Effectenbeurzen en financiële aandelenmarkten

Er zijn wereldwijd talloze beurzen waarop aandelen en andere effecten noteren.

De naam van een effectenbeurs verwijst veelal naar een specifieke locatie. Zo staat AEX bijvoorbeeld voor Amsterdam Exchange Index en is NYSE de afkorting van New York Stock Exchange. De term effectenbeurs wordt verder ook als een overkoepelende term gebruikt. Hieronder vallen dan verschillende financiële aandelenmarkten. Op deze pagina vindt u een overzicht van de belangrijkste nationale en internationale effectenbeurzen.

Effectenbeurs - een handelsplaats voor effecten

De term effecten is een overkoepelende term waar verschillende soorten producten onder kunnen vallen. De bekendste zijn uiteraard aandelen, maar er zijn ook andere producten, zoals ETF’s, obligaties, opties, futures, forex, warrants & certificaten en gestructureerde notes. De AEX valt onder de internationale, pan-Europese beursmaatschappij Euronext. Ook de effectenbeurzen van Brussel, Dublin, Lissabon, Milaan en Parijs vallen onder Euronext. Euronext biedt een hoogtechnologische omgeving waar alle handel elektronisch verloopt.

Er zijn ook nog andere beurzen waarop Nederlandse aandelen noteren. Voor de elektronische handel bestond, werden beleggers hier soms met aanzienlijke prijsverschillen geconfronteerd. Het overschakelen naar elektronische handel heeft hier echter een einde aan gemaakt. Dit heeft als gevolg dat efficiëntie maximaal wordt benut, waardoor beleggers op hun beurt kunnen genieten van hoge liquiditeit, lage spreads en interessante openingstijden van de beurzen.

Effectenbeurs - Nederland

In Nederland hebben we drie effectenbeurzen, die hieronder besproken worden.

AEX
De AEX is zonder twijfel de bekendste effectenbeurs in Nederland. De aandelenmarkt geeft het koersverloop weer van de 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse aandelen. De samenstelling van de index is afhankelijk van de marktkapitalisatie. De bedrijven met de grootste marktkapitalisatie worden opgenomen in de effectenbeurs. De weging van ieder aandeel wordt bepaald aan de hand van een rekenmethode vastgesteld door Euronext Amsterdam.

AMX
De AMX is de tweede grootste effectenbeurs van Nederland en geeft het koersverloop weer van de middelgrote Nederlandse aandelen. In de AEX zijn de 25 grootste en meest verhandelde aandelen opgenomen. De 25 aandelen die daarop volgen, worden opgenomen in de AMX. Het gaat met andere woorden over de aandelen op plaats 26 tot 50.

AScX
De AScX is de derde grootste effectenbeurs van Nederland en geeft het koersverloop weer van de kleinere Nederlandse bedrijven die toch een notering hebben op de effectenbeurs. De aandelen die worden opgenomen in de AScX zijn de bedrijven die op plaats 51 tot 75 staan qua handelsvolume en verhandelbaarheid.

BeursPlaatsSymbool
Amsterdam Exchange IndexAmsterdamEOE
Amsterdam Midkap IndexAmsterdamAMX
Amsterdam Small Cap IndexAmsterdamASCX

Grootste internationale effectenbeurzen

Door mondialisering kijken steeds meer beleggers ook naar het buitenland.

Veel Europese beleggers zijn niet bang om over de landsgrenzen heen te kijken. Zo zijn er zelfs veel Nederlandse beleggers die hoofdzakelijk beleggen in Amerikaanse aandelen of andere effecten. Alle aandelenmarkten lijken door het mondiale en elektronische karakter heel dichtbij. In Amerika zijn de NYSE en Nasdaq de belangrijkste aandelenmarkten en zij bepalen vaak de richting van de Aziatische en Europese beurzen. Wanneer u handelt op buitenlandse aandelenmarkten, dient u echter wel rekening te houden met andere openingsuren, gezien deze financiële markten vaak in een andere tijdzone liggen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste beurzen ter wereld.

BeursLandSymbool
NYSEUSAXNYS
NASDAQUSAXNAS
Tokyo Stock ExchangeJapanXJPX
Shanghai Stock ExchangeChinaXSGE
London Stock ExchangeVerenigd KoninkrijkXLON
EuronextEurozoneXBRU, XPAR
Hong Kong Stock ExchangeChinaXHKG
Shenzhen Stock ExchangeChinaXSHE
Toronto Stock ExchangeCanadaXTSE

Effectenbeurzen in detail

Voor alle onderstaande beurzen hebben we een pagina gemaakt, voorzien van uitgebreide  informatie. Zo bent u op de hoogte van de openingstijden, de transactiekosten en de vakantiedagen. Kies uw favoriete effectenbeurs en kom alles te weten over de geschiedenis van deze beurs en andere interessante feiten.