Nasdaq futures (NQ)

Door Justin Blekemolen


NASDAQ 100
ISIN: US6311011026
|
Ticker: NDX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen
nasdaq futures uitleg - nasdaq futures live - micro nasdaq futures - NQ future
Nasdaq futures zijn een populaire en veel verhandelde derivaat dat beleggers en handelaren in staat stelt om te speculeren op de toekomstige prestaties van de Nasdaq-100 index.

In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van Nasdaq futures. We zullen uitleggen wat Nasdaq futures zijn, hoe ze werken en waarom ze zo aantrekkelijk zijn voor beleggers en handelaren.

Na het lezen van dit artikel weet u alles over de werking van Nasdaq futures en de belangrijkste factoren die de prijs van deze contracten beïnvloeden. We delen ook enkele handige tips hebben om uw handelsstrategieën te verbeteren. Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen, klik dan hier.

Nasdaq futures

Nasdaq futures zijn futures-contracten die zijn gekoppeld aan de Nasdaq-100 index. Dat is een variant op de Nasdaq Composite index en bevat enkel de 100 grootste technologiebedrijven die genoteerd staan op de Nasdaq. De Composite variant bestaat namelijk uit meer dan 3.000 aandelen van bedrijven die genoteerd staan op de Nasdaq. De Nasdaq is een van de belangrijkste indices ter wereld en wordt vaak gebruikt als benchmark voor de prestaties van technologiebedrijven. Hoewel technologiebedrijven het grootste deel van de index bepalen, zijn ook bedrijven uit andere sectoren opgenomen.

Het feit blijft dat een handjevol technologiebedrijven enorm veel invloed op de Nasdaq-100. Grote namen als Microsoft, Apple, Amazon, NVIDIA, Alphabet, Meta en Tesla zijn goed voor ruim de helft van de index.

De bekendste Nasdaq future betreft de E-mini Nasdaq-100 (NQ). Sinds enkele jaren is er ook een Micro E-mini Nasdaq-100 Index (MNQ). Speciaal voor biotech-liefhebbers bestaat ook nog de E-mini Nasdaq-100 Biotechnology future (BQX). De Nasdaq Composite index heeft geen future.

Hoe werken Nasdaq futures?

Stel dat u denkt dat de Nasdaq-100 zal gaan stijgen. U kunt dan een long positie innemen in Nasdaq futures door een futures-contract te kopen. Als de prijs van de Nasdaq-100 inderdaad stijgt, kunt u het futures-contract verkopen en winst maken. Aan de andere kant, als de prijs van de Nasdaq-beursindex daalt, zult u verlies maken op het futures-contract.

Beleggers en handelaren kunnen ook een short positie innemen in Nasdaq futures door een futures-contract te verkopen. Daarmee speculeert u op een daling van de Nasdaq-100. Als de prijs van de Nasdaq-100 inderdaad daalt, kunt u het futures-contract terugkopen tegen een lagere prijs en winst maken. Aan de andere kant, als de prijs van de Nasdaq-100 stijgt, zult u verlies maken op het futures-contract.

Waarom handelen in Nasdaq futures?

Nasdaq futures zijn aantrekkelijk voor beleggers en handelaren om verschillende redenen. Ten eerste bieden Nasdaq futures beleggers en handelaren de mogelijkheid om in te spelen op de toekomstige prestaties van de Nasdaq-100 zonder dat ze alle onderliggende aandelen hoeven te kopen of te verkopen. Bovendien kunt u vrijwel 23 uur per

Ten tweede bieden Nasdaq futures beleggers en handelaren de mogelijkheid om te profiteren van zowel stijgende als dalende markten. Beleggers en handelaren kunnen een long of short positie innemen in Nasdaq futures, afhankelijk van hun visie op de toekomstige marktbewegingen.

Ten derde zijn Nasdaq futures zeer liquide, wat betekent dat er altijd voldoende kopers en verkopers zijn om posities in te nemen en te sluiten. Dit zorgt voor een hoge mate van transparantie en efficiëntie in de markt.

Factoren die de Nasdaq futures beïnvloeden

Er zijn twee belangrijke factoren die de prijs van Nasdaq futures kunnen beïnvloeden.

  • Het economische klimaat: De prestaties van de Nasdaq-100 zijn sterk afhankelijk van het economische klimaat en de groeivooruitzichten van technologiebedrijven. Als de economie sterk groeit en technologiebedrijven goed presteren, kan dit de prijs van Nasdaq doen stijgen. Omgekeerd kan een zwak economisch klimaat of tegenvallende prestaties van technologiebedrijven de Nasdaq doen dalen.
  • Rentes: Veranderingen in de rentevoeten kunnen de prijs van Nasdaq futures sterk beïnvloeden. Als de rentes stijgen, kan dit de prijs van Nasdaq futures doen dalen, omdat beleggers en handelaren zich kunnen gaan richten op andere investeringen met een hogere rente. Bovendien hebben snelgroeiende technologiebedrijven vaak meer vreemd vermogen. Hogere rentes zetten daarmee de groeivooruitzichten van deze bedrijven onder druk.

Handel in Nasdaq futures

Futures
Handel in futures via LYNX

LYNX is dé broker voor futureshandelaren. Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.

E-mini Nasdaq-100 future (NQ)

De contractspecificaties van futures kunnen onderling aanzienlijk verschillen, waardoor het belangrijk is dat u goed begrijpt wat de kenmerken van elke future zijn. Qua beweging in de future zelf, is deze volatieler dan bijvoorbeeld de E-mini S&P 500 future. Deze intra-day uitschieters zijn te vergelijken met die van de Europese DAX future, die over het algemeen ook grotere bewegingen laat zien dan de Euro Stoxx 50 future.

Nasdaq futures worden verhandeld op de beurs GLOBEX, een onderdeel van CME Group. De ticksize van deze future is 0,25 punt, wat normaliter ook de spread is.In volatiele tijden komt het voor dat deze spread wijder is, maar over het algemeen is de spread in de Nasdaq gelijk aan de ticksize. Over de liquiditeit in deze future hoeft u zich geen zorgen te maken, zeker niet tijdens de reguliere handelstijden.

De multiplier is 20, wat neerkomt op $ 5 per tick van 0,25 punt. Op een stand van 13000 punten is dit een contractwaarde van $ 260.000. De expiratie van de Nasdaq future vindt vier maal per jaar plaats, in maart, juni, september en december.

De openingstijden zijn gelijk aan die van de andere grote Amerikaanse futures, deze gaat bijna 24 uur per dag door. Vanaf zondagnacht om 0:00 uur opent de handel en deze gaat door tot en met 23:00 uur. Na een korte onderbreking wordt de handel om 0:00 uur weer hervat.

Om deze positie aan te gaan is via LYNX een initial margin vereist van $ 19.850. De overnight margin bedraagt op dit moment $ 18.045. De actuele marginvereisten vindt u terug in het TWS Handelsplatform of in LYNX+.

FutureE-mini Nasdaq 100 future
SymboolNQ
BeursCME
ValutaUSD
Expiratiedatamaart, juni, sep. & dec.
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0,25 punt
Multiplier20
Initial Margin $ 19.850
Overnight Margin$ 18.045

Micro E-mini Nasdaq-100 future (MNQ)

De Micro E-mini Nasdaq-100 is een kleinere versie van de E-mini Nasdaq-100. De micro future is ontworpen om toegankelijker te zijn voor individuele beleggers, met een lagere margevereiste en een kleinere contractgrootte. Hierdoor kunnen beleggers en handelaren hun blootstelling aan de Amerikaanse technologiesector vergroten of verkleinen zonder dat zij de volledige aandelen van de onderliggende bedrijven hoeven te kopen.

De multiplier is 2, wat neerkomt op $ 0,5 per tick van 0,25 punt. Per contract krijgt u een blootstelling van $ 26.000, bij een Nasdaq-100 op 13.000 punten. Met deze kleinere contracten kunnen beleggers hun portefeuilles beter diversifiëren en tegelijkertijd risico’s beter beheren.

Om deze positie aan te gaan via LYNX is slechts een initial margin vereist van $ 1985. De overnight margin bedraagt op dit moment $ 1845. De actuele marginvereisten vindt u terug in het TWS Handelsplatform of in LYNX+.

FutureMicro E-mini Nasdaq-100 future
SymboolMNQ
BeursCME
ValutaUSD
Expiratiedatamaart, juni, sep. & dec.
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0,25 punt
Multiplier2
Initial Margin $ 1.985
Overnight Margin$ 1.845

Tips voor het handelen in Nasdaq futures

Als u wilt handelen in Nasdaq futures, zijn hier enkele tips die u kunnen helpen uw handelsstrategie te verbeteren:

  1. Begrijp de markt: Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van de Nasdaq-beursindex en de factoren die de prijs van Nasdaq futures kunnen beïnvloeden.
  2. Gebruik technische analyse: Technische analyse kan u helpen om trends en prijspatronen te identificeren die u kunnen helpen bij het nemen van handelsbeslissingen.
  3. Risicomanagement: Het is belangrijk om uw risico’s te beheren door het gebruik van stop loss-orders en te werken met een concreet handelsplan.

Nasdaq Futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden.

FAQ

Nasdaq futures zijn financiële contracten die zijn gekoppeld aan de Nasdaq-100 index. Technologiebedrijven als Apple, Microsoft en Amazon hebben veel invloed op de Nasdaq-100.

Via online broker LYNX is het mogelijk om te handelen in Nasdaq futures, zoals de E-mini Nasdaq-100 future (NQ) en Micro E-mini Nasdaq-100 future (MNQ).

Grote namen als Microsoft, Apple, Amazon, NVIDIA, Alphabet, Meta en Tesla zijn goed voor ruim de helft van de waarde van de Nasdaq 100.

Nasdaq futures worden verhandeld op de CME Globex. De handelstijden zijn van zondagavond tot vrijdagavond tussen 00:00 – 23:00 CEST.

Bekijk KID Informatie


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.