Aandeel ASML

Wat is de koers en verwachting van het aandeel ASML? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ASML Holding
ISIN: NL0010273215
Tickercode: ASML | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel ASML kopen De beste aandelen
 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel ASML

Geschatte leestijd: 5 minutes

aandeel asml | asml kwartaalcijfers | aandeel asml koers
Op woensdag 24 januari heeft ASML zijn cijfers over het 4e kwartaal van 2023 bekendgemaakt. Daarbij wist ASML de verwachtingen van analisten te overtreffen. Beleggers zijn vooral gecharmeerd van de sterke order intake en zetten het aandeel ruim 6,5% hoger.

In dit artikel bespreken we de resultaten en de waardering van het aandeel ASML. Bent u op zoek naar een broker om te handelen in aandelen, klik dan hier.

Aandeel ASML: koers

Het aandeel ASML is in de afgelopen drie maanden met 35% gestegen. Ook andere aandelen uit de semiconductor industrie waren in trek.

Loading ...
Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML EUR 400,38 989,10 -1,29 % 2,67 % 53,30 %

Aandeel ASML kwartaalcijfers Q4

 • Omzet € 7,2 miljard versus € 6,9 miljard verwacht
 • Nettowinst: € 2,05 miljard versus € 1,86 miljard verwacht

ASML wist de verwachtingen van analisten over het 4e kwartaal te overtreffen. In de laatste drie kwartalen van 2023 boekte ASML een omzet van € 7,2 miljard en een nettowinst van 2,05 miljard euro. Deze cijfers weerspiegelen een stijging van 12,5% op jaarbasis van de omzet en een winststijging van 13,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over heel 2023 rapporteerde ASML een omzet van € 27,6 miljard euro, 30% meer dan de € 21,2 miljard euro van het jaar ervoor.

ASML houdt voor het lopende kwartaal rekening met een omzetdaling. De chipmachinefabrikant denkt aan een omzet van tussen de € 5,0 miljard en € 5,5 miljard met een brutomarge tussen 48% en 49%. Dat is flink lager dan analisten hadden voorspeld en een behoorlijke daling ten opzichte van de € 6,75 miljard uit Q1-23.

Op lange termijn blijft het orderboek echter goed gevuld. Het afgelopen kwartaal kwam er zelfs voor een recordaantal aan orders binnen. Er werd voor een bedrag van bijna € 9,2 miljard aan nieuwe machines besteld. Met € 5,6 miljard is ruim de helft van de bestellingen voor de nieuwste EUV-machines. Uiteraard heeft de hoge order intake te maken met de import van chipmachines door China. Deze zijn vorig jaar met 14% gestegen naar bijna $40 miljard: het hoogste bedrag sinds 2015. Doordat de exportrestricties vanuit de VS steeds strenger worden wil China nog snel machines inslaan. In totaal heeft ASML een orderboek van ruim € 39 miljard.

Aandeel ASML kwartaalcijfers Q4 | Groeiend orderboek zet aandeel ASML flink hoger

Outlook ASML 2024

Voor 2024 houdt ASML een conservatieve kijk en verwacht vergelijkbare inkomsten als in 2023. Deze voorzichtigheid wordt mede ingegeven door geopolitieke spanningen en exportbeperkingen, vooral gericht op China. Deze factoren kunnen tot 15% van de omzet in China beïnvloeden.

De exportrestricties hebben met name betrekking op de geavanceerde NXT:2050i en NXT:2100i lithografiesystemen. Desondanks blijft ASML een belangrijke speler in de technologiemarkt, vooral dankzij de ontwikkeling van hun extreme ultraviolet lithografie machines, die cruciaal zijn voor het vervaardigen van de meest geavanceerde chips.

We handhaven onze conservatieve visie voor het totale jaar en verwachten dat de omzet in 2024 vergelijkbaar zal zijn met 2023. We verwachten ook dat 2024 een belangrijk jaar is om ons voor te bereiden op de aanzienlijke groei die we verwachten voor 2025″, – ASML CEO Peter Wennink

Langetermijnoutlook

In 2025 wil ASML een omzet genereren van € 30 à 40 miljard met een brutomarge van tussen de 54% à 56%. Voor het jaar 2030 mikt de onderneming zelfs op een omzet van tussen de € 44 à € 60 miljard.

ASML’s opmars naar de top van de halfgeleiderindustrie is een opmerkelijk succesverhaal van technologische innovatie en samenwerking. Met hun onmisbare lithografieapparatuur en technologieën zoals EUV speelt ASML een sleutelrol in de chipindustrie. De impact van ASML op de technologische wereld is niet te onderschatten en zal naar verwachting blijven groeien in de komende jaren.

ASML dividend en share buy-backs

Onderstaande afbeelding laat zien dat ASML de afgelopen 10 jaar bijna € 35 miljard naar de aandeelhouders heeft laten terugvloeien. Grotendeels in de vorm van inkoop van eigen aandelen, maar ook een groeiend dividend.

ASML is voornemens om over het jaar 2023 een totaal dividend uit te keren van € 6,10 per gewoon aandeel. Een interim-dividend van € 1,45 per gewoon aandeel zal betaalbaar worden gesteld op 14 februari 2024. Dit zal vermoedelijk leiden tot een slotdividend tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van €1,75 per aandeel. Daarmee betreft het dividendrendement momenteel 0,79%.

ASML dividend en share buy-backs | Groeiend orderboek zet aandeel ASML flink hoger

Waardering ASML

ASML heeft momenteel een beurswaarde van circa € 307 miljard en boekte in 2023 een omzet van € 27,56 miljard en een nettowinst van € 7,84 miljard. In 2024 word rekening gehouden met een soortgelijke omzet en nettowinst van € 7,63 miljard. Daarmee wordt het aandeel ASML momenteel verhandeld op 36x de verwachte winst voor 2024. Dat is veel duurder dan sectorgenoten als TSMC en Applied Materials, die handelen op respectievelijk 16,5x en 21x de verwachte winst voor 2024. Maar ASML is historisch gezien veel duurder geweest. In de afgelopen 5 jaar werd het aandeel gemiddeld verhandeld op ongeveer 42x de winst.

Waardering ASML | Groeiend orderboek zet aandeel ASML flink hoger

Het indrukwekkende groeipad van ASML kent een adempauze, maar zal vermoedelijk vanaf 2025 weer worden opgepakt. Met een verwachte omzet van € 33,6 miljard kan het bedrijf naar verwachting een winst van € 10,45 miljard realiseren. Daarmee handelt ASML op 26x de verwachte winst voor 2025.

De chipmachinegigant heeft bovendien een sterke balans en bijna € 5 miljard aan liquide middelen. Beleggers die geloven in de langetermijngroei kunnen het aandeel ASML overwegen om de komende jaren te profiteren van de aanhoudende toename in de vraag naar chips.

Aandeel ASML kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ASML (ASML). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gebruikte bronnen:

https://www.asml.com/en/news/press-releases/2024/q4-2023-financial-results

Geschatte leestijd: 6 minutes

aandeel asml | asml kwartaalcijfers | aandeel asml koers
Op woensdag 18 oktober publiceerde ASML zijn cijfers over het 3e kwartaal van 2023. Daarbij wist ASML aan de verwachtingen van analisten te voldoen, maar voor heel 2024 werden de verwachtingen neerwaarts bijgesteld.

In dit artikel bespreken we de resultaten en de waardering van het aandeel ASML. Bent u op zoek naar een broker om te handelen in aandelen, klik dan hier.

Aandeel ASML: koers

Het aandeel ASML bleef de afgelopen periode achter bij de rest van de markt. In het afgelopen kwartaal daalde de koers met zo’n 15%.

Loading ...
Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML EUR 400,38 989,10 -1,29 % 2,67 % 53,30 %

ASML werd opgericht in 1984 en is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de leidende bedrijven in de halfgeleiderindustrie. Met hun geavanceerde lithografieapparatuur en innovatieve technologieën hebben ze een cruciale rol gespeeld in de vooruitgang van de chipproductie. Door voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling is ASML erin geslaagd om unieke chipmachines te leveren aan chipfabrikanten over de hele wereld.

Een van de meest opmerkelijke doorbraken van ASML in de afgelopen jaren was de ontwikkeling van Extreme Ultraviolet (EUV) lithografie. Deze technologie maakt gebruik van extreem korte golflengten van licht om uiterst kleine details op een chip te belichten. EUV stelt chipfabrikanten in staat om chips te produceren met nog kleinere structuren, wat leidt tot snellere en krachtigere elektronische apparaten. Deze technologie is zo goed dat de Verenigde Staten zelfs vrezen dat China dit zou willen gebruiken voor de ontwikkeling van het leger. Er gelden daarom al een paar jaar exportrestricties op de EUV-machines aan China, uit ‘militaire en veiligheidsbelangen’. Per 1 september werd de export verder beperkt voor de “meest geavanceerde” DUV-machines.

Juist hierdoor bestelden de Chinezen in de eerste twee maanden van het 3e kwartaal nog massaal deze DUV-machines. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die ASML vorige week rapporteerde.

Aandeel ASML kwartaalcijfers Q3

 • Omzet € 6.67 miljard versus € 6.71 miljard verwacht
 • Nettowinst: € 1.89 miljard versus € 1.8 miljard verwacht

ASML rapporteerde een stijging van de omzet van 15,5% tot € 6,67 miljard in lijn der verwachtingen. De nettowinst steeg met ongeveer 11% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot € 1,89 miljard. Hoewel ASML een lichte daling in de cijfers ten opzichte van het tweede kwartaal meldde, bleef de winstgroei een positief punt. De meeste omzet kwam vanuit China, dat 46% voor zijn rekening nam.

Desondanks heeft ASML haar prognose gehandhaafd om de omzet met 30% te laten stijgen in 2023. Hoewel er exportbeperkingen zijn ingesteld door zowel Nederland als de VS, verwacht ASML dat deze maatregelen waarschijnlijk geen invloed zullen hebben op de financiële resultaten voor 2023.

