Geschatte leestijd: 6 minutes
Het cijferseizoen is in volle gang en de meeste techgiganten krijgen flinke klappen te verwerken. Het meest waardevolle beursbedrijf ter wereld lijkt deze storm echter te doorstaan. Apple kon beter dan verwachte kwartaalcijfers overleggen en lijkt vandaag hoger te openen. We bespreken de resultaten en bekijken de waardering van het aandeel Apple.
Bedrijfsnaam | ISIN | Tickercode | Laatste koers | 1D | 1M | 6M | 1Y |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Apple Inc. | US0378331005 | AAPL | — | — | — | — | — |
Aandeel Apple (AAPL): kwartaalcijfers
Apple hanteert een gebroken boekjaar. De onderneming maakte gisteravond de resultaten over het laatste kwartaal van het fiscale jaar van 2022 bekend. Het gaat hier om de resultaten van het 3e kwartaal van 2022.
Afgelopen week zijn de meeste techreuzen hard afgestraft na kwartaalcijfers. Meta, Amazon en Alphabet gingen allemaal flink onderuit. Apple dook aanvankelijk ook met zo’n 5% omlaag, maar eindigde toch licht hoger in de nabeurshandel. De cijfers van Apple waren dan ook beter dan verwacht. Op jaarbasis steeg de omzet met 8,1% tot $90,15 miljard, terwijl analisten op slechts $88,90 miljard hadden gerekend. Dit betekende opnieuw een record voor het bedrijf. Net als veel andere bedrijven heeft Apple last van de sterke dollar. Het bedrijf denkt dan ook dat het met dubbele cijfers had gegroeid, zonder de negatieve valuta-effecten.
De omzet uit de iPhone-verkopen steeg met 9,67% tot $42,63 miljard en daarmee bleef dit getal lichtelijk achter bij de voorspelde $43,21 miljard. In dit kwartaal zaten echter slechts 8 dagen waarin de iPhone 14 werd verkocht. De grote vraag voor beleggers is natuurlijk of dit nieuwe model aanslaat of niet. In de afgelopen periode kwamen er al berichten naar buiten dat Apple de productie van de nieuwe toestellen heeft teruggeschroefd. Bovendien geeft het bedrijf ook aan dat het in het lopende kwartaal minder snel denkt te groeien dan de 8,1% van het afgelopen kwartaal.
Positieve uitschieter was de groei bij de Mac-divisie, waaronder de laptops vallen. Deze tak liet een groei zien van 25,4% tot $11,51 miljard, flink hoger dan de voorspelde $9,36 miljard. De sterke groei is opvallend, gezien concurrerende PC-makers juist wezen op een significatie vertraging van de markt. In het laatste kwartaal van dit jaar rekent het bedrijf echt wel op een omzetdaling bij de Mac-verkopen. Tegenover de omzetgroei bij Mac stonden de tegenvallende iPad verkopen, een daling van 13,06% op jaarbasis tot $7,17 miljard.
Onder aan de streep bleef een nettowinst over van $20,72 miljard, iets meer dan de $20,55 miljard in Q3’21.

Apple’s service-tak valt tegen
Beleggers worden mogelijk ook lichtelijk teleurgesteld door de groei bij services. Deze snelgroeiende divisie wordt als steeds belangrijker gezien door analisten, omdat deze diensten veelal winstgevender zijn dan Apple’s hardware en vaak terugkerende en voorspelbare inkomsten opleveren. De service-tak rapporteerde een groei van slechts 4,98% met een kwartaalomzet van $19,19 miljard, minder dan de voorspelde $20,10 miljard. Vorig kwartaal werd nog een groei van 12% behaald. In het fiscale jaar van 2022 werd een groei van 14% gerealiseerd bij een omzet van $78,13 miljard. In 2021 groeide de omzet nog met 16% en in 2020 zelfs met 27%.
De activiteiten die onder services vallen zijn onder andere Apple’s online diensten zoals Apple Music en Apple TV+, inkomsten uit de App Store, hardware verzekeringen en deals met bedrijven als Google. Apple zegt inmiddels in totaal 900 miljoen abonnementen te hebben, inclusief abonnementen op apps via de App Store van Apple. Om stijgende kosten voor bijvoorbeeld muziek-licenties het hoofd te bieden, verhoogde het bedrijf onlangs de prijzen voor Apple Music en Apple TV+, maar de verhogingen begonnen pas in het 4e kwartaal.
Apple verwacht dat de service-tak in het laatste kwartaal van dit jaar op jaarbasis zou groeien, maar dat de verslechterende macro-economische omgeving wel voor tegenwind zal zorgen.
In deze services divisie valt op lange termijn nog veel groei te behalen, maar er is ook veel concurrentie. Denk bijvoorbeeld aan Spotify en Netflix in plaats van Apple Music en Apple TV+. Het voordeel van het Apple ecosysteem is natuurlijk het feit dat mensen vaker (soms verplicht) kiezen voor de software van Apple zodra zij één van de hardware producten in huis hebben.
Outlook 2023
Sinds de coronacrisis geeft Apple geen concrete verwachtingen meer af. Wel gaf het bedrijf wat ‘richtinggevende inzichten’. Zo denkt Apple dat de omzetgroei in het laatste kwartaal van dit jaar zal vertragen, mede door de sterke dollar. Ook ziet het bedrijf tegenwind in de vorm van een vertraging in de advertentie- en gaming markt.
De markt rekent op een omzetgroei van 3,4% in het lopende kwartaal en dus een vertraging ten opzichte van de 8% van afgelopen kwartaal. Apple gaat uit van een brutomarge van tussen de 42,5% en 43,5%. De marges zullen mogelijk iets verbeteren, aangezien Apple aangaf iets minder te betalen voor geheugenchips.
Waardering aandeel Apple
Apple heeft zijn fiscale boekjaar 2022 afgesloten met een nettowinst van $99,8 miljard, een stijging van 5,4% op jaarbasis. Bij de huidige koers van $145 wordt het aandeel verhandeld tegen 24,6x de winst. Dat is iets boven het gemiddelde van 23,8 over de afgelopen vijf jaar. Dat is wel duurder dan het gemiddelde van de S&P 500, dat momenteel een P/E ratio van ongeveer 19,8 kent. Apple is daarmee niet echt goedkoop, maar redelijk normaal geprijsd. De grote vraag voor beleggers is of Apple zijn omzet- en winstgroei de komende jaren kan blijven voortzetten.
Volgens analisten kan Apple zijn omzet in 2023 zien groeien tot $402 miljard. Maar door verwachte druk op de marges zakt de nettowinst naar verwachting lichtelijk tot $96,5 miljard. Mogelijk is er in 2024 weer ruimte voor winstgroei, maar op korte termijn moet men dus rekening houden met wat tegenwind. Apple heeft overigens wel een ijzersterke balans met een netto kaspositie van $49 miljard.
Technische analyse aandeel Apple
Apple is dit jaar een van de krachtpatsers gebleken. De schade bij dit aandeel bleef relatief gezien beperkt. Op de grafiek zien we een driehoeksformatie ontstaan, ingetekend met de schuine groen en rode lijn. Een uitbraak uit deze driehoek kan mogelijk de lange termijn richting bepalen. Koersen boven de $170 zijn dus noodzakelijk voor een nieuwe opwaartse impuls. Bij koersen onder de pakweg $133 breekt Apple aan de onderkant van deze driehoek uit. Dan moet men rekening houden met een diepere correctie.
Een eerste weerstand zien we rond $152,5, een doorbraak hierboven kan een herstel richting de $164-$170 uitlokken. Steun zien we rond $133 en iets lager rond $129. Een doorbraak onder dit steunniveau betekent een verdere daling richting de steunzone op pakweg $116-$122.

Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart