Valutaconversie

Uw effectenrekening via LYNX is een multivalutarekening. Hierdoor kunt u zelf bepalen en/of handelen in verschillende valuta’s. Op deze pagina vindt u instructies hoe u valutaconversies kunt uitvoeren.

LYNX+

Navigeer naar de bovenkant van het LYNX+ platform en klik op het tabblad Portefeuille. Eenmaal op de pagina, scroll naar beneden tot u aan de rechterkant van uw scherm de sectie Valuta’s bereikt.

Valuta selecteren

Naast de specifieke valuta die u wenst om te zetten, klikt u op het icoontje rechts om uw Valuta om te zetten. Vervolgens selecteert u de valuta waarnaar u de geselecteerde valuta wilt omzetten. Hierna kunt u het bedrag ingeven dat u wenst om te zetten.

Hierna klikt u nogmaals op Zet om, waardoor het orderticket tevoorschijn komt van de conversie die u net gemaakt heeft.

Orderticket aanpassen

In dit orderticket kunt u volgende zaken nog controleren voor u het order verzendt:

 • Aantal – Bepaal de hoeveelheid van uw order.
 • Ordertype – Bepaal het ordertype dat u wilt gebruiken, bijvoorbeeld Limiet, Markt, Stop, Trailing.
 • Prijs – Bepaal welke prijs u voor deze order wilt toepassen.
 • Geldigheidsduur – Bepaal hoelang u wilt dat uw order geldig is. Selecteer de optie GTC, GTD of DAG.

Als u tevreden bent met uw orderticket, klikt u op Verzend order.

Afhankelijk van het type order wordt uw order direct uitgevoerd, of wacht het order tot er uitvoering mogelijk is. In dat laatste geval vindt u de wachtende orders terug in het tabblad Openstaande Orders.

Trader Workstation

Valutapaar toevoegen

Om een valutaconversie uit te voeren moet u eerst het gewenste valutapaar toevoegen in het gedeelte Watchlist.

Als u bijvoorbeeld EUR naar USD wilt omzetten, moet u “EUR.USD” invoeren in de kolom Financial instrument. Daarna kiest u voor Cash. Onthoud dat de afzonderlijke valuta’s binnen het valutapaar gescheiden moeten zijn door een punt in plaats van een schuine streep.

Als alternatief kunt u het valutapaar vinden binnen het tabblad Forex, waar de meest voorkomende valutaparen worden vermeld.

Orderconfiguratie

Zodra een valutapaar is toegevoegd aan uw Watchlist kunt u er met de rechtermuisknop op klikken en Buy of Sell selecteren. Deze keuze heeft betrekking op de eerste valuta in het paar. Als u bijvoorbeeld Sell selecteert, betekent dit dat u de eerste valuta verkoopt en de tweede koopt.

Vervolgens verschijnt er een orderregel waarmee u specifieke parameters kunt configureren. Verzend ten slotte het order door op de T-knop te klikken.

Tip: Als u het order gedetailleerder wilt aanpassen kunt u een Orderticket openen. Doe dit door met de rechtermuisknop op de orderregel te klikken, naar Modify te navigeren en vervolgens Orderticket te selecteren. Nadat u het order naar wens heeft aangepast kunt u deze verzenden door op de knop Send te klikken.

LYNX Trading App

Navigeer naar Portefeuille en selecteer in het gedeelte Cashsaldo de valuta die u wilt omrekenen.

Omzetten of Sluit Saldo

De LYNX Trading App biedt u twee verschillende keuzes: Omzetten of Sluit Saldo.

 • Als u al het geld in een bepaalde valuta wilt omzetten naar de basisvaluta, kiest u voor Sluit Saldo.
 • Als u slechts een deel van het geld in een bepaalde valuta naar de basisvaluta wilt omzetten, of als u naar een andere valuta dan de basisvaluta wilt omzetten, tikt u eenvoudig op de knop Omzetten.

Orderconfiguratie

In de laatste stap moet u de orderparameters configureren en vervolgens het order verzenden door de schuifregelaar naar rechts te schuiven.

Veelgestelde Vragen

Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door een van de volgende vier scenario’s:

 • U heeft onvoldoende geld in de basisvaluta om de transactiekosten die gepaard gaan met de valutaconversie te dekken

Transactiekosten worden altijd betaald in de basisvaluta van de rekening.

 • U gebruikt een markt (MKT) order en wilt het volledige bedrag aan contanten in die valuta omrekenen

Als u een marktorder gebruikt, reserveert het systeem automatisch ongeveer 102% van het bedrag dat u wilt omrekenen. Als u alle cash in een bepaalde valuta wilt omwisselen, moet u een limietorder plaatsen.

 • Uw cash is niet gesetteld

De settlement van valutaconversies duurt twee werkdagen (T+2). De uitzondering geldt voor het valutapaar USD.CAD, waar de afwikkelingsperiode is ingesteld op T+1. Als een valutaconversie wordt gerouteerd naar IBFX, wordt deze onmiddellijk afgewikkeld.

Het is niet mogelijk om aankopen van financiële producten te doen met niet-gesettelde valuta op een cashrekening. Dit geldt niet voor marginrekeningen.

 • U heeft andere actieve openstaande order(s)

Als u openstaande order(s) in uw account heeft, staat het systeem u niet toe om een nieuwe order in te dienen als de gecombineerde eisen van openstaande en nieuwe orders de beschikbare middelen in uw account overschrijden.

 • LYNX+

Navigeer naar Portefeuille en scroll vervolgens naar beneden totdat u het gedeelte Valuta’s aan de rechterkant bereikt.

 • TWS

Klik op Account linksboven. Zoek naar het gedeelte Market Value – Real FX Balance om te zien hoeveel cash u in elke valuta heeft.

 • LYNX Trading Mobile App

Open het hoofdmenu en selecteer Portefeuille. Onder het gedeelte Kassaldi vindt u de individuele valuta’s die u in uw account heeft.

Handelen met hefboom op de spot interbank FX-markt is niet mogelijk. U kunt echter handelen in FX met hefboom door financiële derivaten zoals CFD’s of futurescontracten te gebruiken.

Houd er rekening mee dat dit niet van toepassing is op Zwitserse klantrekeningen, aangezien deze nog steeds onder de IBUK-structuur vallen.

Nee, een cashrekening moet doorgaans voldoende gesettelde valuta hebben om een financieel product aan te kopen.

In het geval van een marginrekening is het mogelijk om financiële producten op bevoorschotting aan te kopen. Houd echter rekening met de rentekosten die gepaard gaan met het aanhouden van negatieve valutaposities.

Houd er rekening mee dat als uw saldo in vreemde valuta lager is dan het equivalent van 5 USD, het systeem dit automatisch omzet naar de basisvaluta zonder kosten binnen de 5 werkdagen.

 • LYNX+

Om een positie in vreemde valuta terug te converteren naar uw basisvaluta, kunt u de functie Sluit positie gebruiken. Selecteer eerst de tab Portefeuille in het hoofdmenu en navigeer dan naar de sectie Valuta. Zoek de positie in vreemde valuta die u wilt sluiten en klik op de X knop (sluiten) ernaast. Deze actie zorgt ervoor dat er automatisch een orderticket wordt geopend, vooraf ingevuld met relevante gegevens.

Opmerking: De gegenereerde order is altijd een limietorder, die mogelijk niet onmiddellijk na verzending wordt uitgevoerd. Als alternatief heeft u de mogelijkheid om het orderticket handmatig aan te passen.

 • TWS

Om een positie in vreemde valuta terug te converteren naar uw basisvaluta, kunt u de functie Close Position gebruiken. Klik eerst op het pictogram Rekening/Account in de linkerbovenhoek. Als het pictogram niet zichtbaar is, navigeer dan naar het hoofdmenu, selecteer Rekening/Account en kies vervolgens Rekeningvenster/Account Window. Scroll van daaruit naar beneden naar de sectie Marktwaarde/Market ValueReal FX Balance. Klik met de rechtermuisknop op de valutapositie die u wilt sluiten en selecteer Valutasaldo sluiten/Close Currency Balance. Deze actie opent automatisch een orderticket, vooraf ingevuld met relevante gegevens.

Opmerking: De gegenereerde order is altijd een limietorder, die mogelijk niet onmiddellijk na verzending wordt uitgevoerd. Als alternatief hebt u de mogelijkheid om het orderticket handmatig aan te passen.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam