Risicomanagement & money management

Risicomanagement helpt beleggers om de risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren. In combinatie met een goed money management systeem kunnen (te) grote verliezen worden voorkomen.

Een handelaar met een duidelijk money management plan weet vooraf duidelijk wat maximaal verloren mag worden per trade. Waar alle succesvolle handelaren het over eens zijn is dat je niet succesvol wordt door de winsten die je in goede tijden kan behalen, maar door de verliezen die je weet te beperken in mindere tijden.

Een goed risicomanagementsysteem maakt het mogelijk om de omgang met risico’s beter te beheersen, bijvoorbeeld door stoploss of limiet-orders in te stellen. Money management richt zich op methodes voor het berekenen van de juiste positiegroottes op basis van uw kapitaal en risicotolerantie.

Methodes voor risico- en money management

Er zijn veel verschillende methodes en modellen voor risico- en money management. De meest bekende benadering is het fixed ratio-model, waarbij per positie een vast percentage van het totale vermogen wordt gehanteerd.

Veel traders volgen de basisregel dat het verlies per positie nooit meer dan twee procent van de gehele portefeuille mag bedragen. Het is voor elke transactie belangrijk om de juiste positie omvang te bepalen op basis van verwachting en risico’s.

Een effectieve methode voor het beperken van risico’s is bijvoorbeeld het gebruik maken van ordertypes zoals stop- of trailing stop orders. Ontdek via onderstaande artikels welke handelsmethodes voor u werken. 

Leer meer over risico- en money management