Handel in opties via LYNX
Ontdek de vele handelsmogelijkheden

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

In Europa handelt u gemakkelijk op de Euronext of Eurex, wat samen een handelsvolume van meer dan 2 miljard contracten per jaar heeft.

Handelen in Amerika doet u op exchanges als de CME en CBOE. Met dag-, week-, maand- én jaaropties kunt u inspelen op koersontwikkelingen van meer dan 3.000 verschillende Amerikaanse aandelen.

Ook in Azië handelt u op de grootste beurzen: de Hong Kong Stock Exchange, Tokyo Stock Exchange en Korea Stock Exchange.

Neem de volgende stap in beleggen. Open een effectenrekening via LYNX.

Open een effectenrekening
Opties handelen via de online broker LYNX
 • Het grootste optie-aanbod van België

 • Lage en transparante tarieven voor opties

 • Hét handelsplatform met vele analysemogelijkheden

 • Geavanceerde tools om slimmer in opties te handelen

 • Directe toegang tot de belangrijkste optiebeurzen

 • Verschillende optiecombinaties in één keer inleggen

 • Exclusieve optie webinars en live trading sessies

 • Creëer optiestrategieën met calls & puts

Onze klant staat centraal

Elke dag zetten wij ons in voor onze klanten. Daarom zijn wij ook erg blij met de positieve feedback die wij van de beleggers ontvangen.

Onze klantenservice is van maandag tot en met vrijdag van 8:00 uur tot 18:00 uur gratis te bereiken.Snel, slim en gemakkelijk handelen in opties

Toegang tot een superieur handelsplatform

Via LYNX belegt u met een veelzijdig en stabiel handelsplatform, perfect voor de actieve optiehandelaar. U handelt eenvoudig in call- en putopties en verstuurt complexe optiestrategieën, zoals de Iron Condor en Butterfly, in één keer naar de beurs. De Smart Routing technologie zorgt er vervolgens voor dat uw orders voor de meest gunstige prijzen worden uitgevoerd.

Dankzij de uitgebreide analysemogelijkheden heeft u direct de informatie die u nodig heeft om succesvol te handelen in opties. Zo ziet u in één oogopslag de optiegrieken, volatiliteit en open interest.

Met Trading Tools zoals de Combo Trader en de Option Trader zorgen we ervoor dat u snel en effectief de markt kunt betreden.

De optie broker - voor het handelen in opties

Succes op de optiebeurs is een kwestie van de juiste techniek

 • Calls en puts kopen of schrijven
 • Eenvoudig optiecombinaties inleggen
 • Eigen optiestrategieën samenstellen
 • Uitgebreide analysemogelijkheden van opties
 • Simulatie van risicoscenario's

Handel slim, efficiënt en met controle

Houd controle met de geavanceerde trading tools

In het handelsplatform heeft u de beschikking over de meest geavanceerde tools die u helpen met uw beleggingen. Speciaal voor het handelen in opties zijn de Option Trader, Combo Trader, Optie Portefeuille en het Option Strategy Lab ontwikkeld. Hiermee kunt u efficiënter handelen en beter uw risico’s managen.

De tools helpen u bijvoorbeeld om in één scherm alle optieseries van onderliggende waarde in te zien. Daarnaast kunt u optiecombinaties samenstellen op basis van uw verwachting van de prijs en/of de volatiliteit. Deze stuurt u vervolgens als één combinatieorder naar de beurs. Dat maakt handelen in opties slimmer, gemakkelijker en sneller.

Option Trader

Helder, analytisch en snel

Met de Option Trader kunt u volledige optieseries van een specifieke onderliggende waarde bekijken, om er vervolgens in te handelen. In één scherm analyseert u razendsnel de risico’s, ziet u de implied volatility, berekent u de reële waarde van optiecontracten én plaats u (combinatie)orders. Daarnaast ziet u continu alle bijbehorende optiegrieken.

Optimaliseren uw optiehandel met de Option Trader

Option Portfolio

Pas eenvoudig uw risicoprofiel aan

De Option Portfolio tool gebruikt u om het risicoprofiel van uw portefeuille aan te passen op basis van de optiegrieken. Zo vindt u altijd de meest voordelige oplossing om uw beleggingsdoelstellingen te bereiken.

Option portfolio bekijk uw risicoprofiel

Option Strategy Lab

Koppel uw verwachtingen aan de juiste optiestrategie

Met het Option Strategy Lab vindt u potentieel geschikte optiestrategieën die aansluiten op de door u verwachte prijs en volatiliteit van een onderliggende waarde. Sorteer de optiestrategieën op optiepremie, uitoefenprijs of vervaldatum om direct een overzicht te krijgen van de voor u meest geschikte strategieën. Deze kunt u vervolgens vergelijken op basis van de verwachte winsten en verliezen, Delta, Gamma, Theta en Rho. Een optiestrategie gevonden die bij uw verwachtingen aansluit? Stuur dan rechtstreeks via Option Strategy Lab uw orders naar de optiebeurs.

Optiestrategieën optimaliseren met het Option Strategy Lab

Combo Trader

De ultieme combinatie van snelheid en zekerheid

De Combo Trader helpt u om gehele optiecombinaties in één keer naar de beurs te versturen. U hoeft hiermee dus niet meer te wachten tot uw order poot voor poot wordt uitgevoerd. Bij het uitvoeren van uw order, weet u zeker dat te allen tijde de gehele combinatie wordt ingenomen. Zo kunt u bijvoorbeeld eenvoudig Straddles, Strangles en Butterflies inleggen.

Handel in optiecombinaties via de Combo Trader


Toegang tot de beurs, waar u ook bent

Handel met de Trading App op uw smartphone of tablet

Option Trading App voor optiehanel op de smartphone en tablet

Download de app en krijg toegang tot vrijwel alle Amerikaanse, Europese en Aziatische optiebeurzen. Direct op uw telefoon of tablet.

Monitor uw portefeuille, analyseer interessante optieseries, maak optiecombinaties en plaats orders via de app.

 • De ideale Trading App voor optiehandel

 • Geavanceerde analysemogelijkheden, ook op mobiel

 • Handel in opties, waar u ook bent

 • Beschikbaar voor iOS (Apple) en Android


Altijd handelen tegen de beste prijs

Gegarandeerd de beste prijs voor uw opties

Dankzij de SMART Routing-functionaliteit wordt uw order automatisch verstuurd naar de beurs die de beste prijs en het hoogste handelsvolume aanbiedt.

Hierdoor hoeft u niet meer zelf de verschillende optiebeurzen in de gaten te houden. Of u nou een enkel optiecontract naar de beurs verstuurt, of een volledige optiecombinatie; u weet zeker dat u het maximale uit uw orders haalt.

Opties handelen met smart routing functionaliteit

Handel in opties zonder verborgen kosten

Scherpe en transparante optietarieven

Via LYNX handelt u in opties tegen lage en transparante tarieven. Wij maken geen gebruik van een minimumprijs per order.

Er wordt dus geen gebruikgemaakt van een minimumprijs per order. Voordat u een order verstuurt, ziet u in één oogopslag de kosten die ermee gepaard gaan.

Leer over opties kopen en opties schrijven via optiewebinars
Kosteloze OptieWebinars & Live trading
Als klant van LYNX krijgt u exclusief toegang tot optiewebinars en live trading sessies. Aan de hand van live trades op de Amerikaanse optiebeurs laat optie-expert Piet Vannoppen zien hoe u de theorie in de praktijk brengt.
Kostenloos opties uitoefenen - Aandelenopties - indexopties
Kosteloos uitoefenen van opties
Heeft u opties in uw portefeuille en wilt u deze graag uitoefenen? Met Europese aandelenopties of Amerikaanse indexopties doet u dit volledig kosteloos op het Handelsplatform of met de mobiele app.
LYNX Klantenservice: neem contact op voor uw vragen
Kosteloze telefonische ondersteuning bij uw orders
Heeft u vragen of twijfelt u over uw order? Bel dan onze ervaren servicemedewerkers op. Via TeamViewer kijken ze met u mee en geven u telefonisch advies.

LYNX Tarievenoverzicht opties

Optieorder in Nederland – Euronext Amsterdam

Optie (in EUR)Transactiekosten per optiecontract
Aandelenoptie AEXEUR 1,90
AEX IndexoptieEUR 1,75
AEX mini-optieEUR 0,50

Optieorder in de Verenigde Staten

Optie (in USD)Transactiekosten per optiecontract
AandelenoptieUSD 2,40
IndexoptieUSD 2,40
MES Futures OptiesUSD 1,25

Meer informatie over onze tarieven vindt u op onze overzichtspagina.

Alle tarieven in één overzicht
Handelen in opties: dit moet u weten

Definitie: Wat zijn opties?

Opties zijn termijncontracten waarmee u als optiehouder het recht heeft om een effect op een later moment tegen een vaste prijs te kopen (call optie) óf te verkopen (put optie). Deze effecten kunnen bijvoorbeeld aandelen, indices, valuta’s of grondstoffen zijn. Opties worden verhandeld op zogenaamde optiebeurzen, die ook wel derivatenbeurzen worden genoemd. Om zelf als particuliere belegger opties te kopen of te verkopen (schrijven), heeft u een optiebroker nodig. Deze treedt op als tussenpersoon om het order door te sturen naar de derivatenbeurs, zoals Euronext of Eurex.

Waarom beleggen in opties?

Opties zijn veelzijdige beleggingsproducten en passen in verschillende beleggingsstrategieën. Zo kunt u opties niet alleen inzetten om extra inkomsten te genereren, maar ook om uw risico’s in uw portefeuille te beheren door uw aandelenposities ermee af te dekken. Handelen in opties kan zowel op de korte als lange termijn veel voordelen bieden.

De voordelen en risico's van handelen in opties

Voordelen van de handel in opties

Inspelen op koersbewegingen

Met opties kunt u eenvoudig inspelen op zowel een koersstijging als een koersdaling, zonder de onderliggende waarde in bezit te hebben.

Extra rendement

Door het schrijven van call opties op aandelen die u in bezit heeft, kunt u extra rendement behalen. Bij het verkopen van zo’n gedekte optie, ontvangt u namelijk optiepremie. Met deze strategie bestaat echter altijd de mogelijkheid dat de optie wordt uitgeoefend en dat u de aandelen moet leveren.

Flexibiliteit

Als u een call optie koopt, heeft u de prijs waarvoor u de onderliggende waarde mag aankopen, vastgezet. U heeft daarmee de flexibiliteit om tot de expiratiedatum te beslissen of u de aandelen aankoopt tegen de uitoefenprijs. Omgekeerd geldt hetzelfde voor een put optie: hiermee heeft u tot de expiratiedatum de tijd om uw aandelen tegen de uitoefenprijs te verkopen.

Afdekken van posities

Put opties helpen u om de risico’s van uw portefeuille te beperken. Met put opties kunt u namelijk uw posities afdekken tegen een eventuele koersdaling. Door gebruik te maken van indexopties, kunt u met een contract een gedeelte of uw gehele portefeuille afdekken.

Het effect van leverage

De investering die u maakt in een optie kan relatief beperkt zijn, ten opzichte van de totale onderliggende contractgrootte van de optie, waardoor leverage ontstaat. Een kleine koersuitslag kan daardoor alsnog van grote invloed zijn op de waardeontwikkeling van een optie. Dit kan zowel in uw voordeel als nadeel zijn.

Risico's van de handel in opties

Marktrisico

De premie van een optie wordt bepaald door verschillende factoren. Zo zijn de koers van de onderliggende waarde, de expiratiedatum en de uitoefenprijs van een optie allemaal van invloed. De waarde van een optie kan daardoor ook snel afnemen of zelfs waardeloos expireren. Daarnaast kan de waardeverandering in de optiepremie zich anders ontwikkelen dan de koersbeweging van de onderliggende waarde.

Negatief effect van leverage

Zoals leverage u meer winst kan opleveren, kan het ook voor extra verlies zorgen. Een kleine koersdaling kan een grote invloed hebben op de waardeontwikkeling van een optie. Hierdoor kunt u meer verliezen dan uw initiële inleg.

Ongelimiteerde verliezen bij het schrijven van opties

Schrijven van opties is een stuk risicovoller dan het kopen van opties. Bij het schrijven van opties staat de optiepremie vast, maar toch kunnen de potentiële verliezen groter zijn dan alleen deze premie. Heeft u de onderliggende waarde niet in bezit, dan riskeert u in potentie ongelimiteerde verliezen.

Margin calls

Als u handelt in opties kunt u meer geld verliezen dan u initieel had ingelegd. Bij geschreven opties kan het verlies dermate oplopen, dat dit groter wordt dan de marginvereisten. Op dat moment ontvangt u mogelijk een margin call. U moet dan geld bijstorten om aan uw marginvereisten te kunnen blijven voldoen. Lukt u dit niet op tijd? Dan worden uw posities gesloten en bent u verantwoordelijk voor eventuele bijkomende kosten.

Verlies aan tijdswaarde

Opties hebben een expiratiedatum en hebben hierdoor een beperkte looptijd. De resterende tijdswaarde in een optie loopt uit de optiepremie naarmate de expiratiedatum nadert. Ga dus altijd na of de optie die u wilt aanschaffen een looptijd heeft die past bij uw strategie.

Liquiditeitsrisico

Bij het tot stand komen van optieprijzen spelen market makers een belangrijke rol. Zij hebben de verplichting om prijzen af te geven. Het kan echter voorkomen dat op bepaalde volatiele momenten op de dag geen prijzen beschikbaar zijn.

Valutarisico

Als u in opties handelt die genoteerd staan in valuta’s anders dan de euro, kunt u valutarisico lopen. Als de valuta waarin de optie genoteerd staat daalt ten opzichte van de euro, kan dit een negatieve impact hebben op de waarde van uw opties.

Beleggersprofiel

Wanneer passen opties bij uw doelstellingen?
 • U wilt uw posities afdekken (hedging)
 • U wilt speculeren met hefboomwerking
 • U wilt inkomsten genereren in de vorm van premies
 • U wilt beleggen op de korte termijn (minder dan drie jaar)
Wanneer past dit product niet bij uw doelstellingen?
 • U wilt kapitaalbehoud
 • U wilt vermogensgroei
 • U wilt beleggen op de middellange termijn (drie tot tien jaar)
 • U wilt beleggen op de lange termijn (meer dan tien jaar)

Risicotolerantie

Wanneer past dit product bij u?
 • U bent bereid uw gehele initiële investering te verliezen
 • U bent bereid meer dan uw gehele initiële investering te verliezen
 • U bent bereid te beleggen met een hefboomwerking
 • U bent bereid te beleggen in complexe producten
 • U bent bereid te beleggen in een hoog risico product
Wanneer past dit product niet bij u?
 • U bent niet bereid of bereid om een relatief klein verlies te lijden op uw initiële investering
 • U wilt beleggen in niet-complexe producten
 • U wilt beleggen in een laag of middel risico product

We bieden bij LYNX binnen de categorie opties de volgende productclusters aan:

ProductclusterRisico-indicator
EUR long optiesHoog
Non-EUR long optiesHoog
Emerging markets long optiesHoog
EUR short optiesHoog
Non-EUR short optiesHoog
Emerging markets short optiesHoog

Meer informatie over opties en de kenmerken van dit product? Lees de uitgebreide uitleg over opties: Productkenmerken – Opties


Online handelen in opties

Waarom opties handelen via LYNX?

Bij LYNX staan we voor u klaar. Elke dag zetten we ons in om u te helpen het maximale uit uw beleggingen te halen. We zijn er dan ook trots op dat onze dienstverlening al meerdere malen bekroond is met verschillende internationale prijzen. Handelt u via LYNX, dan krijgt u ook toegang tot het TWS handelsplatform. Zo kunt u met verschillende geavanceerde trading tools aan de slag om uw optiestrategie optimaal uit te voeren. Doordat u kunt beleggen op alle belangrijkste Europese, Amerikaanse en Aziatische optiebeurzen, kunt u wereldwijd inspelen op kansen die zich in de markt voordoen. De scherpe en transparante tarieven zorgen er daarnaast voor dat u voordelig uw transacties kunt uitvoeren.

 • Zeer lage tarieven voor opties
 • Enorme selectie aan verhandelbare opties
 • Superieur platform en tools
 • Lage marginvereisten
 • App voor mobiel en tablet
 • Optiecombinaties in één keer inleggen

Handelen in populaire opties

Populaire opties bij LYNX

Start met handelen in dag-, week- maand- of jaaropties. Inspiratie nodig? Dit zijn de meest populaire opties:

Belgische aandelenopties

 • Ageas (AGS)
 • Barco (BAR)
 • KBC (KBC)
 • Sofina (SOF)
 • Solvay (SOL)

Europese aandelenopties

Amerikaanse aandelenopties

Aziatische aandelenopties

Indexopties

Amerikaanse futureopties

Opties op ETF’s

 • S&P 500 ETF Trust (SPY)
 • QQQ Trust (QQQ)
 • Russell 2000 ETF (IWM)
 • Silver Trust ETF (SLV)
 • Ark Innovation ETF (ARKK)

Leer te handelen in opties

Leer opties handelen via LYNX

Met handelen in opties kunt u zelfs met een relatief kleine investering veel rendement behalen. Daarentegen kunt u ook snel uw inleg verliezen.

Om structureel en op een verantwoorde manier geld te verdienen met opties is de juiste kennis essentieel. Daarom vindt u bij LYNX een breed scala aan educatiemogelijkheden voor optiebeleggers. Daarnaast krijgen klanten van LYNX exclusief toegang tot ‘OptieWebinars en live trading‘ van Piet Vannoppen. Hij is dé optie-expert in de Benelux en trainde de afgelopen jaren al honderden beleggers.

Met deze masterclasses, maar ook met eBooks, nieuwsbrieven en artikels over opties, nemen wij u mee in de wereld van opties en optiestrategieën. Stap voor stap en in begrijpelijke taal behandelen we de theorie achter opties. Begin bij de basisprincipes, zoals het verschil tussen call en put opties. Ga daarna steeds verder de diepte in met thema’s als de optiegrieken, volatiliteit en geavanceerde optiestrategieën voor de meer ervaren optiebelegger.

LYNX – Meer dan een broker voor opties

Ontdek waarin u nog meer in kunt handelen als u start met beleggen via LYNX: