Dividenden

Dividenden spelen een cruciale rol in beleggingsportefeuilles, omdat ze investeerders de mogelijkheid bieden om inkomsten te genereren uit hun aandelenposities. Om te bepalen of u dividenduitkeringen ontvangt en waar u ze kunt vinden, volgt u onderstaande instructies voor elk platform:

LYNX+

 • Log in op LYNX+ en ga naar het tabblad Portfolio.
 • Scroll naar beneden op de pagina naar de sectie Cashmutaties en vervolgens navigeert u naar Dividenden.
 • Zorg ervoor dat u de juiste periode selecteert om de uitbetaling van cashdividenden te bekijken.

Trader Workstation

 • Zoek in de Trader Workstation het tabblad Account en selecteer Account Window.
 • De te ontvangen dividenden worden weergegeven in het Account Window onder Market ValueReal FX Balance bij Dividends Receivable

LYNX Trading App

 • Start de LYNX Trading App en log in.
 • Ga naar het Account-overzicht.
 • U vindt de te ontvangen dividenden onder het tabblad Market Value .

Account Management

Om ontvangen dividenden, veranderingen in hun opbouw en corporate actions bij te houden, kan u een Activity Statement genereren. Vind instructies en gedetailleerde informatie over de secties van het overzicht hier.

Voor gerelateerde meldingen en corporate actions, ga naar de Corporate Action Manager in het Account Management. Voor meer informatie, klik hier.

Veelgestelde Vragen

Om op de hoogte te blijven van corporate actions, controleert u ofwel de Corporate Action Manager-tool of de Corporate Action-sectie van het Secure Message Center in het Account Management. Voor officiële en essentiële informatie, raadpleeg de Investor Relations-pagina van het bedrijf. Voor meer informatie klik hier.

Ontvangen bedrijfsacties worden ook vermeld in de Corporate Actions-sectie van uw Activity Statement.

Zodra uw aandelendividend is uitbetaald, vindt u alle details onder de Corporate Action-sectie op uw Activity Statement. Instructies en meer details over het rekeningoverzicht, klik hier.

De verandering in het aantal aandelen dat u bezit, is ook een indicatie.

Het dividend wordt bepaald door het bedrijf zelf. In sommige gevallen kunt u kiezen tussen het type dividend dat u ontvangt. U kunt meer lezen over hoe u uw dividendkeuzes kunt beheren in dit Corporate Action-artikel.

Dividenden komen in verschillende vormen voor en het begrijpen van de verschillende typen kan inzicht bieden in de manier waarop bedrijven winsten aan hun aandeelhouders uitkeren. Hier zijn verklaringen van enkele veelvoorkomende typen van dergelijke uitkeringen:

 1. Cash Dividends: Dit zijn het meest voorkomende type dividend. Ze omvatten de distributie van cash aan aandeelhouders op basis van het aantal aandelen. Bedrijven verklaren doorgaans een specifiek bedrag per aandeel, en aandeelhouders ontvangen het dividend in de vorm van cash dat rechtstreeks wordt gestort op hun effectenrekening of bankrekening. Cashdividenden bieden investeerders direct inkomen dat opnieuw geïnvesteerd kan worden of gebruikt kan worden voor persoonlijke financiële behoeften.
 2. Stock Dividends: Stock dividends, omvatten het uitdelen van extra aandelen van een bedrijf aan bestaande aandeelhouders. In plaats van cash te betalen, geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit in verhouding tot het aantal aandelen dat elke aandeelhouder bezit. Ze verhogen het totale aantal uitstaande aandelen, maar verhogen niet noodzakelijkerwijs de totale waarde van de investering. Ze kunnen echter de mogelijkheid bieden voor aandeelhouders om meer aandelen te verzamelen zonder extra investering.
 3. Speciale dividenden: Speciale dividenden zijn eenmalige betalingen die door een bedrijf worden aangekondigd buiten zijn reguliere dividendregeling. Ze worden typisch betaald wanneer een bedrijf buitengewone winsten behaalt of aanzienlijke opbrengsten ontvangt uit een gebeurtenis zoals de verkoop van activa. Speciale dividenden kunnen groter zijn dan reguliere dividenden en bieden een extra financieel voordeel aan aandeelhouders.

De verhouding van het aanbod geeft aan in welke verhouding de rechten worden ingewisseld om nieuwe aandelen te verkrijgen. Een verhouding van 10:1 betekent dat u met 10 subscription rights 1 nieuw aandeel kunt aanschaffen. Zowel het aantal als de verhouding van de Subscription Rights worden vermeld in de Corporate Actions-sectie van uw Activity Statement.

Het indienen van Subscription Rights om nieuwe aandelen te kopen is over het algemeen een vrijwillige optie. Soms verliezen deze subscription rights hun waarde als ze niet worden gebruikt om nieuwe aandelen te kopen. Als u geen actie onderneemt met deze rechten, worden ze waardeloos. De vervaldatum en (indien van toepassing) opbrengsten worden weergegeven in de Corporate Actions-sectie van uw Activity Statement.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam