Aandeel Shell

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Shell? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: GB00BP6MXD84
Tickercode: SHELL | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Shell kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Shell

Het aandeel Shell is een van de grote winnaars van 2022. Torenhoge energieprijzen zijn onaangenaam voor de consument en drijven de inflatie op. Voor olie- en gasbedrijven als Shell zijn dit echter gouden tijden.

In dit artikel bespreken we de derde kwartaalcijfers.

Aandeel Shell: koersdata

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Shell Plc GB00BP6MXD84 SHELL 33,96 0,35 % 12,25 % 5,93 % 20,66 %

Shell heeft eind vorig jaar het hoofdkantoor van haar vestiging verhuisd van Amsterdam naar Londen. Het bedrijf heeft besloten verder te gaan als volledig Brits bedrijf. Hiermee is ook het predicaat ‘Koninklijke’ verloren gegaan en heet Royal Dutch Shell tegenwoordig simpelweg Shell plc. Ook de TICKER is hierdoor veranderd, waardoor u het aandeel Shell voortaan kan vinden via ‘SHELL’

Aandeel Shell kwartaalcijfers Q3’22

Shell was het afgelopen jaar duidelijk een van de winnaars. Hogere olie- en gasprijzen hebben energiebedrijven recordwinsten opgeleverd. Het afgelopen kwartaal verliep ondanks de hoge energieprijzen echter niet uitstekend. Op 27 oktober maakte Shell bekend dat de aangepaste winst in het derde kwartaal uitkwam op $9,45 miljard. In het tweede kwartaal werd echter nog $11,5 miljard winst gemaakt.

Shell spreekt zelf over robuuste resultaten in een volatiele energiemarkt. De olieprijzen lagen in het derde kwartaal lager dan in het tweede kwartaal, maar de gasprijs stond hoger. Toch kon het bedrijf hier niet echt van profiteren. De raffinagemarges liepen wat terug, maar de zwakke resultaten hadden voornamelijk te maken met teruggelopen winsten bij de gasdivisie. De handelsactiviteiten waren hier flink lager door seizoeninvloeden en de marktvolatiliteit.

Resultaten Shell Q3 | Aandeel Shell: aandeelhouders worden opnieuw beloond

De upstream divisie die zich bezighoudt met de exploratie en productie van olie en gas boekte een aangepaste winst van $ 5,9 miljard, tegenover de $4,9 miljard in Q2. Maar de integrated gasdivisie zag zijn winst dalen tot $2,32 miljard, nadat een kwartaal eerder nog $3,75 miljard werd verdiend.

Onder aan de streep daalde de CFFO tot $12,54 miljard, tegenover de $18,65 uit het tweede kwartaal. De nettoschuld lag aan het einde van de kwartaal op $48,3 miljard, 4% hoger dan aan het einde van Q2. Het bedrijf heeft momenteel een sterke balans en met AA een hoge krediet rating. Toch blijft Shell voornemens om de schuld de komende jaren verder af te bouwen.

CFFO Shell | Aandeel Shell: aandeelhouders worden opnieuw beloond

Het segment Renewable & Energy Solutions dat de inkomsten van schone energiebronnen laat zien, daalde tot een aangepaste winst van slechts $383 miljoen. In Q2 groeide de winst nog tot $725 miljoen, maar deze inkomsten zijn blijkbaar niet stabiel. Er wordt ontzettend veel geïnvesteerd, en dat zien we ook terug in de operationele kasstroom (CFFO) die $8,05 miljard negatief was. Dit had echter vooral te maken met hogere marginvereisten. Want in de eerste negen maanden van dit jaar werd slechts $ 2,4 miljard geïnvesteerd in duurzame energie.

In totaal investeerde Shell dit jaar voor $ 17,5 miljard in nieuwe projecten. Critici wijzen op het feit dat slechts 14% van Shell’s investeringen naar schone energie gaat en dat dit te weinig is voor een duurzame energietransitie. Uit de kwartaalpresentatie blijkt toch echt dat het bedrijf voornemens is de uitstoot tot nul terug te brengen, maar wel pas tegen 2050.

Shell blijft aandelen inkopen en mikt op dividendverhoging

Shell heeft in het derde kwartaal voor $6 miljard aan eigen aandelen ingekocht. In het laatste kwartaal van dit jaar zal voor nog eens $4 miljard aan aandelen worden teruggekocht. Daarmee komt het totaal van Shell’s beloning aan aandeelhouders op $26 miljard in 2022. Zo’n $18,5 miljard ging naar het aandelen-inkoopprogramma en de rest werd als dividend uitgekeerd. Het rendement voor de aandeelhouders komt uit op meer dan de beoogde 30% van de CFFO (kasstroom uit bedrijfsactiviteiten).

In heel 2022 heeft Shell zo’n 10% van het totaal aan uitstaande aandelen teruggekocht. Hiermee kan Shell in de toekomst het dividend per aandeel blijven verhogen. Aan het einde van het vierde kwartaal wil men het dividend nogmaals met 15% verhogen.

Outlook en waardering Shell

Productiebeperkingen van de OPEC en de aanhoudende oorlog in Oekraïne liggen nog altijd als een bodem onder de markt. Van deze hoge energieprijzen zal Shell voorlopig flink profiteren en daarmee voelt het concern waarschijnlijk weinig druk om de transitie naar schone energie te versnellen. Voor heel 2022 mikken analisten op een vrije kasstroom van $38,8 miljard, iets lager dan de $40,3 miljard uit 2021. Daarmee wordt Shell verhandeld op slechts 4x de vrije kasstroom.

Shell lijkt daarmee aantrekkelijker dan enkele concurrenten als ExxonMobil en Chevron, die tegen iets hogere multiples worden gewaardeerd. Shell krijgt ook vanwege zijn progressieve dividendbeleid, diversificatie en sterke balans de voorkeur. De toekomstige waardering blijft natuurlijk sterk afhankelijk van de olie- en gasprijzen. Een daling van de energieprijzen kan de winsten van Shell ook weer snel laten zakken.

Technische analyse aandeel Shell

Shell heeft onlangs geprobeerd om boven de top van juni uit te breken. Deze uitbraak mislukte en vervolgens zakte de koers weer snel weg. Een slotstand boven de €29 is noodzakelijk om ruimte vrij te maken voor hogere koersen. Een stijging richting de €32 wordt dan mogelijk. Voorlopig lijkt dit niet te gaan gebeuren, want de valse uitbraak mag als negatief worden beschouwd. Deze heeft op de weekgrafiek bovendien negatieve divergentie in de RSI indicator opgeleverd.

De eerste steun zien we rond €27,61, als Shell daaronder sluit kan de koers verder omlaag richting de volgende bodem op €24. Als Shell ook daar onder zakt zien we een stevig vangnet rond de €22.

Grafiek aandeel Shell | Aandeel Shell: aandeelhouders worden opnieuw beloond

Beleggen in het aandeel Shell (SHELL) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Shell (SHELL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelde Alex Kroes met voorkennis in het aandeel Ajax?
Reacties uitgeschakeld voor Handelde Alex Kroes met voorkennis in het aandeel Ajax?
Aandeel Besi profiteert van AI-hype
Reacties uitgeschakeld voor Aandeel Besi profiteert van AI-hype
Aandeel Nvidia blijft allesovertreffende AI-koning
Reacties uitgeschakeld voor Aandeel Nvidia blijft allesovertreffende AI-koning
Analyse aandeel ArcelorMittal: wat brengt de toekomst nu de staalprijs normaliseert?
Reacties uitgeschakeld voor Analyse aandeel ArcelorMittal: wat brengt de toekomst nu de staalprijs normaliseert?

Het aandeel Shell is de afgelopen tijd populair bij beleggers. De olieprijs staat sky high en dat zorgt voor torenhoge winsten bij oliebedrijven. In het 2e kwartaal van dit jaar heeft Shell opnieuw een recordwinst geboekt.

In dit artikel bespreken we de laatste resultaten en bekijken we de waardering van Shell. Kan de koers van Shell verder stijgen?

Aandeel Shell: koersdata

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Shell Plc GB00BP6MXD84 SHELL 33,96 0,35 % 12,25 % 5,93 % 20,66 %

Shell heeft eind vorig jaar het hoofdkantoor van haar vestiging verhuisd van Amsterdam naar Londen. Het bedrijf heeft besloten verder te gaan als volledig Brits bedrijf. Hiermee is ook het predicaat ‘Koninklijke’ verloren gegaan en heet Royal Dutch Shell tegenwoordig simpelweg Shell plc. Ook de TICKER is hierdoor veranderd, waardoor u het aandeel Shell voortaan kan vinden via ‘SHELL’

Kwartaalcijfers aandeel Shell Q2 2022

Shell maakte eind juli bekend een winst van $ 11,5 miljard te hebben gerealiseerd. De winst lag daarmee ruim 112% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarmee werd het record van $ 9,1 miljard uit het 1e kwartaal van dit jaar ruimschoots verbroken. De operationele vrije kasstroom (CFFO) kwam zelfs uit op $ 18,66 miljard. De sterke stijging van de kasstroom werd gebruikt om de schuld van Shell verder te verminderen, die eind juni $46,4 miljard bedroeg, tegenover $48,5 miljard aan het einde van het 1e kwartaal. Shell’s gearing (schuld-kapitaalratio) daalde daardoor tot 19,3%.

De upstream divisie die zich bezighoudt met de exploratie en productie van olie en gas boekte een winst van $ 4,9 miljard. Hiermee profiteert Shell direct van de hogere olie en gasprijzen, aangewakkerd door de Russische invasie in Oekraïne. De raffinagemarges verdrievoudigden in het kwartaal tot $28 per vat, maar zijn de afgelopen periode aanzienlijk gedaald door lagere olie- en gasprijzen. Shell zei verder dat de bezettingsgraad van haar raffinaderijen in het derde kwartaal zouden stijgen tot 90-98%, vergeleken met 84% in het tweede kwartaal.

De integrated gasdivisie boekte een winst van $ 3,75 miljard. Shell produceerde 7,66 miljoen ton aan LNG, tegenover 8 miljoen ton in het 1e kwartaal. Verwacht wordt dat de volumes in het derde kwartaal verder zullen dalen tot tussen 6,9 en 7,5 miljoen ton wegens stakingen in een Australische fabriek en gepland onderhoud.

Kwartaalcijfers aandeel Shell Q2 2022

De inkomsten uit marketing stegen lichtelijk op maandbasis tot $ 751 miljoen. Ook de vraag naar chemische producten van Shell blijft hoog. De aangepaste winst is op kwartaalbasis geleden verdubbeld tot $ 2,03 miljard. Al nemen de verhoogde marges de grootste stijging voor rekening.

De aangepaste winst bij Renewable & Energy Solutions liep ook stevig op tot $725 miljoen. De operationele kasstroom (CFFO) blijft hier nog altijd negatief (-$558 miljoen) vanwege de investeringen in de energietransitie. Dit geeft wel aan dat Shell volop bezig blijft met de ontwikkeling van schone energie.

Shell houdt dividend gelijk, maar koopt meer eigen aandelen in

Er wordt dus ontzettend veel geld binnengehaald en dat komt ten goede aan de aandeelhouders. Waar men in het verleden echter voor een hoog dividend koos, ligt de focus momenteel meer op de inkoop van eigen aandelen.

Shell heeft in de eerste helft van 2022 voor $8,5 miljard aan aandelen teruggekocht en het nieuwe programma is aanzienlijk hoger dan verwacht.

Het bedrijf kondigde eind juli een inkoopprogramma van eigen aandelen van $ 6 miljard aan voor het lopende kwartaal, maar verhoogde zijn dividend van 25 cent per aandeel niet. Daarmee komt het rendement voor de aandeelhouders uit op meer dan 30% van de CFFO ( kasstroom uit bedrijfsactiviteiten). Ook voor de komende jaren is Shell van plan om ruim 30% van haar operationele kasstroom terug te laten vloeien naar de aandeelhouders.

Shell is naar eigen zeggen ook veel efficiënter geworden. In de eerste helft van 2022 zijn de uitkeringen aan aandeelhouders namelijk verdubbeld ten opzichte van de eerste helft van 2013, tien jaar geleden, toen Brent op ongeveer hetzelfde niveau stond.

Verwachting olieprijs: Outlook H2

Het lijkt erop dat de omzet van Shell in het 3e kwartaal zal dalen ten opzichte van de eerste twee kwartalen. Sinds juli (start 3e kwartaal) is de olieprijs namelijk met ruim 15% gedaald. Lagere olieprijzen hebben direct invloed op de winst van Shell. Uiteraard zijn de olie- en gasprijzen historisch gezien nog altijd vrij hoog. De situatie tussen Rusland en Oekraïne lijkt voorlopig uitzichtloos en de OPEC heeft bovendien opvallend genoeg besloten de productie te verlagen. Het kartel besloot eerder deze week om de productie in oktober met 100.000 vaten per dag te verlagen. De oliestaten zien de vraag naar olie namelijk afnemen in verband met lockdowns in China en de vrees voor een economische recessie door renteverhogingen.

Energietekort legt bodem onder olieprijs

Zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt en het Westen geen olie en gas wil afnemen van Rusland zullen de energieprijzen vermoedelijk niet veel zakken. Momenteel ziet de markt ook een verhoogde vraag naar stookolie voor de winter. De recente rally op de Amerikaanse stookoliemarkt en de stijgende aardgasprijzen hebben de verwachtingen voor een sterkere vraag naar stookolie verder aangewakkerd. Hierdoor lijkt het aannemelijk dat Shell de komende kwartalen nog enorme winsten kan maken.

Waardering Shell

De koers/winstverhouding van Shell en andere olieproducerende bedrijven zijn de afgelopen periode stevig gezakt. Shell wordt momenteel verhandeld op 5,6x de winst over de afgelopen 12 maanden. Dat is iets onder het sectorgemiddelde van 6,45, maar opvallend genoeg worden veel Amerikaanse majors veel duurder verhandeld.

De Amerikaanse aandelen ExxonMobil(XOM) en Chevron(CVX) worden namelijk verhandeld op multiples van boven de 10. Daarmee lijkt Shell dus stukken goedkoper, maar het dividend ligt wel ongeveer gelijk. De toekomstige waardering blijft natuurlijk sterk afhankelijk van de olie- en gasprijzen. Een daling van de energieprijzen kan de winsten van Shell ook weer snel laten zakken.

Technische analyse aandeel Shell

Het aandeel Shell oogt technisch al tijden erg sterk. De ‘bullmarkt’ wordt bevestigd door het feit dat de koers van Shell ruimschoots boven het stijgende 200-daags gemiddelde beweegt. Toch begint de koers de afgelopen maanden, net als de olieprijs. wat haperingen te vertonen. Zo heeft Shell ook sinds begin juni geen nieuwe high meer laten zien. Tijdens de recente zomerrally volgde nog wel een aardige stijging, die op circa € 28 een top vormde.

De afgelopen weken is er steun gevormd rond de € 26 en deze wordt vandaag onder druk gezet. Een eventuele doorbraak hieronder kan een verdere correctie tot onder de € 25 uitlokken en mogelijk volgt ook een test van de 200EMA die nu vlak boven de € 24 ligt. Een doorbraak hieronder kan ervoor zorgen dat Shell technisch verder verzwakt.

Een zeer belangrijk vangnet ligt tussen de € 22/22,5, waar Shell het afgelopen jaar belangrijke bodems vormde. Een terugval daaronder lijkt alleen realistisch als de olie- en gasprijzen een verdere daling zouden laten zien. Een daling van de olieprijs tot ver onder de $70 per vat maakt dit wel mogelijk. Vandaag staan de olieprijzen overigens sterk onder druk, waarbij Brent onder de $84 staat en Crude Oil onder de $90 per vat.

Technische analyse aandeel Shell

Beleggen in het aandeel Shell (SHELL) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Shell (SHELL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Shell zit precies in de juiste business om te profiteren van alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren. De hoge olieprijs is ten eerste een gevolg van de coronacrisis die zorgde voor een disruptie tussen vraag en aanbod. Daarbovenop kwam nog eens de inval van Rusland in Oekraïne, die voor een verdere stijging van de olie- en gasprijzen heeft gezorgd. Het aandeel Shell plukt duidelijk de vruchten van de gestegen energieprijzen, blijkt uit de kwartaalcijfers. Het moet echter ook diep in de buidel tasten voor het stopzetten van de activiteiten in Rusland, wat het bedrijf tot nu toe $3,9 miljard heeft gekost.

Aandeel Shell: koersdata

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Shell Plc GB00BP6MXD84 SHELL 33,96 0,35 % 12,25 % 5,93 % 20,66 %

Shell heeft eind vorig jaar het hoofdkantoor van haar vestiging verhuisd van Amsterdam naar Londen. Het bedrijf heeft besloten verder te gaan als volledig Brits bedrijf. Hiermee is ook het predicaat ‘Koninklijke’ verloren gegaan en heet Royal Dutch Shell tegenwoordig simpelweg Shell plc. Ook de TICKER is hierdoor veranderd, waardoor u het aandeel Shell voortaan kan vinden via ‘SHELL’

Kwartaalcijfers aandeel Shell Q1 2022

Shell heeft op donderdag zijn hoogste kwartaalwinst sinds 2008 gerapporteerd. In de eerste drie maanden van 2022 werd een aangepaste winst van $9,1 miljard geboekt. Dat lag in lijn met de verwachtingen, maar flink meer (+182%) dan de $3,2 miljard in Q1’21. In het 4e kwartaal van 2021 werd nog een aangepaste winst van $6,4 miljard behaald. De resultaten zijn zeer sterk, want Shell heeft ook nog eens $3,9 miljard afgeschreven op de activiteiten in Rusland. Mogelijk volgen er in het tweede kwartaal nog meer afschrijvingen. Eerder gaf Shell namelijk aan tot $5 miljard af te schrijven. Deze afschrijvingen hebben volgens het bedrijf echter geen gevolgen voor de aangepaste winst.

De meeste omzet ($8,97 miljard) kwam uit de upstream divisie die zich bezighoudt met de exploratie en productie van olie en gas. Hier bleef $3,45 miljard aan nettowinst van over. De gasdivisie (Integrated Gas) is echter veel winstgevender. Daar werd een aangepaste winst van $4,1 miljard gerealiseerd bij een omzet van $6,32 miljard. Voor het eerst ooit besloot Shell de opbrengsten op het gebied van schone energie apart te vermelden. Voorheen waren deze onderdeel van de integrated gas divisie. Onder Renewable & Energy Solutions werd een EBITDA van $521 miljoen genoteerd en een aangepaste winst van $344 miljoen. De operationele kasstroom (CFFO) was echter negatief met ($459) miljoen. Shell is vastbesloten te blijven investeren in een combinatie van energiezekerheid en de versnelling van de energietransitie. De energiegigant is namelijk vastbesloten om tegen 2050 de netto uitstoot van broeikasgassen tot nul terug te brengen. In de race naar net zero emissions werkt Shell samen met bedrijven als NIO, Nissan en Breakthrough Energy.

Klimaatdoelen Shell | Aandeel Shell
Shell verhoogt dividend met 4%

Waar de meeste bedrijven last hebben van ‘inflatie’ profiteert Shell juist. De energieprijzen zijn tenslotte een belangrijke veroorzaker van deze inflatie. Nu het geld binnenstroomt laat Shell duidelijk weten ook te denken aan de aandeelhouders. Het oliebedrijf verhoogt het dividend met 4% tot $0,25. Eerder dit jaar kondigde Shell al een aandeleninkoopprogramma van $8,5 miljard aan. Inmiddels is voor $4 miljard aan eigen aandelen ingekocht. De overige $4,5 miljard van het programma zal naar verwachting in het tweede kwartaal worden afgerond.

Shell geeft ook een hoge prioriteit aan het verlagen van de schuld. Afgelopen kwartaal werd de schuld met $4,1 miljard verminderd tot $48,5 miljard. Momenteel heeft Shell de laagste schuld sinds de overname van de Britse gasproducent BG Group in 2016.

Extra belasting op komst?

Het aandeel Shell weet dus duidelijk te profiteren van de hogere olie- en gasprijzen. Ben van beurden, CEO van Shell, laat weten dat de oorlog in Oekraïne een menselijke tragedie is. Maar ook heeft dit volgens hem “geleid tot een aanzienlijke verstoring van de wereldwijde energiemarkten en heeft aangetoond dat veilige, betrouwbare en betaalbare energie gewoon niet vanzelfsprekend is”. Het bedrijf is daarom constant in gesprek met overheden, klanten en leveranciers om de uitdagende implicaties te verwerken en ondersteuning en oplossingen te bieden. Het Verenigd Koninkrijk denkt er zelfs over na om de zeer winstgevende oliebedrijven eenmalig te belasten om de huishoudens met torenhoge energierekeningen te compenseren.

Minister Boris Johnson geeft echter aan dat hij liever ziet dat oliebedrijven dat geld gebruiken voor investeringen in schone energie. Hij is namelijk van mening dat hogere belastingen nieuwe investeringen ontmoedigen en de olieprijzen op de lange termijn juist hoog houden.

“Our performance demonstrates the leading role we intend to play in the future of energy, as we keep powering progress” – Sinead Gorman, CFO Shell

Verwachting olieprijs

Als olie- en gasbedrijf is Shell uiteraard enorm gevoelig voor de energieprijzen. De hoge prijzen zorgen nu voor enorme winsten, maar eventuele dalingen kunnen snel weer voor lagere winsten zorgen. Momenteel stabiliseert de olieprijs echter al tijden boven de $100 per vat en dat betekent dus gouden tijden voor oliebedrijven. Met de alsmaar voortdurende oorlog in Oekraïne lijkt er voorlopig geen zicht op lagere olie- en gasprijzen.

Bovendien ligt er in Brussel een plan klaar voor een embargo op Russische olie. De Europese Unie wil naar verluidt binnen zes maanden de import van Russische olie volledig verbieden. Tegen het einde van het jaar moet ook de import van geraffineerde producten worden verboden. Er is nog geen overeenstemming bereikt over deze sancties, maar de gevolgen zijn wel duidelijk. Rusland levert ruim een kwart van de olie die de EU consumeert. Een energie embargo zal ongetwijfeld zorgen voor opwaartse druk op de energieprijzen.

De Brent olieprijs laat momenteel een driehoekpatroon zien op de grafiek. Na een uitbraak uit dit patroon zal vermoedelijk weer een dynamische beweging volgen. Na een opwaartse uitbraak lijkt een stijging tot boven de $120 per vat mogelijk. Bij een neerwaartse uitbraak uit dit patroon moet men echter rekening houden met een terugval richting de $80.

Grafiek Brent Crude Oil future (BZ) | Aandeel Shell

Technische analyse aandeel Shell

De koers van het aandeel Shell bevindt zich al ruim een jaar in een stijgende trend. Steeds weer hogere toppen en bodems signaleren aanhoudende vraag onder beleggers. Het aandeel Shell nadert nu een eerste weerstand rond € 27,50, waar eind 2019 meerdere koerstoppen werden gevormd.

Na een doorbraak hierboven zien we een volgende weerstand rond € 30 voor het aandeel Shell. Het lijkt er dus op dat Shell op weg is richting de hoogtepunten van de periode voor de coronacrisis. Enkel een doorbraak onder de laatste bodem die zich momenteel rond €24,53 bevindt kan een verzwakking inluiden. Hierdoor kan een daling richting de steun rond €22,22 worden ingezet.

Technische Analyse Shell | Aandeel Shell

Beleggen in het aandeel Shell (SHELL) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Shell (SHELL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Shell heeft enerverende jaren achter de rug. Aan het begin van de coronacrisis zocht de koers nieuwe dieptepunten op. Het forse herstel van de olie- en gasprijzen hebben het aandeel echter nieuw leven ingeblazen. Circa twee jaar later is de koers hersteld tot niveaus van voor de coronacrisis. In deze update bespreken we de kwartaalcijfers van het 4e kwartaal van 2021.

Shell weet volop te profiteren van de gestegen energieprijzen. De opbrengsten worden gebruikt voor de beloning van aandeelhouders en investeringen in de energietransitie.

Aandeel Shell

Shell heeft onlangs het hoofdkantoor van haar vestiging verhuisd van Amsterdam naar Londen. Het bedrijf heeft besloten verder te gaan als volledig Brits bedrijf. Hiermee is het ook het predicaat ‘Koninklijke’ verloren gegaan en heet Royal Dutch Shell tegenwoordig simpelweg Shell plc. Ook de TICKER is hierdoor veranderd, waardoor u het aandeel Shell voortaan kan vinden via ‘SHELL’

Kwartaalcijfers Shell

Op 3 februari heeft Shell de cijfers over het laatste kwartaal van 2021 bekendgemaakt. Men zag natuurlijk al aankomen dat het bedrijf volop zou profiteren van de hoge olie- en gasprijzen. Dat zien we dan ook terug in de aangepaste winst die op $ 6,4 miljard uitkwam in het 4e kwartaal. Uiteraard flink hoger dan de $ 393 miljoen van een jaar eerder, maar destijds zat de wereld nog in een lockdown en de olieprijs stond toen nog ver onder de $ 50 per vat. Op kwartaalbasis steeg de winst met 55%, want in het 3e kwartaal kwam deze nog uit op $ 4,13 miljard.

Shell weet vooral te profiteren van de hogere olie- en gasprijzen. De totale olie- en gasproductie zagen namelijk slechts een stijging van 3%. In het 3e kwartaal kon het bedrijf zijn olie aan de integrated gas business verkopen voor gemiddeld $ 68 per vat en in het 4e kwartaal was dit opgelopen tot $ 77,75. De verkoopprijs voor gas steeg van $ 8,36/mscf tot $ 9,80/mscf. Deze significante stijgingen van de prijzen zorgen vrijwel direct voor fors hogere inkomsten

Shell rapporteerde vorig kwartaal een netto vrije kasstroom van $10,7 miljard en wist de schuld dit kwartaal met $5,1 miljard te verlagen tot $ 52,6 miljard. De verlaging van de schuld lijkt een hoge prioriteit te hebben en in een jaar tijd is de schuld met bijna $ 23 miljard omlaaggebracht.

In heel 2021 werd een aangepaste winst van $19,29 miljard gerealiseerd. Dit was een stijging van 298% ten opzichte van 2020 toen de aangepast winst op $ 4,8 miljard uitkwam. De cash flow from operations (operationele kasstroom) kwam uit op $ 55 miljard. De enorme cashflow biedt blijkbaar genoeg ruimte om ook nog te investeren in de vernieuwing van het bedrijf. Nog altijd zet Shell zich namelijk vol in op verduurzaming en tegen 2050 wil men de netto uitstoot van broeikasgassen tot nul terugbrengen. In de race naar net zero werkt Shell samen met bedrijven als NIO, Nissan en Breakthough Energy.

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Cashflow per aandeel
Shell Plc GB00BP6MXD84 SHELL 9,31

Outlook 2022


Over de verwachting van de energieprijzen in 2022 doet het concern geen uitspraken. Maar de olieprijs bereikte in de eerste maand van dit jaar nog een hoogtepunt van bijna $ 90 per vat. Dus voorlopig zijn de vooruitzichten voor het lopende kwartaal goed.

Ondertussen blijft Shell ook aandeelhouders belonen in de vorm van een aandelen-inkoopprogramma en dividend. In 2021 werd voor $ 3,5 miljard aan eigen aandelen ingekocht en in de eerste helft van 2022 wil het bedrijf voor nog eens $ 8,5 miljard aan aandelen terugkopen. Ook wordt het dividend met 4% verhoogd tot $ 0,25 per kwartaal. Het is opvallend dat Shell direct veel geld naar de aandeelhouders laat terugvloeien, nadat er in 2020 nog een recordverlies van bijna $ 22 miljard werd geboekt. Hiermee lijkt de energiegigant de aandeelhouders te willen vergoeden, aangezien destijds het dividend werd geschrapt en de koers volledig instortte.

Ook in 2022 blijft Shell volop investeren in de energietransitie. Shell is van plan om dit jaar 35% van de totale uitgaven (Opex & Capex) te investeren in de productie van duurzame energie. Tegen 2025 moet dit percentage oplopen tot zelfs 50%. Vanaf dit jaar zal Shell dan ook zijn renewable and energy solutions onderbrengen in een nieuw segment.

Aandeel Shell verwachtingen

De koers van Shell is na bijna twee jaar eindelijk hersteld van de koersval tijdens de start van de coronacrisis. Shell profiteert flink van de hoge energieprijzen en gebruikt dit geld direct om aandeelhouders mee te laten profiteren van het succes. Tegelijkertijd investeert het volop in schone energie en werden diverse olievelden verkocht.

As our results show, Shell is “delivering, investing and changing” – Jessica Uhl, CFO Shell

Sinds 2019 is de olieproductie van Shell al met 8% gedaald en dit zet naar verwachting ook door. Shell denkt dat zijn olieproductie jaarlijks met 1-2% zal afnemen tot 2030. Hierdoor zullen ook de kapitaaluitgaven in 2022 naar verwachting uitkomen aan de onderkant van de $ 23-27 miljard range. En de uitgaven die Shell doet zullen dus plaatsvinden in de energietransitie (waterstof bijvoorbeeld) en in mindere mate in de olie-industrie. Wel blijft de gasdivisie voorlopig een belangrijk onderdeel van de inkomsten; Shell beschikt namelijk over een grote vloot tankers voor vloeibaar aardgas die verplaatst kunnen worden naar regio’s waar zij de hoogste prijzen kan krijgen.

Beleggen in Shell (SHELL) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Shell (SHELL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

De koers van het aandeel Shell zakte in 2020 ongekend hard weg. Het aandeel Shell stond op een bepaald moment zelfs even onder een tientje, maar toch blijft dit aandeel onverminderd populair bij Nederlandse beleggers. In dit artikel bespreken we de recente ontwikkelingen bij het oliebedrijf en bespreken we de koopwaardigheid van het Royal Dutch Shell aandeel. Kan het aandeel Shell herstellen in 2021? Is het aandeel Shell koopwaardig? En kan de energiereus haar groene ambities waarmaken?

De volgende onderwerpen over het aandeel Shell worden in dit artikel besproken:

Aandeel Shell

Update 12 mei 2021: aandeel Shell kwartaalcijfers Q1

Eind april heeft Shell de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar bekend gemaakt. Na een dramatisch jaar lijkt Shell langzaam maar zeker weer uit het diepe dal te kruipen. In de eerste drie maanden van 2021 kon het energieconcern profiteren van de gestegen olieprijzen. Shell kon een winst in de boeken zetten van $ 5,7 miljard. De aangepaste winst kwam uit op $ 3,2 miljard, zo’n 10% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In het 4e kwartaal van 2020 kwam de aangepast winst uit op slechts $ 393 miljoen. De verkoop van enkele onderdelen in Nigeria, Canada en Egypte droegen dan ook bij aan het goede resultaat.

De vrije kasstroom kwam zelfs uit op $ 7,7 miljard en de schulden werden met $ 4,1 miljard verlaagd tot $ 71,3 miljard. Gedurende 2020 is de schuld fors toegenomen, maar inmiddels ligt deze weer onder het niveau van Q1-2020. Het bedrijf is van plan de schuld verder omlaag te brengen tot circa $ 65 miljard. Daarnaast wil Shell de aandeelhouders belonen met een hoger dividend, circa 20-30% van de operationele cash flow.

