Een effectenrekening

Effectenrekening om te beleggen op de beurs
De belangrijkste reden om te gaan beleggen op de beurs is het behalen van rendement. U wilt tenslotte graag dat uw vermogen groeit. Een effectenrekening via LYNX vormt uw toegang tot de beurs.
Om te kunnen beleggen heeft u een effectenrekening nodig. Met een effectenrekening via LYNX krijgt u toegang tot meer dan 130 beurzen wereldwijd. U heeft de beschikking over realtime koersinformatie en handelt tegen scherpe tarieven in verschillende producten. Altijd en overal.
Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over een effectenrekening. Van het openen van een rekening tot het overboeken van uw portefeuille.

De voordelen van een effectenrekening

LYNX: dé broker die beleggen serieus neemt

LYNX is dé broker voor serieuze en actieve beleggers. Door een hoogwaardige effectenrekening met veel voordelen aan te bieden, stelt LYNX beleggers in staat om optimaal te presteren op de beurs.

Via het handelsplatform, de webtrader en de beleggingsapps heeft u altijd en overal toegang tot uw effectenrekening.

  • Effectenrekening voor actieve beleggers

  • Inzicht in uw beleggingsportefeuille en prestaties

  • Vakkundige klantenservice

  • Handel in vele financiële instrumenten

  • Wereldwijd beleggen tegen scherpe tarieven

  • (Overnight) short gaan mogelijk

Beschikbare effectenrekeningen
Individuele effectenrekening
Gezamenlijke effectenrekening
Zakelijke effectenrekening
Gratis effectenrekening openen

Een individuele of gezamenlijke effectenrekening openen

Bent u een actieve belegger en neemt u beleggen serieus, dan helpen wij u graag het maximale uit uw beleggingsportefeuille te halen. Doorloop de stappen van het online openingsproces, zodat u snel kunt profiteren van onze lage tarieven, ons brede productaanbod en onze uitgebreide service. Reeds 80.000 beleggers ging u voor.

Effectenrekening openen

Zakelijke effectenrekening openen

Een zakelijke effectenrekening openen

LYNX stelt ondernemingen en organisaties in staat om eenvoudig te beleggen op de beurs. Een zakelijke rekening via LYNX biedt toegang tot wereldwijde handel in aandelen, opties, futures, ETF’s en andere effecten. Het serviceteam zorgt voor deskundige ondersteuning.
Zakelijke effectenrekening openen

Portefeuille overboeken
Overstappen effectenrekening - Portefeuille overboeken

Portefeuille overboeken

Als u al een beleggingsportefeuille bij een grootbank of een andere broker heeft dan kunt u deze overboeken. Het enige wat u hoeft te doen is een effectenrekening aanvragen en het transferformulier in te vullen.

Er worden geen kosten gerekend voor het overboeken van effecten, tenzij dit om zogeheten Direct Registration System (DRS) overboeking gaat. Let op: uw huidige broker kan kosten in rekening kan brengen voor het overboeken.

Portefeuille overboeken

Short gaan
Effectenrekening aandelen shorten

Short gaan

Als u short wilt gaan om te profiteren van koersdalingen dan is dat mogelijk. Wij bieden u de mogelijkheid tot short selling op beurzen in vele landen, waaronder België, Duitsland, de VS en Engeland. Lees hier alle belangrijke informatie:

Short gaan
Een beleggingsrekening: dit moet u weten

Effectenrekening - dit moet u weten

Wat is een effectenrekening?

Een beleggingsrekening, ook wel effectenrekening genoemd, is een rekening waarop effecten zoals aandelen, opties, futures, of ETF’s kunnen worden gekocht en verkocht en waar deze veilig worden bewaard en beheerd. De effectenrekening vormt de basis voor de handel op de beurs. De rekening kan op naam van één of meerdere personen staan. Ook vennootschappen, ondernemingen en andere rechtspersonen kunnen een effectenrekening aanhouden.

Tegenwoordig zijn de meeste effecten niet in papieren vorm verhandelbaar maar gebeurt dit allemaal elektronisch. Via een online handelsplatform kan een belegger op een effectenrekening bij een broker of bank effecten kopen, aanhouden of verkopen

Wat zijn de verschillen tussen effectenrekeningen?

De grootste verschillen in effectenrekeningen liggen in de transactiekosten en de kosten voor het beheer van uw rekening. De kostenstructuur verschilt per broker en loopt sterk uiteen. Het is van belang dat u kijkt naar de transactiekosten, vaste kosten én bijkomende variabele kosten. Bij brokers met extreem lage transactiekosten betaalt u bijvoorbeeld vaak voor extra diensten zoals het opvragen van een rekeningafschrift of het toe laten kennen van dividend.

De producten die via de effectenrekening kunnen worden verhandeld, zijn ook niet bij elke aanbieder hetzelfde. Sommige online brokers bieden alleen rekeningen aan voor aandelen en bieden bijvoorbeeld geen ETF’s, opties, futures en andere derivaten aan.

Tot slot is het van belang om te kijken naar de dienstverlening die wordt aangeboden. Belangrijke vergelijkingscriteria zijn bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de klantenservice en het aanbieden van inspiratie en educactieprogramma’s. Meer informatie over het vergelijken van brokers vindt u in de broker vergelijking.


Soorten effectenrekeningen

Welke soorten effectenrekeningen zijn er?

Individuele effectenrekening

Een individuele of enkele effectenrekening is een rekening waarop één natuurlijke persoon als rekeninghouder is geregistreerd. Uitsluitend deze persoon heeft toegang tot de effectenrekening en is volledig fiscaal verantwoordelijk. Op een individuele of enkele rekening kunnen er door de rekeninghouder wel personen als gevolmachtigd worden aangewezen. De gevolmachtigden kunnen voor rekening en risico van de rekeninghouder effecten verhandelen.

Gezamelijke effectenrekening

Een gezamenlijke rekening is een effectenrekening die vaak wordt gebruikt door gehuwden, partners, vrienden en bekenden die samen willen handelen en beleggen. Een gezamenlijke rekening is beperkt tot twee personen en beide zijn geregistreerd als rekeninghouder. Indien meerdere personen gezamenlijk willen handelen maar de effecten juridisch gezien slechts door één persoon moeten worden aangehouden, is het ook mogelijk om een individuele effectenrekening te openen en personen voor de rekening te machtigen.

Zakelijke effectenrekening

Bedrijven en organisaties kunnen gebruik maken van een zakelijke effectenrekening. Rechtsvormen zoals een eenmanszaak, VOF of BV kunnen via een zakelijke rekening speculeren, middellange tot lange termijn beleggingen verrichten of valutarisico en prijsschommelingen in bepaalde grondstoffen afdekken.

Cash- of marginrekening

Wanneer u een individule, gezamelijke of zakelijke rekening opent via LYNX heeft u de keuze uit een cash- of marginrekening. Indien u besluit in opties, futures of andere derivaten te gaan handelen, heeft u een marginrekening nodig, aangezien u gebruik wilt maken van bevoorschotting (margin aanhouden). Deze financiële instrumenten hebben een hoger risicoprofiel dan gewone aandelenhandel, hierbij is een cashrekening voldoende. Via LYNX kunt u te allen tijde uw rekening omzetten van een cash- naar een marginrekening als over voldoende kennis en ervaring beschikt. Een marginrekening geeft u de mogelijkheid (maar niet de verplichting!) om op margin te handelen. U kunt ook uw marginrekening ook omzetten naar een cashrekening.