Technische Analyse AEX

In de rubriek Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Elke week de Technische Analyse AEX in uw mailbox

Wilt u wekelijks de Technische Analyse AEX in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het registratieformulier onder aan deze pagina.


Technische analyse AEX & Tesla

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen
In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week schreven we dat er “opwaarts mag worden gekeken, zolang de AEX boven de recente low van 17 november op 752,8 punten blijft”. Na een beperkte terugval op dinsdag werd de stijgende trend gedurende de week dan ook vervolgd. Vandaag verscheen er wederom een hogere top ruim boven de 773 punten. We noemden de weerstandszone rond de 777 à 780 punten ons eerste koersdoel. Hoewel we nu dus het eerste koersdoel naderen, is er nog geen reden om terughoudend te worden.

De recente ontwikkelingen hebben een hogere bodem achtergelaten en op dit moment zien we weer een hogere top. We zien hier dus het schoolvoorbeeld van een stijgende trend, gekenmerkt door hogere toppen en bodems. Zolang deze tendens intact blijft mag opwaarts worden gekeken. Indien de AEX boven de hiervoor genoemde weerstanden breekt kan de index zelfs verder omhoog richting de all-time high op 795 punten.

We kunnen de meest recente bodem op 759 punten wel gebruiken als trigger. Zodra de AEX hieronder zakt is de stijgende trend voorbij en moeten we rekening houden met toenemende verkoopdruk. Het volgende steunniveau ligt dan rond de 750-753 punten. Toch worden we pas op lange termijn negatief als de index een dalende trend laat zien en onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde zakt, dat nu op ongeveer 744 punten ligt.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het altijd volatiele Tesla is de laatste maanden weinig opgeschoten. Afgelopen zomer ketste de koers af op een lange termijn dalende toppenlijn (oranje lijn). Op korte termijn zien we op de grafiek een gematigde dalende trend, waarbij de koers beweegt in een breed dalend trendkanaal (blauwe lijnen).

Nu de koers min of meer zijwaarts beweegt heeft het 200-daags voortschrijdende gemiddelde minder waarde. Toch lijkt Tesla daar op dit moment boven te stabiliseren. Zakt de koers echter onder de EMA200 en onder de meest recente low op $ 226,5 dan komt er ruimte voor een grotere correctie. Vermoedelijk zal Tesla dan opnieuw de bodems rond $ 205 en vervolgens ook op $ 194 gaan testen. Als Tesla daaronder zakt dan kan er een veel grotere correctie plaatsvinden richting de $ 150.

Lukt het Tesla echter om boven de recente top op $ 252,75 en dus uit het dalende trendkanaal te breken, dan ligt een nieuwe stijging in het verschiet. De koers krijgt dan ruimte voor een herstel richting de weerstand op $ 313, waar de toppen van vorig jaar zomer zich bevinden.

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Tijdens de verkorte handelsweek in de Verenigde Staten liepen de beurzen licht op. Ook de Nederlandse beurs liet met een stijging van 0,93% op weekbasis een mild positief resultaat zien. Technisch blijft de AEX-index er sterk uitzien. Vorige week maandag hebben we hier de pullback al uitvoerig besproken. De index leek een hogere bodem te vormen boven de voorgaande koerstoppen. Met de stijging van afgelopen week en een hogere top (boven de top van 15 november) is deze hogere bodem ook bevestigd. De stijgende trend oogt gezond en zal vermoedelijk worden voortgezet.

We zien in eerste instantie ruimte richting de top op 780,66 (top 10 augustus 2023). Dit was de lagere top die ontstond, vlak voor de zomercorrectie van start ging. Deze zone heeft in het verleden ook meerdere keren voor weerstand gezorgd, waardoor het mogelijk nu opnieuw een zware barrière zal kunnen vormen. Mocht de AEX hier echter boven breken dan kan de index verder omhoog richting de all-time high op 795 punten.

Er mag opwaarts worden gekeken, zolang de AEX boven de recente low van 17 november op 752,8 punten blijft. Mocht de index echter duurzaam onder deze steunzone en onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde zakken, dan zal het positieve technische plaatje teniet worden gedaan. Bij een slot onder de 752,8 punten krijgt de index ruimte voor een daling richting de 730 punten.

Technische analyse AEX | koers AEX vandaag | Koers AEX chart

Technische analyse aandeel Shell (SHELL)

Shell en vele andere olieaandelen hebben de afgelopen maanden sterke prestaties laten zien. De koers van Shell klom medio oktober ver boven de € 32 uit, een niveau dat voor het laatst in 2018 werd gezien. Opvallend genoeg liggen de olieprijzen de afgelopen tijd juist erg zwak. Na koersen van ruim boven de $ 90 per vat in september, zwabberen de olieprijzen nu onder de $ 80 per vat.

De zwakte op de oliemarkt lijkt nu langzaam ook door te dringen bij beleggers in Shell. In de afgelopen weken corrigeerde de koers ongeveer 9%. Inmiddels zijn we aanbeland bij de voorgaande koerstoppen rond de € 29,44 die voor steun zorgen. Beleggers moeten alert zijn op deze steunniveaus, want als de koers hier duurzaam onder zakt dan kan het aandeel een stuk verder omlaag.

Zeker als Shell ook onder het 200-daags gemiddelde zakt is de pret voor de bulls definitief over. Onder de € 29 komt er ruimte vrij voor een daling richting de volgende steun op € 26, waar de bodem van 31 mei ligt.

Lukt het Shell echter uit de correctieve fase te breken en boven de € 30,70 te klimmen? Dan komt er ruimte vrij voor een herstel richting de top op € 32,65.

aandeel Shell koers | aandel shell chart | technische analyse aandeel Shell

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Vrijwel alle grote aandelenbeurzen zijn de afgelopen weken stevig hersteld. Een combinatie van lagere inflatiecijfers en dalende rentes hebben aandelen weer wat ademruimte gegeven. Daardoor is de Nederlandse beurs technisch gezien flink verbeterd. Op 8 november vormde de beurs een hogere bodem. Vervolgens brak de AEX index uit het dalende trendkanaal en bovendien ook boven de belangrijkste voortschrijdende gemiddelden. Op de grafiek zien we het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) inmiddels ook weer langzaam opwaarts draaien.

Met het herstel brak de AEX ook boven voormalige koerstoppen wat erop wijst dat kopers de overhand hebben genomen. Het belangrijkste weerstand-/steungebied ligt rond de 750 punten. In de recente terugval van donderdag en vrijdag bleef de index vooralsnog boven deze voormalige koerstoppen. Het lijkt er zelfs op dat de index hier een hogere bodem gaat vormen. Mocht de index toch nog iets verder wegzakken dan is het van belang dat de index een bodem weet te vormen boven het 200-daags gemiddelde (rode lijn).

Zolang de AEX het patroon van hogere toppen en bodems weet te handhaven blijft de trend opwaarts gericht. We zien ruimte voor een stijging richting de top op 780 punten. Als de index hierboven breekt ligt de all-tme high op 795 punten binnen handbereik.

Zakt de AEX echter duurzaam onder de EMA200 die momenteel rond de 742 punten ligt, dan wordt het positieve technische plaatje teniet gedaan. Bij een doorbraak onder de 730 punten krijgt de index ruimte voor een daling richting de 710 punten.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Just Eat Takeaway (TKWY)

In minder dan een maand tijd is de koers van Just Eat Takeaway met ongeveer 45% hersteld. Inmiddels is de bovenkant van het dalende trendkanaal bereikt. Ook ligt hier het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Vooralsnog spreken we dus van een herstel binnen de neergaande trend.

Bovengenoemde weerstanden zullen mogelijk zorgen voor een nieuwe terugval. Maar het is goed mogelijk dat deze wordt opgevangen rond de voormalige koerstoppen rond € 13 à € 13,45. Als het TKWY lukt om hier een hogere bodem te vormen dan heeft een duurzame uitbraak grote kans van slagen.

De koers van het aandeel Just Eat Takeaway moet vervolgens boven de € 15,05 breken. Daarmee breekt het aandeel ook boven de EMA200 en uit het dalende trendkanaal. Just Eat Takeaway krijgt daarmee ruimte voor een herstel richting de volgende weerstand op ongeveer € 17,65.

Als we het dalende trendkanaal echter omklappen, dan lijkt een koersdoel van ongeveer € 21,73 ook goed mogelijk. Zakt TKWY echter weer te ver terug onder de € 13, dan kan het aandeel weer terugzakken naar de lows richting de € 10,00.

Technische analyse aandeel Just Eat Takeaway (TKWY)

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Dankzij de enorme koerssprong van Adyen sloot de AEX-index op 9 november bijna 2% hoger. Daarmee brak de AEX ook uit het dalende trendkanaal en boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Dankzij deze combinatie van verbeteringen kunnen we concluderen dat het technische beeld van de index behoorlijk is opgeklaard.

Op 8 november werd een hogere bodem gevormd vlak onder de 730 punten. Momenteel is er nog maar één laatste horde te nemen, waarna de AEX definitief naar het noorden lijkt te reizen. In het afgelopen half jaar is een sterke barrière ontstaan rond de 750 punten, waar de index steeds weer een bodem vormde tussen mei en juli. Tijdens het herstel ontstond hier begin september een lagere top op 754,76.

We gebruiken deze top als laatste trigger voor hogere koersen. Sluit de AEX duidelijk boven deze weerstand, dan lijkt het aannemelijk dat de beurs weer richting de toppen van afgelopen zomer kan stijgen. Een eerste koersdoel ligt rond de 777 punten, maar de top op 795 vormt een belangrijker koersdoel.

Bovenstaande technische verbeteringen worden enkel tenietgedaan bij een terugkeer onder de laatste hogere bodem op 730 punten. Dan zou de AEX het patroon van hogere toppen en bodems weer afbreken en bovendien terugzakken onder de EMA200.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE) | LYNX Beleggen

Technische analyse aandeel Warner Bros Discovery (WBD)

Beleggers zijn al lange tijd ontevreden over de voortgang bij Warner Bros Discovery. De fusie tussen WarnerMedia en Discovery heeft tot dusver nog niet het gewenste effect en er is werk aan de winkel. Tijdens de publicatie van de meest recente kwartaalcijfers viel de koers zelfs in één dag met 19% omlaag. Maar technisch krijgen we tekenen van bodemvorming.

Op de grafiek zagen we de afgelopen weken steeds lagere bodems ontstaan. Echter vlak boven de steun (bodem december 2022) is er momenteel sprake van behoorlijke positieve divergentie. Want in de RSI indicator aan de onderkant van de grafiek zien we juist hogere bodems ontstaan. Dit staat bekend als positieve divergentie en impliceert doorgaans dat het neerwaartse momentum afneemt.

Een sterke opleving ligt nu voor de hand, waarbij het aandeel Warner Bros Discovery de weerstandszone en de EMA200 gaat opzoeken rond de $ 12. Traders die long willen gaan doen er wellicht goed aan om een stoploss in te stellen onder de steun die op $ 8,82 ligt. Hoewel de stoploss erg ver ligt is het potentieel het dubbele, waardoor de risk/reward goed blijft. Bovendien kan WBD zelfs richting de toppen op $ 14,50 stijgen als de weerstand rond de $ 12,50 wordt doorbroken.

Technische analyse aandeel Warner Bros Discovery (WBD) | LYNX Beleggen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

De afgelopen weken hebben we voortdurend gesproken over de dalende trend waarin de Nederlandse beurs zich begeeft. Vorige week is de AEX-index krachtig opgeveerd, maar technisch is de dalende trend nog niet verlaten. Deze opleving werd ingang gezet, nadat de RSI-indicator positieve divergentie liet zien. We schreven vorige week dan ook dat een uitbraak boven de top op 724,6 punten ruimte zou vrijmaken voor een herstel richting de bovenkant van de dalende trend.

Inmiddels is dit niveau bereikt en bovendien ligt rond 741 punten ook het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Als we hier weer een lagere top gaan vormen dan blijft het dalende trendkanaal intact. Breekt de AEX echter boven de weerstand op 744,9 punten (top van 12 oktober) en boven de EMA200, dan kan de index de dalende trend achter zich laten en kunnen we weer gaan kijken naar hogere koersniveaus. Een aanval op de 755 punten en vervolgens de 780 punten lijkt dan aannemelijk.