De CEO van ASML, Peter Wennink, gaf aan dat de halfgeleiderindustrie momenteel door een moeilijke periode gaat en dat de klanten verwachten dat er tegen het einde van dit jaar een keerpunt zichtbaar zal zijn. Voorlopig zijn belangrijke afnemers als TSMC, Samsung en Intel nog terughoudend. Dat bleek ook wel uit het aantal nieuwe orders. De netto boekingen van ASML in het derde kwartaal daalden met 42% ten opzichte van het vorige kwartaal tot ‘slechts’ € 2,6 miljard, waarvan € 0,5 miljard voor EUV-machines. Analisten hadden gerekend op circa € 4,4 miljard aan nieuwe orders. In het 2e kwartaal lag de orderintake namelijk nog op € 4,5 miljard. Het totale orderboek bedraagt echter nog altijd € 35 miljard.

Aandeel ASML kwartaalcijfers Q3

Outlook ASML 2023

De wereldwijde halfgeleidermarkt heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een uitdagende periode door zwakke vraag naar producten zoals smartphones en laptops. ASML verwacht mede hierdoor dat 2024 een overgangsjaar zal worden en dat de omzet vergelijkbaar zal zijn met die van 2023. Het bedrijf kijkt echter naar 2024 als een belangrijk jaar ter voorbereiding op aanzienlijke groei die ze verwachten in 2025.

Langetermijnoutlook

In 2025 wil ASML een omzet genereren van € 30 à 40 miljard met een brutomarge van tussen de 54% à 56%. Voor het jaar 2030 mikt de onderneming zelfs op een omzet van tussen de € 44 à € 60 miljard.

ASML’s opmars naar de top van de halfgeleiderindustrie is een opmerkelijk succesverhaal van technologische innovatie en samenwerking. Met hun onmisbare lithografieapparatuur en technologieën zoals EUV speelt ASML een sleutelrol in de chipindustrie. De impact van ASML op de technologische wereld is niet te onderschatten en zal naar verwachting blijven groeien in de komende jaren.

ASML dividend en share buy-backs

Onderstaande afbeelding laat zien dat ASML de afgelopen 10 jaar ruim € 30 miljard naar de aandeelhouders heeft laten terugvloeien. Grotendeels in de vorm van inkoop van eigen aandelen, maar ook een groeiend dividend.

In het derde kwartaal betaalde ASML een interim dividend van € 1,45 per gewoon aandeel. ASML zal op 10 november dit jaar een tweede interim-dividend uitkeren van € 1,45 per aandeel. Ook werd er in het 3e kwartaal voor € 100 miljoen aan eigen aandelen ingekocht.

ASML dividend en share buy-backs

Waardering ASML

ASML heeft momenteel een beurswaarde van circa € 221 miljard en boekt dit jaar naar verwachting een omzet van € 27,2 miljard. Onderaan de streep zal het bedrijf een winst realiseren van ongeveer € 7,64 miljard. Daarmee wordt het aandeel ASML momenteel verhandeld op ruim 28x de verwachte winst voor 2023. Dat is veel duurder dan sectorgenoten als TSMC en Intel. Maar ASML is historisch gezien veel duurder geweest. In de afgelopen 5 jaar werd het aandeel gemiddeld verhandeld op bijna 41x de winst.

Nu ASML voor 2024 rekent op een overgangsjaar zullen de omzet en winst naar verwachting ongeveer gelijk zijn aan 2023. Met een verwachte K/W van 28 voor 2024 is het aandeel daarmee wat aan de dure kant. Vanaf 2025 moet de groei echter terugkeren en met een verwachte omzet van € 33,6 miljard kan het bedrijf naar verwachting een winst van € 10,45 miljard realiseren. Daarmee handelt ASML op ongeveer 2ox de verwachte winst voor 2025. De chipmachinegigant heeft bovendien een sterke balans en bijna € 5 miljard aan liquide middelen. Beleggers die geloven in de langetermijngroei kunnen het aandeel ASML overwegen om de komende jaren te profiteren van de hernieuwde toename in de vraag naar chips.

Technische analyse aandeel ASML

Op de grafiek bevindt het aandeel ASML zich in een dalend trendkanaal. Het feit dat de koers onder het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) beweegt mag als negatief worden beschouwd. Enkel bij een doorbraak boven de top op € 592 klaart het technische beeld op. Daarboven komt er ruimte vrij voor een groter herstel.

Als ASML echter onder de steun rond € 545 breekt dan neemt de verkoopdruk waarschijnlijk toe. Het volgende neerwaartse koersdoel ligt rond de € 500. Maar als ASML daaronder zakt mogen verdere koersdalingen richting € 448 en lager niet worden uitgesloten.

Technische analyse aandeel ASML

Aandeel ASML kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ASML (ASML). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gebruikte bronnen:

https://www.asml.com/en/news/press-releases/2023/q2-2023-financial-results

Geschatte leestijd: 7 minutes

aandeel asml | asml kwartaalcijfers | aandeel asml koers
‘s Werelds belangrijkste producent van chipmachines heeft vanochtend de cijfers over het 2e kwartaal van 2023 gepubliceerd. ASML wist de verwachtingen van analisten te overtreffen en stelde ook de outlook opwaarts bij.

In dit artikel bespreken we de resultaten en de waardering van het aandeel ASML. Bent u op zoek naar een broker om te handelen in aandelen, klik dan hier.

Aandeel ASML: koers

Loading ...
Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML EUR 400,38 989,10 -1,29 % 2,67 % 53,30 %

ASML weet optimaal te profiteren van de wereldwijde trends op het gebied van elektronica. De vraag naar microchips blijft toenemen, voor gebruik in een breed scala aan elektronische apparaten, waaronder computers, smartphones, tablets, slimme apparaten, auto’s, medische apparatuur en nog veel meer.

De machines van ASML blijven van cruciaal belang voor de halfgeleiderindustrie, omdat ze in staat zijn om steeds kleinere en complexere patronen te projecteren. Daardoor kunnen de prestaties van microchips steeds verder verbeteren. Uiteraard profiteert ASML ook van de toenemende vraag naar chips voor AI-toepassingen. De machines van ASML worden bijvoorbeeld gebruikt om de chips van NVIDIA te produceren.

Aandeel ASML kwartaalcijfers Q2

ASML maakte vanochtend beter dan verwachte cijfers over het 2e kwartaal van 2023 bekend. Het bedrijf rapporteerde een omzet van ruim € 6,9 miljard, terwijl analisten vooraf op € 6,7 miljard hadden gerekend. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar werd nog een omzet van € 5,4 miljard geboekt, de omzet nam op jaarbasis dus met bijna 28% toe. Zo’n € 5,6 miljard omzet kwam uit de verkoop van nieuwe machines en nog eens € 1,3 miljard uit onderhoud aan eerder verkochte machines. Ook de brutomarge was met 51,3% hoger dan de verwachte 50,6%. Dit resulteerde onder aan de streep in een nettowinst van € 1,9 miljard, een stijging van maar liefst 34% op jaarbasis.

aandeel asml | aandeel asml kopen | aandeel asml nieuws
Omzet ASML uit de aandeelhouderspresentatie

Verder kreeg ASML voor € 4,5 miljard aan nieuwe orders binnen, waarvan € 1,6 miljard voor de meest geavanceerde EUV-machines. Dit kwartaal kwamen daarmee iets meer orders binnen dan in Q1, maar dat was wel flink minder dan de € 8,4 miljard aan orders die het vorig jaar in het 2e kwartaal binnenkreeg. Dit betekent dat de klanten van ASML op dit moment minder nieuwe machines bestellen. Het totale orderboek van de chipmachinefabrikant blijft met € 38 miljard echter goed gevuld.

Opvallend genoeg gingen veel DUV-machines het afgelopen kwartaal richting China. Deze regio was goed voor 24% van de omzet, terwijl China in Q1 nog slechts 8% van de omzet uitmaakte. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de uitbreiding van de exportrestricties die in september zullen ingaan. Dan komt er ook een verbod op een deel van de vorige generatie machines. Eerder gold het verbod enkel voor de nieuwste EUV-machines.

CEO Peter Wennink denkt echter niet dat de exportmaatregelen vanuit de VS een grote impact zullen hebben op de outlook dit jaar en op de verwachtingen op de lange termijn. Wennink gaf in zijn toelichting echter wel aan dat klanten in verschillende markten terughoudender zijn, vanwege de macro-economische onzekerheden. Maar met het goed gevulde orderboek maakt het bedrijf zich geen zorgen.

asml kwartaalcijfers | asml cijfers | aandeel asml kopen |
https://www.asml.com/en/investors/financial-results/q2-2023

Outlook aandeel ASML Q3 2023

ASML blijft razend enthousiast over de rest van het jaar. Het bedrijf mikt op een omzet van tussen de € 6,5 en € 7,0 miljard en een brutomarge van ongeveer 50%. Over heel 2023 denkt ASML te kunnen groeien met 30%, terwijl eerder dit jaar nog op een omzetgroei van 25% werd gerekend.

De verhoogde omzetverwachting heeft grotendeels te maken met de zogeheten fast shipments. Door de hoge vraag begon ASML vorig jaar met het afleveren van machines op locatie, waarbij een aantal testen pas op de locatie van de klant worden uitgevoerd. ASML kon de omzet van deze machines pas in de boeken zetten nadat de tests waren afgerond en dus pas na een formele acceptatie van de koper.

Nu hebben ze afspraken gemaakt met de klanten over een verkort test programma. En daardoor kan ASML de omzet alvast accepteren, direct nadat de machines de fabriek in Nederland verlaten. Dat levert een extra € 700 miljoen omzet op in 2023, die eerst in 2024 zou worden geboekt.  Dat verklaart dus een groot deel van die verhoogde omzetverwachting.

Lange termijn outlook

In 2025 wil ASML een omzet genereren van € 30 a 40 miljard met een brutomarge van tussen de 54% a 56%. Voor het jaar 2030 mikt de onderneming zelfs op een omzet van tussen de € 44 a € 60 miljard.

Dividend en inkoopprogramma

Onderstaande afbeelding laat zien dat ASML de afgelopen 10 jaar ruim € 30 miljard naar de aandeelhouders heeft laten terugvloeien. Grotendeels in de vorm van inkoop van eigen aandelen, maar ook een groeiende dividend.

In het tweede kwartaal betaalde ASML een slotdividend van € 1,69 per gewoon aandeel. Samen met het dividend in 2022 en 2023 resulteerde dit in een totaal dividend over 2022 van € 5,80 per gewoon aandeel. Dat komt neer op een dividendrendement van 0,87%. Dat is op deze koers dus niet heel veel, maar beleggers van het eerste uur realiseren uiteraard een veel hoger rendement.

ASML wil op 10 augustus dit jaar een interim-dividend uitkeren van € 1,45 per aandeel. In het tweede kwartaal werd ook al voor € 500 miljoen aan eigen aandelen ingekocht.

aandeel asml kopen | aandeel asml nieuws
https://www.asml.com/en/investors/financial-results/q2-2023

Waardering ASML

ASML heeft momenteel een beurswaarde van circa € 270 miljard en boekt dit jaar naar verwachting een omzet van € 27,5 miljard. Onder aan de streep zal het bedrijf een winst realiseren van ongeveer € 7,6 miljard. Daarmee wordt het aandeel ASML momenteel verhandeld op 35,5x de verwachte winst voor 2023. Dat is veel duurder dan sectorgenoten als TSMC en Intel. Maar ASML is historisch gezien veel duurder geweest. In de afgelopen 5 jaar werd het aandeel gemiddeld verhandeld op bijna 41x de winst.

Vandaag is opnieuw gebleken dat ASML sneller kan groeien dan verwacht. De outlook is verhoogd en de sterke marktpositie van de chipmachinefabrikant blijft duidelijk. We kunnen niet heen om de vrijwel monopolistische positie die het bedrijf heeft op het gebied van de meest geavanceerde EUV-machines. Het sterke management heeft de afgelopen jaren bovendien vrijwel keer op keer de verwachtingen kunnen waarmaken. Het is dan ook vrij aannemelijk dat ASML in 2023 de doelen opnieuw zal behalen.

ASML denkt naar eigen zeggen de omzet in de jaren daarna nog verder te kunnen verhogen en ook wordt er gerekend op flink hogere marges. De verwachte P/E-ratio in 2024 komt dan ook uit op circa 29x en in 2025 op 22,8x. ASML heeft bovendien een sterke balans en € 6,3 miljard aan liquide middelen. Beleggers die geloven in het uitgestippelde groeipad kunnen het aandeel ASML dan ook overwegen om de komende jaren te profiteren van de verwachte toename in de vraag naar chips.

Technische analyse aandeel ASML

De koers van ASML bevindt zich in een mooie stijgende trend, gevormd door hogere toppen en bodems. Het aandeel staat bovendien boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, wat de positieve technische conditie bevestigt. Op korte termijn lijkt ASML uit een bullflag te breken. Als deze uitbraak doorzet kan het aandeel ASML zijn weg omhoog vervolgen richting de all-time high rond € 777,5.

Bij een eventuele doorbraak onder de steun op € 628 zal het technische plaatje negatiever worden. Daarna moeten beleggers alert worden op een doorbraak onder de EMA200. De volgende steun ligt dan pas weer rond € 550, waar de koers in april en mei tweemaal wist op te veren.

aandeel asml koers | beleggen in asml | beleggen in aandelen

Aandeel ASML kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ASML (ASML). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gebruikte bronnen:

https://www.asml.com/en/investors/financial-results/q2-2023

Vanochtend vroeg heeft ASML de cijfers over het 4e kwartaal en dus ook heel 2022 gepubliceerd. Opnieuw kwam de chipmachinefabrikant met sterke cijfers over de brug. Ondanks toenemende economische en geopolitieke onzekerheden blijft ASML profiteren van de groeiende vraag naar chips.

Aandeel ASML: koers

Loading ...
Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML EUR 400,38 989,10 -1,29 % 2,67 % 53,30 %

Aandeel ASML kwartaalcijfers Q4

Sinds de oktoberbodem in 2022 is het aandeel ASML met circa 50% hersteld. Kwartaalcijfers van vanochtend laten zien dat de aanhoudende interesse voor aandelen ASML mogelijk terecht was. Want ook in het 4e kwartaal heeft de chipmachinereus de verwachtingen weer waar kunnen maken. De omzet kwam namelijk uit op € 6,4 miljard, aan de bovenkant van de eerder afgegeven range tussen € 6,1 en € 6,6 miljard. Daarmee lag de omzet in Q4 ruim 28% hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verkoop van 106 chipmachines leverde € 4,7 miljard op en de overige € 1,7 miljard omzet kwam uit de Installed Base Management tak. Dit onderdeel dat voornamelijk langlopende servicecontracten bevat liet de afgelopen jaren een sterke groei zien en is inmiddels goed voor 27% van de jaaromzet.

De winst steeg op jaarbasis met slechts 2,6% tot € 1,82 miljard, de marges lagen in Q4’21 namelijk een stuk hoger. Maar wel werd daarmee de gemiddelde winstverwachting door analisten van € 1,7 miljard verslagen. De brutomarge kwam met 51,5% eveneens uit boven de voorspelde 49%.

ASML benadrukt nog maar eens dat, ondanks de economische onzekerheid, de vraag naar de chipmachines groot blijft. In het 4e kwartaal sleepte het bedrijf dan ook weer voor € 6,3 miljard aan nieuwe orders binnen, waarvan € 3,4 miljard voor de nieuwste EUV-machines. Dat was minder dan in het 3e kwartaal van 2022, maar daarmee klom de totale orderportefeuille wel weer tot een record van ruim € 40 miljard. Bovendien mag ASML vanwege de Amerikaanse restricties de nieuwste EUV-machines niet meer verkopen aan China. Het totale aantal machines dat naar China werd verscheept daalde dan ook van 15% naar 9% op kwartaalbasis.

Jaarcijfers 2022

Ook over het hele jaar 2022 kan ASML met tevredenheid terugkijken. Het bedrijf boekte een omzet van € 21,17 miljard, een brutomarge van 50,5% en dat resulteerde in een nettowinst van € 5,6 miljard. Bovendien werd het resultaat nog behoorlijk gedrukt vanwege de nieuwe manier van verkopen. In 2022 besloot ASML namelijk om te werken met de zogeheten ‘fast shipment’ methode, waardoor chipmachines pas na verkoop op locatie worden getest. ASML kan de omzet van deze machines dus pas in de boeken zetten na de tests en dus pas na een formele acceptatie van de koper. Maar liefst € 3,1 miljard omzet uit 2022 zal pas in 2023 in de boeken worden verwerkt. De omzet in het 4e kwartaal had zelfs op € 7,4 miljard gelegen als ASML de fast shipments in de boeken had kunnen opnemen.

Aandeel ASML | ASML koers | ASML dividend

ASML maakte ook bekend om op 15 februari aanstaande een interim-dividend van € 1,37 uit te keren. Het bedrijf stelt de aandeelhouders bovendien voor een slotdividend van € 1,69 per aandeel uit te keren over het jaar 2022. In totaal komt het jaardividend daarmee uit op € 5,80 per aandeel, een stijging van 5,5% ten opzichte van 2021. In Q4 werden bovendien 600.000 aandelen ingekocht voor een bedrag van € 300 miljoen. Aandeelhouders van ASML worden dus beloond met groeiende kapitaalopbrengsten.

Aandeel ASML | ASML koers | ASML dividend

Outlook 2023

Uiteraard staat ASML ook even stil bij de onzekere economische en geopolitieke situatie. Het Veldhovense bedrijf verwacht ondanks alles ook in de eerste maanden van 2023 een groeiende omzet te kunnen realiseren. Klanten van ASML hebben namelijk al aangegeven dat de markt in de 2e helft van dit jaar weer zal herstellen. Dit wordt onder andere verwacht vanwege de heropening van China.

ASML wijst ook nog maar eens op de wereldwijde trends in de elektronicasector. Autonoom rijden, Artificiële Intelligentie, VR/AR en steeds betere mobiele telefoons om er paar even een paar te noemen. Al deze technologieën verlangen steeds meer en geavanceerdere chips. Er wordt verwacht dat het innovatieve ecosysteem de groei in de halfgeleidermarkt de komende jaren zal blijven aanwakkeren.

Voor heel 2023 mikt ASML op een omzetstijging van 25% tot € 26,5 miljard. Over het lopende kwartaal lijkt het bedrijf iets minder enthousiast. In het 1e kwartaal wordt namelijk een omzet verwacht van tussen de € 6,1 en € 6,5 miljard met een brutomarge van tussen de 49% en 50%. Ongeveer gelijk aan het 4e kwartaal dus, maar ten opzichte van het relatief zwakke Q1’22 juist een zeer sterke omzetgroei van 77%. Dat heeft echter te maken met twee aspecten. Ten eerste verwacht ASML een lagere groei van de installed base management, en juist deze tak kent zeer hoge marges. Ten tweede wijst het bedrijf op hogere kosten in verband met de opbouw van de capaciteit. De komende jaren wordt er gebouwd aan nieuwe fabrieken om de volumes voor zowel de EUV, DUV en High-NA machines uit te breiden. Dat zal op korte termijn leiden tot hogere kostenniveaus. Hoewel het jaar van start zal gaan met brutomarges van tussen de 49% en 50%, zullen die geleidelijk toenemen gedurende het jaar, aldus CEO Peter Wennink.

Hogere kosten lijken de marges op korte termijn dus nog steeds te drukken. Op langere termijn mikt ASML echter wel op een stuk hogere marges. De chipmachinegigant blijft dan ook vasthouden aan de lange termijn doelen die tijdens de Investor Day in november 2022 werden gepresenteerd. Er wordt gemikt op een omzet van tussen de € 30 en € 40 miljard in 2025, met een brutomarge tussen de 54% en 56%. Voor 2030 mikt ASML zelfs op een jaaromzet tussen ongeveer €44 miljard en €60 miljard, met een brutomarge tussen ongeveer 56% en 60%.

Waardering ASML

ASML heeft momenteel een beurswaarde van circa € 242 miljard en boekte een nettowinst van ruim € 5,6 miljard in het jaar 2022. Dat betekent dat u momenteel ruim 43x de winst betaalt over afgelopen jaar. De P/E-ratio ligt daarmee ook iets boven het gemiddelde (40) van de afgelopen 5 jaar.

Beleggen is echter ook vooruit kijken en het groeipad van ASML lijkt duidelijk. We kunnen niet heen om de vrijwel monopolistische positie die het bedrijf heeft op het gebied van de meest geavanceerde EUV-machines. Bovendien heeft het bedrijf de afgelopen 3 jaar een gemiddelde omzetgroei van 21% en een winstgroei van 41,5% laten zien. Het sterke management heeft de afgelopen jaren bovendien vrijwel keer op keer de verwachtingen kunnen waarmaken. Het is dan ook vrij aannemelijk dat ASML in 2023 de doelen opnieuw zal behalen. Analisten verwachten dat ze bij een omzet van € 26,5 miljard een nettowinst van € 7,5 miljard kunnen realiseren. Daarmee wordt het aandeel ASML bij de huidige koers van € 605 verhandeld op ruim 32x de verwachte winst voor 2023.

ASML denkt naar eigen zeggen de omzet in de jaren daarna nog verder te kunnen verhogen en ook wordt er gerekend op flink hogere marges. De verwachte P/E-ratio in 2024 komt dan ook uit op circa 27x. Beleggers die geloven in het uitgestippelde groeipad kunnen het aandeel ASML dan ook overwegen om de komende jaren te profiteren van de verwachte toename in de vraag naar chips.

Technische analyse aandeel ASML

Het aandeel ASML is het zwaargewicht op de Nederlandse beurs. De grafiek vertoont dan ook veel gelijkenissen met de AEX-index. Eind 2022 brak de koers uit de dalende trend. Inmiddels zien we ook een duidelijk patroon van hogere toppen en bodems die de aanhoudende vraag naar het aandeel ASML bevestigen. Het feit dat de koers boven het 200-daags gemiddelde beweegt is eveneens positief.

Op korte termijn zien we dat een belangrijke schuine weerstandslijn is bereikt. Dit lijkt bovendien de neklijn te zijn van een groot omgekeerde hoofd&schouder patroon. Een eventuele doorbraak betekent dat er potentieel vrijkomt richting de all-time highs van vorig jaar.

Zakt de koers echter terug onder de bodem op € 577 dan moeten beleggers rekening houden met een nieuwe test van het 200-daags gemiddelde of zelfs een daling tot aan de bodem van december op € 498. Een doorbraak daaronder kan zelfs een nieuwe dalende trend inluiden.

Aandeel ASML | ASML koers | ASML dividend

Aandeel ASML kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ASML (ASML). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel ASML staat te glinsteren op de Amsterdamse beurs. Zeker na de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal van 2022. In deze update bespreken we de resultaten, en bekijken we de waardering van het aandeel ASML.

Aandeel ASML: overzicht

Loading ...
Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML EUR 400,38 989,10 -1,29 % 2,67 % 53,30 %

ASML kwartaalcijfers Q3

Aandelen staan al geruime tijd zwaar onder druk en ook toppers als ASML kunnen niet ontkomen aan de verkoopdruk. Het aandeel ASML verloor sinds zijn hoogtepunt ruim de helft, maar met de onderliggende prestaties lijkt niets mis. De resultaten waren boven verwachting en dat wordt door beleggers beloond met een stijging van bijna 8%.

ASML zag zijn omzet in het 3e kwartaal op jaarbasis met 10% stijgen tot € 5,77 miljard. Analisten hadden vooraf op een omzet van €5,41 miljard gerekend. Daarmee kwamen de inkomsten fors boven de eerder afgegeven bandbreedte van € 5,1 a € 5,4 miljard uit. Dat had met name te maken met het feit dat de installatie van nieuwe machines bij de klant vlotter verliep. Ook de brutomarge kwam met 51,8% ruimschoots uit boven de verwachtingen. De nettowinst kwam hierdoor uit op € 1,7 miljard.

aandeel ASML | kwartaalcijfers ASML

ASML verkocht 80 nieuwe machines, tegenover 83 in het 2e kwartaal. Ruim € 1,5 miljard van de omzet kwam echter uit de zogeheten Installed Based Management. Dit is het geld dat het bedrijf verdient aan langlopende onderhoudscontracten met klanten voor eerder verkochte machines. Voornamelijk vanwege deze servicecontracten liep de omzet op kwartaalbasis verder op.

Net als vorig kwartaal moest een deel van de omzet vooruit worden geschoven. Via ‘fast shipment’ worden een aantal testen pas op de locatie van de klant uitgevoerd. ASML kan de omzet van deze machines dus pas in de boeken zetten na de tests en dus pas na een formele acceptatie van de koper.

Peter Wennink, CEO van ASML, erkent dat er veel onzekerheid in de markt heerst door een aantal wereldwijde macro-economische zorgen. Teruglopende vraag vanuit de consument zorgt dan ook voor uiteenlopende vraagdynamiek per marktsegment, maar ASML ziet dat de vraag naar hun machines sterk blijft. Ook de vooruitzichten voor de komende kwartalen blijven gunstig. ASML haalde afgelopen kwartaal een record aan orders binnen voor een bedrag van € 8,9 miljard.

ASML vraag

Outlook Q4

Het toenemende aantal orders bevestigt dat ASML voor de lange termijn sterke kaarten in handen heeft. Het bedrijf zegt voorlopig geen last te hebben van de nieuwe Amerikaanse exportregels. Voor het 4e kwartaal mikt het bedrijf op een omzet van tussen de € 6,1 en € 6,6 miljard. Er wordt rekening gehouden met een brutomarge van 49%. Voor heel 2022 wordt op een omzet van € 21,1 miljard gerekend en een brutomarge van richting de 50%.

Door stijgende kosten liet ASML vorig kwartaal al weten dat de beoogde marge voor 2022 van 52% niet behaald zal worden. Toch rekent het bedrijf nu op een marge aan de bovenkant van de bandbreedte die vorige kwartaal werd medegedeeld.

Dividend en aandelen-inkoopprogramma

In het afgelopen kwartaal is voor ongeveer €1 miljard aan aandelen ingekocht. Dit deed ASML in het kader van het huidige aandeleninkoopprogramma dat loopt van 2021 tot 2023. Tijdens de Investor Day op 11 november zal het bedrijf met een update komen over de lange termijn plannen en eventueel een nieuw buy-back programma aankondigen.

Op 14 november 2022 zal het kwartaaldividend van € 1,37 per gewoon aandeel betaalbaar worden gesteld. Bij 4 kwartaaldividenden van €1,37 komt het jaardividend uit op € 5,48, wat neerkomt op een dividendrendement van 1,3% op de huidige koers. Aanhoudende sterke resultaten zouden in de komende periode echter voor een dividendverhoging kunnen zorgen.

ASML dividend

Waardering ASML

Het aandeel ASML heeft de afgelopen jaren altijd een stevige waardering gekend. In de afgelopen 5 jaar lag de koers/winstverhouding boven de 40. Deze hoge waardering is altijd te danken geweest aan een combinatie van een sterke marktpositie en een hoge groei. Oplopende rentes en een hoge inflatie hebben de aandelenbeurzen onder druk gezet en met name groeiaandelen krijgen rake klappen. De koers van het aandeel ASML is met circa 50% gezakt. Toch lijkt er onderliggend niet zo veel aan de hand met het bedrijf. Orders blijven binnenkomen en de omzet blijft groeien. Wel zijn de marges iets afgenomen doordat ook ASML te maken kreeg met hogere kosten voor transport bijvoorbeeld.

Het aandeel ASML is echter in geen jaren zo goedkoop geweest. Tussen 2019 en 2021 werd standaard ruim 40x de winst betaalt voor een aandeel ASML. In 2022 komt de nettowinst naar schatting uit op €6,15 miljard, waarmee u op de huidige koers nog maar 30,3x de winst betaalt. Vervolgens denken analisten dat de marges de komende jaren weer verbeteren en dat de winst verder de lucht in schiet. Voor 2023 wordt gerekend op een winst van € 7,33 miljard en in 2024 zelfs € 10,5 miljard. Daarmee wordt het aandeel ASML verhandeld op respectievelijk 21,7x en 17,6x de winst over 2023 en 2024. Omdat de verwachte K/W’s lager liggen dan de samengestelde jaarlijkse winstgroei (24% afgelopen 3 jaar) komt ook de PEG-ratio (die winst tegen groei afzet) uit onder de 1. Volgens de theorie mogen groeibedrijven met een PEG-ratio onder de 1 als aantrekkelijk worden beschouwd.

In 2025 mikt ASML zelf op een omzet tussen de € 24 en € 30 miljard met een brutomarge van 54% tot 56%.

Technische analyse aandeel ASML

Ondanks de stevige opleving als reactie op de cijfers is het technische plaatje nog niet heel overtuigend. Zowel op korte als lange termijn is de trend neerwaarts. Zolang ASML duurzaam onder het 200-daags gemiddelde (rode lijn) beweegt zit het aandeel nog in een bearmarket. Deze 200EMA bevindt zich momenteel rond de €520 en zakt iedere dag iets.

Op korte termijn kijken we naar een weerstand op €480. De koers van het aandeel ASML moet daar boven zien te breken om een aanval te kunnen inzetten op de dalende trendlijn en de 200-dagen lijn. Een doorbraak boven deze niveaus is noodzakelijk om een duurzame stijging te kunnen starten.

Positief is het feit dat het aandeel ASML weer boven de bodem van juli is geklommen. Hiermee wordt de eerdere neerwaartse doorbraak teniet gedaan. Toch moeten beleggers voorlopig voorzichtig blijven en wachten op meer signalen.

Technische analyse

Meer informatie over het aandeel ASML

Aandelen kopen

ASML: Analyses & tipsWaarom in aandelen van ASML beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook ASML. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen ASML kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel ASML

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

ASML : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel ASML: Bedrijfsinformatie ASML Holding

ASML werd opgericht in 1984 en heeft haar hoofdkantoor in het Nederlandse Veldhoven. Het hightechbedrijf produceert verschillende toepassingen voor de semiconductor industrie. ASML kan chipfabrikanten als Intel Samsung en TSMC tot haar klantenbestand rekenen. Het bedrijft vervaardigt ook zelf machines die chips maken en zijn hierin marktleider. De Nederlandse multinational heeft vestigingen in 16 landen en heeft 26.000 werknemers in dienst.