Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

short gaan | shorten
De meeste beleggers kopen aandelen en profiteren dus alleen van een koersstijging. Toch is het ook mogelijk om te profiteren van dalende koersen door middel van een shortpositie op aandelen.

Wat is short gaan? Hoe werkt short gaan precies? En wat zijn de risico’s van short gaan?

Na het lezen van dit artikel weet u precies wat short gaan is en waarom deze strategie interessant kan zijn.

Wat is short gaan?

‘Short gaan’ of ‘short selling’ is een veelgehoorde term in de beleggingswereld. Met short gaan proberen beleggers winst te behalen door in te spelen op een daling van de koers. Als een belegger short gaat op een aandeel, dan verkoopt hij deze aandelen zonder dat hij ze daadwerkelijk in bezit heeft.


Het doel van deze strategie is om de aandelen op een later moment en tegen een lagere prijs weer terug te kopen. Het verschil tussen de eerdere prijs en de huidige prijs is dan uw winst of verlies.

Een belegger kan zowel aandelen, ETF’s als obligaties shorten. Het is uiteraard ook mogelijk om short te gaan door middel van afgeleide producten als opties en futures (derivaten). Dit artikel gaat echter alleen over short selling door middel van het verkopen van aandelen.

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u aandelen kunt verkopen die u niet heeft. Het antwoord daarop is simpel: u leent deze van een andere partij en betaalt daar een vergoeding in de vorm van rente over.

Kort voorbeeld going short

U short 100 aandelen op € 10 per stuk. Uw totale short positie is hierdoor € 1000

Indien het aandeel daalt naar € 9,00, dan is uw winst € 100. Uw kunt immers 100 aandelen terugkopen voor € 900 terwijl u ze voor € 1000 heeft verkocht.

Indien het aandeel stijgt naar €11,00, dan heeft u echter een verlies van € 100. Indien u de positie sluit moet u namelijk € 1100 betalen terwijl u ze voor € 1000 heeft verkocht.

Let op: Op het moment dat u short gaat, ontvangt u cash als onderpand van deze short positie, ook wel cash collateral genoemd. Dit betekent dat uw cashsaldo dus toeneemt. Toch wordt deze cash collateral niet meegerekend om te bepalen of u rente dient te betalen over negatieve cashsaldi. U mag deze opbrengsten dus niet aanwenden voor de koop van andere aandelen. U dient dit als onderpand aan te houden. Meer informatie over cash collateral vindt u op onze service pagina.

Voordelen en nadelen van short gaan

Uiteraard kent deze beleggingsstrategie zowel voor- als nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste aspecten voor u op een rij.

  • Flexibiliteit: U kunt niet alleen profiteren van stijgende koersen, maar ook bij dalende koersen kunt u rendement behalen.
  • Hedging: Met een short positie kunt u uw financiële risico’s geheel of gedeeltelijk af dekken. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten dekt u het marktrisico (deels) af.
  • Snelheid: Terwijl een stijgende beurs over het algemeen langzaam beweegt, zien we bij een dalende beurs juist het tegenovergestelde.
  • Onbeperkt verlies: Wanneer u long zit kunt u enkel uw inleg verliezen (indien niet gekocht op marge). De prijs kan immers niet lager zakken dan € 0. Terwijl bij een shortpositie uw verlies theoretisch gezien oneindig is. Een aandeel kan in theorie immers ongelimiteerd blijven stijgen.
  • Rente: De rente die u betaalt voor het lenen van aandelen is terug te vinden in het LYNX handelsplatform onder de SLB (Stock Loan Borrow) rates. Deze interestvoet verschilt per aandeel en kan dag op dag verschillen aangezien dit afhankelijk is van het vraag en aanbod. Bekijk hier de actuele LYNX rente tarieven.
  • Dividenden: Indien u een shortpositie heeft in een bedrijf en dit bedrijf keert op dat moment een dividend uit in de periode dat u short zit, dan dient u het bruto dividend te betalen. Uiteraard gaat het dividend van de koers af, en verandert er per saldo weinig voor u.
  • Short squeezeShorters sluiten hun positie af door het terugkopen van de aandelen. Als zij dit allemaal tegelijk doen doordat er bijvoorbeeld positief nieuws is uitgekomen of doordat de stoplosses worden geraakt dan kan de koers plotseling hard stijgen. Dit heeft in het verleden al veel beleggers in problemen gebracht. Alles over dit fenomeen leest u in dit artikel over de short squeeze.

Voor welke belegger is going short passend?

Aandelen shorten werkt net even anders dan het kopen van aandelen (long gaan). In principe is het precies het omgekeerde van aandelen kopen, maar de risico’s zijn groter. U kunt tenslotte meer verliezen dan uw inleg.

Daarom willen wij u graag wijzen op het volgende: Het short gaan in aandelen kent risico’s en vereist veel kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Om deze reden adviseert LYNX om u vooraf goed te laten informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten.

Shortable - Short gaan | LYNX Beleggen | wat betekent short gaan
Short gaan via het TWS Handelsplatform
short gaan | wat betekent short gaan
Short gaan via het TWS Handelsplatform

Zelf short gaan via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om te profiteren van dalende koersen middels short selling. Benieuwd naar de mogelijkheden om short te gaan via LYNX? Lees dan meer informatie over short selling via LYNX.


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.