Short Selling

LYNX stelt u in staat te speculeren op dalende aandelenprijzen door short te gaan (aandelen te verkopen). Dit betekent dat u aandelen kunt verkopen die u niet bezit. Deze strategie is echter niet mogelijk op alle verhandelbare instrumenten. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan zijn aandelen van bedrijven met lage liquiditeit of lage marktkapitalisatie. Daarnaast is Short Selling alleen mogelijk met een marginrekening en is het goed om te weten dat u een fee rate betaald voor het lenen van aandelen.

LYNX+

Nadat u het financieel instrument op het orderticket heeft geselecteerd, klikt u op Verkoop. Daarna vult u de rest van het orderticket in, u bepaalt het ordertype, de orderprijs en de hoeveelheid. Nadat u deze stappen heeft voltooid, klikt u op Order verzenden en heeft u het order ingediend.

Voor gedetailleerde informatie, zie ook het artikel Orders inleggen.

Trader Workstation

Zodra u het Trader Workstation (TWS) platform heeft geopend, klikt u op Order in de linkerbovenhoek. Nu opent zich een orderticket waar u meerdere dingen dient in te vullen. Allereerst selecteert u dat het een Verkooporder is. Daarna vult u de rest van het orderticket in, u bepaalt het ordertype, de orderprijs en de hoeveelheid. Nadat u deze stappen hebt voltooid, klikt u op Transmit en hebt u het order verzonden.

Voor gedetailleerde informatie, zie ook het artikel Orders inleggen.

Op het TWS-platform ziet u eenvoudig welke aandelen beschikbaar zijn voor Short Selling. Deze informatie is te vinden in een speciale kolom.

 • Zodra u het TWS-platform heeft geopend, klikt u op Edit in de linkerbovenhoek en vervolgens op Global Configuration.
 • Er opent nu een nieuw venster, klik op Trading Tools en vervolgens op Quote monitor, en daarna op Default layout.
 • Aan de rechterkant van de kolom selecteert u Market Data Columns.
 • In de volgende Available columns zoekt u Short Selling en selecteert u vervolgens Shortable Shares.
 • Klik op Add en bevestig de wijzigingen door onderaan op het venster op OK te klikken.

Op het TWS-platform kunt u de voorwaarden voor het openen van een short-positie controleren. In de kolom Shortable Action ziet u de verschillende soorten kleuren:

 • Lichtgroen: Minimaal 1000 aandelen beschikbaar voor Short Selling
 • Donkergroen: Short Selling is mogelijk, maar er zijn momenteel geen aandelen beschikbaar
 • Rood: Short Selling is niet beschikbaar
 • Zodra u het TWS-platform heeft geopend, klikt u op Edit in de linkerbovenhoek en vervolgens op Global Configuration.
 • Er opent nu een nieuw venster, klik op Trading Tools en vervolgens op Quote monitor, en daarna op Default layout.
 • Aan de rechterkant van de kolom selecteert u Market Data Columns.
 • In de volgende Available columns zoekt u Short Selling en selecteert u vervolgens Fee Rates.
 • Klik op Add en bevestig de wijzigingen door onderaan op het venster op OK te klikken.

Hierna verschijnt de kolom op het platform met de huidige rentetarieven, deze tarieven zijn op jaarbasis.

Let op: Onthoud dat deze dagelijks worden bijgewerkt. Deze tarieven variëren meestal tussen 1 en 2% per jaar, maar er zijn ook gevallen waarin de kosten tot enkele honderden procent per jaar kunnen oplopen! Daarom raden we aan om regelmatig veranderingen in de financieringskosten van geleende aandelen te controleren als u een open short-positie heeft om onverwachte problemen te voorkomen.

LYNX Trading App

Nadat u het handelsinstrument heeft geselecteerd maakt u een verkooporder aan. Zodra alles naar wens is ingevuld, kunt u onderaan de Order inleggen.

Voor gedetailleerde informatie, zie ook het artikel Orders inleggen.

Veelgestelde Vragen

 • Liquiditeit en Beschikbaarheid: Aandelen die niet veel worden verhandeld zijn mogelijk niet beschikbaar voor short selling omdat er niet genoeg aanbod op de markt is om te lenen. Aandelen lenen voor Short Selling vereist dat er partijen zijn die deze aandelen beschikbaar stellen.
 • Regelgevingsbeperkingen: Toezichthoudende instanties in sommige landen of beurzen kunnen beperkingen opleggen aan Short Selling voor bepaalde aandelen. Deze beperkingen worden vaak ingesteld om overmatige marktmanipulatie, volatiliteit of neerwaartse druk op een bepaald aandeel te voorkomen.
 • Marktomstandigheden: In tijden van extreme marktvolatiliteit of onzekerheid kunnen beurzen en brokers Short Selling voor specifieke aandelen beperken of opschorten om verdere marktinstabiliteit te voorkomen.
 • Corporate Actions: Bedrijven kunnen verzoeken dat hun aandelen niet beschikbaar zijn voor Short Selling, vooral tijdens kritieke gebeurtenissen zoals fusies, overnames, winstbekendmakingen of andere belangrijke corporate actions. Dit is om mogelijke manipulatie van hun aandelenkoers te voorkomen tijdens gevoelige perioden.
 • Risicobeheer: Brokers en clearinghuizen hebben risicobeheermechanismen. Als ze van mening zijn dat het shorten van een bepaald aandeel te veel risico met zich meebrengt vanwege mogelijke prijsverschillen of andere factoren, kunnen ze Short Selling beperken.

De reden hiervoor is dat de uw geleende positie (deels) niet meer geleend kon worden.

In de context van Short Selling kunnen dividenduitkeringen en andere corporate actions specifieke gevolgen hebben voor zowel de short seller als de partij die de aandelen beschikbaar stelt. Voorbeelden hiervan zijn:

Dividenduitbetalingen:

Als u een short seller bent, heeft u aandelen geleend en verkocht die u eigenlijk niet bezit.

Wanneer een bedrijf een dividend uitkeert, wordt de waarde van het dividend afgetrokken van de aandelenprijs van het bedrijf. Dit betekent dat als u short gaat in de aandelen, u het dividend verschuldigd bent aan de uitlenende partij van de aandelen.
Om dit te regelen, moet de short seller het dividendbedrag uit eigen middelen aan de uitlenende partij terugbetalen.

In feite betalen short sellers uiteindelijk het dividend aan de aandeelhouders van wie ze de aandelen hebben geleend.

Andere corporate actions (Bijvoorbeeld Stock Splits, Mergers, Spin-offs):
Net als dividenden kunnen andere bedrijfsactiviteiten de waarde van het aandeel en de positie van de short seller beïnvloeden.
In het geval van een aandelensplitsing bijvoorbeeld, als u short gaat in een aandeel dat wordt gesplitst, neemt het aantal aandelen dat u verschuldigd bent aan de uitlenende partij toe en moet u misschien meer aandelen leveren om uw positie te dekken.

Voordat u aan Short Selling doet, dient men op de hoogte te zijn van de voorwaarden en risico’s van het lenen van aandelen goed begrijpen en voorbereid zijn op mogelijke aanpassingen op basis van corporate actions.

Zodra u een Activity Statement gedownload heeft, kunt u deze terugvinden onder het kopje Interest.

Disclaimer
De informatie op deze webpagina wordt niet beschouwd als beleggingsadvies of beleggingsaanbeveling. De pagina toont gegevens die door LYNX zijn opgesteld als algemene informatie / marketing informatie voor privé gebruik van beleggers, maar is niet bedoeld als een persoonlijke aanbeveling van bepaalde financiële instrumenten of strategieën en houdt geen rekening met de specifieke financiële situatie, beleggingskennis en -ervaring, beleggingsdoelstelling en -horizon of risicoprofiel en -voorkeur van de individuele belegger.

Toon volledige disclaimer Sluit disclaimer
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam