Technische Analyse AEX

In de rubriek Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.


Technische analyse AEX & aandeel Alibaba

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse. Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Wegens vakantie is dit voorlopig de laatste technische analyse. Op 3 juli wordt deze rubriek hervat.

Over de afgelopen maanden ontwikkelde de Nederlandse beurs zich met een positieve ondertoon. De index vormt namelijk steeds hogere bodems en dit signaleert toenemende vraag onder beleggers. Zij worden bij correcties namelijk op steeds hogere niveaus weer actief. Anderzijds hebben we echter sinds februari al geen hogere top meer gezien. Er is zelfs een iets lagere dubbele top ontstaan rond de 770/771 punten.

Over de bodems van de afgelopen maanden kunnen we ook een trendlijn tekenen. En daarmee bevindt de AEX zich in een ascending triangle (stijgende driehoek) en een uitbraak is aanstaande. Boven de weerstand op 770/771 punten kan de AEX zijn weg omhoog vervolgen. Daarvoor moeten we een duidelijk slot boven deze toppen te zien krijgen. Daarna kan de index verder omhoog richting de 810 punten, waar de toppen van eind 2021 zich bevinden.

Een andere mogelijkheid is dat de beurs de stijgende bodemlijn breekt. Dan moet goed worden gelet op de laatst gevormde hogere bodem op 750,22 punten (bodem 24 mei). Want als de AEX hieronder sluit dan breekt de index zijn patroon van hogere bodems af. Een grotere correctie wordt dan waarschijnlijk in gang gezet. Het eerstvolgende steunniveau bevindt zich dan op 736 (bodem 4 mei), waar we ook het 200-daags voortschrijdende gemiddelde zien. Daaronder komt er ruimte vrij voor een daling naar de steun rond 711 punten (bodem 20 maart).

Grafiek AEX index | LYNX Beleggen
Grafiek uit TWS Handelsplatform

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA)

Twee weken geleden kwam Alibaba naar buiten met beter dan verwachte resultaten. Maar de groei van de clouddiensten stelde teleur. Desondanks vinden veel fundamenteel analisten het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd. Tegelijkertijd maken veel beleggers zich zorgen om een aantal onzekerheden. Zo wordt het bedrijf in de toekomst mogelijk opgesplitst in 6 delen.

Op de grafiek zien we dat de koers van Alibaba opnieuw de steunzone rond de $ 80 heeft getest. Op donderdag 25 mei sloot de koers hier zelfs onder, maar op vrijdag klom Alibaba weer terug boven dit steunniveau. Mogelijk is hier sprake van een valse uitbraak (failure). Een mislukte neerwaartse uitbraak duidt op vermoeidheid bij de verkopers en resulteert vaak in een snelle tegenbeweging de andere kant op.

Een herstel ligt dus op de loer, maar voor de wat defensievere beleggers is het ook mogelijk om op wat meer bevestiging te wachten. Die krijgen we als de koers uit de correctieve fase breekt en boven de laatste koerstop op $ 91,43 (top 17 mei). Bij een uitbraak hierboven breekt de koers ook boven het 200-daags gemiddelde. Er komt dan ruimte vrij voor een herstel richting de top op $ 105 en natuurlijk de dalende trendlijn rond de $ 115.

Als de koers nu een opleving laat zien dan blijft ook het enorme lange termijn omgekeerde hoofd&schouder patroon een optie. Een doorbraak boven de neklijn rond de $ 115 zal enorm veel opwaarts potentieel vrijmaken. Alibaba zou in dat geval richting de $ 180 kunnen stijgen. Meer over technische koerspatronen leest u in het LYNX Kennisportaal: Grafiekpatronen; wat vertellen de koerspatronen? TA – deel 2

Grafiek aandeel Alibaba (BABA) | LYNX Beleggen

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse. Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week trok de AEX een sprintje, waarbij de index uit de eerder genoemde driehoek brak. Hiermee krijgt het positieve technische plaatje een nieuwe impuls. Het koersdoel van een driehoek kan berekend worden door de grootte van de driehoek op te meten en op te tellen bij het uitbraakpunt. Het koersdoel ligt ongeveer gelijk met de weerstanden tussen de 810 en 830 punten, van eind 2021 en begin 2022.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de AEX dus ook boven de weerstand op 777,6 punten (top 16 februari) breekt. Op vrijdag had de beurs echter nog wel wat moeite met het doorbreken van het topje van 12 april op 769,1 punten. Een kleine stap terug mag echter worden gezien als terugtest van de driehoek. Een hogere bodem kan op deze manier worden gevormd, om vervolgens uit te breken.

Hoewel de AEX de afgelopen periode niet ver van zijn plek is gekomen is de onderliggende toon positief. De AEX vormt namelijk hogere bodems boven het stijgende 200-daags gemiddelde. Ook het korte termijn 55-daags gemiddelde (blauwe lijn) beweegt opwaarts. Beleggers moeten daarom rekening houden met verder stijgende koersen. Enkel een doorbraak onder de laatste bodem op 735,9 punten kan het positieve technische plaatje teniet doen. Na een doorbraak hieronder wordt de bodem op 710 punten het volgende neerwaartse koersdoel.

Technische analyse AEX (EOE) in het  TWS handelsplatform
Technische analyse AEX (EOE) in het TWS handelsplatform

Technische analyse aandeel Nike (NKE)

Vorige week kregen de markten tegenvallende cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen te verwerken. Maar ook de kwartaalcijfers van Foot Locker vielen tegen, waardoor de koers op vrijdag met ruim 27% onderuit ging. Hierdoor lag ook het aandeel Nike onder druk.

In de afgelopen maanden liet het aandeel Nike een zijwaartse range zien tussen pakweg $ 116 en $ 131. Vorige week brak de koers onder het 200-daags gemiddelde. En op vrijdag brak de koers ook onder het steunniveau op $116. Hiermee is het aandeel technisch verzwakt en komt er ruimte vrij voor een verdere daling. Een potentieel koersdoel is de steun van $101,7 van medio december. Daarmee kan de koers ook de enorme gap die destijds ontstond sluiten. Bovendien mag de bandbreedte van $ 15 worden afgetrokken van de steun op $ 116 en ook dan komen we op een koersdoel van $ 101.

Keert het aandeel Nike echter voldoende terug boven de $ 116 dan spreken we van een valse uitbraak. Een terugkeer richting de bovenkant van de range op $131 ligt dan voor de hand.

Via LYNX is het mogelijk om in te spelen op een mogelijke koersdaling. Lees hier alles over short selling.

Technische analyse Nike (NKE) in het  TWS handelsplatform
Technische analyse Nike (NKE) in het TWS handelsplatform

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse. Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Afgelopen week is er weer niet bijster veel veranderd aan het technische beeld van de AEX-index. Hoewel de AEX-index al maanden niet ver van zijn plek komt is de ondertoon nog altijd gematigd positief. We zien dat de index namelijk nog hogere bodems weet te vormen. De laatste werd bovendien boven het 200-daags gemiddelde gevormd op 735,9 punten. Daar staat tegenover dat begin april op 769,14 een lagere top werd gevormd ten opzichte van de top op 777,58 van 16 februari.

Hierdoor lijkt de AEX zich in een driehoeks-patroon te begeven. Een uitbraak hieruit zal het toekomstige koersverloop kunnen bepalen. Het koersdoel van een driehoek kan vervolgens berekend worden door de driehoek op te meten. In dit geval van ongeveer 710 tot 770 punten. Deze 60 punten tellen we op bij het uitbraakpunt bij een opwaartse uitbraak. Boven pakweg 764 kan de AEX dus omhoog richting de 824 punten. Breekt de index echter onder de 745 punten dan krijgt de index ruimte richting de 685 punten.

We moeten echter rekening houden met het feit dat de driehoek slechts twee raakpunten heeft aan beide kanten. Voor meer zekerheid kunnen we kijken naar de horizontale weerstanden. Deze zijn ook iets objectiever dan subjectieve trendlijnen van een driehoekpatroon. Bij een slot boven de weerstand op 769,1 treedt de eerste verbetering op. Onder de 735,9 moet men rekening houden met een grotere correctie.

Technische analyse aandeel Alphabet (GOOGL)

Het aandeel Alphabet heeft de afgelopen weken flinke verbeteringen laten zien. In de periode november 2022 – maart 2023 veerde de koers steeds op van de lange termijn stijgende trendlijn. In april is het aandeel ook uit zijn dalende trend gebroken. Daarbij brak de koers ook boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn). Momenteel kruist het 55-daags gemiddelde ook het 200-daags gemiddelde, wat binnen de technische analyse bekend staat als de golden cross.

De doorbraak boven de weerstand op $ 109 gaf een technisch koopsignaal. Hiermee is een belangrijke technische verbetering opgetreden. Er is ruimte vrij gekomen voor een herstel richting de eerste weerstandzone op ongeveer $ 133, waar de bodems van begin 2022 liggen. Daarboven kan de koers van Alphabet verder omhoog richting de toppen van vorig jaar boven de $ 150 per aandeel.

Enkel als de koers weer terugzakt onder de $ 109 en het 200-daags gemiddelde wordt het positieve technische plaatje opgeheven. Op korte termijn kan er wel een terugval plaatsvinden, waarbij de oude weerstand wordt getest. Bij een succesvolle pullback wordt er echter een hogere bodem gevormd boven of rond de $ 109.

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse. Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Al enkele maanden schommelt de AEX rond de 750 punten. De index is niet vooruit te branden en op de hele korte termijn krijgen we regelmatig signalen die niet echt doorzetten. Dat gebeurde ook weer afgelopen week toen de AEX onder het genoemde steunniveau van 745,2 punten zakte. Deze voormalige koerstop van 23 maart gaf eerst steun, maar op dinsdag 2 mei sloot de index er dan toch onder. Dat zorgde echter voor slechts een minimale verdere daling, want op donderdag werd alweer een dieptepunt bereikt vlak onder de 736 punten. Vanaf hier is de index weer een opleving gestart, maar toch kunnen we technisch nog niet spreken van verbeteringen.

Het lijkt er namelijk op dat de AEX een groot hoofd&schouder patroon aan het vormen is. Pas boven de rechterschouder op 769 punten wordt dit potentiele patroon opgeheven. Het toppatroon wordt echter pas geactiveerd na een doorbraak onder de neklijn. Die ligt nu vlak onder het 200-daags gemiddelde en is ingetekend met een blauwe lijn in de grafiek. Na een eventuele doorbraak onder de neklijn krijgt de AEX ruimte voor een stevige daling richting de 660 a 670 punten.

Doordat de index al enige tijd rond hetzelfde niveau bivakkeert zien we ook dat het 200-daags gemiddelde zijn stijging begint af te zwakken. Als dit gemiddelde een vlakker verloop gaat laten zien neemt ook de kans toe dat de index hieronder terugzakt. Ergens in de komende weken lijkt het aannemelijk dat de AEX richting moet gaan kiezen. De Nederlandse beurs zal of boven zijn recente koerstoppen moeten breken of zal onder het 200-daags gemiddelde zakken. Het is nu echt wachten op nieuwe signalen.

EOE Index in het TWS Handelsplatform - TA AEX

Technische analyse aandeel NVIDIA (NVDA)

Artificial Intelligence is hot en dat zien we terug op de beurs. Na de introductie van ChatGPT, waar chips van NVIDIA voor worden gebruikt, is de koers van het aandeel verdubbeld. Technisch was er in 2022 een groot omgekeerde hoofd&schouder patroon zichtbaar. Het koersdoel daarvan is inmiddels behaalde en bovendien is NVIDIA aangekomen bij de weerstand op $ 289,46(top 29 maart 2022).

Beleggers vragen zich natuurlijk af of het dan nu nog verstandig is om in te stappen in het aandeel NVIDIA. Technisch gezien komt er pas ruimte vrij voor een verdere stijging na een doorbraak boven de weerstand op pakweg $ 290. Dan kan NVIDIA verder omhoog richting zijn all-time high op $ 346.

Anderzijds start NVIDIA een correctie zodra de koers onder de steun rond $ 262 zakt. Dan komt er ruimte vrij voor een daling richting de bodems en de gap van eind februari tussen $ 211 en $ 223 . Daar zien we momenteel ook het 200-daags gemiddelde. Rond die niveaus mag een opleving worden verwacht en daar zullen vermoedelijk de kopers weer in actie komen.

NVIDIA in het TWS Handelsplatform

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse. Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week kwam de AEX-index eindelijk een beetje in beweging. Per saldo is er echter nog altijd weinig veranderd aan het technische beeld. Op dinsdag 25 april viel de index uit kleine driehoek(pennant) die we in de vorige analyse hebben besproken. Op woensdag zagen we direct een stevige daling als gevolg hiervan. Maar deze dip werd ook al snel weer opgevangen door de top van 23 maart op 745,6 punten. Vanaf donderdag kregen we vervolgens meteen een stevige opleving te zien vanaf dit niveau. Vooralsnog duidt dit op een stijgende trend, gekenmerkt door hogere toppen en bodems. De AEX veerde ook op vanaf het 55-daags gemiddelde (blauwe lijn) wat er op wijst dat de korte termijn trend nog altijd positief is.

Toch moet men alert blijven op topvorming, gezien het moeizame koersverloop van de afgelopen periode. Op 769 punten is bovendien een potentiele lagere top gevormd. Hierdoor begint het koersverloop ook op een ietwat schuin hoofd&schouder patroon te lijken. Voorlopig is het echter te vroeg om hier al te veel rekening mee te houden.

Op korte termijn kan een doorbraak en slotstand onder de steun op 745,2 punten een grotere correctie uitlokken. Er komt dan ruimte vrij voor een daling richting de steun op 710,9 punten. Maar ook het stijgende 200-daags gemiddelde dat zich momenteel rond de 727,5 punten ligt biedt uiteraard steun. Zolang de AEX daarboven beweegt oogt het middellange en lange termijn beeld bullish.

