Opties uitoefenen

Als u een long positie heeft in opties (put of call), kunt u de optiepositie (indien mogelijk) vroegtijdig uitoefenen. Hieronder leest u per platform hoe u dit doet.

Opties uitoefenen in TWS

Binnen TWS klikt u eenvoudig op Trade in de menubalk, en selecteert u vervolgens Option Exercise.

In het venster Option Exercise, onder Long Positions, klikt u op Select in de kolom Exercise Action voor de optie(s) die u wilt uitoefenen.

Door op Select te klikken, ziet u twee keuzes: Exercise Early – All en Exercise Early – Partial. De laatste wordt beschikbaar als u meer dan één optiecontract heeft. Als u voor deze optie kiest, moet u de hoeveelheid optiecontracten specificeren die u wilt uitoefenen.

Voer de juiste hoeveelheid in het daarvoor bestemde veld in en bevestig door op de OK-knop te klikken. Als u slechts één optiecontract heeft dat u wilt uitoefenen, of als u alle contracten in een positie wilt uitoefenen, klik dan op Exercise Early – All.

Een blauwe T-knop (Transmit – Verzenden) verschijnt nu in de rechterkolom. Klik op de knop om een verzoek tot uitoefening in te dienen.

Opties uitoefenen in de Mobiele App

Ga naar het hoofdmenu via het icoon met drie lijnen en tik op Uitoefening/doorrollen van opties. Vervolgens, onder Long Posities, tikt u op de optiepositie die u wilt uitoefenen en selecteert u Opties Uitoefenen.

Als u meerdere optiecontracten heeft binnen de positie, geef dan de hoeveelheid opties op die u wilt uitoefenen in het daarvoor bestemde invulveld. Na bevestiging van uw keuze, tikt u op Submit Instruction om door te gaan.

Echter, als uw optiepositie slechts uit één optiecontract bestaat, kunt u eenvoudig op de knop Submit Instruction tikken.

Veelgestelde Vragen

Het is momenteel niet mogelijk om opties uit te oefenen binnen het LYNX+ handelsplatform. U kunt echter wel opties uitoefenen via de Trader Workstation (TWS) desktop platform of de LYNX Trading mobiele app.

 • TWS
  Om een instructie voor het uitoefenen van een optie te annuleren, klikt u eenvoudig op Trade in de menubalk, selecteer vervolgens Option Exercise. Zoek vervolgens de Exercise Action kolom aan de rechterkant en klik op de C-knop (Cancel – Annuleren). Daarnaast kunt u ook naar het tabblad Pending (all) gaan om daar de actieve order te annuleren.
 • LYNX Trading App
  Om een uitoefeninstructie te annuleren, ga eerst naar het hoofdmenu en selecteer Handel. Ga vervolgens naar het tabblad Orders en tik op de specifieke uitoefeningsorder die u wilt annuleren. Gebruik tot slot de schuifregelaar onderaan de app om uw keuze te bevestigen.

Informatie over optiecontracten die de afgelopen zeven dagen zijn uitgeoefend, is direct beschikbaar op zowel het Trader Workstation desktop platform als de LYNX Trading mobiele app.

 • TWS
  Om toegang te krijgen tot deze informatie, gaat u naar de menubalk en klilt u op Trade History. In de Action kolom vindt u bevestiging van de optie-uitoefening. Voor meer gedetailleerde informatie over de uitoefening, klikt u op het +symbool in de overeenkomstige rij.
 • LYNX Trading App
  Ga naar het hoofdmenu en kies Handel, selecteer vervolgens het tabblad Transacties en kies de gewenste datum. Als er die dag opties zijn uitgeoefend, vindt u deze informatie in de Actie kolom.
 • Activity Statement
  Voor een meer uitgebreide geschiedenis vindt u informatie over optie-uitoefeningen in de Tradessectie van uw Activity Statement. In de Code kolom aan de rechterkant vindt u de afkorting Ex, wat aangeeft dat de optie(s) zijn uitgeoefend.
  Instructies over hoe u een Activity Statement kunt genereren vindt u hier.

Opties die In-The-Money (ITM) zijn bij het verstrijken worden automatisch uitgeoefend. U kunt echter de TWS desktop platform configureren om vastgehouden opties niet automatisch uit te oefenen.

Klik eenvoudig op Trade in de menubalk, selecteer vervolgens Option Exercise. Zoek de Exercise Action kolom aan de rechterkant en selecteer Expiry.

Let op: Deze functie is alleen beschikbaar op de laatste handelsdag.

LYNX brengt geen kosten in rekening voor het uitoefenen of toewijzen van opties. Er kunnen echter kosten van derden in rekening worden gebracht voor sommige opties. Deze kosten kunt u raadplegen op de tarievenpagina.

Standaard commissie voor indexopties in Europa en futuresopties wereldwijd wordt in rekening gebracht bij het verstrijken van het contract.

Er worden geen kosten van derden in rekening gebracht voor de levering van een long- of shortpositie als gevolg van het uitoefenen of toewijzen van Amerikaanse index- en aandelenopties in Europa.

Op de expiratiedatum worden opties afgewikkeld via cash settlement of fysieke levering van de onderliggende waarde:

 • cash settlement houdt in dat het verschil tussen de uitoefenprijs en de afwikkelingsprijs van de optie wordt berekend. U krijgt ofwel het bedrag bijgeschreven op uw rekening of het bedrag wordt afgeschreven van uw rekening.
 • Fysieke afwikkeling omvat de ontvangst of levering van de onderliggende waarde.

Voor meer informatie over de afwikkeling van individuele financiële instrumenten, verwijzen we u graag door naar deze link.

Ja, dit is mogelijk via de volgende instructies:

 • in het TWS-platform klikt u op Edit in de menubalk en selecteer vervolgens Global Configuration.
 • In het venster Global Configuration gaat u naar Orders en selecteer dan Settings. Aan de rechterkant van het venster vindt u de instellingsopties voor orders.
 • Voor het item Option Exercise Requests are, zou standaard “Editable until cutoff time” ingesteld moeten zijn. Hiermee kunt u de instructie wijzigen of annuleren vóór de vastgestelde afsluittijd die wordt bepaald door de clearinginstelling en broker.
 • Om een uitoefeninstructie direct te verwerken, kies “Final and cannot be cancelled”. Bevestig uw keuze door te klikken op de Apply knop.

Let op: Houd er rekening mee dat zodra u de optie “Final and cannot be cancelled” toepast, u de uitoefeninstructie later niet meer kunt wijzigen of annuleren.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam