Daytraden of daytrading betekent dat een belegger vrijwel iedere dag (soms ook meerdere malen per dag) aandelen koopt en verkoopt. De meest actieve belegger is dus de daytrader.

Daytraden wordt tegenwoordig veelal door professionals gedaan, waar de high frequency traders de kroon spannen. Deze (veelal algoritmes) kunnen in- en uitstappen binnen een aantal milliseconden. Desondanks zijn er nog steeds vele particuliere daytraders actief.

Heeft u voornemens om te gaan beginnen met daytraden? In dit artikel zal ik een toelichting geven op een aantal aspecten die belangrijk zijn voor de daghandelaar. Tot slot geef ik een korte inleiding in een aantal mogelijke strategieën die u kunt gebruiken voor uw handel.

Wat is daytraden precies?

Het belangrijkste punt is de mindset en de discipline die een daghandelaar dient te hebben. Wanneer u een strategie heeft, is het essentieel u daar aan vast te houden. Hoe goed uw strategie ook is, u zult ongetwijfeld een keer een mindere periode doorgaan. Ook dan dient u zich aan uw oorspronkelijke plan vast te houden. Dit zijn vaak de momenten dat een belegger op tilt slaat en meer risico gaat nemen, meestal met grote verliezen als gevolg.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat uw strategie op een gegeven moment niet meer naar behoren werkt. Probeer daarom altijd kritisch naar uw eigen strategie te kijken en probeer deze te verfijnen waar mogelijk.

Transactiekosten

Een daytrader voert veel transacties uit waardoor automatisch veel commissie aan de broker betaald zal worden. Logischerwijs is een besparing in de transactiekosten de eerste winst die de handelaar behaalt. Als daghandelaar komt u meestal in aanmerking voor volumekorting, vraag dit na bij uw broker. Desondanks moet u zich niet blind laten leiden door de transactiekosten. Bij sommige brokers (veelal CFD brokers) betaalt u bijvoorbeeld helemaal geen commissie. Deze brokers hanteren vaak een vergrote spread, waardoor u indirecte kosten maakt bij in- en uitstappen.

Handelsplatform

Bij het daytraden is een betrouwbaar en snel platform nog belangrijker dan de transactiekosten. Een daytrader heeft er niets aan om een euro minder te betalen, wanneer hij of zij niet snel genoeg een positie kan innemen of sluiten. Mocht het handelsplatform niet snel genoeg laden of een storing hebben, kan dit zelfs desastreuze gevolgen hebben. Daarnaast moet het handelsplatform de juiste ordertypes bieden om uw strategie succesvol te laten werken.

Real-time koersinformatie voor daytraden

Niet alleen het platform dient stabiel en betrouwbaar te zijn, hetzelfde geldt voor de koersen die u in het handelsplatform ziet. Deze koersen dienen real-time te zijn, zodat u op de seconde kunt beslissen of u wilt kopen of verkopen. U kunt bij uw broker vaak kiezen om een koersdata abonnement af te sluiten. Welke abonnementen u activeert is afhankelijk van uw strategie. Wilt u alleen de beste bied- en laatprijzen zien of juist een aantal lagen in het boek? In het geval dat u meerdere lagen wilt zien, maakt u gebruik van Level II data. Niet elke broker biedt u Level II data, informeer van tevoren naar de mogelijkheden.

Handelt u slechts in één product? Dan is het toch verstandig om tevens de koersbundels van andere markten te nemen. Een daghandelaar in de AEX-future (FTI) heeft veelal ook real-time data van de Duitse en Amerikaanse futures. De AEX-future volgt veelal de bewegingen van deze buitenlandse futures. Deze abonnementen kosten u maandelijks een vast bedrag, maar geven u een beter beeld van de dynamiek van de markt.

Technische analyse voor daytraden

De meeste daytraders handelen op basis van grafieken en technische analyse. Daarbij kunt u tal van indicatoren gebruiken die u inzicht geven in de bewegingen van de markt. Indicatoren kunt u onder andere gebruiken om trends te identificeren of juist een trendbreuk. Voorbeelden van indicatoren zijn de RSI, Moving Average en MACD. Daarnaast zijn er nog honderden andere indicatoren beschikbaar. Bij LYNX heeft u een keuze uit maar liefst 120 indicatoren.

In de onderstaande grafiek ziet u de weekgrafiek van de AEX-future met een aantal indicatoren. Probeer u nooit door slechts één indicator te laten leiden, maar probeer een combinatie van indicatoren te gebruiken om uw visie te bevestigen. Het kan ook zo zijn dat technische analyse totaal niet bij uw strategie past.

Daytraden aan de hand van grafieken en technische analyse

Tools voor daytraden

In het verlengde van het handelsplatform dienen er ook tools beschikbaar te zijn die aansluiten bij uw handelsstrategie. Daarbij bepaalt het product waarin u handelt ook veelal welke tools van toevoeging zijn.

Handelen in de grafiek

Een van de belangrijkste tools voor daytraden vind ik het rechtstreeks handelen in de grafiek. Met een dergelijke tool kunt u uw koop- en verkooporders direct op de gewenste niveaus in de grafiek plaatsen. In de onderstaande afbeeldingen ziet u een opzet van zon kooporder met daaraan een gekoppelde bracket-order. LYNX biedt u hierbij de mogelijkheid om uw limiet en stoploss automatisch op een vooraf bepaalde afstand van uw primaire order te leggen.

Daytraden Tools en Handelen in de Grafiek

Marktscanner

Een andere groep van daghandelaren zoekt dagelijks naar bewegelijke aandelen om vervolgens te kunnen profiteren van de grote sprongen die dit effect maakt. Voor deze groep daghandelaren biedt de Marktscanner uitkomst. Met de Marktscanner kunt u met één druk op de knop de grootste stijgers/dalers vinden, daarbij zijn diverse filters toe te voegen. Zo kunt u met prijs- en volumefilters bijvoorbeeld de penny stocks uitsluiten van uw resultaten.

Daytraden Marktscanner

Strategieën voor daytraden

Er zijn talloze strategieën die gebruikt worden door daytraders. Hier volgen de meest bekende strategieën met een korte toelichting. In de artikels op onze trading-pagina worden deze strategieën meer uitvoerig besproken en met voorbeelden geïllustreerd.

1. Daytraden: scalpen

Van de daghandelaren zijn scalpers de meest actieve beleggers. Deze beleggers nemen meestal slechts voor een aantal seconden een positie in, dit kan aan de long- en shortkant zijn. Een scalper probeert zoveel mogelijk kleine winsten te pakken. Daarbij wordt een nauwe stoploss gehanteerd, een groot verlies kan namelijk snel alle kleine winsten wegvagen. De winstnemer en stoporder liggen daarom vaak op eenzelfde afstand van de primaire order, waarmee een risk/reward ratio van 1 wordt nagestreefd.

Ook onder het scalpen zijn er talloze strategieën die gebruikt kunnen worden. Een van de bekendste is het handelen op weerstand- en steunniveaus in de markt. Hier wordt vaak naar korte (minder sterke) intraday niveaus gekeken in plaats van naar weerstanden en steunen op lange termijn.

Daytrading en het handelen op weerstand en steunniveaus

2. Daytraden: momentum

Een momentum daghandelaar zal een aandeel zoeken waar sprake is van een flinke koersbeweging. Deze koersbeweging kan positief maar ook negatief zijn. Deze belegger zal met de trend mee handelen, maar ook weer snel zijn positie verlaten. Bij het sluiten van de positie wordt gebruik gemaakt van het diepteboek. In het diepteboek probeert de handelaar een groot blok van kopers/verkopers op te sporen en voor het bereiken van dit niveau wordt de positie gesloten.

3. Daytraden: contrair/fading

De contraire belegger doet eigenlijk het tegenovergestelde van de momentumbelegger. De belegger zoekt een effect met grote koersbewegingen en probeert contrair te handelen aan deze trend. De handelaar gaat uit van een terugval bij een grote koersstijging. Mocht er een terugval volgen, dan wordt de positie wederom snel gesloten. Een andere naam voor deze manier van beleggen is ook fading.

Deze manier van handelen gaat gepaard met een groot risico. De koers kan namelijk makkelijk nog harder doorstijgen en met de stoploss bent u niet gegarandeerd van een goede exit. Uw risicotolerantie moet dus redelijk hoog zijn om deze strategie succesvol toe te passen.

4. Daytraden: pivot trading

Pivot trading lijkt enigszins op scalpen, de belegger kijkt namelijk naar steun- en weerstandsniveaus. De pivothandelaar houdt de positie echter langer vast dan de scalper. Deze handelaar zoekt naar sterkere steun- en weerstandsniveaus, zoals de laagste of hoogste stand van de dag. Wanneer de hoogste stand van de dag bereikt wordt neemt de belegger een shortpositie in. Deze wordt gesloten wanneer er sprake van een ommekeer is. Risicomanagement van deze strategie is redelijk eenvoudig. De stoploss wordt ingelegd net boven de hoogste stand van de dag. Wanneer er dan toch sprake is van een uitbraak, kan de positie snel gesloten worden.
Zoals u ziet zijn er tal van zaken waarmee u rekening dient te houden wanneer u wilt gaan starten met daytraden. Al deze bovenstaande strategieën zullen meer uitvoerig worden besproken in de aankomende weken via het kennisportaal van LYNX. Lees meer over de daytrading strategie pivot point trading.

5. Daytraden & automatisch handelen

Wanneer u een goedwerkende strategie heeft, zou u deze kunnen automatiseren. U kunt hiervoor externe programma’s gebruiken zoals MultichartsNinja Trader, Meta Trader en Trade Station. Deze programma’s kunt u vervolgens aan uw LYNX-rekening koppelen om zodoende ook te kunnen profiteren wanneer u niet achter het scherm zit. Lees meer informatie over daytrading via LYNX.

Zelf daytraden via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.