Koersgrafieken

Technische analyse wordt ook wel grafiekanalyse genoemd. De methode is namelijk gebaseerd op historische prijsgegevens die worden weergeven in grafieken. Grafieken tonen een grafische weergave van de prijsontwikkeling van een aandeel, index, valuta of ander financieel product over een bepaalde periode.

Wanneer u een koers weergeeft in een grafiek, wordt het tijdsverloop meestal op de x-as en de koersontwikkeling op de y-as weergegeven. Er zijn echter tal van verschillende weergavemogelijkheden of grafieksoorten die verschillende informatie kunnen tonen. De meest voorkomende koersgrafieken zijn lijngrafieken, staafdiagrammen (bar charts), candlestickgrafieken en de point-and-figure grafieken. De meest gebruikte koersgrafiek onder beleggers is de candlestick chart. Deze grafieken worden gekenmerkt door groene en rode ‘kaarsen’ waarmee u in één oogopslag kunt zien of het om een stijgende of dalende koers gaat.

De verschillende koersgrafieken

In de artikels hieronder bespreken we de belangrijkste koersgrafieken met hun bijzondere kenmerken en toepassingsmogelijkheden.

Het kennen en begrijpen van de verschillende grafiektypes biedt de technisch analist enorme voordelen bij het analyseren van koersgrafieken – ongeacht of u gespecialiseerd bent in intraday trading of een lange termijn investering wil doen. Afhankelijk van de handelsstijl kunnen verschillende soorten koersgrafieken worden toegepast. Tegenwoordig worden grafieken automatisch aangemaakt in uw handelsplatform met geïntegreerde grafieksoftware. Hierom is het met name belangrijk om de koersgrafieken correct te kunnen lezen om optimale handelsbeslissingen te kunnen nemen.

Koersgrafieken begrijpen en correct gebruiken

No posts found