Aandeel Pharming

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Pharming? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: NL0010391025
Tickercode: PHARM | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Pharming kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Pharming

Het is weer feest in het aandeel Pharming. Deze week ontstond een nieuwe hype rond het aandeel; een beweging die we niet voor de eerste keer zien in de Nederlandse pennystock.

 

Het verbeterde sentiment ontstond halverwege januari nadat Pharming toestemming van de Europese Comissie kreeg om Ruconest als middel te mogen verkopen dat patiënten zelf mogen toedienen. Hierdoor wordt de markt voor het medicijn een stuk groter.

Dit positieve bericht was voor partijen reden genoeg om wat stukken te kopen. De hype die vervolgens ontstaat doet de rest van het werk. Er ontstaat weer fantasie onder Pharming beleggers waardoor de volumes steeds hoger komen te liggen.

 

Koers aandeel Pharming grafiek december januari

 

Flink rendement in het aandeel Pharming, of toch niet?

Bovenstaande grafiek verklaart het nieuwe enthousiasme onder Pharming beleggers. Sinds het begin van het jaar is het aandeel Pharming met 50% gestegen, uiteraard een fantastisch rendement als u op 2 januari bent ingestapt. Toch geeft deze kortetermijnvisie een vertekend beeld.

Het bekt goed om dergelijke stijgingspercentages de media in te slingeren, maar als we iets verder kijken, zien we dat de koers van het aandeel eigenlijk op exact hetzelfde niveau staat als maart vorig jaar. Op de huidige koers staat het aandeel zelfs nog 20% lager dan de koers van twee jaar terug.

Koers aandeel pharming grafiek maart

Zoals ik een aantal maanden terug in mijn artikel Aandeel Pharming; hoelang laten beleggers zich nog in de maling nemen? beschreef, ben ik geen groot fan van het aandeel Pharming. Ik weet dat ik hiermee tegen het zere been schop van veel Nederlandse particuliere beleggers, die de pennystock als de ultieme kandidaat zien voor een flink koersherstel. Toch probeer ik met een kritische blik naar het aandeel te kijken.

Terugkooprechten Ruconest positief

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke stijging in het aandeel plaatsvind. Ik ben het eens met het argument dat de terugkoop van de Ruconest rechten het beeld voor Pharming heeft verbeterd. Hiermee is volgens Sijmen de Vries winstgevendheid na al die jaren binnen handbereik. Ook analisten verwachten een nettowinst voor de komende jaren.

(bedragen in miljoenen euro’s) 2016 2017* 2018* 2019*
Nettowinst -18,2 1,5 19,8 55,4

*Jaren 2017 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

Toch ben ik van mening dat de pink voor Pharming nog niet helemaal gewonnen is. Het grote probleem voor het Nederlandse farmaceutische bedrijf is de enorme berg aandelen die uitstaan. Door vele kapitaalverhogingen staan inmiddels ruim 455 miljoen aandelen uit.

Mocht het Pharming dus lukken om winstgevend te worden, dan nog wordt een koersstijging richting een koers van bijvoorbeeld € 1 bemoeilijkt, aangezien de winst over 455 miljoen aandelen moet worden verdeeld. Daarnaast bestaan net als bij elk ander bedrijf, ook nog andere gevaren voor Pharming.

Potentiële gevaren voor Pharming

Dat Pharming winstgevend gaat worden, is gebaseerd op het feit dat de Ruconest medicijnen in de VS voor een hogere prijs kunnen worden verkocht ten opzichte van de Europese markt. Het eerste gevaar schuilt in de nieuwe president Trump. Hij wilt de hoge verkoopprijzen voor medicijnen in Amerika aanpakken.

Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat Pharming de marketing voor het medicijn een stuk beter gaat uitvoeren dan Valeant eerder deed. Vooralsnog heeft Pharming dit nog niet genoeg in de praktijk uitgevoerd. En komen bij nieuwe grote marketingcampagnes niet nieuwe grote kostenposten kijken?

Ik ben dus nog niet overtuigd van het aandeel Pharming en zie de recente koersstijging meer als een kortstondige hype, in plaats van een duurzame stijging. Een mooie gelegenheid voor daghandelaren nu de dagelijkse beweging in de futures tot het nulpunt is gedaald.

Grote partijen weten dat het een enorm populair aandeel is onder Nederlandse particuliere beleggers. Na het aankopen van een paar miljoen stukken stijgt de koers van het aandeel enkele centen. Men weet dat hierdoor een nieuwe hype ontstaat en iedereen weer op het aandeel duikt.

