Aandeel Apple

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Apple? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

Apple Inc.
ISIN: US0378331005
Tickercode: AAPL | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

USD

---USD
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Apple kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Apple

Geschatte leestijd: 6 minutes

aandeel apple | aandeel apple nieuws | aandeel apple kopen
Het aandeel Apple schoot omhoog na de bekendmaking van zijn jongste kwartaalcijfers. Opnieuw wist het meeste waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld de verwachtingen te overtreffen. Hoewel de totale omzet licht daalde, boekte de service-tak een recordomzet. Bovendien kondigde ze een nieuw aandelen inkoopprogramma aan ter waarde van $ 90 miljard.
Loading ...
Company name ISIN Symbol Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Apple Inc. US0378331005 AAPL 165,32 -1,03 % -6,11 % -5,98 % -0,69 %

Apple hanteert een gebroken boekjaar. De onderneming maakte op 4 mei 2023 nabeurs de resultaten over het tweede kwartaal van het fiscale jaar van 2023 bekend. Het gaat hier om de resultaten van het eerste kwartaal van 2023.

Aandeel Apple: kwartaalcijfers Q1’23

Na een wat tegenvallend laatste kwartaal van 2022 lagen de verwachtingen voor het nieuwe jaar relatief laag. Beleggers reageerden dan ook enthousiast op het feit dat de cijfers van Apple minder slecht waren dan gedacht. De totale omzet daalde weliswaar met 3% op jaarbasis tot $ 94,84 miljard, maar analisten gingen uit van een grotere daling tot $ 92,96 miljard. Ruim $ 73,9 miljard werd verdiend met de producten en $ 20,9 miljard van de omzet kwam uit services. Dit betekende een krimp van 4,6% bij de producten, maar een groei van 5,5% uit services. En daarmee zet de trend door, waarbij services steeds een belangrijker onderdeel van Apple’s resultaat wordt. De brutomarge kwam uit op 44,3% en er werd een winst per aandeel van $ 1,52 gerealiseerd. De nettowinst daalde met 3,4% tot $ 24,16 miljard.

aandeel apple cijfers | kwartaalcijfers apple | beleggen in apple

iPhone verkoop beter dan verwacht

Voornamelijk de sterke resultaten bij de iPhones vielen op in positieve zin. Apple wist de omzet van de iPhones namelijk met 2% te laten stijgen. Daarmee werd $ 51,33 miljard binnen geharkt, terwijl analisten op slechts $ 48,84 miljard hadden gerekend. Dit was met name verrassend, omdat de smartphone industrie in zijn geheel een krimp van 15% zag in diezelfde periode.

Mac-en iPad verkoop stort in

De Mac- en iPad-activiteiten van Apple deden het minder goed. Het bedrijf waarschuwde vorig kwartaal al dat beide segmenten zouden krimpen, deels als gevolg van tekorten aan onderdelen, maar ze daalden harder dan verwacht.

De Mac-omzet van Apple daalde met meer dan 31% tot iets meer dan $ 7,17 miljard. In het eerste kwartaal van 2022 verkocht het bedrijf nog duidelijk veel meer laptops, als gevolg van de coronapandemie. Veel mensen gingen thuiswerken en daarvoor werden ontzettend veel laptops aangeschaft. De inkomsten uit iPads daalden met ongeveer 13% tot 6,67 miljard dollar.

De divisie wearables, waaronder de Apple Watch en koptelefoons zoals AirPods vallen, daalde in het afgelopen kwartaal met slechts 1%, waarmee de verwachtingen van analisten werden overtroffen. Afgelopen najaar bracht het bedrijf een duurdere Apple Watch Ultra uit. De horloges vliegen als warme broodjes over de toonbank en worden zelfs vaker verkocht dan de befaamde Zwitserse uurwerken.

aandeel apple nieuws | aandeel apple | aandeel apple kopen

India zorgt voor sterke groei in rest of Asia Pacific

In de meest regio’s zag Apple de totale verkopen krimpen. Zelfs in China daalde de omzet. Daar had de heropening van het land duidelijk niet het verwachte positieve effect. Maar in de rest van Azië-Pacific was juist wel een sterke groei zichtbaar. De omzet steeg in de regio van $ 7,04 miljard tot bijna $ 8,12 miljard. Voornamelijk India droeg bij aan de sterke groei, nadat Apple voor het eerste winkels openden in dat land. Dat deed Apple, nadat het ook een deel van zijn productie verplaatste van China naar India. Hiermee wil het bedrijf minder afhankelijk zijn van China, dat de afgelopen jaren steeds vaker in conflict raakt met de Verenigde Staten.

Outlook

Sinds de coronacrisis geeft Apple geen concrete verwachtingen voor de komende kwartalen meer af. Toch werd tijdens de earnings call wel degelijk een outlook afgegeven. Het bedrijf verwacht dat de omzet in het lopende kwartaal met ongeveer 3% zal dalen. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf te maken heeft met macro-economische uitdagingen op het gebied van digitale advertenties en mobiele games, dat deel uitmaakt van de service-tak van Apple.

Tegelijkertijd is Apple erg enthousiast over de kansen in India. Veel Indiërs stappen van Android toestellen over naar iPhones, aldus CEO Tim Cook. Ook zei Cook dat Apple geen plannen heeft voor grote ontslagrondes, zoals bij andere grote techbedrijven het afgelopen jaar. Dat straalt vertrouwen uit en geeft aan dat Apple geen enorme omzetdalingen verwacht.

Ook kondigde Apple een aandelen inkoopprogramma ter waarde van $ 90 miljard aan. Ook verhoogde ze het dividend met 4% tot $ 0,24 per aandeel per kwartaal.
Met de huidige koers van het aandeel Apple van $173,5, bedraagt het dividendrendement 0,55%.

Waardering aandeel Apple

De koers van het aandeel Apple heeft zich de afgelopen jaren goed staande gehouden. Vrijwel alle techgiganten zijn stevig gedaald, maar Apple wist keer op keer snel te herstellen. Apple staat vlak onder zijn all-time high, ondanks dat het 1e kwartaal van dit jaar een omzet- en winstdaling opleverde. Beleggers hebben het idee dat dit fenomeen van tijdelijke aard is en voorzien voor de komende jaren weer groei. Toch betekent dat momenteel dat het aandeel Apple vrij stevig geprijsd is. Over de afgelopen 5 jaar kende het aandeel Apple een waardering van ongeveer 24,5 keer de winst. Momenteel betaalt u echter 29x de verwachte winst voor 2023.

Analisten voorspellen echter een omzetgroei van 7,5% in 2024 en van ongeveer 7% in 2025. Met de bijbehorende winstgroei wordt het aandeel Apple verhandeld op respectievelijk 26,4x en 24,1x de verwachte winst voor 2024 en 2025. Beleggers prijzen voornamelijk de sterke merknaam van Apple. En geloven bovendien dat het bedrijf de komende jaren met nieuwe innoverende producten de omzet verder kan laten toenemen. Denk bijvoorbeeld aan geruchten over een VR-bril. Tegelijkertijd harkt het bedrijf met zijn service-tak steeds beter voorspelbare en terugkerende inkomsten binnen.

aandeel apple koers | beleggen in aandeel apple

Technische analyse aandeel Apple

Wilt u meer weten over het aandeel Apple? In de LYNX Beursflash van deze week wordt het aandeel Apple uitgebreid besproken. Zo vindt u in de video ook een technische analyse over het aandeel Apple. U kunt de video hieronder bekijken.

Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel Apple is de afgelopen jaren zowaar een rots in de branding gebleken. Terwijl veel technologie-aandelen hun koersen zagen halveren, bleef Apple redelijk liggen. Sterke onderliggende resultaten waren voor beleggers genoeg reden om het aandeel Apple in de portefeuille te houden.

Gisteravond kwam het meeste waardevolle bedrijf ter wereld met de cijfers over het 4e kwartaal van 2022 naar buiten. In dit artikel bespreken we de resultaten en de waardering van de smartphonegigant.

Aandeel Apple: kwartaalcijfers Q4

Apple hanteert een gebroken boekjaar. De onderneming maakte gisteravond de resultaten over het eerste kwartaal van het fiscale jaar van 2023 bekend. Het gaat hier om de resultaten van het 4e kwartaal van 2022.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De resultaten bleven achter bij de gemiddelde verwachtingen van analisten. En dat is best bijzonder voor Apple, dat de afgelopen 7 jaar elke kwartaal de consensus wist te verslaan. De omzet daalde in het 4e kwartaal met 5,5% op jaarbasis tot $117,15 miljard. Analisten hadden op een omzet van $121,1 miljard gerekend. Onder aan de streep daalde de nettowinst met ruim 13% tot bijna $30 miljard. In de eerste reactie op de cijfers ging de koers van Apple in de nabeurs-handel met 5% omlaag.

Loading ...
Company name ISIN Symbol Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Apple Inc. US0378331005 AAPL 165,32 -1,03 % -6,11 % -5,98 % -0,69 %

De Apple producten brachten het afgelopen kwartaal $ 96,4 miljard (-7,6%) binnen, tegenover de $ 104,4 miljard in Q4’21. Bij vrijwel alle productcategorieën was sprake van krimp. Maar de iPad-verkopen blonken uit met een omzetstijging van 30%. Dit was voornamelijk te danken aan de nieuwe goedkoper modellen die in het laatste kwartaal werden geïntroduceerd. Het mag gezien worden als een positief lichtpuntje, nadat de iPad-verkopen in de kwartalen daarvoor steeds verder terugvielen.

Het bedrijf wijst drie oorzaken aan voor de lagere omzet. Ten eerste kregen ze in China te maken met fabriekssluitingen door de coronalockdowns. Hierdoor kon Apple minder van zijn nieuwste en meest verkochte iPhone 14 modellen verkopen. Maar Apple wijst ook op de sterke dollar die in Q4’22 zo’n 800 basispunten hoger stond dan in het laatste kwartaal van 2021. Ten slot wijst de smartphonemaker ook op de uitdagende economische omstandigheden. Die zorgen mogelijk toch ook voor lagere verkopen van producten als iPhones, Mac’s en Apple Watches. Met de hoge inflatie en sombere economische vooruitzichten stellen consumenten nieuwe aankopen doorgaans even uit.

omzetcijfers apple - Koers apple - huidige apple koers

Services groeit door

Services is de andere tak van het bedrijf waar geld mee wordt verdiend. Positief was dan ook dat Apple kon melden dat het 2 miljard actieve apparaten heeft, waaronder iPhones, Macs, Apple Watches. Vooral veel mensen kochten voor het eerst een Apple Watch. Het cijfer betekende een aardige stijging ten opzichte van de 1,8 miljard actieve apparaten die het vorig jaar in januari bekendmaakte. Het cijfer is belangrijk voor beleggers omdat gebruikers van de apparaten vervolgens ook andere diensten of aanvullende producten van Apple aanschaffen.

Apple zag het afgelopen kwartaal toenemende vraag naar zijn clouddiensten en betaaldiensten als Apple Pay en Apple Card, maar ook Apple Music liet sterke groei zien. In totaal steeg de omzet uit services met 6,4% tot $20,77 miljard. Het service-onderdeel wordt steeds belangrijker voor het bedrijf. Positief was dat de groei hoger uitviel dan de 5% uit het vorige kwartaal. Het bedrijf draait momenteel ook een beta test met een buy-now-pay-later functie dat op korte termijn gelanceerd zal worden als onderdeel van de service-tak.

Outlook 2023

Sinds de coronacrisis geeft Apple geen concrete verwachtingen voor de komende kwartalen meer af. Maar wel kon de CFO meedelen dat de omzet in het lopende kwartaal een vergelijkebare trend zal vertonen als in Q4. De diensten-tak zal dus verder groeien, maar de product verkopen zullen mogelijk opnieuw dalen in vergelijking met Q1 2022. Maar doordat de fabrieken in China weer op volle toeren draaien, verwacht Apple dat de omzetdaling van de iPhones minder heftig zal zijn.

De techreus heeft geen ontslagrondes aangekondigd, maar zal wel her en der gaan snijden in de kosten. Onder andere topman Tim Cook zag zijn salaris met 40% krimpen. Verder zal Apple minder nieuwe mensen aannemen.

Analisten mikken voor het lopende kwartaal op een omzet van ongeveer $ 95 a $ 98 miljard. In het eerste kwartaal van het kalenderjaar 2022 boekte het concern een omzet van $97,3 miljard. Voor het gehele fiscale jaar 2023 mikken analisten op een lichte omzetdaling ten opzichte van 2022. De gemiddelde verwachting licht op $391 miljard tegenover de $394 miljard uit FY 2022.

Waardering aandeel Apple

Apple heeft zijn fiscale boekjaar 2022 afgesloten met een nettowinst van $99,8 miljard, een stijging van 5,4% op jaarbasis. Bij de huidige koers van $146 wordt het aandeel verhandeld tegen bijna 24x de winst van vorig jaar. Het aandeel is daarmee even duur als de gemiddelde P/E ratio over de afgelopen vijf jaar. Apple is daarmee wel duurder dan de S&P 500. Bovendien moeten beleggers vanwege de economische omstandigheden in 2023 rekenen op soortgelijke of iets lagere winsten. Over de jaren daarna zijn analisten optimistischer en kan een aantrekkende economie in combinatie met hogere marges weer zorgen voor hogere winsten.

Het aandeel Apple heeft momenteel dus een redelijke tot iets stevige waardering, maar echte fantasie ontbreekt een beetje. Enorme groeipercentages lijken tot stiltand te komen en het is vooral wachten op nieuwe revolutionaire producten. Concurrenten zetten bijvoorbeeld volop in op trends als AI, VR en AR, maar vanuit Apple blijft het opvallend stil. In de wandelgangen gaan wel al lange tijd geruchten rond over een elektrische auto. Realistischer lijkt het dat Apple ergens in de komende jaren met een VR/AR bril naar buiten treedt. In tegenstelling tot Tesla kondigt Apple doorgaans pas nieuwe producten aan als ze volledig af zijn. Dus een verrassing kan ieder moment uit de hoge hoed komen.

Technische analyse aandeel Apple

De koers van Apple is het afgelopen jaar per saldo niet ver van zijn plek gekomen. Het technische plaatje oogt echter niet heel positief. We zien een groot dalende trendkanaal. Momenteel veer de koers daarbinnen stevig op, maar het 200-daags gemiddelde lijkt de koers steeds weer af te remmen. Een doorbraak hierboven is noodzakelijk voor een eerste technische verbetering. Een uitbraak $157,50 zal de koers tot grotere hoogtes kunnen brengen. Maar een uitbraak uit de dalende trend is nodig om definitief de weg omhoog in te kunnen zetten.

Bij een eventuele terugval kan de onderkant van het dalende trendkanaal de koers weer opvangen. Zakt het aandeel Apple echter onder deze steunlijn, dan zien we pas weer steun rond $116 en $112,5.

Koers apple - huidige apple koers - apple inc koers - apple aandelen - apple beurskoers

Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Geschatte leestijd: 6 minutes

Het cijferseizoen is in volle gang en de meeste techgiganten krijgen flinke klappen te verwerken. Het meest waardevolle beursbedrijf ter wereld lijkt deze storm echter te doorstaan. Apple kon beter dan verwachte kwartaalcijfers overleggen en lijkt vandaag hoger te openen. We bespreken de resultaten en bekijken de waardering van het aandeel Apple.

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Apple Inc. US0378331005 AAPL 165,32 -1,03 % -6,11 % -5,98 % -0,69 %

Aandeel Apple (AAPL): kwartaalcijfers

Apple hanteert een gebroken boekjaar. De onderneming maakte gisteravond de resultaten over het laatste kwartaal van het fiscale jaar van 2022 bekend. Het gaat hier om de resultaten van het 3e kwartaal van 2022.

Afgelopen week zijn de meeste techreuzen hard afgestraft na kwartaalcijfers. Meta, Amazon en Alphabet gingen allemaal flink onderuit. Apple dook aanvankelijk ook met zo’n 5% omlaag, maar eindigde toch licht hoger in de nabeurshandel. De cijfers van Apple waren dan ook beter dan verwacht. Op jaarbasis steeg de omzet met 8,1% tot $90,15 miljard, terwijl analisten op slechts $88,90 miljard hadden gerekend. Dit betekende opnieuw een record voor het bedrijf. Net als veel andere bedrijven heeft Apple last van de sterke dollar. Het bedrijf denkt dan ook dat het met dubbele cijfers had gegroeid, zonder de negatieve valuta-effecten.

De omzet uit de iPhone-verkopen steeg met 9,67% tot $42,63 miljard en daarmee bleef dit getal lichtelijk achter bij de voorspelde $43,21 miljard. In dit kwartaal zaten echter slechts 8 dagen waarin de iPhone 14 werd verkocht. De grote vraag voor beleggers is natuurlijk of dit nieuwe model aanslaat of niet. In de afgelopen periode kwamen er al berichten naar buiten dat Apple de productie van de nieuwe toestellen heeft teruggeschroefd. Bovendien geeft het bedrijf ook aan dat het in het lopende kwartaal minder snel denkt te groeien dan de 8,1% van het afgelopen kwartaal.

Positieve uitschieter was de groei bij de Mac-divisie, waaronder de laptops vallen. Deze tak liet een groei zien van 25,4% tot $11,51 miljard, flink hoger dan de voorspelde $9,36 miljard. De sterke groei is opvallend, gezien concurrerende PC-makers juist wezen op een significatie vertraging van de markt. In het laatste kwartaal van dit jaar rekent het bedrijf echt wel op een omzetdaling bij de Mac-verkopen. Tegenover de omzetgroei bij Mac stonden de tegenvallende iPad verkopen, een daling van 13,06% op jaarbasis tot $7,17 miljard.

Onder aan de streep bleef een nettowinst over van $20,72 miljard, iets meer dan de $20,55 miljard in Q3’21.

Apple’s service-tak valt tegen

Beleggers worden mogelijk ook lichtelijk teleurgesteld door de groei bij services. Deze snelgroeiende divisie wordt als steeds belangrijker gezien door analisten, omdat deze diensten veelal winstgevender zijn dan Apple’s hardware en vaak terugkerende en voorspelbare inkomsten opleveren. De service-tak rapporteerde een groei van slechts 4,98% met een kwartaalomzet van $19,19 miljard, minder dan de voorspelde $20,10 miljard. Vorig kwartaal werd nog een groei van 12% behaald. In het fiscale jaar van 2022 werd een groei van 14% gerealiseerd bij een omzet van $78,13 miljard. In 2021 groeide de omzet nog met 16% en in 2020 zelfs met 27%.

De activiteiten die onder services vallen zijn onder andere Apple’s online diensten zoals Apple Music en Apple TV+, inkomsten uit de App Store, hardware verzekeringen en deals met bedrijven als Google. Apple zegt inmiddels in totaal 900 miljoen abonnementen te hebben, inclusief abonnementen op apps via de App Store van Apple. Om stijgende kosten voor bijvoorbeeld muziek-licenties het hoofd te bieden, verhoogde het bedrijf onlangs de prijzen voor Apple Music en Apple TV+, maar de verhogingen begonnen pas in het 4e kwartaal.

Apple verwacht dat de service-tak in het laatste kwartaal van dit jaar op jaarbasis zou groeien, maar dat de verslechterende macro-economische omgeving wel voor tegenwind zal zorgen.

In deze services divisie valt op lange termijn nog veel groei te behalen, maar er is ook veel concurrentie. Denk bijvoorbeeld aan Spotify en Netflix in plaats van Apple Music en Apple TV+. Het voordeel van het Apple ecosysteem is natuurlijk het feit dat mensen vaker (soms verplicht) kiezen voor de software van Apple zodra zij één van de hardware producten in huis hebben.

Outlook 2023

Sinds de coronacrisis geeft Apple geen concrete verwachtingen meer af. Wel gaf het bedrijf wat ‘richtinggevende inzichten’. Zo denkt Apple dat de omzetgroei in het laatste kwartaal van dit jaar zal vertragen, mede door de sterke dollar. Ook ziet het bedrijf tegenwind in de vorm van een vertraging in de advertentie- en gaming markt.

De markt rekent op een omzetgroei van 3,4% in het lopende kwartaal en dus een vertraging ten opzichte van de 8% van afgelopen kwartaal. Apple gaat uit van een brutomarge van tussen de 42,5% en 43,5%. De marges zullen mogelijk iets verbeteren, aangezien Apple aangaf iets minder te betalen voor geheugenchips.

Waardering aandeel Apple

Apple heeft zijn fiscale boekjaar 2022 afgesloten met een nettowinst van $99,8 miljard, een stijging van 5,4% op jaarbasis. Bij de huidige koers van $145 wordt het aandeel verhandeld tegen 24,6x de winst. Dat is iets boven het gemiddelde van 23,8 over de afgelopen vijf jaar. Dat is wel duurder dan het gemiddelde van de S&P 500, dat momenteel een P/E ratio van ongeveer 19,8 kent. Apple is daarmee niet echt goedkoop, maar redelijk normaal geprijsd. De grote vraag voor beleggers is of Apple zijn omzet- en winstgroei de komende jaren kan blijven voortzetten.

Volgens analisten kan Apple zijn omzet in 2023 zien groeien tot $402 miljard. Maar door verwachte druk op de marges zakt de nettowinst naar verwachting lichtelijk tot $96,5 miljard. Mogelijk is er in 2024 weer ruimte voor winstgroei, maar op korte termijn moet men dus rekening houden met wat tegenwind. Apple heeft overigens wel een ijzersterke balans met een netto kaspositie van $49 miljard.

Technische analyse aandeel Apple

Apple is dit jaar een van de krachtpatsers gebleken. De schade bij dit aandeel bleef relatief gezien beperkt. Op de grafiek zien we een driehoeksformatie ontstaan, ingetekend met de schuine groen en rode lijn. Een uitbraak uit deze driehoek kan mogelijk de lange termijn richting bepalen. Koersen boven de $170 zijn dus noodzakelijk voor een nieuwe opwaartse impuls. Bij koersen onder de pakweg $133 breekt Apple aan de onderkant van deze driehoek uit. Dan moet men rekening houden met een diepere correctie.

Een eerste weerstand zien we rond $152,5, een doorbraak hierboven kan een herstel richting de $164-$170 uitlokken. Steun zien we rond $133 en iets lager rond $129. Een doorbraak onder dit steunniveau betekent een verdere daling richting de steunzone op pakweg $116-$122.

technische analyse apple stock aapl graph stock

Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Zowel Apple als Amazon konden beleggers en analisten verbazen met hun resultaten. Hoewel Apple’s winst met 11% viel, bleef de verkoop van iPhones sterk. Het bedrijf uit Californië moet ook kampen met de lockdowns in China, chiptekorten en een sterke dollar.

Verrassende resultaten en een teken van een sterke bottom-line geven beleggers opnieuw vertrouwen. Hiermee laten sommige technologiebedrijven zien dat ze door hun opgebouwde omvang wellicht beter dan veel andere bedrijven in staat zijn economische schokken op te vangen. In dit artikel bespreken we de resultaten en vooruitzichten van het meest waardevolle bedrijf ter wereld, Apple.

Loading ...
Aandeel Apple Ticker Beurswaarde Prijs 1D 1M 1Y
Apple Inc. AAPL 2.594,24 165,32 -1,03 % -6,11 % -0,69 %

Aandeel Apple: kwartaalcijfers Q3

Dit kwartaal kon Apple opnieuw een recordomzet boeken van $ 83 miljard, net boven de verwachting van $ 82, 7 miljard. In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar is dit een stijging van 2%. De kwartaalwinst viel van $ 1,30 naar $ 1,20. Dit was echter wel boven de verwachtingen van Wall Street, waar een winst per aandeel van $ 1,16 werd voorspeld.

De iPhone verkoop en de cashcow van Apple blijven het sterk doen. De verkoop steeg met 2,8% tot een record van $ 40,67 miljard aan omzet. Dat is bijzonder sterk wanneer we weten dat analisten een daling van 2,5% hadden verwacht. De CEO ging zover om te zeggen dat er geen duidelijke aanwijzingen waren dat de iPhone-verkopen worden beïnvloed door wat er in de bredere economie gebeurt, afgezien van wisselkoerseffecten.

De verkoop van de iPad, Mac, en wearables werden wel beïnvloed door de aanleveringsproblemen. De CEO, Tim cook, waarschuwde daar vorig kwartaal reeds voor. De Mac verkopen moesten het hardst in de klappen delen, met een daling van 10% in vergelijking tot hetzelfde kwartaal vorig jaar. Daarbij komt ook nog dat de verkoop sterk onder de verwachting was. Analisten hadden $ 8,6 miljard verwacht, terwijl Apple $ 7,4 miljard rapporteerde. De verkoop in iPad’s deed het iets beter met een daling van 2% en klopte ook de verwachtingen.

De parel was het Service segment van het bedrijf, de Service omzet was $ 19,6 miljard en kende een groei van 12%. Daarmee was het in lijn met de verwachtingen van analisten. Daarbij groeit het segment van 17,75% tot 19,38% van de omzet en brengt het veel terugkomende inkomsten met zich mee.

Net sales per categorie | Apple toont veerkracht en sterke iPhone resultaten | Aandeel Apple

De verkopen in de regio van groot-China kenden een vertraging van 1%, analisten hadden met de strenge coronamaatregelen een daling van 7% verwacht. Hiervoor ondernam Apple een zeer onorthodoxe maatregel, het verkocht de iPhones met een korting, iets wat niet in het premium DNA van Apple zit.

Outlook Apple

Ondanks de bijna unanieme stop om nieuwe werknemers aan te nemen bij de grote technologie bedrijven, geeft de CEO aan dat ze hun personeel zullen blijven aangroeien. Alleen wil hij dat op een weloverwogen manier doen en goed nadenken waar Apple zijn geld in zal investeren.

De CEO verwacht dat het septemberkwartaal opnieuw de omzet zal verhogen in vergelijking met dit kwartaal. De CFO, Luca Maestri, kon beleggers meedelen dat de brutomarge waarschijnlijk naar 41,5% tot 42,5% zal dalen, komende van 43,3%. Dit is vooral te wijten aan valutaschommelingen en inflatoire druk. Hij waarschuwde ook voor een vertraging in het service segment, opnieuw door het macro-economische klimaat en valuta factoren.

De supply chain problemen zouden minder moeten zijn in het septemberkwartaal vergeleken met het junikwartaal. De wisselkoers, sterke dollar en de onzekerheid door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan nog steeds de groei remmen. Verder gaf het bedrijf geen guidance omwille van de onzekerheid

Dividend en waardering aandeel Apple

In het derde kwartaal van 2022 heeft Apple per dag ongeveer $ 310 miljoen aan aandelen teruggekocht. Daarbovenop beslist Apple’s raad van bestuur een cash dividend van $ 0,23 uit te keren per aandeel. Het dividend zal betaald worden op 11 augustus, 2022 aan aandeelhouders die voor 8 augustus in bezit waren van de aandelen. Tot nu heeft Apple ongeveer $ 686 miljard aan kapitaal uitgekeerd aan zijn aandeelhouders door aandelen Apple in te kopen en dividenden uit te keren. Dat maakt het een van de meest aandeelhoudervriendelijke bedrijven ter wereld.

Wanneer we Apple vergelijken met zijn voornaamste concurrent, Samsung Electronics, zien we een enorm verschil in waardering. We kunnen stellen dat Samsung Electronics op de meeste vlakken de helft goedkoper gewaardeerd staat. Deze premie kunnen we toeschrijven aan de kwaliteit en voorspelbaarheid van Apple. Ook de cashflow en groei is beter en sterker bij Apple.

Verder zien we nu de Amerikaanse economie zich in een technische recessie bevindt dat beleggers vluchten naar zekerheid. Bij veel beleggers staat Apple op dit moment dan ook op hun kooplijst. Daarom kende het aandeel Apple in juli zijn sterkste stijging in twee jaar met een stijging van 13%.

 AppleSamsung
Koers / Winst25,5810,56
Verwachte koers / Winst24,169,68
TEV / Omzet6,440,97
TEV / EBITDA19,043,31
Price / sales6,651,3
Market cap / free cashflow (Volgende 12 maand)30,1841,63

Opnieuw toont het bedrijf indrukwekkende operationele discipline en creativiteit. Daardoor kon het in een extreem onvoorspelbare en moeilijk macro-economisch klimaat opnieuw de verwachtingen kloppen. Het maakt zijn naam als blue-chip aandeel weer waar en lijkt de premium in de waardering te verdienen.

Grafiek aandeel Apple (AAPL) | Apple toont veerkracht en sterke iPhone resultaten

Maar een bedrijf met een trackrecord als Apple op het gebied van innovatie zorgt voor veel speculatie over toekomstige producten. Een verdere uiteenzetting over een eventuele fantasie in de koers vindt u in de onderstaande aflevering van onze LYNX Beursflash over het aandeel Apple.

Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Er kwamen gemengde signalen vanuit de Amerikaanse producent van luxe elektronica. Er was wederom sprake van een record kwartaal betreft omzet en winst, bovenop het overstijgen van de verwachtingen. De initiële reactie van beleggers was dan ook positief en dat wist het aandeel 2% omhoog te trekken buiten de reguliere handelstijden. Althans, tot de conference call met CEO Tim Cook. Hier uitte hij zijn zorgen omtrent de supply chain problemen en waarschuwt voor bevoorradingsproblemen. Dit liet het aandeel Apple vervolgens in de nabeurshandel dalen met 4%.

Loading ...
Aandeel Apple Ticker Beurswaarde Prijs 1D 1M 1Y
Apple Inc. AAPL 2.594,24 165,32 -1,03 % -6,11 % -0,69 %

Aandeel Apple: kwartaalcijfers Q1

Een nieuw record aan omzet voor Apple met een waanzinnige $ 97,7 miljard, na een verwachtte $ 94 miljard. Goed voor een groei van 9% jaar-over-jaar. De omzet per aandeel Apple was $ 1,52, na een omzet van $ 1,40 per aandeel een jaar eerder. Het netto inkomen bedraagt $ 25 miljard. De supply chain problemen door strenge lockdowns in China en de tekorten aan o.a. siliconen maken deze resultaten des te indrukwekkender.

De iPhone kon ondanks de supply chain problemen opnieuw een omzet van $ 50,57 miljard realiseren, $ 1 miljard boven de verwachtingen. De Mac droeg met een omzet van $ 10,44 miljard bij voor het bedrijf, boven de door analisten verwachtte $ 9,23 miljard. De iPad deed het ook beter met $ 7,65 miljard. De wearables konden de verwachtingen niet kloppen met een omzet van $ 8,81 miljard tegen een verwachtte $ 8,98 miljard. Apple Services heeft met een omzet van $ 19,82 miljard ook licht boven verwachting gepresteerd.

Bij de services, waar bijvoorbeeld iTunes en de App Store onder vallen, zien we een groei van 17,2% en een groei van 6,6% voor netto verkopen van Apple producten. Opnieuw een forse groei vanuit de services afdeling dus. Dit wordt tevens meer en meer de focus voor beleggers nu er extra regulatie op Apple afkomt. Vooral de App Store staat nog steeds onder druk; de Europese Unie en de Verenigde staten zijn beiden bezig met een nieuwe wetgeving die Apple zou dwingen ontwikkelaars toe te staan eigen betaalmethoden te gebruiken. Dit zou een klap voor de services betekenen. Ook de service AppleTV+ stond in de bloemetjes. CEO Tim Cook was zeer trots op de ‘Oscar for Best Picture’ voor “CODA”. Het bedrijf is daarmee de eerste streamingsdienst die deze prijs heeft gewonnen.

De sterke operationele cashflow van $ 28 miljard dollar stelde het bedrijf in staat $ 27 miljard beschikbaar te maken voor aandeelhouders in de vorm van aandeleninkopen en dividenden. De raad van bestuur gaf ook groen licht voor een verhoging van $ 90 miljard voor de aankoop van eigen aandelen.

Resultatenrekening Apple | Aandeel Apple

Outlook 2022

Na een verbetering van de supply chain in de eerste drie maanden van het jaar kampt het bedrijf opnieuw met problemen. Het ‘zero-tolerance’ coronabeleid in China zorgt ook voor spanning bij Apple. In het verleden was het bedrijf strategisch enorm sterk om in te spelen op de halfgeleider tekorten. Het is echter volgens CEO Tim Cook niet immuun voor de huidige problemen. Er wordt een negatieve invloed van $ 4 miljard tot $ 8 miljard verwacht op de omzet voor het huidige kwartaal. De CEO zelf legt vooral de nadruk op de tekorten van de iPad, maar ook CFO Luca Maestri gaf aan dat zowel de iPhone als de Mac met problemen kampen. De CEO kon alvast meegeven dat alle productie opnieuw werd opgestart in China.

Ook de stop van verkopen in Rusland zal een negatieve impact hebben op de groei van Apple. De CFO voorspelt een krimp van de groei met 1 basis punt jaar-over-jaar.

Apple kan rekenen op een grote community consumenten die het bedrijf en zijn producten door dik en dun steunt. De toenemende prijs van de producten toont veel prijs zettende macht, wat zeer positief is in tijden van hoge inflatie. Bij een mogelijke recessie kunnen zowel het bedrijf als het aandeel Apple wel een sterke klap krijgen, wanneer mensen besparen op luxeproducten. Apple is voor veel beleggers de definitie van een bluechip aandeel. Deze reputatie weet het aandeel Apple ook opnieuw dit kwartaal waardig te zijn.

Technische analyse en verwachting aandeel Apple

Het aandeel Apple verloor in 2022 al 10% van zijn waarde. Daarmee loopt het sterk gelijk met de S&P 500 en doet het aandeel het 8% beter dan de NASDAQ index. De K/W ratio bedraagt momenteel 27,17 en de market cap / omzet zit op 7,3. Deze premie wordt grotendeels gerechtvaardigd door de komende groei, alhoewel deze ook in een dalende trend zit en analisten niet meer rekenen op een dubbelcijferige groei. Begin dit jaar oversteeg het aandeel Apple als eerste aandeel ooit een marktkapitalisatie van $ 3.000 miljard, maar viel terug tot $ 2.800 miljard.

Het bedrijf kondigde een dividend van 0,23 dollar per aandeel aan, een stijging van 5%. Daarmee is het dividend rendement 0,58% bij een prijs van $ 160. De uitbetaling van het dividend zal plaatsvinden op 12 mei. In de grafiek van het aandeel Apple zien we dat er een sprake is van een steunlijn rond $ 155. Mocht de koers van het aandeel onder deze steun zakken, ligt een verdere daling naar $ 140 voor de hand. Om een technische verbetering te zien, zal het aandeel Apple duurzaam boven zijn lagere top rond $ 174 moeten breken.

Technische analyse Apple | Aandeel Apple

Een bedrijf met een trackrecord als Apple op het gebied van innovatie zorgt voor veel speculatie over toekomstige producten. Een verdere uiteenzetting over een eventuele fantasie in de koers vindt u in de onderstaande aflevering van onze LYNX Beursflash over het aandeel Apple.

Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Gerelateerde artikels over aandeel Apple

Apple: Analyses & tipsWaarom in aandelen van Apple beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Apple. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Apple kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Apple

Laatste koers
Verschil in USD
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Apple : fundamentele cijfers in USD

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Apple: Bedrijfsinformatie Apple Inc.

Apple Inc, opgericht in 1976 is één van ’s werelds grootste technologiebedrijven en heeft haar hoofdkantoor in Cupertino, Californië. Apple fabriceert smartphones, smartwatches, laptops, computers, tablets en randapparatuur. Qua dienstverlening is Apple terug te vinden in de softwareontwikkeling en apps. Muziek en films kunnen afgespeeld worden via iTunes terwijl ook video’s, foto’s en muziek kunnen worden afgespeeld via de Apple TV. Het populairste product van Apple wat tevens ook voor de meeste omzet zorgt is de iPhone.

Address
APPLE INC.
Infinite Loop 1
95014 Cupertino, California
USA

Phone
+1-408-996-1010

Email
paxton1@apple.com

Internet
www.apple.com