten te allen tijde alert zijn op zogeheten pump and dump acties.

Kansrijke penny stocks in 2023

Laten we vooropstellen dat het vinden van kansrijke penny stocks enorm uitdagend is. Wereldwijd zijn er duizenden te vinden en onderzoek doen kost enorm veel tijd. Hieronder hebben we een lijst van penny stocks gemaakt van bedrijven die recentelijk in de financiële media onder de aandacht stonden. LYNX benadrukt dat dit absoluut niet als beleggingsadvies mag worden beschouwd. Het zijn slechts enkele voorbeelden van penny stocks, zodat u een idee krijgt aan wat voor soort aandelen u kunt denken.

  • Cryomass Technologies (CRYM) – een bedrijf met unieke patenten om wietplanten efficiënter en effectiever te oogsten.
  • BuzzFeed (BZFD) –  een Amerikaans nieuws- en entertainmentbedrijf met een focus op digitale media. Het bedrijf verscheen recentelijk in het nieuws, nadat het plannen bekendmaakte om content te gaan schrijven met behulp van artificial intelligence (AI)
  • Spectrum Pharmaceuticals (SPPI) – een Amerikaans biofarmaceutisch bedrijf dat een potentieel medicijn voor longkanker zag worden afgewezen door de FDA. Spectrum kondigde recentelijk plannen aan om de ontwikkeling van poziotinib te staken en “strategische alternatieven” voor het Poziotinib-programma te onderzoeken.

Beleggen in penny stocks via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om grenzeloos toegang te krijgen tot meer dan 7.000 penny stocks uit Amerika, Nederland, België en vele andere landen.

Scalping: een zeer actieve daytrading strategie

Reacties uitgeschakeld voor Scalping: een zeer actieve daytrading strategie

Is de handelsstrategie momentum trading winstgevend?

Reacties uitgeschakeld voor Is de handelsstrategie momentum trading winstgevend?

Beleggingsstrategie: supply and demand

Reacties uitgeschakeld voor Beleggingsstrategie: supply and demand

Pivot Point Trading: handelen op steun- en weerstandsniveaus

Reacties uitgeschakeld voor Pivot Point Trading: handelen op steun- en weerstandsniveaus

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.