call opties schrijven
Over het schrijven van opties op aandelen die u in portefeuille heeft om zo tot een hoger rendement te komen, schreef mijn collega Tycho Schaaf eerder een artikel “Covered call en covered put: gedekt opties schrijven”.
 
Naast gedekt opties schrijven kan ongedekt call opties schrijven ook een succesvolle optiestrategie zijn, mits u zich bewust bent van de risico’s.
 
Deze risico’s en mogelijkheden bespreek ik in dit artikel met u. Hierbij start ik met de uitleg over deze strategie gevolgd door een praktisch voorbeeld.

Een calloptie schrijven wordt door beleggers vaak gebruikt om aandelen te verkopen tegen een betere prijs dan de huidige marktprijs.

Wat betekent dit concreet?

Allereerst de twee begrippen call en put opties:

Wat zijn call opties?

Call opties zijn financiële producten die de koper van de optie het recht geeft om een onderliggende waarde, bijvoorbeeld aandelen, tegen een van tevoren vastgestelde prijs te kopen. Ook is de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend vastgesteld, de zogenoemde expiratiedatum. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie.

Wat zijn put opties?

Put opties zijn financiële producten die de koper van de optie het recht geeft om een onderliggende waarde, bijvoorbeeld aandelen, tegen een van tevoren vastgestelde prijs te verkopen. Daarnaast is, net zoals bij call opties, de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend vastgesteld, de zogenoemde expiratiedatum. De koers waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie.

Uitleg strategie: ongedekt call opties schrijven als optiestrategie

Voor ik begin is het belangrijk om te melden dat het schrijven van ongedekte callopties een stuk risicovoller kan zijn dan het gedekt schrijven van opties. Hoe groot dit risico precies is, dat hangt volledig van uzelf af.

Het ongedekt schrijven van opties is de eenvoudigste strategie die er is. Het betreft namelijk geen combinatie van opties, maar u schrijft 1 soort optie met een vaste uitoefenprijs en expiratiedatum.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een geschreven calloptie. In dit voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

Verkoop: calloptie $ 40, hiervoor ontvangt u $ 1.

Voorbeeld ongedekt call opties schrijven uitleg in grafiekWanneer is deze strategie interessant?

Over het algemeen kiezen optiehandelaren voor deze strategie als een aandeel in korte tijd snel is gestegen. De volatiliteit is op een dergelijk moment hoog, zodat de optiepremie die u op uw geschreven callopties ontvangt ook hoog is.

Theorie van deze optiestrategie

Voor het hierboven genoemde voorbeeld ontvangt u een premie van $ 1, waardoor de break-even prijs op $ 41 ligt. Wanneer de onderliggende waarde boven deze koers expireert, is de positie verlieslatend.

Dit verlies is ongelimiteerd.

De ontvangen optiepremie $ 100 is tevens de maximale winst. Deze winst wordt behaald als het aandeel onder een koers van $ 40 expireert.

Met deze optiestrategie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta (tijds en verwachtingswaarde). Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Gedurende de looptijd wordt de tijdswaarde van uw optie dus lager, waardoor de waarde van uw geschreven optie daalt. De koers van de onderliggende waarde hoeft hiervoor niet te bewegen. Omdat u de optie heeft geschreven, verdient u logischerwijs wanneer de waarde van de optie daalt.

Voordelen ongedekte calloptie schrijven

 • Lage transactiekosten
 • Positieve theta
 • Veel mogelijkheden voor positiemanagement

Nadelen ongedekte calloptie schrijven

 • Gemaximaliseerde winst
 • Ongelimiteerde verliesmogelijkheid
 • Hoge marginvereisten ten opzichte van het winstpotentieel

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs?

Voor het kiezen van de beste looptijd en uitoefenprijs is het belangrijk om te weten wat de achterliggende gedachte is bij deze strategie.

Bij het schrijven van een calloptie ontvangt u de optiepremie. In het gunstigste geval loopt de calloptie waardeloos af. In dat geval is de ontvangen premie uw winst. Dit is dus het voornaamste doel bij het schrijven van callopties. Met dit in het achterhoofd wordt een looptijd en uitoefenprijs gekozen.

Kiezen uitoefenprijs

Allereerst de uitoefenprijs. Bij het schrijven van een calloptie kies ik altijd voor een optie die out-of-the-money is. Dergelijke opties bestaan namelijk alleen op tijds- en verwachtingswaarde en eigenlijk dus uit lucht.

Door het verstrijken van de tijd wordt deze premie steeds lager, terwijl de koers van de onderliggende waarde hiervoor niet hoeft te dalen. Dit is exact de gewenste situatie die de schrijver van een calloptie voor zich ziet.

Bij het kiezen van een out-of-the-money optie is het belangrijk dat u nog wel enige premie ontvangt. Ligt de uitoefenprijs te ver weg, dan ontvangt u zo weinig premie voor de optie dat het nauwelijks rendabel is. Kies dus voor een out-of-the-money optie die dermate ver weg ligt, dat u nog wel een mooie premie voor deze geschreven calloptie kunt ontvangen.

Kiezen looptijd

Voor het kiezen van een looptijd kan ik een stuk duidelijker zijn. Kies bij het ongedekt schrijven van callopties voor een looptijd van maximaal twee maanden. Des te korter de looptijd is, des te hoger het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde, oftewel theta.

Voor een out-of-the-money calloptie die de volgende dag expireert, ontvangt u over het algemeen weinig premie. In een ideaal scenario schrijft u dus een optie met een looptijd die tussen de 3 en 6 weken ligt. Zo ontvangt u nog genoeg premie voor de optie en ligt het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde hoog.

Geschreven call optie doorrollen

Heeft u het goed gezien en loopt uw geschreven calloptie waardeloos af, dan hoeft u geen actie te ondernemen en is de premie voor u.

Uiteraard kan het voorkomen dat u de beweging verkeerd heeft ingeschat en dat uw geschreven calloptie in-the-money dreigt te expireren. In een dergelijk geval is het raadzaam om uw geschreven callopties door te rollen naar de volgende expiratiemaand, aangezien u anders een shortpositie in het onderliggende aandeel verkrijgt.

Vaak kunt u de geschreven calloptie doorrollen tegen een hogere uitoefenprijs, terwijl u dezelfde premie ontvangt als de huidige calloptie (die u heeft geschreven met een lagere uitoefenprijs). Dit komt weer door de tijds- en verwachtingswaarde.

De huidige geschreven calloptie die u terugkoopt bevat geen tijds- en verwachtingswaarde meer omdat expiratie nabij is. De optie heeft nu intrinsieke waarde omdat de optie in-the-money is.

Echter, omdat u deze optie terugkoopt en vervolgens weer een nieuwe calloptie schrijft met een looptijd van enkele weken, zit in deze nieuwe optie wel weer tijds- en verwachtingswaarde verwerkt. Hierom kunt u vaak de positie tegen dezelfde premie doorrollen, terwijl de nieuwe optie out-of-the-money is.

De strategie in een praktisch voorbeeld

Is een aandeel ontzettend hard gestegen en verwacht u dat de stijging iets te hard is gegaan? Dan is het schrijven van call opties geen gek idee.

Het schrijven van callopties om een shortpositie op te bouwen gebeurt nauwelijks onder handelaren. Nagenoeg altijd verwacht een handelaar dat het aandeel niet (veel) verder meer gaat stijgen en hij wil geld verdienen door het verlies van tijds- en verwachtingswaarde van de opties.

ongedekt-call-opties-schrijven-arcelormittal-grafiek-sept-dec

Het aandeel ArcelorMittal is de afgelopen drie weken flink gestegen en nadert belangrijke weerstandsniveaus. Verwacht u dat de stijging te snel is gegaan? Dan kunt u overgaan op het schrijven van callopties.

ongedekt-call-opties-schrijven-tabel

Voor de ArcelorMittal call optie € 7,40 met expiratie januari, ontvangt u op dit moment € 0,35. De huidige koers van het aandeel ArcelorMittal is € 7,25. Gezien de ontvangen premie van € 0,35 en de uitoefenprijs van € 7,40, ligt mijn break-even prijs op € 7,75. Het aandeel mag dus nog 6,9% stijgen voordat de positie verlieslatend wordt.

Het mooie is dat het verlies aan tijdswaarde in uw voordeel is. Zelfs als het aandeel in januari met € 0,15 is gestegen, loopt de geschreven call optie waardeloos af en is de ontvangen premie uw winst. Terwijl u inspeelt op het gegeven dat het aandeel ArcelorMittal niet verder stijgt, verdient u zelfs geld als het aandeel de komende weken licht stijgt.

Stel, u schrijft 10 callopties voor een prijs van € 0,35. Dit betekent dat uw maximale winst € 350 is wanneer de koers van het aandeel onder de € 7,40 noteert tijdens expiratie. Hier staat tegenover dat uw maximale verlies technisch gezien ongelimiteerd is.

Het schrijven van opties kan een ontzettend winstgevende strategie zijn.

Sterker nog, de uitspraak “Degene die schrijft die blijft” is er niet voor niets.

Het is hierbij wel zaak dat u het risico altijd binnen de perken houdt en zich niet blind staart op de maximaal te behalen winst.

LYNX Masterclass: Succesvol handelen in opties

Handelt u in opties, maar wilt u graag dat ene stapje extra zetten? Of wilt u graag beginnen met handelen in opties? Dan bieden de unieke tools binnen het LYNX Handelsplatform u dé uitkomst. Wij vertellen in deze masterclass waar u bij het beleggen in opties op moet letten en tonen u de meest waardevolle tools voor de optiehandelaar die meer wil dan alleen de basis.

Ik ben van mening dat deze opvatting zal veranderen als u meer van dit beleggingsproduct te weten komt. Opties worden namelijk juist vaak gebruikt om risico’s te beperken.

U kunt zelf ook uw risico’s beperken door gebruik te maken van opties. Een basiskennis van het product is wel essentieel.

Wat zijn opties en hoe werken opties precies?

Na dit artikel kent u de belangrijkste begrippen, weet u het verschil tussen call opties en put opties en wat long en short gaan is.

In mijn komende twee artikels help ik beginnende optiebeleggers op weg met dit uitdagende product. In het eerste artikel leg ik uit wat opties zijn en definieer ik de belangrijkste begrippen. In mijn tweede artikel ga ik dieper in op de afwikkeling van opties.

Lage en transparante tarieven

De LYNX garantie: geen verborgen kosten.

LYNX optietrader

Via de ‘optietrader’ op het LYNX handelsplatform kunt u razendsnel de risico’s analyseren en orders plaatsen. U ziet continu alle bijbehorende optiegrieken.

Het ruimste aanbod opties:

 • Europese aandelen en indexopties
 • Amerikaanse indexopties en aandelenopties
 • Amerikaanse futureopties
 • Valutaopties, opties op ETF
 • Dagopties, weekopties en maandopties

Opties kopen en schrijven via LYNX?

Bij LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.