Na een eventuele opwaartse uitbraak boven de weerstand op 763 punten, kan een rally richting de 777,5 worden gestart. Een doorbraak boven deze weerstand maakt ruimte vrij voor een verdere stijging tot 810 punten en hoger.

Technische analyse aandeel Just Eat Takeaway (TKWY)

Het aandeel Just Eat Takeaway is de afgelopen weken fors afgestraft. Vanaf het hoogtepunt medio januari is de koers bijna gehalveerd. Over de toppen van de afgelopen weken kunnen we een dalende trendlijn intekenen. De koers heeft steun gevonden rond de bodem van oktober op € 14,64. In april werd een dubbele bodem gevormd rond dit niveau en daarmee is de kracht van de dalende trend afgenomen.

Beleggers die een longpositie overwegen moeten technisch gezien de uitbraak afwachten. Niet alleen een uitbraak boven de dalende trendlijn, maar ook boven de weerstand op € 17,10. Na een doorbraak komt er ruimte vrij voor een stijging richting het 200-daags gemiddelde en de toppen rond € 22.

Tussenliggend zien we nog een weerstand rond de € 18,65. De bodem van eind december mag nu als weerstand worden gezien. Indien de koers echter onder de steun op € 14,65 zakt dan wordt de dalende trend hervat. Het eerstvolgende koersdoel ligt dan op € 12,14, waar de all-time low ligt van vorig jaar oktober.

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse. Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

De VIX staat met 17 punten momenteel rond het laagste niveau in ruim een jaar tijd. Beweging is dan ook ver te zoeken en dat zien we goed terug op de grafiek van de AEX index. Afgelopen week is er nauwelijks wat veranderd op de grafiek van de Nederlandse beurs. We zien de bewegingen steeds kleiner worden en er lijkt een kleine driehoek ofwel bullish pennant zichtbaar te worden op de chart. Kwartaalcijfers kunnen de markt deze week mogelijk in beweging zetten.

Een uitbraak uit de kleine driehoek kan elk moment gaan plaatsvinden. Na een opwaartse uitbraak, boven pakweg 763 punten, kan een rally richting de 777,5 worden gestart. Een doorbraak boven deze weerstand maakt ruimte vrij voor een verdere stijging tot 810 punten en hoger.

Een neerwaartse doorbraak, onder pakweg 756,4 punten, zal een grotere correctie doen inluiden. Er komt da ruimte vrij voor een daling richting het 200-daags gemiddelde (rode lijn) die momenteel vlak onder de 727 punten ligt. Dit lange termijn gemiddelde loopt iedere dag iets op en geeft voorlopig nog aan dat de AEX zich op lange termijn in een positieve markt bevindt.

Grafiek AEX index uit het TWS Handelsplatform - TA AEX
Grafiek AEX index uit het TWS Handelsplatform

Technische analyse aandeel Philips (PHIA)

Het aandeel Philips werd de afgelopen jaren achtervolgd door het schandaal rond de slaapapneu-apparaten. Philips verwacht te schikken in rechtszaken die hiervoor lopen in de Verenigde Staten. Hiervoor heeft het bedrijf 575 miljoen euro opzijgelegd. Vanochtend maakte Philips beter dan verwachte kwartaalcijfers openbaar. In het eerste kwartaal van 2023 steeg de omzet sterker dan verwacht, maar het verlies nam fors toe vanwege de genomen provisies.

Beleggers reageren enthousiast en de koers staat ruim 10% hoger. Technisch gezien was Philips al langer bezig met een bodemproces. In november en december werd vlak boven de € 12 al een dubbele bodem gevormd. Vlak daarna brak het aandeel uit de dalende trend.

De afgelopen maanden kregen we nog een consolidatie te zien onder het 200-daage gemiddelde (rode lijn). In de recente weken zagen we nieuwe verbeteringen met de vorming van een hogere bodem rond de € 16, boven het 55-daags gemiddelde.

Met de enorme koerssprong van vandaag breekt het aandeel ook boven het 200-daags gemiddelde. Daarmee lijkt Philips de bearmarket definitief achter zich te laten. Technisch kunnen we spreken van aanzienlijke verbeteringen. Er ligt in eerste instantie ruimte voor een stijging richting de weerstand op ongeveer € 20,80. Daarboven kan het aandeel verder omhoog richting de € 26, waar een weerstand ligt gevormd door de bodem uit maart 2020.

Een eventuele terugval (pullback) moet door de markt worden opgevangen boven het 200-daags gemiddelde. Philips mag dus niet meer terugzakken onder de € 17,40 want dan wordt het positieve technische plaatje teniet gedaan.

Grafiek PHIA uit het TWS Handelsplatform