ETF & trackers

Beleggen in ETF’s en trackers wordt steeds populairder onder beleggers, maar wat is een ETF precies? Door welk type belegger worden ze gebruikt? Wat zijn de voor- en nadelen van ETF’s en trackers en wat zijn de beste ETF’s?

Alles wat u moet weten over ETF’s en trackers leest u hier. Op deze pagina leggen we uit hoe deze ETF’s en trackers werken en hoe ze succesvol verhandeld kunnen worden. Elke week presenteren wij de ETF van de week en bespreken wij de beste ETF’s in verschillende categorieën, waaronder de beste ETF’s van 2022.

De beste ETF's & trackers

In de onderstaande artikels presenteren wij de beste ETF’s uit verschillende categorieën en sectoren om u wegwijs te maken in de wereld van ETF’s.

ETF’s zijn een populaire belegging met als doel bijvoorbeeld vermogensopbouw en pensioenvoorzieningen. Beleggen in ETF’s is een eenvoudige en relatief goedkope strategie, waarbij tegelijkertijd een hoog rendement mogelijk is. Om u kennis te laten maken met de wereld van de ETF’s en om u ideeën aan te reiken, vindt u hier een overzicht van de beste ETF’s uit verschillende sectoren.

De beste ETF's ter wereld

De beste ETF's & trackers


ETF van de week

Wekelijks bespreken we een veelbelovende ETF in de ETF van de week. In deze artikels worden concrete beleggingsideeën besproken aan de hand van actuele gebeurtenissen of ontwikkelingen op de financiële markten.

Deze ETF kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een specifieke sector of markt, die voor u als particuliere belegger met aandelen niet toegankelijk is. Daarnaast bespreken wij ook ETC’s of ETN’s om u verdere beleggingsmogelijkheden te tonen, bijvoorbeeld in grondstoffen als zilver of platinum.

Lees meer over veelbelovende ETF’s in de rubriek ‘ETF van de week’

Naast bekende ETF’s, zoals de MSCI World Index ETF, verbergt deze activaklasse vele onbekende exchange-traded funds met veel potentieel – bijvoorbeeld in de sectoren van de toekomst.

ETF van de week

De basis van ETF's en trackers

ETF’s kopen - alles over beleggen in ETF's

Het kopen van ETF’s en trackers is erg populair. Dit product is erg aantrekkelijk voor kleine beleggers en nieuwkomers op de beurs, omdat ze zeer toegankelijk zijn en er zelfs met kleine geldbedragen een brede spreiding kan worden aangebracht.

Om het u gemakkelijker te maken om te beginnen met beleggen in ETF’s, beschrijven we alle relevante basisprincipes en speciale kenmerken. We leggen uit hoe ETF’s werken en laten u de mogelijkheden en risico’s zien. Daarnaast geven we u praktische tips over hoe u ETF’s kunt kopen, beleggingsfouten kunt vermijden en op de lange termijn succesvol kunt beleggen in ETF’s.

Leer wat belangrijk is bij het kopen van ETF's en trackers
Leer wat belangrijk is bij het kopen van ETF's en trackers

Hier geven we niet alleen tips over ETF’s en trackers voor beginners. Wij leggen ook complexe onderlinge verbanden uit, alsmede de bijzondere kenmerken van ETF’s.

ETF's kopen


Veelgestelde vragen over ETF's

Wat is een ETF?

Een ETF, ook wel tracker genoemd, is een beursgenoteerd effect. De afkorting ETF staat voor: Exchange Traded Fund. Het product is voor beleggers ontworpen om een index exact te kunnen volgen. Omdat binnen dit effect alle aandelen van bijvoorbeeld de AEX met de juiste weging zijn opgenomen, kunnen beleggers tegen lage kosten (lager dan wanneer alle aandelen individueel moeten worden aangekocht tegen de juiste weging) de index volgen.

Hoe werkt een ETF?

Een ETF functioneert als een klassiek fonds, maar is wel genoteerd aan de beurs. De ETF kan op elk moment tijdens reguliere handelsuren worden verhandeld. In de regel is er geen fondsbeheerder, wat betekent dat ETF’s goedkoper kunnen worden beheerd dan actieve fondsen.

Wat zijn de voordelen van ETF's?

ETF’s kennen vele voordelen, omdat de voordelen van aandelen worden gecombineerd met de voordelen van traditionele beleggingsfondsen. Eén van de grootste voordelen van ETF’s is dat ze gemakkelijk en goedkoop op de beurs worden gekocht en verkocht en dat ze zorgen voor een transparante, flexibele en gespreide belegging.

Voor welke producten zijn er ETF's?

ETF’s zijn beschikbaar voor veel producten. Ze maken het eenvoudig om te beleggen in sectoren, aandelen, indices, grondstoffen, valuta’s, onroerend goed en obligaties.

Wat is een ETF dat zich herbelegt?

Een ETF dat inkomsten zoals dividenden of rente herbelegt, herbelegt deze automatisch in de ETF zelf. In de regel worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht en profiteert de belegger van het effect van de samengestelde rente.

Wat is een uitkerende ETF?

Een ETF keert de inkomsten uit dividenden of rente rechtstreeks uit aan de aandeelhouder. Hierdoor kan de belegger profiteren van een regelmatig passief inkomen.

Wat zijn de kosten van ETF's?

De kosten van een ETF aankoop bestaan uit meerdere componenten: de op de beurs bepaalde koers, de door de ETF broker in rekening gebrachte transactiekosten en de total expense ratio (TER). 

De total expense ratio, ofwel totale kostenratio is een maatstaf voor de beheerkosten van een ETF of beleggingsfonds. De TER wordt berekend door de totale kosten van een beleggingsfonds te delen door de gemiddelde waarde van het effect gedurende een periode, meestal een jaar. Onder de totale kosten vallen alle kosten, exclusief de transactiekosten die de instelling maakt voor aan- en verkopen voor de onderliggende beleggingsportefeuille.

Wie geeft ETF's uit?

ETF’s worden uitgegeven en beheerd door zogenaamde emittenten of ETF-uitgevers. Bekende aanbieders zijn Amundi ETF, ComStage, iShares, Blackrock, Lyxor en Vanguard. Belangrijke ETF’s, zoals de MSCI World ETF, die de MSCI World Equity Index volgt, worden door veel uitgevers aangeboden. Het is daarom de moeite waard om de kosten en prestaties van ETF’s van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Hoe kan ik in een ETF beleggen?

ETF’s worden net als aandelen verhandeld op de beurs. Als belegger heeft u een effectenrekening nodig bij een bank of een ETF broker. Daarna kunt u gedurende reguliere handelstijden op elk moment ETF’s kopen of verkopen op de beurs.