Uitzonderlijke Omstandigheden

Begrijpen van marktvolatiliteit en de mogelijke impact ervan op uw portefeuille.

Wat zijn Uitzonderlijke Omstandigheden?

Financiële markten staan bekend om hun schommelingen, en soms zelfs hevige marktbewegingen. Dit staat bekend als marktvolatiliteit. Tijdens periodes van verhoogde volatiliteit, vaak veroorzaakt door zeldzame en onverwachte gebeurtenissen, raden we sterk aan om uw beleggingsportefeuille intensiever in de gaten te houden. Daarnaast adviseren we u ook om extra aandacht te besteden aan de directe communicatie van Interactive Brokers.

In dit artikel leggen we uit hoe u intensiever toezicht kunt houden op uw portefeuille, waar u aanvullende informatie kunt vinden en hoe deze situaties mogelijk invloed kunnen hebben op uw portefeuille.

Hoe zie ik of een product is geblokkeerd?

Voor beleggers is het cruciaal om een overzicht van de situatie te behouden en snel te bepalen of de producten in hun portefeuilles nog verhandelbaar zijn, zodat ze snel kunnen handelen. Of een product is geblokkeerd door de verantwoordelijke broker of de respectievelijke beurs kan worden bepaald op basis van verschillende aanwijzingen.

Hieronder laten we u zien hoe u kunt controleren of producten zijn geblokkeerd vanwege onvoorspelbare gebeurtenissen, vaak aangeduid als een Black Swan Event.

De voorbeelden zijn gebaseerd op LYNX+ en Trader Workstation.

Na het inloggen op LYNX+ en het invullen van het orderticket, wordt aanbevolen om de samenvatting te controleren. Als u geen order kunt verzenden omdat Interactive Brokers de orderuitvoering niet mogelijk maakt, ontvangt u onmiddellijk een rode foutmelding.

Controleer of de foutmelding betrekking heeft op de lopende uitzonderlijke omstandigheden; dit wordt meestal weergegeven als Regulatory Restriction of Sanctioned.

Na het inloggen op het Trader Workstation kunt u de eerste tekenen van een geblokkeerd product zien in de kolom Financial instrument van uw watchlist of portefeuille, meestal wordt een rood waarschuwingspictogram weergegeven. Beweeg uw muis over het waarschuwingspictogram om de melding te lezen. Meldingen zoals Sanctioned of Regulatory Restriction duiden over het algemeen op een blokkering als gevolg van uitzonderlijke omstandigheden.

Tijdens Black Swan Events kunnen beurzen gesloten blijven en producten niet verhandelbaar zijn. In dergelijke scenario’s ziet u mogelijk geen waarschuwingssignalen in uw watchlist of portefeuille. Zodra u echter het orderticket heeft ingevuld en de orderpreview heeft weergegeven, ontvangt u een foutmelding waarin staat dat het product is geblokkeerd vanwege een Regulatory Restriction. Als alternatief kan de melding aangeven dat het product Sanctioned is.

U kunt ook informatie verkrijgen over de verhandelbaarheid van de producten op de websites van Interactive Brokers of andere externe bronnen. In principe zijn de websites van Interactive Brokers, de respectievelijke beurzen of de websites van geautoriseerde financiële autoriteiten geschikt voor het verkrijgen van betrouwbare informatie. Hier leest u meer over in het volgende gedeelte.

Opgepast
Let op:

Producten kunnen op elk moment worden geblokkeerd, vaak zonder voorafgaande waarschuwing.

Blijf geïnformeerd

Als belegger is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de financiële markten. Voor betrouwbare informatie over marktbeperkingen en beperkingen met betrekking tot bepaalde aandelen, kunt u terecht op de website van de desbetreffende bedrijven en/of beurzen. We raden ook aan om externe bronnen te gebruiken voor meer inzicht.