Als de AEX echter weer snel onder het 55-daags gemiddelde rond 734 punten terugzakt, dan lijkt het aannemelijk dat de index weer corrigeert. Dan wordt mogelijk snel de gap tussen 725-728 punten gesloten, waar vorige week geen koers werd gevormd op de grafiek. Een nieuwe test van het steunniveau rond 711 punten mag dan ook niet worden uitgesloten. Bij een doorbraak hieronder gaat het luik verder open.

AEX Technische analyse | AEX index chart | AEX koers | AEX index Nieuws

Technische analyse aandeel NIO (NIO)

Het aandeel NIO is de afgelopen weken stevig gecorrigeerd. Maar inmiddels lijkt het aandeel weer een bodem te hebben gevonden. Recentelijk verraadde positieve divergentie in de RSI-indicator al dat het neerwaartse momentum afnam. Er ligt bovendien veel steun rond de € 7,00, waar de koers recentelijk dan ookweer lijkt op te veren.

Bovendien lijkt ook de correctieve fase nu te worden afgebroken. NIO maakt daarmee in eerste instantie ruimte vrij voor een herstel richting de weerstand op € 11,35. Maar vlak daaronder zal het 200-daags voortschrijdende gemiddelde op € 10,52 ook nog voor verkoopdruk kunnen zorgen.

Enkel bij een duurzaam slot onder de steun op € 7,00 verpietert het technische plaatje. Daaronder kan NIO verder corrigeren naar € 5,65 en lager. Koersniveaus waar NIO medio 2020 voor het laatst stond.

aandeel nio advies | aandeel nio koers | aandeel nio nieuws

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

De AEX index bevindt zich al maanden in een dalende trend. Dit wordt gekenmerkt door steeds lagere toppen en bodems. Vorige week is de Nederlandse beurs per saldo niet ver van zijn plek gekomen. We kunnen spreken van een stabilisatie binnen de dalende trend. Deze stabilisatie vindt plaats boven de steun rond 710,9 punten (bodem 20 maart). Tevens staat de koers nu aan de onderkant van het dalende trendkanaal.

De RSI-indicator laat positieve divergentie zien en dat geeft aan dat het neerwaartse momentum iets is afgenomen. Een opleving is mogelijk, maar krijgt pas meer ruimte als de AEX boven de top op 724,6 punten uitstijgt. Bij een uitbraak daarboven kan de index herstellen richting de bovenkant van de dalende trend rond de 735 punten. Iets hoger rond 742 ligt het dalende 200-daags exponentieel voortschrijdende gemiddelde en de weerstand op 744,9 punten (top 12 oktober). Pas bij een doorbraak boven deze twee barrières kan de AEX index de dalende trend achter zich laten.

Het lijkt waarschijnlijker dat de Nederlandse beurs de dalende trend binnenkort voortzet. Na een doorbraak en slot onder de steun op 710,9 punten wordt 688,24 (bodem 30 december) het volgende neerwaartse koersdoel. Als de AEX daaronder sluit kan de beurs nog veel verder corrigeren.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE) | LYNX Beleggen

Technische analyse aandeel Apple (AAPL)

Aanstaande donderdag komt het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld met kwartaalcijfers naar buiten. In de afgelopen weken zagen we Apple steeds lagere toppen en bodems vormen. Dit heeft een falling wedge patroon (dalende wig) veroorzaakt die we met oranje stippellijnen hebben ingetekend. De koers van Apple probeert ook steun te vinden rond een trendlijn die we over de toppen van de afgelopen jaren hebben getrokken.

Bij een neerwaartse doorbraak onder deze steunniveaus rond de $ 166 krijgt Apple ruimte voor verdere daling. We zien dan ruimte richting de steun rond de $ 157, waar Apple in het verleden meerdere toppen vormde.

Indien Apple sterk opveert dan worden we pas positief na een uitbraak uit het falling wedge patroon. Daarvoor moet Apple boven pakweg $ 176 breken. Maar een doorbraak boven de laatste top rond $ 182,34 geeft het definitieve koopsignaal. Dan krijgt Apple ruimte voor een stijging richting de all-time high op $ 198.

Technische analyse aandeel Apple (AAPL) | LYNX Beleggen