Optie expiratie

Wanneer u belegt in opties is het essentieel te weten wanneer de optie expiratie plaatsvindt. Hier vindt u een overzicht van optie expiraties van verschillende opties.

Wilt u weten wanneer de expiratie van uw opties plaatsvindt?

Optie expiratie: Belgische aandeelopties

In België expireren maandopties op de derde vrijdag van de maand. U kunt handelen in aandeelopties tot 17:30 uur, waarna de handel op de beurzen stopt. Mocht uw gekochte aandeeloptie in the money staan met € 0,01 of meer, dan wordt deze optie kosteloos voor u uitgevoerd. Naast maandopties bestaan op aandelen tevens weekopties, die elke vrijdag expireren.

Optie expiratie: Indexopties

Bij indexopties heeft u de keuze uit maand-, week- en dagopties. De expiratietijd van de indexopties is om 16:00 uur. Toch wordt niet de koers genomen van 16:00 uur, maar de gemiddelde koers van het half uur daarvoor. Dit gemiddelde wordt berekend door elke minuut de stand van de index vast te leggen. Vanaf 15:30 uur wordt dus dertigmaal op elke ronde minuut de indexstand genomen om de expiratiekoers te berekenen.

Optie expiratie: Amerikaanse opties

Opties op Amerikaanse aandelen expireren ook op de derde vrijdag in de maand. Dit gebeurt voor vrijwel alle opties om 22:00 uur. Er is sprake van één uitzondering, namelijk de opties op de SPX (S&P 500), niet te verwarren met de SPY. Deze expireren om 15:30 uur, bij de opening van de Amerikaanse beurs. Dit geldt echter alleen voor de driemaands opties op de SPX.


Opties handelen via LYNX, dé optiebroker van België

Met het professionele TWS Handelsplatform of via Webtrader LYNX+ kunt u tegen lage tarieven en op een eenvoudige manier opties kopen, verkopen en schrijven. U kunt met één muisklik handelen in aandelenopties en indexopties in Amerika, Europa en Azië. Alleen al in Amerika zijn op ruim 3.000 verschillende Amerikaanse aandelen opties beschikbaar. Daarnaast kunt u in vrijwel elke Europese aandelenopties en indexopties handelen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In België biedt geen andere broker zoveel handelsmogelijkheden met opties als LYNX.

Speciaal voor de optiebeleggers biedt LYNX haar klanten de OptieTrader en ComboTrader aan. Met deze tools kunt u razendsnel risico’s analyseren en (combinatie)orders plaatsen. Daarnaast heeft u via de OptieTrader altijd de optiegrieken bij de hand. Met de LYNX TraderTools haalt u het maximale uit uw beleggingen.