Dividend aandelen

Beleggers kopen doorgaans aandelen voor de koerswinst of het dividend en soms een combinatie van die twee. Bij dividendbeleggen ligt de focus vooral op aandelen met een aantrekkelijk dividendrendement.

Dividendbeleggen is een vorm van beleggen waarbij je niet mikt op koerswinst van een aandeel, maar op een winstuitkering. Dividend is namelijk het deel van de winst van een onderneming, dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit kan jaarlijks, halfjaarlijks, driemaandelijks of zelfs maandelijks worden uitgekeerd.

Niet elk bedrijf keert winst uit. Het is daarom essentieel voor een goede dividendstrategie om de juiste aandelen te kiezen. Niet alleen de hoogte van het dividend speelt een rol, maar ook de houdbaarheid. Geld verdienen door middel van aandelen kopen die dividend uitkeren is een populaire beleggingsstrategie. Het zorgt namelijk voor regelmatige inkomsten voor uw portefeuille en kan zelfs leiden tot een passief inkomen. Bent u op zoek naar een broker om in Nederlandse dividend aandelen te handelen, klik dan hier.

De beste dividend aandelen 2024

Als u op zoek bent naar de beste dividend aandelen, moet u altijd verschillende criteria in uw beoordeling opnemen. U moet zich bijvoorbeeld niet enkel blind staren op het huidige dividendrendement.

Ook de herkomst van het dividend is bijvoorbeeld van belang. Gebruikt een bedrijf bijvoorbeeld de winst voor de uitkering of wordt er een beroep gedaan op reserves of zelfs leningen? Dit is belangrijk voor het succes van de dividendstrategie van de onderneming op lange termijn. De reden hiervan is dat alleen gezonde ondernemingen die regelmatig winst genereren en dit uitkeren, op lange termijn kunnen overleven zonder dat het dividend wordt verminderd of geschrapt. Daarnaast dient u ook rekening te houden met andere kerncijfers van het bedrijf, zoals omzet- of winstgroei, en moeten dividendaandelen wereldwijd worden vergeleken.

Dividend aandelen voor hoge dividendrendementen

Aandelen van KBC, ING en Apermam, om er maar een paar te noemen, zijn aandelen met een gemiddeld hoog dividend in België. Er zijn in Europa en Amerika echter nog talloze bedrijven met veel hogere dividenduitkeringen.

Vooral de ‘dividendaristocraten’ in de VS zouden uw aandacht moeten hebben omdat dit bedrijven zijn die de afgelopen 25 jaar jaarlijks hun dividend hebben verhoogd. Ook in de BEL 20 zijn er goede aandelen te vinden, met een veelbelovende dividendontwikkeling, zoals bijvoorbeeld KBC. Voortdurende dividendgroei is de belangrijkste voorwaarde voor een hoog rendement. Een stijgend en houdbaar dividend kan in de toekomst zorgen voor uitmuntende rendementen.

Kortom, een mooie toevoeging aan uw effectenrekening. Onze beursexperts analyseren de geschiedenis en verwachtingen van alle belangrijke dividendaandelen, zowel op nationaal als internationaal niveau. Hierdoor helpen ze u bij het vinden van hoog dividend aandelen voor uw portefeuille in België, Europa, de VS en andere regio’s in de wereld.

Alles wat u moet weten over dividend aandelen