Er ontstaat weer fantasie onder particuliere beleggers. Samen met daghandelaren die ook mee willen profiteren wordt het volume verder aangevuld, waardoor het dagelijks volume zelfs uitkwam op ruim 90 miljoen aandelen.

Kijk verder en loop niet blind mee

Om te profiteren van het positieve momentum komt (niet geheel toevallig) Roth Capital Partners gisteren met een bevestiging van het koopadvies op Pharming. Deze analist heeft dit koopadvies overigens al een tijdje open staan, maar hier is nog weinig succes mee behaald.

Met een koersdoel van € 1,50 is de fantasie bij iedereen weer volledig terug. Het feit dat Roth Capital Partners vorige maand nog de nieuwe financieringsronde van Pharming leidde, zet mij stevig aan het denken en geeft mij geen goed gevoel over de betrouwbaarheid van deze analist.

Onder leiding van dit herhaalde koopadvies bereikte het aandeel Pharming een koers van € 0,37. Inmiddels is de rust weer enigszins wedergekeerd en noteert het rond een koers van € 0,32.

koers aandeel Pharming grafiek 2013-2018

Ik ben mijzelf ervan bewust dat ik in dit stuk vooral naar de negatieve kanten van het aandeel kijk. Dit doe ik om beleggers verder te laten kijken en niet blind met de meute mee te laten gaan. Als we naar de feiten kijken, kunnen we het namelijk niet ontkennen dat het aandeel Pharming de laatste jaren een desastreus koersverloop heeft gekend.

Een mooi aandeel om korte ritjes mee te maken en te profiteren van het positieve sentiment onder Pharming beleggers. Zaak om ook op tijd weer uit te stappen, voor de langere termijn ben ik namelijk een stuk minder positief. Tijd voor Pharming om eindelijk eens het tegendeel te bewijzen.

Het aandeel Pharming kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Veel particuliere beleggers dromen van de kans dat een pennystock uitgroeit tot een aandeel dat euro’s of zelfs tientallen euro’s waard is.

Zoiets is toch alleen mogelijk in de Verenigde Staten?

Nee, menig Nederlandse belegger is het niet met deze stelling eens, het aandeel Pharming is hier een mooi voorbeeld van.

aandeel pharming 1

Waar komt de gekte vandaan bij het aandeel Pharming?

Het aandeel Pharming is opvallend populair onder Nederlandse particuliere beleggers. Maar waarom is het aandeel zo populair? En wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren?

Pharming is een Nederlands biotechbedrijf dat werkt aan de ontwikkeling van medicijnen voor verschillende ziektes. Het bekendste medicijn is Ruconest. Ondanks de hoge kosten die het bedrijf maakt voor de ontwikkeling van dit medicijn, levert de verkoop nauwelijks inkomsten op.

Het medicijn Ruconest mocht in Europa al een tijd verkocht worden, maar de omzet bleek marginaal. Het werd dus tijd om de Amerikaanse markt te betreden. Hogere marges en een afzetmarkt die vele malen groter is dan die hier in Europa. Mocht het ooit zover komen dat Pharming deze markt betreedt, dan begint het grote geld verdienen.

Halverwege 2014 was het dan eindelijk zover; Pharming kreeg toestemming om Ruconest in de Verenigde Staten te verkopen. Het bericht werd door de particuliere beleggers groots gevierd met een heuse “Pharming barbecue”.  Niets leek de gouden bergen nog in de weg te staan, waarbij direct werd gesproken over koersdoelen van minimaal € 2.

aandeel pharming 2

Helaas is het nooit zover gekomen. In korte tijd verviervoudigde het aandeel Pharming, maar al snel bleek dat ook de verkoop van het medicijn in Amerika tegenviel. Dag na dag verliet de fantasie het aandeel Pharming iets meer. Inmiddels noteert de koers op nagenoeg hetzelfde niveau als begin 2014.

Hoop doet leven

Deze week werd bekend dat Pharming de rechten voor Ruconest terugkoopt van Valeant. Het Nederlandse bedrijf betaalt hier in totaal $ 125 miljoen voor. Volgens CEO Sijmen de Vries zorgt deze aankoop voor een ruime verdubbeling van de omzet tot € 13,5 miljoen. Daarnaast is het bedrijf optimistisch over het feit dat volgend jaar winst kan worden geboekt.

Uiteraard zijn dit berichten die Pharming beleggers als muziek in de oren klinkt. Sinds maandag zijn de volumes in het aandeel weer hoog en draait de geruchtenmachine op de Pharming forums weer op volle toeren.

aandeel pharming 3

 Alhoewel het aandeel stijgt, staat één zinnetje in het uitgegeven persbericht mij niet aan. Het grootste gedeelte van het bedrag dat betaalt moet worden, wordt gefinancierd door de uitgifte van nieuwe aandelen. Dit is direct één van de grote problemen van Pharming en dit bericht doet mij direct denken aan versnellingsbakkenfabrikant Antonov.

Een reële blik op Pharming

Pharming is sinds 1998 beursgenoteerd. Destijds had het bedrijf 4,1 miljoen aandelen uitstaan. Omdat de kosten van het bedrijf jaarlijks hoger zijn dan de inkomsten en daardoor jaar in jaar uit geld verbrandt, is het totaal aantal uitstaande aandelen inmiddels gegroeid tot 410 miljoen.

U hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat deze duizelingwekkende berg aandelen op de koers van het aandeel drukt. Immers, mocht het bedrijf ooit winst gaan maken, dan moet dit verdeeld worden over alle aandelen. U mag zelf berekenen wat het bedrijf inmiddels moet gaan verdienen om enige waarde voor de aandeelhouders te creëren.

Met dit in het achterhoofd neem ik de resultaten van afgelopen jaren en de verwachtingen voor komende jaren onder de loep. Uit de cijfers blijkt dat het bedrijf jaar in jaar uit forse verliezen maakt.

Alhoewel de directie van Pharming optimistisch is over de winstgevendheid in 2017, lijken analisten hier weinig vertrouwen in te hebben. Zij verwachten dat op zijn vroegst in 2020 voor het eerst zwarte cijfers geschreven kunnen worden. De free cash flow, het daadwerkelijke geld dat de onderneming binnenstroomt, komt volgens analisten in 2019 voor het eerst boven de nul uit.

 (bedragen in miljoenen euro’s)  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016*  2017*  2018*  2019*
 Winst  -33  -18  -24  -15 -5  -9  -12  -11  -12  -3
 Free cash flow  -4  -18  -11  -8 -3  -17  -13  -9  -5  15

Jaren 2016 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

 Gezien de resultaten van de afgelopen jaren van Pharming schat ik de geloofwaardigheid van analisten hoger in dan die van de eigen directie. De cash die de komende jaren uit het bedrijf blijft vloeien, moet dus weer aangevuld worden. Om dat gat op te vullen worden wederom nieuwe aandelen bijgedrukt wat de berg uitstaande aandelen alleen nog meer verder vergroot.

Kortom, voor de komende jaren worden nog verdere verliezen verwacht. Mocht het bedrijf na 20 jaar ploeteren toch slagen om een jaar winst te kunnen maken, dan creëert dit nauwelijks waarde voor de aandeelhouders gezien de uitstaande aandelen. Het aandeel Pharming verkeert in een negatieve spiraal waar het mijns inziens nagenoeg onmogelijk is om nog uit te komen.

 

Uiteraard valt er geld te verdienen in tijden dat de hype onder Pharming beleggers weer oplaait. Zelf heb ik als daghandelaar ook genoten van het aandeel Pharming in 2014. Het is echter zaak om hier niet in te blijven hangen.

Mocht weer een nieuwe hype ontstaan, zorg dan dat u het schip tijdig verlaat, voordat alle lucht weer uit het aandeel loopt. De vooruitzichten zijn zoals eerder besproken bar slecht en de kans op waarde voor aandeelhouders is nihil. Pharming is een aandeel waar ik mijn handen voor de langere termijn zeker niet aan wil branden.

Het aandeel Pharming kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Pharming. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Waarom in aandelen van Pharming beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Pharming. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Pharming kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Pharming

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Aandeel Pharming: Bedrijfsinformatie Pharming Group

Pharming is een Nederlands biotechbedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve therapeutische eiwitten voor niet of moeilijk behandelbare ziektes. De biotechpionier is vooral bekend van het medicijn Ruconest, dat een zeer lange ontwikkelingsfase kende. Inmiddels is het medicijn op de markt en schreef het bedrijf in 2018 voor het eerst sinds zijn bestaan groene cijfers.