Technische Analyse AEX

In de rubriek Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Elke week de Technische Analyse AEX in uw mailbox

Wilt u wekelijks de Technische Analyse AEX in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het registratieformulier onder aan deze pagina.


Technische analyse AEX index & aandeel Duolingo

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen
In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

In de Verenigde Staten klommen de beurzen afgelopen week wederom naar nieuwe all-time highs. Echter tegen het einde van de week kwam Nvidia onder druk te liggen, waardoor de beursrally wellicht zijn eerste haarscheurtjes begint te vertonen. In Europa zagen we de Franse beurs verzwakken in het licht van politieke onrust, terwijl de AEX index positief bleef, aangedreven door chipfonds ASML.

Op de grafiek van de Nederlandse beurs lijkt het momentum ook langzaam af te nemen. Op dit moment kunnen we de bewegingen nog beschrijven als een stabilisatie binnen de stijgende trend. De bodems zijn de afgelopen periode namelijk nog altijd hoger komen te liggen. Op 12 juni werd op 934,59 punten een top gevormd en met nog een top afgelopen donderdag is er sprake van een potentiële dubbele top. Een eventuele doorbraak boven deze toppen geeft de beurs ruimte voor een stijging richting de 960 punten.

De laatste bodems rond 916 punten dienen vooralsnog als steun en deze moet dan ook goed in de gaten worden gehouden. Een eventuele doorbraak en slotstand onder dit niveau kan een grotere correctie uitlokken. Het volgende steunniveau ligt dan rond 897,69, waar de AEX op 4 juni een bodem vormde. Zakt de AEX echter ook onder deze steun dan is het goed mogelijk dat de AEX verder omlaag gaat. De steun op 858 kan dan als koersdoel worden beschouwd, maar ook het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) vormt een belangrijk beweeglijk steunniveau.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Duolingo (DUOL)

Duolingo is een toonaangevend platform voor taalonderwijs dat wereldwijd miljoenen gebruikers heeft aangetrokken dankzij zijn innovatieve en toegankelijke leermethoden. Het bedrijf werd in 2011 opgericht door Luis von Ahn en Severin Hacker, met als missie om gratis, kwalitatief hoogstaand taalonderwijs beschikbaar te maken voor iedereen. Duolingo biedt een breed scala aan taalcursussen aan via zijn mobiele app en website, waarbij gebruik wordt gemaakt van gamification-elementen om het leren leuk en motiverend te maken.

Het aandeel Duolingo (DUOL) vertoont interessante bewegingen op de dagelijkse grafiek, wat kan wijzen op potentiële handelsmogelijkheden. De koers heeft zich uitstekend hersteld, na de daling die medio 2022 plaatsvond. Het aandeel bevindt zich momenteel in een opwaartse trend sinds begin 2023, wat wordt ondersteund door het stijgende 200-daagse (rode lijn) voortschrijdende gemiddelde.

Dit jaar is de koers wel volatiel geweest, maar per saldo is er weinig gebeurd. Op de grafiek is dit tot uiting gekomen in een zijwaarts trendkanaal. Het belangrijkste weerstandsniveau ligt rond $246/$250. Dit niveau heeft meerdere keren gefungeerd als een weerstand, waar de koers moeite heeft om door te breken. Een doorbraak boven dit niveau zou een sterk bullish signaal zijn en kan leiden tot verdere prijsstijgingen.

Het belangrijkste steunniveau ligt rond $ 171. Dit niveau heeft meerdere keren standgehouden als bodem, wat aangeeft dat er aanzienlijke koopinteresse is bij deze prijs. Een daling onder dit niveau zou een bearish signaal zijn en kan leiden tot verdere prijsdalingen.

Doordat het zijwaartse trendkanaal ongeveer $80 breed is, is dit het aantal dollars dat we bij de uitbraakniveaus kunnen optellen. Boven de $ 250 kan Duolingo dus verder omhoog richting de $ 330, maar onder de $ 171 kan de koers zakken richting de $ 90.

Technische analyse aandeel Duolingo (DUOL)

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Zowel in de Verenigde Staten als in Europa zagen we vorige week weer nieuwe records op de aandelenbeurzen. De Nederlandse beurs laat nog altijd een patroon zien van hogere toppen en bodems. Deze stijgende trend duurt voort totdat het tegendeel is bewezen.

Wat opvalt is dat de stijging na de doorbraak van de weerstand op 918,85 erg beperkt was. De recente hogere top op 934,59 ligt slechts 1,7% hoger, terwijl bij vorige uitbraken de directe stijging vaak groter was. Afgelopen week werd de vorige top die nu als steun dient te fungeren al enkele keren teruggetest. Zodra we een dagslot onder deze steun op 918,85 te zien krijgen, dan lijkt een grotere correctie mogelijk. De volgende neerwaartse steun ligt dan rond 897,7 (bodem 4 juni), waar we ook het 50-daags voortschrijdende gemiddelde tegenkomen. Het is dan extra opletten, want als deze steun breekt zakt de AEX-index vermoedelijk ook onder de stijgende trendlijn (gele lijn). Dan kan een veel grotere correctie richting de steun op 858 en het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) optreden.

Mocht de pullback wel slagen en weet de AEX boven de 918,85 te blijven, dan kan de index zijn weg omhoog vervolgen. Na een doorbraak boven de top op 935,6 krijgt de beurs ruimte voor een stijging richting de 960 punten.

TA AEX | AEX nieuws vandaag | Koers AEX index

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het aandeel Tesla is nog altijd enorm beweeglijk op de beurs. Zijn het niet de kwartaalresultaten dan is het wel CEO Elon Musk die voor volatiliteit zorgt in het aandeel. Op de grafiek is de afgelopen periode een potentieel bodempatroon ontstaan; het omgekeerde hoofd-en-schouder patroon.

Een omgekeerd hoofd-en-schouder patroon is een bullish omkeerpatroon dat vaak een einde van een neerwaartse trend en het begin van een opwaartse beweging markeert. Het patroon bestaat uit drie dieptepunten: het middelste dieptepunt (het hoofd) is het laagst, en de twee buitenste dieptepunten (de schouders) zijn hoger en ongeveer gelijk aan elkaar. In de onderstaande grafiek van Tesla is het omgekeerde hoofd-en-schouder patroon als volgt te herkennen:

  • Linker Schouder: dit bevindt zich ergens in de periode eind februari tot begin maart.
  • Hoofd: dit dieptepunt ligt lager dan de schouders en bevindt zich rond begin mei.
  • Rechter Schouder: dit bevindt zich rond begin juni en is ongeveer gelijk aan de linker schouder.

De neklijn kan worden getrokken door de toppen tussen de schouders en het hoofd met elkaar te verbinden.

Koersdoel berekenen: Het koersdoel van een omgekeerd hoofd-en-schouder patroon wordt berekend door de hoogte van het patroon (het verschil tussen de neklijn en de bodem van het hoofd) op te tellen bij het doorbraakpunt van de neklijn. De hoogte bedraagt 190 − 139 = 51. Dus, het koersdoel voor Tesla op basis van het omgekeerde hoofd-en-schouder patroon is 190 + 51 = $ 241

Mocht Tesla echter boven de neklijn breken en dus ruim boven de $ 191 sluiten, dan wordt het omkeerpatroon geactiveerd. Een stijging richting $ 241 of zelfs de top op $ 265 wordt dan mogelijk.

Als Tesla onder de steun op $ 167 breekt dan verpietert het technische plaatje. Een daling naar de steun op $ 139 wordt dan in gang gezet.

TA aandeel Tesla | aandeel Tesla nieuws | Koers aandeel tesla

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Het technische verhaal van de Nederlandse beurs is al tijden min of meer hetzelfde. Op de grafiek zien we de AEX index binnen een stijgend trendkanaal steeds hogere toppen en bodems maken. Dit patroon signaleert aanhoudende vraag onder beleggers, die blijkbaar bereid zijn om op steeds hogere koersen in te stappen. De recente doorbraak boven de laatste top op 918,85 punten heeft opnieuw voor een technische verbetering gezorgd, want hiermee wordt de stijgende trend opnieuw bevestigd. Vandaag zien we een kleine terugval, die dan ook zal moeten worden opgevangen door deze voormalige top.

Echter zien we ook negatieve divergentie op de RSI-indicator. Want met de recente hogere top zien we een lagere top in de RSI ontstaan. Hierdoor is waakzaamheid geboden en moeten we uitkijken voor een valse uitbraak. Indien de AEX snel terugvalt en sluit onder de 918,85, volgt er mogelijk een grotere correctie. Het volgende steunpunt ligt dan op 897,7 punten, waar ook het 55-daags voortschrijdende gemiddelde in de buurt ligt. Als de AEX ook onder dit steunniveau sluit dan komt het stijgende trendkanaal mogelijk in gevaar. Een grotere correctie richting 858 punten en lager behoort dan tot de mogelijkheden.

Mocht de pullback wel slagen en weet de AEX boven de 918,85 te blijven, dan kan de AEX zijn weg omhoog vervolgen richting de bovenkant van het stijgende trendkanaal op ongeveer 960 punten.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA)

Het aandeel Alibaba blijft de gemoederen van beleggers bezighouden. In april-mei veerden de Chinese markten op en ook Alibaba liet een mooi herstel zien. Deze stijging stuitte echter op de weerstand rond $ 89 en vervolgens is de koers weer hard teruggevallen.

Momenteel consolideert Alibaba al enkele dagen rond de in het groen ingetekende steunzone. Hier zijn het afgelopen jaren vaak belangrijke bodems en toppen gevormd. Ook test Alibaba nu zowel het 200-daags voortschrijdende gemiddelde als het 55-daags gemiddelde. Het is zaak dat Alibaba nu gaat opveren, want als de koers onder de $ 78 sluit dan zullen de bulls waarschijnlijk de handdoek in de ring gooien. Een nieuwe daling naar de lows onder de $ 70 lijkt dan het meest realistische scenario.

Indien Alibaba voldoende opveert en boven de $ 80 sluit lijkt een nieuwe aanval op de weerstand rond $ 89 mogelijk.

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA)

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

De AEX-index heeft sinds het dieptepunt van eind vorig jaar boven de 711 punten een indrukwekkende rally laten zien. Het patroon van steeds hogere toppen en bodems laten zien dat we hier met een opwaartse trend te maken hebben. Inmiddels noteert de index zo’n 10% boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn). Hoewel een opwaartse EMA200 een uptrend bevestigd, is de vraag nu wel hoeveel rek er nog in de huidige stijging zit, alvorens de beurs een grotere correctie gaat laten zien. Echter zolang de opwaartse trend intact blijft, hoeven we ons daar nog geen zorgen over te maken.

Vorige week concludeerden we dat de Nederlandse beurs momenteel te maken heeft met een stabilisatie binnen de stijgende trend. Het Fibonacci-extension 1,618 niveau heeft voor weerstand gezorgd op 918,85 punten. Afgelopen week zagen we een beperkte terugval, maar deze bleef mooi boven de voorgaande top op 894,5, die als steun dient te fungeren.

Het is nu wachten op een hervatting van de stijgende trend met het doorbreken van de top op 918,85 punten. Dan kan de beurs de weg omhoog vervolgen richting ons eerder berekende koersdoel op 930 punten. Maar ook het volgende fibonacci-extension 2.618 niveau dat op 954,5 punten ligt behoort tot de mogelijkheden.

Zolang de AEX niet terugzakt onder de vorige top op 894,5 en het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) blijven we opwaarts kijken.

TA AEX nieuws | AEX nieuws | Koers AEX vandaag

Technische analyse aandeel Nvidia (NVDA)

Talloze analisten en handelaren hebben al geprobeerd de top van het aandeel Nvidia te raden. Op de grafiek zijn er echter nog weinig topsignalen te bekennen. Sinds de rally in januari 2023 van start ging is het aandeel Nvidia namelijk nooit meer onder het 200-daags gemiddelde gesloten. De adempauze van vorige zomer resulteerde in een zijwaarts trendkanaal, waarbij de koers keurig en ruim boven het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bleef. Dit soort bewegingen bevestigen de enorme vraag naar het aandeel Nvidia. Na de uitbraak werd de stijgende trend weer gewoon hervat. Onlangs gebeurde hetzelfde, waarmee de stijgende trend, gekenmerkt door hogere toppen en bodems, een vervolg kreeg tot $ 1158.

Bij de recente top raakte de RSI-indicator weer in het overbought gebied, wat op zich zelf staand niet per se een topsignaal is. Daarvoor kijken we liever naar negatieve divergentie, waarbij de RSI een lagere top laat zien als Nvidia een hogere top neerzet. Voorlopig is dit dus nog niet aan de orde. Een beperkte terugval blijft toch mogelijk en lijkt al te zijn ingezet, waarbij de voorgaande weerstand rond $ 974 nu als steun dient te dienen. Hier kan Nvidia dus weer opveren en een hogere bodem gaan vormen.

Mocht Nvidia echter onder de $ 974 zakken en hier te ver onder sluiten, dan kan dat wel een teken zijn dat de stijgende trend verzwakt. Een doorbraak onder de EMA55 kan vervolgens een grotere correctie in gang zetten richting de steun op $ 756 (bodem 19 april). De bullmarket dit begin 2023 van start ging komt echter pas ten einde na een langdurig toppatroon, waarbij de koers uiteindelijk onder de EMA200 zakt.

TA aandeel Nvidia | aandeel nvidia nieuws | Koers Nvidia vandaag

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Tijdens mijn korte afwezigheid heeft de AEX index de stijgende trend keurig voortgezet. Tijdens de laatste analyse van 6 mei schreven we het volgende:

Nieuwe all-time highs lijken aanstaande en na een doorbraak en slotstand boven de weerstand rond 894,5 punten ligt de weg vrij voor een verder herstel. Als de AEX bij deze uitbraak voldoende marge weet te boeken en geen valse uitbraak laat zien, dan zien we de index verder oplopen richting ten minste 930 punten. De huidige range bedraagt namelijk ongeveer 36 punten tussen 858 en 894. Indien we deze 36 punten zouden optellen bij de 894 dan komen we op dit koersdoel van 930 punten.

De uitbraak volgde een dag later en had met ruim 5 punten voldoende marge om beoordeeld te kunnen worden als valide. Hierna is de Nederlandse beurs dan ook gestaag verder opgelopen, maar ons berekende koersdoel van 930 punten is nog niet behaald. Inmiddels zien we opnieuw een stabilisatie binnen de stijgende trend, waarbij het eerste fibonacci-extension niveau van 1.618 voor weerstand heeft gezorgd. Vooralsnog blijft de stijgende trend keurig intact, want we zien per saldo nog altijd hogere toppen en bodems. Zolang de AEX niet terugzakt onder de vorige top op 894,5 en het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) blijven we opwaarts kijken.

Het is nu wachten op een hervatting van de stijgende trend met het doorbreken van de top op 918,85 punten. Dan kan de beurs de weg omhoog vervolgen richting ons eerder berekende koersdoel op 930 punten. Maar ook het volgende fibonacci-extension niveau van 2.618 dat op 954,5 punten ligt behoort tot de mogelijkheden.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Alfen (ALFEN)

Het enorme volatiele Alfen houdt de gemoederen bezig. Fundamentele beweegredenen hebben dit aandeel een echte stuiterbal gemaakt. Dit kan interessant zijn voor day- en swing-traders. Het technische plaatje is duidelijk.

Op middellange termijn zien we dat de koers neerwaarts gericht is. De afgelopen maanden zagen we lagere toppen en bodems. Ook beweegt de koers onder zowel het lange 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) en het korte 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn). Recentelijk ketste de koers nog af op het 55-daags gemiddelde, waarmee een lagere top op € 43,51 werd achtergelaten op de grafiek.

Aan de onderkant zien we echter ook een dubbele bodem rond de € 33. Het is nu wachten op een technische uitbraak uit deze range. Bij een uitbraak boven de weerstand op € 43,51 krijgen we waarschijnlijk een positief vervolg te zien. Een herstel richting € 50 of zelfs € 64 wordt dan weer mogelijk. Echter zal een doorbraak onder de € 33 de weg vrij maken voor een verdere daling richting de steun op € 27,31.

Technische analyse aandeel Alfen (ALFEN)

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Het positieve technische beeld van de Nederlandse beurs blijft intact. Recentelijk zagen we herstel vanaf het 55-daags voortschrijdende gemiddelde. Dit geeft aan dat de korte termijn trend sterk opwaarts gericht blijft. Tijdens het recente herstel werden weer hogere bodems gevormd en momenteel is de beurs begonnen aan een aanval op de voorgaande toppen.

Nieuwe all-time highs lijken aanstaande en na een doorbraak en slotstand boven de weerstand rond 894,5 punten ligt de weg vrij voor een verder herstel. Als de AEX bij deze uitbraak voldoende marge weet te boeken en geen valse uitbraak laat zien, dan zien we de index verder oplopen richting ten minste 930 punten. De huidige range bedraagt namelijk ongeveer 36 punten tussen 858 en 894. Indien we deze 36 punten zouden optellen bij de 894 dan komen we op dit koersdoel van 930 punten.

Beleggers moeten vooral alert zijn op een valse uitbraak als eerste indicatie dat de stijgende trend ten einde komt. Maar pas als een recente bodem wordt gebroken en de koers onder de EMA55 zakt, moeten we rekening houden met een grotere correctie.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel BESI (BESI)

Het aandeel BESI heeft vanaf het hoogtepunt in februari al een behoorlijk stevige correctie laten zien. De chipsector is enorm cyclisch en vooral BESI heeft het afgelopen decennia laten zien dat grote koersstijgingen niet zonder grote correcties gepaard gaan. Correcties van 40 à 50 procent zijn BESI-beleggers niet vreemd. Ook nu lijkt deze correctie van ruim 30% nog niet ten einde.

Recentelijk hebben we een enorme verzwakking waargenomen, waarbij de koers onder het 200-daags gemiddelde is gezakt. Iets eerder brak de koers de schuine neklijn die onderdeel is van een groot hoofd&schouder toppatroon. Het koersdoel van dit toppatroon ligt rond de 100 euro.

Iets daarboven zien we de toppen van vorig jaar zomer rond de 110 euro. Deze zullen ongetwijfeld voor een sterk steunniveau kunnen zorgen. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat BESI ook de gap tussen 101 en 103 euro gaat sluiten die tussen 1 en 2 november 2023 werd gevormd. Een herstel en slot op weekbasis boven de 110 zal het ideale bodemscenario kunnen vormen.

Voorlopig moeten beleggers dus voorzichtig blijven met het aandeel, gelet op de koersgrafiek. Pas als BESI weer een patroon van hogere toppen en bodems gaat laten zien, kan het technische beeld weer positief worden.

Technische analyse aandeel Besi (BESI)