Trendanalyse

Aandelen en indices zoals de AEX bewegen zich veelal in trends, waarbij de koers over een langere periode in één richting beweegt. Het identificeren van deze trends is een van de belangrijkste doelstellingen van de technische analyse.

Voor het bepalen van trends van bijvoorbeeld aandelenkoersen wenden traders zogenaamde trendanalyse aan, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende methoden en instrumenten. De meest klassieke vorm van trendbepaling vindt plaats via visuele analyse. Stijgende trends zijn bijvoorbeeld te herkennen door steeds hogere toppen en bodems. Een analist kan ook gebruikmaken van technische indicatoren zoals voortschrijdende gemiddelden, waarmee de richting van de trend bepaald kan worden.

Trendanalyses kunnen beleggers en handelaren helpen bij het nemen van handelsbeslissingen. Zo is de trendvolgende strategie, waarbij u handelt in de richting van de trend, een veelgebruikte tradingstrategie. Dit komt doordat het handelen met de trend meestal lucratiever is, dan het handelen tegen de trend in. Niet voor niets is een bekende beurswijsheid onder technisch analisten: “the trend is your friend’’. Om met deze strategie succesvol te zijn op de beurs, is het echter belangrijk om vroegtijdig te herkennen wanneer een trend bestaat, in welke fase deze zich bevindt en of er tekenen zijn die duiden op een trendverandering. Dit is de enige manier om uw effecten op het juiste moment te kopen of te verkopen.

Trendanalyse eenvoudig uitgelegd

Op het LYNX Kennisportaal leggen we op een eenvoudig te begrijpen manier uit hoe technische trendanalyses werken en waar u op moet letten.

Voor een eenvoudige identificatie van trends hebben beleggers in moderne handelsplatformen, zoals het TWS Handelsplatform, met speciale handelstools en indicatoren alle benodigde instrumenten tot hun beschikking om gedetailleerde trendanalyses uit te voeren. Uiteraard moeten zij wel weten wat voortschrijdende gemiddelden zijn, hoe trendveranderingen kunnen worden herkend en hoe ze moeten reageren op de signalen die de trendanalyse tool aan het licht brengt.

Alles over trendanalyse bij beleggen