Marginvereisten

Hoe stelt LYNX de margin vast?

De margin voor Euronextcontracten wordt vastgesteld op basis van de SPAN-methode. Deze wordt weer vastgesteld vanuit LCH.Clearnet. SPAN is een computergestuurd systeem dat het effect berekent van een reeks mogelijke veranderingen van de prijs en volatiliteit van een optie(combinatie). Het grote voordeel van deze marginberekening is dat er naar de volledige portefeuille wordt gekeken bij het berekenen van het risico.

Door SPAN kunt u een zeer lage margin aanhouden. Echter, wanneer de marginverplichting hoger is dan de waarde van de portefeuille, zullen posities automatisch en direct geliquideerd worden totdat het tekort is opgeheven. Hieronder vindt u een indicatie van de hoogte van de margin op 4 november 2020 (koers 554) voor AEX opties die expireren op 18 december 2020.

[table “68” not found /]

Hieronder vindt u verder een overzicht van de marginvereisten voor de belangrijkste futures die u via LYNX kunt verhandelen. Let op, ook hier geldt een peildatum van 17 maart 2020. De realtime future marginvereisten kunt u te allen tijde bekijken middels “Check Margin Impact”:

[table “69” not found /]

1   De initiële margin is de margin die vereist is om de positie aan te gaan. Door de huidige marktomstandigheden is de huidige intraday initiële margin gelijk aan de overnight initiële margin.

2   Er gelden momenteel geen intraday positiebehoud margins.

3   De overnight positiebehoud margin is de margin die vereist is om de positie buiten de reguliere handelstijden aan te houden/ om de positie mee te nemen naar de volgende handelsdag.

LET OP: 15 minuten voor expiratie van een futurecontract wordt de overnight margin van kracht. Dit heeft te maken met de marginvereisten die door de beurs worden gevraagd voor het afwikkelen van een futurecontract. Houd u hier rekening mee indien u van plan bent een futurecontract te laten expireren.

Omdat de margin continu (gedurende de hele dag) wordt vastgesteld en rekening houdt met uw totale depot, is het lastig aan te geven hoe hoog de margin op een positie precies is. Echter, voordat u een transactie opgeeft, kunt u binnen het LYNX handelsplatform de marginverplichting opvragen door met uw rechtermuisknop op de orderregel te klikken en voor “Check Margin” te kiezen.

[/lynx_se_content][/lynx_se_section]