Call opties schrijven: uitleg, strategie en voorbeeld

Door Justin Blekemolen


Geschatte leestijd: 9 minutes

Ongedekt call opties schrijven: uitleg en een voorbeeld uit de praktijk
Naast gedekt opties schrijven kan het ongedekt schrijven van call opties ook een succesvolle optiestrategie zijn, mits u zich bewust bent van de risico’s. Een call optie schrijven wordt door beleggers vaak gebruikt om aandelen te verkopen tegen een betere prijs dan de huidige marktprijs.
In dit artikel leggen wij u graag de strategie van het ongedekt schrijven van call opties verder uit aan de hand van de theorie en een concreet voorbeeld uit de praktijk.

Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Ongedekt call optie schrijven

Voor we van start gaan is het belangrijk om te melden dat het schrijven van ongedekte call opties een stuk risicovoller kan zijn dan het gedekt schrijven van opties. Hoe groot dit risico precies is, dat hangt uiteraard volledig van uzelf af.

Het ongedekt schrijven van opties is de eenvoudigste strategie die er is. Het betreft namelijk geen combinatie van opties, maar u schrijft één soort optie met een vaste uitoefenprijs en expiratiedatum. Bij het schrijven(verkopen) van een call optie heeft u de plicht om aandelen te verkopen tegen een vooraf bepaalde koers (uitoefenprijs) en bepaalde datum (expiratiedatum). Voor het schrijven van de optie ontvangt u de optiepremie. Als de optie waardeloos expireert, kunt u de premie houden.

Over het algemeen kiezen optiehandelaren voor deze strategie als een aandeel in korte tijd snel is gestegen. De volatiliteit is op een dergelijk moment hoog, zodat de optiepremie die u op uw geschreven call opties ontvangt ook hoog is.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een geschreven call optie. In dit voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd: verkoop calloptie $ 40, hiervoor ontvangt u $ 1.

Voorbeeld ongedekte call schrijven | Ongedekt call opties schrijven

Call opties schrijven uitleg

Voor het hierboven genoemde voorbeeld ontvangt u een premie van $ 1, waardoor de break-even prijs op $ 41 ligt. Wanneer de onderliggende waarde boven deze koers expireert, is de positie verlieslatend. Dit verlies is ongelimiteerd, aangezien koersen in theorie oneindig kunnen stijgen. De ontvangen optiepremie $ 100 is tevens de maximale winst. Deze winst wordt behaald als het aandeel onder een koers van $ 40 expireert.

Met deze optiestrategie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta (tijds en verwachtingswaarde). Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Gedurende de looptijd wordt de tijdswaarde van uw optie dus lager, waardoor de waarde van uw geschreven optie daalt. De koers van de onderliggende waarde hoeft hiervoor niet te bewegen. Omdat u de call optie heeft geschreven, verdient u logischerwijs wanneer de waarde van de optie daalt.

opties
Handel in opties via LYNX

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Voordelen ongedekte call opties schrijven

  • Lage transactiekosten
  • Positieve theta
  • Veel mogelijkheden voor positiemanagement

Nadelen ongedekte call opties schrijven

  • Gemaximaliseerde winst
  • Ongelimiteerde verliesmogelijkheid
  • Hoge marginvereisten ten opzichte van het winstpotentieel

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs?

Voor het kiezen van de beste looptijd en uitoefenprijs is het belangrijk om te weten wat de achterliggende gedachte is bij deze strategie.

Bij het schrijven van een call optie ontvangt u de optiepremie. In het gunstigste geval loopt de call optie waardeloos af. In dat geval is de ontvangen premie uw winst. Dit is dus het voornaamste doel bij het schrijven van call opties. Met dit in het achterhoofd wordt een looptijd en uitoefenprijs gekozen.

Kiezen uitoefenprijs

Allereerst de uitoefenprijs. Bij het schrijven van een call optie kies ik altijd voor een optie die out-of-the-money is. Dergelijke opties bestaan namelijk alleen op tijds- en verwachtingswaarde en eigenlijk dus uit lucht.

Door het verstrijken van de tijd wordt deze premie steeds lager, terwijl de koers van de onderliggende waarde hiervoor niet hoeft te dalen. Dit is exact de gewenste situatie die de schrijver van een call optie voor zich ziet.

Bij het kiezen van een out-of-the-money call optie is het belangrijk dat u nog wel enige premie ontvangt. Ligt de uitoefenprijs te ver weg, dan ontvangt u zo weinig premie voor de optie dat het nauwelijks rendabel is. Kies dus voor een out-of-the-money optie die dermate ver weg ligt, dat u nog wel een mooie premie voor deze geschreven calloptie kunt ontvangen.

Kiezen looptijd

Voor het kiezen van een looptijd kan ik een stuk duidelijker zijn. Kies bij het ongedekt schrijven van call opties voor een looptijd van maximaal twee maanden. Des te korter de looptijd is, des te hoger het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde, oftewel theta.

Voor een out-of-the-money call optie die de volgende dag expireert, ontvangt u over het algemeen weinig premie. In een ideaal scenario schrijft u dus een optie met een looptijd die tussen de 3 en 6 weken ligt. Zo ontvangt u nog genoeg premie voor de optie en ligt het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde hoog.

Put optie betekenis
Put opties schrijven

Naast ongedekt call opties schrijven, is het ongedekt schrijven van put opties ook een veelgebruikte strategie.

Geschreven call opties doorrollen

Heeft u het goed gezien en loopt uw geschreven call optie waardeloos af, dan hoeft u geen actie te ondernemen en is de premie voor u.

Uiteraard kan het voorkomen dat u de beweging verkeerd heeft ingeschat en dat uw geschreven call optie in-the-money dreigt te expireren. In een dergelijk geval is het raadzaam om uw geschreven call opties door te rollen naar de volgende expiratiemaand, aangezien u anders een shortpositie in het onderliggende aandeel verkrijgt.

Vaak kunt u de geschreven call optie doorrollen tegen een hogere uitoefenprijs, terwijl u dezelfde premie ontvangt als de huidige call optie (die u heeft geschreven met een lagere uitoefenprijs). Dit komt weer door de tijds- en verwachtingswaarde.

De huidige geschreven call optie die u terugkoopt bevat geen tijds- en verwachtingswaarde meer, omdat expiratie nabij is. De call optie heeft nu intrinsieke waarde omdat de optie in-the-money is.

Echter, omdat u deze optie terugkoopt en vervolgens weer een nieuwe call optie schrijft met een looptijd van enkele weken, zit in deze nieuwe optie wel weer tijds- en verwachtingswaarde verwerkt. Hierom kunt u vaak de positie tegen dezelfde premie doorrollen, terwijl de nieuwe optie out-of-the-money is.

Ongedekt call opties schrijven voorbeeld

Is een aandeel ontzettend hard gestegen en verwacht u dat de stijging iets te hard is gegaan? Dan is het schrijven van call opties geen gek idee.

Het schrijven van call opties om een shortpositie op te bouwen gebeurt nauwelijks onder optiehandelaren. Nagenoeg altijd verwacht een handelaar dat het aandeel niet (veel) verder meer gaat stijgen en wil hij geld verdienen door het verlies van tijds- en verwachtingswaarde van de opties.

Als voorbeeld nemen we het aandeel Shell, dat de afgelopen maanden flink is gestegen. Verwacht u dat de stijging te snel is gegaan? Bent u van mening dat de opwaartse ruimte beperkt is en dat de koers van Shell misschien wel gaat dalen? Dan kunt u overgaan op het schrijven van callopties.

Voorbeeld call optie aandeel Shell | Ongedekt call opties schrijven
Voorbeeld call optie aandeel Shell

Het aandeel Shell noteert momenteel op € 28,10. Voor de Shell 29,5 CALL optie met expiratie juni’17’22 (over 30 dagen) ontvangt u € 0,43. Opties hebben een standaardmultiplier van 100, dus u ontvangt € 43 als u deze optie één keer schrijft. Gezien de ontvangen premie van € 0,43 en de uitoefenprijs van € 29,50, ligt de break-even prijs op €29,93. Het aandeel Shell kan dus nog met ongeveer 6,5% stijgen voordat deze positie verliesgevend wordt.

Call opties op Coca-Cola | Ongedekt call opties schrijven
Call opties op Coca-Cola

Eindigt Shell op de expiratiedatum onder de € 29,50 dan kunt u de gehele premie van €43 houden. Wat aantrekkelijk is aan deze strategie is het feit dat het verlies aan tijdswaarde in uw voordeel is. Het aandeel Shell mag nog bijna 5% stijgen voordat de strike prijs (€ 29,50) wordt bereikt. Met andere woorden; terwijl u inspeelt op uw verwachting dat het aandeel niet verder zal stijgen of zelfs gaat dalen, verdient u ook geld aan deze trade als het aandeel de komende weken licht stijgt.  

Het ongedekt schrijven van opties kan een ontzettend winstgevende strategie zijn. Een bekende beurswijsheid luidt dan ook niet voor niets “wie schrijft die blijft”. 

Er zijn echter wel risico’s aan het ongedekt schrijven van opties. Koersen kunnen in theorie namelijk oneindig stijgen, waardoor ook uw potentiële verlies in theorie ongelimiteerd is. Stel dat de koers van Shell in de komende 30 dagen tot € 33 uitstijgt in het voorbeeld hierboven. Dan bent u verplicht de aandelen te leveren op 29,50. Wat u bij een prijs een direct verlies van 33-29,50 = 3,50 (€ 350) per optie oplevert. U heeft echter ook € 43 gekregen voor de geschreven call-optie, waardoor u daadwerkelijke verlies 3,07, oftewel € 307 zal bedragen.  

Het is bij deze strategie dan altijd enorm belangrijk dat u de risico’s altijd binnen de perken houdt en zich niet blind staart op de maximaal te behalen winst. Klein schrijven is dan ook het devies.

Call opties schrijven via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

FAQ

Bij het schrijven van een call optie heeft u de plicht om aandelen te verkopen tegen een vooraf bepaalde koers (uitoefenprijs) en bepaalde datum (expiratiedatum). Voor het schrijven van de optie ontvangt u de optiepremie. Als de optie waardeloos expireert, kunt u de premie houden.

Call opties schrijven brengt verschillende risico’s met zich mee, zoals de verplichting tot verkoop, onbeperkt risico bij stijgende prijzen, rente- en dividendarbitrage en volatiliteitsrisico.

Redenen om een call optie te schrijven zijn extra inkomsten genereren, risicobeheer, speculatie en hedging. Het is belangrijk om de mogelijke risico’s en voordelen zorgvuldig te overwegen voordat je besluit om een call optie te schrijven.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.