LandBeursWebsite
Verenigde StatenNASDAQNasdaq: Stock Market, Data Updates, Reports & News
 New York Stock ExchangeThe New York Stock Exchange | NYSE
AustraliëAustralian Stock Exchangehttps://www2.asx.com.au/
BelgiëEuronext BrusselEuronext Brussels | live
CanadaToronto Stock ExchangeTMX Group
 TSX VentureTMX Group
DuitslandFrankfurt Stock ExchangeFrankfurt Stock Exchange: Quotes, Charts and News
 Stuttgart Stock ExchangeHome | Börse Stuttgart
EstlandNASDAQ BalticHome
FrankrijkEuronext Francehttps://www.euronext.com/en/markets/paris
Hong KongHong Kong Stock ExchangeHKEX
HongarijeBudapest Stock ExchangeContents
IndiaNational Stock Exchange of IndiaNSE – National Stock Exchange of India Ltd: Live Share/Stock Market News & Updates, Quotes- Nseindia.com
ItaliëBorsa ItalianaBorsa Italiana: Italian Stock Exchange in Milan – Borsa Italiana
JapanTokyo Stock ExchangeJapan Exchange Group
LetlandNASDAQ BalticHome
LitouwenNASDAQ BalticHome
MexicoMexican Stock Exchange.::. Grupo BMV .::. Equity
NederlandEuronext NederlandEuronext Amsterdam – AEX | Live
NoorwegenNASDAQ Nordic
Oslo Stock Exchange
Nasdaq Nordic – Share quotes – Indexes – Company news – Nasdaq
 Oslo Stock ExchangeOslo | euronext.com
OostenrijkVienna Stock ExchangeAktien · Charts · News : Wiener Börse
PolenWarsaw Stock Exchangehttps://www.gpw.pl/en-home
RuslandMoscow Exchangehttps://www.moex.com/en/
SingaporeSingapore ExchangeSingapore Exchange – Singapore Exchange (SGX)
SpanjeBolsa de MadridBolsa de Madrid | BME Exchange
Verenigd KoninkrijkLondon Stock ExchangeLondon Stock Exchange | London Stock Exchange
ZwedenNASDAQ Stockholm ABNasdaq Nordic – Share quotes – Indexes – Company news – Nasdaq
ZwitserlandSIX Swiss ExchangeThe Future of Finance Is Now | SIX
Financiële AuthoriteitWebsiteExterne NieuwsbronWebsite
SEC (Verenigde Staten)SEC.gov | HOMEBloombergBloomberg.com
AFM (Nederland)Voor de SectorCNBCInternational: Top News And Analysis
FSMA (België)Nieuws & Waarschuwingen | FSMACNN FinancialStock Market Data – US Markets, World Markets, and Stock Quotes | CNN
BaFin (Duitsland)StartseiteForbesForbes
FIN-FSA (Finland)Financial Supervisory AuthorityInvestingInvesting.com – Stock Market Quotes & Financial News
AMF (Frankrijk)Autorité des marchés financiers : protection de l’épargne, information des investisseurs, fonctionnement des marchés financiers | AMFMarketWatchHome Page – MarketWatch
CNB (Tsjechië)Česká národní bankaReutersCurrency Market Headlines | Breaking Stock Market News | Reuters
  TwitterX. It’s what’s happening / X (twitter.com)

Disclaimer: Houd er rekening mee dat LYNX geen aansprakelijkheid erkent voor de genoemde bronnen.

Hoe beïnvloeden extreme markten mijn portefeuille?

Extreme markten zijn markten die hoge volatiliteitsbewegingen ervaren als gevolg van interne of externe gebeurtenissen. Deze marktbewegingen kunnen verschillende gevolgen hebben. Hieronder bespreken we er een aantal.

Toename van de volatiliteit

Volatiliteit is een statistische maatstaf voor de spreiding van rendementen voor een bepaalde effect of marktindex. In de meeste gevallen geldt, hoe hoger de volatiliteit, hoe riskanter het effect. Volatiliteit wordt vaak gemeten als de standaardafwijking tussen rendementen van hetzelfde effect of marktindex.

Op de beurs wordt volatiliteit vaak geassocieerd met grote schommelingen in beide richtingen. Bijvoorbeeld, wanneer de aandelenmarkt gedurende een langere periode meer dan één procent stijgt en daalt, wordt dit een “volatiele” markt genoemd. De volatiliteit van de onderliggende waarde is een belangrijke factor bij het prijzen van optiecontracten.

Informatie
Let op:

Bij extreme marktbewegingen neemt de volatiliteit doorgaans toe, u kunt dan ook omstandigheden treffen waarbij u als belegger grotere veranderingen in uw rekeningwaarden tegen komt.

Wijzigingen in de IBKR Margin Policies

Als LYNX-cliënt opent u een effectenrekening bij Interactive Brokers (of “IB”). De effectenrekening kan een cashrekening of een marginrekening zijn. In het geval van een marginrekening heeft IB een strikte marginvereiste, waarvan de voorwaarden te vinden zijn door hier te klikken: Margin Requirements | Interactive Brokers LLC

LYNX heeft geen invloed op de werking van deze margin. Dit is de exclusieve verantwoordelijkheid van IB. Om de veiligheid van zijn klanten in alle omstandigheden te waarborgen, kan Interactive Brokers bepaalde maatregelen met betrekking tot marginvereisten wijzigen in geval van buitengewone volatiliteit op de financiële markten, op elk moment en ook volledig naar eigen inzicht.

Interactive Brokers is toegewijd aan een vooruitziende, voorzichtige en realistische benadering van risicobeheer.

U dient ervoor te zorgen dat u voldoende overtollige liquide middelen heeft om uw portefeuille te beschermen tegen liquidatie als gevolg van verhoogde marginvereisten. Bij een marginovertreding kan directe liquidatie van portefeuilleposities zonder verdere kennisgeving plaatsvinden.

Meer informatie omtrent margin vindt u op deze pagina.

Wijzigingen van de Beurs/Regelgeving

Beurzen kunnen de handel in bepaalde effecten beperken of stopzetten, al dan niet met voorafgaande kennisgeving.

Brokers zullen alle voorschriften volgen met betrekking tot beperkingen of stops die van invloed zijn op het versturen van orders.

Dit kan leiden tot de volgende gebeurtenissen:

  • Nieuwe posities kunnen niet meer worden geopend.
  • Huidige posities kunnen niet meer worden gesloten.
  • Overboeken van specifieke producten zijn niet mogelijk.

In dergelijke gevallen leggen beurzen of andere regelgevende instanties doorgaans een officiële verklaring af waarin ze de redenen voor de beperking of stopzetting van de handel toelichten. Dit kan te wijten zijn aan een aanzienlijke toename van de volatiliteit, een onverwachte gebeurtenis, of andere redenen die de normale handelsomstandigheden verstoren.

We raden u ten zeerste aan om de officiële verklaringen van de respectievelijke beurzen of regelgevende instanties te volgen en contact op te nemen met uw broker voor verdere assistentie.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam