Hoe herkent u een trend? En hoe weet u hoe sterk een trend is? Maak kennis met de MACD indicator. De MACD indicator laat u in één oogopslag zien hoe sterk een trend is en wat belangrijke koopsignalen zijn. Lees meer over de MACD indicator.

Wat is de MACD indicator precies

De MACD indicator staat voor Moving Average Convergence Divergence en is een momentum indicator die wordt berekend door meerdere voortschrijdende gemiddelden. De indicator geeft de richting van de trend en de sterkte van deze trend aan. Naast deze gegevens geeft de indicator zo nu en dan een koop- of verkoopsignaal af.

De MACD indicator bestaat uit twee lijnen die beide op een andere manier worden berekend. Allereerst de MACD-lijn, deze wordt berekend door het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 26 dagen af te trekken van het gemiddelde van de afgelopen 12 dagen.

De tweede lijn die we in deze indicator tegenkomen is de signaallijn. Dit is het exponentieel gemeten gemiddelde van de afgelopen 9 dagen. Beide lijnen vormen de MACD-indicator. Niet alleen de richting van de lijnen geeft een signaal af, ook wanneer de lijnen elkaar kruisen geeft de indicator een signaal.

Wat is de MACD indicator?

In onderstaande grafiek ziet u de MACD indicator toegevoegd aan de AEX- index. Beide eerder genoemde lijnen ziet u hier terugkomen. Naast de lijnen ziet u ook rode candles. Deze candles zijn het verschil tussen beide lijnen. Over het algemeen kijken handelaren naar deze candles, omdat de indicator op die manier makkelijker af te lezen is dan middels de beide lijnen.

Grafiek van de AEX - MACD-indicator

Welke signalen geeft de MACD indicator?

De MACD geeft allereerst de richting van de trend aan. Bij een oplopende MACD-lijn is de trend positief, bij een neergaande lijn is deze negatief.

Naast de richting van een trend, geeft de indicator ook koop- of verkoopsignalen af. Doorkruist de MACD-lijn opwaarts de signaallijn, dan is dit een koopsignaal. In het omgekeerde geval dat de MACD de signaallijn neerwaarts doorkruist, geeft de indicator een verkoopsignaal af.

Persoonlijk verberg ik beide lijnen en gebruik ik alleen de candles van de MACD-indicator. Dit is uiteraard per handelaar verschillend, maar ik vind het zelf een stuk overzichtelijker. Noteert een candle boven het nulpunt, dan ligt de MACD-lijn boven de signaal lijn, wat een koopsignaal afgeeft. Hebben de candles een negatieve waarde, dan geeft dit een verkoopsignaal.

De kracht van de trend

Tot slot zegt de indicator iets over de kracht van de trend. Des te groter de afstand tussen beide lijnen, des te sterker de trend. In de candles resulteert dit in grotere candles. Des te groter de candle, des te sterker de trend is. De MACD is dus een trendvolgend systeem dat gebaseerd is op het voortschrijdend gemiddelde. Met deze indicator zult u nooit toppen of bodems precies gaan voorspellen. Wel geeft de indicator aan of een trend aan kracht verliest of juist aan kracht begint te winnen.

Ik raad u dan ook aan om uw beleggingskeuzes niet alleen te baseren op deze indicator, maar meerdere indicatoren te gebruiken. Het is een goede indicator als u graag met de trend mee handelt en voor een iets langere termijn posities aan houdt. Handelt u graag contrair, dan is deze indicator wellicht iets minder bruikbaar voor u.

MACD indicator via LYNX

Via het TWS Handelsplatform heeft u niet alleen over deze indicator de beschikking. Het platform biedt meer dan 80 belangrijke technische indicatoren. In de grafiek eerder in het artikel ziet u de MACD-indicator toegevoegd. U kunt dit doen op de volgende manier:

Het gebruiken van de MACD-indicator via het LYNX Handelsplatform

In de grafiek waar u de MACD-indicator wilt zien, klikt u op rechtermuisknop. Het linker scherm uit het plaatje verschijnt. U houdt uw muis op ‘voeg indicator toe’, waarna alle indicatoren in het volgende scherm tevoorschijn komen. In het geval van de MACD-indicator gaat het om Momentum Studies. U houdt hier uw muis en kiest vervolgens voor MACD.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.