Het bedrijf maakte verder bekend dat het dividend per aandeel dit kwartaal met 4% wordt verhoogt tot $ 0,1735 per aandeel Shell. De ruwe olieprijs schommelt nu tussen de 60 en 70 dollar. Shell kan uiteraard meer verdienen aan meer en duurdere ruwe olie. Shell pompt niet alleen olie op, maar raffineert het ook tot smeeroliën voor de industrie en brandstoffen voor auto’s, vrachtwagens, scheepvaart en luchtvaart. Nu de economie langzaam weer op gang komt, zal de vraag naar olie blijven toenemen. Hogere olieprijzen zullen de winst en resultaten van het aandeel Shell dan ook zeker ten goede komen.

Nieuws aandeel Shell: miljardenafschrijvingen (december 2020)

Op 21 december 2020 maakte het olie- en gasbedrijf bekend dat het in het vierde kwartaal mogelijk tot wel $ 4,5 miljard opzij moet zetten voor afschrijvingen. Dat geld is onder meer nodig voor afschrijvingen op bezittingen, maar het gaat ook om reorganisatiekosten. De olieprijs staat al jaren onder druk, maar de coronacrisis betekende een nieuw dieptepunt voor het zwarte goud. De prijs van een vat olie staat nu structureel onder de niveaus waar oliebedrijven rekening mee houden. Voor veel bedrijven betekenen de huidige niveaus zelfs dat er verliezen worden geboekt.

Door het relatief milde winterweer in Europa staat ook de gasprijs onder druk. Ook dat zet de resultaten van het aandeel Shell onder druk. Klimaatverandering en de opkomst van hernieuwbare energiebronnen zorgen er ook nog eens voor dat het concern zich genoodzaakt ziet om te innoveren. De innovatieslag kost geld en dat is dan ook de reden dat het bedrijf nu miljarden opzij zet voor reorganisatiekosten.

In de zomer van 2020 maakte Shell ook al bekend $ 16,8 miljard af te schrijven als gevolg van de coronacrisis. Met name de aanpassingen op de marges, de ontwikkelingen rond COVID-19 en de macro-economische omstandigheden werden toen als reden gegeven. Het gaat voornamelijk om afschrijvingen op bezittingen.

Het aandeel Royal Dutch Shell

Al in 1907 besloten Koninklijke Olie en het Britse Shell Co. een zeer nauwe samenwerking aan te gaan. Koninklijke Olie kreeg een belang van 60% in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%. Het duurde echter tot 2004 voordat de twee bedrijven overgingen tot één kapitaalstructuur. Dit leidde tot een nieuwe moedermaatschappij genaamd Royal Dutch Shell plc, met de primaire listing van het aandeel Shell op de London Stock Exchange. De tweede listing van het aandeel staat, zoals bekend, op de AEX. Beide varianten van het aandeel Shell zijn te vinden onder de TICKER: RDSA.

Dividend aandeel Shell onder druk

Het aandeel Shell is geliefd om zijn stabiele karakter en het relatief hoge dividend. Dit royale dividend was overigens sinds de tweede wereldoorlog al niet meer overgeslagen. Door de coronacrisis zag Shell zich in april 2020 genoodzaakt om het dividend toch te verlagen. Door de vele afschrijvingen en verliesposten besloot Shell het kwartaaldividend van $ 0,47 naar $ 0,16 per aandeel Shell te verlagen. In plaats van $ 1,88 per jaar, ging het dividend plotseling dus naar $ 0,64 per jaar. De ruime halvering van het dividend zorgde ervoor dat de koers van het aandeel Shell veel terrein verloor.

Het derde kwartaal was beter dan verwacht en Shell besloot het dividend direct weer iets te verhogen. In het derde kwartaal werd $ 0,1665 per aandeel Shell uitgekeerd. Het bedrijf is ook van plan het dividend de komende jaren te blijven verhogen. Het fors lagere dividend geeft Shell financiële ruimte om te blijven investeren in innovatie en tegenslagen van de lagere energieprijzen op te vangen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd het dividend verder verhoogd tot ruim $ 0,17 per kwartaal.

Op een koers van € 16,29 is het dividendrendement van het aandeel Shell circa 3,5%

Activiteiten Shell

Shell behoort tot één van de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld en valt daarmee onder de categorie ‘supermajor’. Het bedrijf is momenteel ruim € 114 miljard waard en kent een lange geschiedenis. Al in het midden van de 20e eeuw, voor de oprichting van de OPEC, beheerste het bedrijf als een van de seven sisters de wereldwijde oliemarkten. Het bedrijf is ook voor 50% eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Shell is een zogeheten geïntegreerde oliemaatschappij en houdt zich bezig met vrijwel elk aspect van de olie & gas industrie. Een geïntegreerd oliebedrijf heeft activiteiten in zowel de upstream, midstream als downstream sector. Dit soort bedrijven omvatten vrijwel de gehele keten van ontdekkingen tot aan de distributie van olie en gas. Voorbeelden hiervan zijn BP, ExxonMobil en dus ook Royal Dutch Shell. 

Shell houdt zich bezig met exploratie & productie (E&P), maar ook verzorgt het bedrijf zelf het transport en de opslag van aardolie en aardgas. Ruwe olie dient bovendien ook nog verwerkt te worden, voordat het gebruikt kan worden. Dat verwerken en/of zuiveren van producten gebeurt in zogeheten raffinaderijen.

Raffinaderijen houden zich bezig met de verwerking, verkoop en distributie van de verschillende eindproducten zoals benzine, diesel of kerosine. Shell bezit zelf ook veel van deze raffinaderijen. In de Nederlandse plaats Pernis staat één van de grootste raffinaderijen ter wereld van Shell. Om het plaatje compleet te maken; Shell verkoopt de eigen benzine ook nog eens in benzinepompen langs de snelwegen. Uiteraard worden er ook allerlei producten in de tankstations verkocht. Dit onderdeel, dat Shell beschouwd als de ‘marketing’ divisie, doet het overigens erg goed. De afgelopen jaren verdubbelde de winst van dit onderdeel tot bijna $ 5 miljard in 2019.

Focus op gas

In 2015 besloot Shell zich meer te gaan richten op gas. Aardgas is een reukloos gas en overal waar gas zit, zit ook steenkool of aardolie. Andersom hoeft het niet zo te zijn, omdat aardgas een bijproduct is; het kan niet uit zichzelf ontstaan. In 2015 besloot Shell de daling van de olieprijs te benutten om British Gas te kopen en zich nog meer op aardgas toe te leggen. Inmiddels is Shell uitgegroeid tot de wereldmarktleider op het gebied van gas.

Shell denkt dat liquid natural gas (LNG) de komende decennia een groeimarkt zal blijven. Want hoewel olie wellicht een krimpende markt zal blijken nu de wereld langzaam richting koolstofarme energiebronnen beweegt, zal gas een belangrijke sleutelrol blijven spelen. Gas blijft de komende decennia belangrijk voor de verwarming van onze huizen en zal volgens Shell als overbrugging dienen van olie naar andere schonere energiebronnen. Bovendien biedt gas meer zekerheid en zal het kunnen blijven dienen als back-up, als er bijvoorbeeld geen wind of zon is om energie mee op te wekken.

Fundamentele analyse aandeel Shell

Een grondige analyse van een olie- en gasbedrijf is behoorlijk ingewikkeld, dus ook voor het aandeel Shell. Er zijn een hele hoop zaken waar u rekening mee dient te houden. Wat is de prijs waarvoor men olie & gas uit de grond kan halen? Hoeveel reserves heeft het bedrijf? Stijgen de kosten bij nieuwe bronnen? Welke invloed heeft veranderende wet- en regelgeving? Dit zijn slechts een aantal vragen waar u zich als olie-belegger mee bezig dient te houden. Deze zaken zijn in principe allemaal redelijk goed uit te zoeken.

Het belangrijkste voor ieder olie- en gasbedrijf blijft uiteindelijk de winstgevendheid en de continuïteit. De winst van olie- en gasbedrijven is echter sterk afhankelijk van de olie & gasprijzen. De toekomstige winst voorspellen van dit soort bedrijven is dus het lastigste en tevens belangrijkste onderdeel. Niemand weet namelijk precies hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen. Daardoor zijn de winsten van oliebedrijven aan schommelingen onderhevig en kan de koers van het aandeel Shell behoorlijk heftig reageren op prijsschommelingen van de grondstoffen.

Olieprijs

Voor de coronacrisis hield Shell bijvoorbeeld rekening met een olieprijs van circa $ 60 per vat. De prijs voor een vat Brent olie daalde in 2020 echter tot $ 20 per vat. Een groot deel van het jaar stond de olieprijs zelfs tussen de pakweg $ 25 en $ 45 per vat. Zoals u kunt begrijpen heeft zo een lage olieprijs behoorlijk veel invloed op de winstgevendheid van Shell gehad. In heel 2020 heeft Shell een verlies van $ 18 miljard in de boeken moeten schrijven. De downstream activiteiten en marketing divisie konden deze verliezen gedeeltelijk compenseren.

De verliezen die werden geboekt en de afschrijvingen die moesten worden gedaan, waren ook de reden voor het bedrijf om het dividend in april 2020 met 66% te verlagen. Door de verlaging van het dividend en andere kostenbesparingen is de break-even prijs van Shell gedaald van $ 51 tot slechts $ 36 per vat. Shell zou nu dus veel winstgevender moeten zijn, dan voor de coronacrisis.

Brent Crude Oil koers

Dalende gasprijzen drukken resultaten

Niet alleen de olieprijs is van belang voor het aandeel Shell, want zoals we eerder bespraken heeft het bedrijf zich de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op gas. De enorme investeringen in de oliemarkt hebben in de VS voor een ware revolutie gezorgd. De welbekende schalie-boeren schoten als paddenstoelen uit de grond en inmiddels is de VS netto-exporteur van ruwe olie geworden. Bedrijven die zoeken naar olie vinden vaak ook gas als bijproduct, waardoor de prijs daarvan behoorlijk gezakt is. De daling van de gasprijs drukt stevig op de resultaten van Shell, dat behoorlijk veel gas verkoopt.

In 2018 kwam de winst bijvoorbeeld nog uit op bijna $ 9,4 miljard, maar in 2019 zakte de winst tot $ 8,95 miljard. Gedurende 2020 is gasprijs alleen maar verder weggezakt en werd er slechts $ 4 miljard verdiend aan gas-verkopen. Tijdens het eerste kwartaal van 2021 werd er echter meer gas verkocht en liet de gasprijs een lichte stijging zien.

Natural Gas koers

Oliereserves Shell

Belangrijk bij de waardering van een oliebedrijf zijn de reserves. De reserves van een oliebedrijf geven aan hoeveel jaren het bedrijf nog olie kan leveren op de huidige productie niveaus. Shell zijn olie en gas reserves laten al jaren een dalende trend zien, omdat het bedrijf niet veel nieuwe bronnen meer toevoegt aan zijn portfolio. In 2003 raakte het bedrijf overigens in opspraak, toen bleek dat Shell jarenlang de hoeveelheid aan reserves had overdreven. De bekendmaking van dit feit leidde destijds tot het ontslag van de topman.

In 2013 had Shell voor 12 jaar aan olie reserves, inmiddels zijn de reserves afgenomen tot 7,9 jaar. Die reserves zitten grotendeels in de grond en vormen voor het grootste gedeelte de bezittingen (assets) van het bedrijf. Zoals u kunt begrijpen betekent het niet dat per se dat Shell over pakweg 8 jaar geen reserves meer heeft. Er worden zo nu en dan nieuwe olie- en gasvelden gevonden, en als de vraag afneemt zullen de reserves in jaren stijgen.

Grote reserves vormen echter ook een groot risico. Als de olieprijs daalt, neemt de waarde van de bezittingen snel af. Hierdoor kan de kredietwaardigheid van het bedrijf in gevaar komen, maar ook de koers van het aandeel Shell reageert hierdoor fel op bewegingen van de olie & gasprijzen. Op lange termijn bestaat ook het risico dat Shell stranded assets in zijn bezit heeft.

Stranded assets

Stranded assets zijn activa die het risico lopen om snel in waarde te dalen door (genoodzaakte) veranderingen in vraag en aanbod door trends of wet- en regelgeving. Het mooiste voorbeeld hiervan is natuurlijk olie. De wereld komt steeds meer tot de conclusie dat klimaatverandering en milieuvervuiling de twee grootste problemen van deze eeuw zijn. Om de temperatuurstijging tegen te gaan, moet het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch worden teruggebracht.

In het slechtste scenario (beste voor de aarde) betekent het dat slechts een derde van de totaal vastgestelde voorraden aan fossiele brandstoffen tot en met 2050 kan worden verbruikt. Dat betekent dus ook dat twee derde van de fossiele brandstoffen niet meer gebruikt kunnen worden. Deze kunnen worden beschouwd als verloren activa, stranded assets dus. Alle grote oliebedrijven lopen het risico om over pakweg 30 jaar brandstoffen op de balans te hebben staan die dan helemaal niets meer waard zijn. Dit verklaart mogelijk nu al de zwakke prestaties van aandelen van olie-gerelateerde bedrijven.

Een aantal grote investeerders, waaronder Amerikaanse universiteiten en het Rockefeller Brothers Fund, maakten de afgelopen jaren al bekend hun beleggingen uit fossiele brandstoffen te zullen terug trekken. Steeds meer grote investeerders kiezen er namelijk voor om maatschappelijk verantwoord te beleggen. Dit kan overigens steeds eenvoudiger door de ESG-ratings. Klik hier voor meer informatie over ESG-beleggen – Ontdek de ESG ratings in het LYNX Handelsplatform.

Investeren in schone energie

De druk op vervuilende olie- en gasbedrijven neemt steeds meer toe. Klimaatverandering is het grootste probleem van de mensheid en de druk vanuit overheden neemt eveneens toe. Shell is een grote vervuiler en alternatieve energiebronnen worden steeds bruikbaarder. Ook Shell weet dat en het bedrijf investeert dan ook al jaren in biobrandstoffen, waterstof, windenergie en in de productie en verkoop van stroom. In 2050 wil het bedrijf de netto uitstoot van broeikasgassen tot nul terugbrengen. Als dat het bedrijf niet lukt, dan heeft zowel Shell als de maatschappij een probleem. Dat zei topman Ben van Beurden in een interview met de Amerikaanse nieuwssite Axios.

Shell maakte vorig jaar ook bekend de olieproductie te gaan verlagen. Het bedrijf zal naar eigen zeggen nooit meer zo veel olie uit de grond halen als het bedrijf in 2019 deed. Acht raffinaderijen gaan hoogstwaarschijnlijk in de verkoop, omdat Shell nog maar op zes plekken in de wereld producten als benzine, kerosine en diesel wil maken.

Technische analyse aandeel Shell: lange termijn weekgrafiek

Koers aandeel Shell

De koers van het aandeel Shell is in 2020 op een historisch dieptepunt belandt. Rond de € 10 werd een dubbele bodem gevormd en vervolgens zagen we een sterk herstel. Aan de bovenkant ligt nu een duidelijke weerstand rond € 18,69. Als het aandeel Shell boven deze weerstand uit kan breken, dan treedt er een technische verbetering op. Een potentiele hogere bodem werd recentelijk gevormd rond €15,50. Na een uitbraak boven de weerstand kan het aandeel verder herstellen richting de €25, waar de koersbodems uit 2018 en 2019 liggen. Deze voormalige steunzone zal dan ongetwijfeld voor weerstand zorgen.

Koers aandeel royal dutch shell

Conclusie aandeel Shell: kopen of verkopen?

Shell is van oorsprong een oliebedrijf, maar focust zich steeds meer op gas. Het bedrijf denkt dat de vraag naar gas namelijk voor langere tijd hoger zal blijven dan voor olie. Critici zullen stellen dat Shell hiermee nog steeds niet zijn verantwoordelijkheid neemt en blijft inzetten op fossiele brandstoffen. Toch investeert Shell miljarden om ook mee te doen in de transitie naar schone energiebronnen. Innovaties kosten echter veel geld en daar zullen aandeelhouders niet blij mee zijn. Op deze manier blijft er minder geld over om uit te keren als dividend.

Bovendien kun je je afvragen of Shell wel voldoende doet om in de toekomst een volwaardige speler te kunnen zijn in de alternatieve energiemarkt. De winsten die met olie & gas worden geboekt zullen niet zomaar geëvenaard worden door elektrische of waterstof tankstations. Ook zijn er concurrenten die de vertaalslag al veel eerder hebben gemaakt en mogelijk een forse voorsprong hebben op traditionele oliebedrijven. Zie ook het artikel: beleggen in de nieuwe energiereuzen.

Beleggers kennen Shell vooraal door het betrouwbare dividendbeleid. Op de lange termijn is de oliemarkt echter niet langer een safe bet en de coronacrisis heeft aangetoond hoe volatiel de vraag en aanbod naar olie & gas kunnen zijn. De innovaties in de hernieuwbare energiemarkt worden door beleggers beloond met forse koersstijgingen. Bij het aandeel Shell kunt u zulke forse koersstijgingen niet verwachten. Het toekomstige pad voor het bedrijf is enigszins onzeker. De grote vraag voor beleggers blijft of zij willen investeren in een bedrijf dat producten verkoopt waarvan de vraag in de toekomst enkel zal afnemen. De energie transitie vereist forse investeringen van Shell en het dividend zal waarschijnlijk significant lager blijven dan we gewend zijn. Aandeelhouders moeten dan maar hopen dat deze investeringen zich op langer termijn ook gaan uitbetalen. Een forse stijging van de olie & gas prijzen kunnen de winsten van Shell echter in een korte tijd fors doen stijgen.

Beleggen in schone energie?

Wilt u beleggen in alternatieve energiebronnen. Bekijk dan eens onze andere artikelen:

Beleggen in zonne-energie aandelen – de noodzaak van alternatieve energiebronnen

Beleggen in duurzame aandelen – de nieuwe energiereuzen

 

Zelf beleggen in het aandeel Shell via LYNX?

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid om het aandeel Shell rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen. Bekijk het aanbod.

 

 

Editorial credit: siam.pukkato / Shutterstock.com

Shell: Analyses & tipsWaarom in aandelen van Shell beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Shell. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Shell kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Shell

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Shell : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Shell: Bedrijfsinformatie Shell Plc

Shell heeft haar hoofdkantoor in London en werd opgericht in 1907. Dit kwam door de fusie tussen Royal Dutch Petroleum Company en Shell Transport and Trading. Het bedrijf is één van de grootste oliemaatschappijen ter wereld en exploiteert alle facetten van de energiesector. Binnen Shell bestaan er vier divisies; Upstream, Integrated Gas and New Energies, Downstream en Projects & Technology. Upstream beslaat alle exploratie van nieuwe vloeistoffen en gassen. Bij de Integrated Gas and New Energies worden de gassen omgevormd naar vloeistoffen zodat dit veilig kan worden opgeslagen. De Downstream divisie richt zich op het omvormen van ruwe olie naar meerdere verfijnde producten. Projects & Technology haar specialiteit is het ontwikkelen van innoverende projecten. Shell had gemiddeld in 2017 92.000 werknemers in dienst.