Straddle strategie: de optiestrategie waarmee u inspeelt op beweging
Ik denk dat u het met mij eens bent wanneer ik zeg dat er genoeg keuze is als het gaat om optiestrategieën, maar wat als ik u vertel dat er een optiestrategie bestaat waarbij de winst in theorie ongelimiteerd is en het risico tot een bepaalde premie beperkt is?

Deze strategie staat beter bekend als de straddle. Middels een long of short straddle kunt u inspelen op een verwachte beweging, zowel als de koers van de onderliggende waarde omhoog of omlaag schiet.

Na het lezen van dit artikel bent u bekend met alle voor- en nadelen van een long en short straddle. Ik geef u daarnaast een praktijkvoorbeeld van een long straddle en laat u zien hoe u eenvoudig optiecombinaties inlegt. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Wat is een straddle?

De straddle is een optiecombinatie. Call opties en put opties op een aandeel met dezelfde expiratiedatum en uitoefenprijs worden tegelijkertijd gekocht of verkocht. Hiermee spelen optiebeleggers in op een grote beweging. Het maakt niet uit of deze beweging omhoog of omlaag plaatsvindt.

Long straddle

Een long straddle bestaat uit een gekochte put- en calloptie met eenzelfde uitoefenprijs en expiratiedatum. Doordat beide opties gekocht worden, is de winst in theorie ongelimiteerd. Het risico is beperkt tot de betaalde premie.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een long straddle. In het voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

  • Koop: calloptie $ 40
  • Koop: putoptie $ 40
Voorbeeld long straddle in de grafiek | De straddle optiestrategie

Short straddle

Een short straddle bestaat juist uit een verkochte call- en putoptie. In dit geval is de winst gelimiteerd en het risico in theorie oneindig.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een short straddle. In dit voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

  • Verkoop: calloptie $ 40
  • Verkoop: putoptie $ 40
Voorbeeld short straddle in de grafiek | De straddle optiestrategie

Wanneer is de straddle strategie interessant?

De long straddle wordt gebruikt als een belegger een grote beweging verwacht, waarbij hij geen duidelijke mening heeft welke kant op.

Met een short straddle wordt een tegengestelde positie ingenomen. In dit geval verwacht de optiehandelaar dus een beperkte beweging van een bepaald aandeel of effect.

Opties
handelen in opties via lynx

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Uitleg theorie: long straddle

Bij een long at-the-money straddle is de delta op het moment dat de positie wordt ingenomen neutraal. De positieve delta van de calloptie wordt opgeheven door de negatieve delta van de putoptie. De positieve gamma is de motor van de positie.

Bij een beweging omhoog neemt de delta van de calloptie toe vanwege de gamma van diezelfde calloptie en de delta van de putoptie neemt af om dezelfde reden. Bij een beweging omlaag geldt het omgekeerde.

Zoals gezegd, maakt het niet uit of de beweging opwaarts of neerwaarts is, zolang deze beweging maar doorzet. De vega van deze optie is groot, omdat beide opties zijn gekocht. Dit betekent dat een toename van de volatiliteit een positief effect heeft op de combinatie, terwijl een afname van de volatiliteit een negatief effect heeft op de gehele constructie. Tot slot is de theta van een gekochte straddle negatief. Het verloop van tijd heeft dus een negatief effect op de waarde van de straddle. Naarmate expiratie dichterbij komt, wordt de impact van de theta groter.

In het bovenstaande voorbeeld van de long straddle wordt $ 4 aan premie betaald, waardoor de break-even prijs van de onderliggende waarde op $ 36 en $ 44 ligt. Noteert de koers van de onderliggende waarde tijdens expiratie onder de $ 36 of boven de $ 44, dan maakt u winst. Deze winst is ongelimiteerd. Expireert de onderliggende waarde tussen $ 36 en $ 44, dan maakt u verlies. Het maximale verlies staat gelijk aan de betaalde premie. Door de multiplier van 100 komt het maximale verlies uit op $ 400.

Met deze optieconstructie betaalt u premie en heeft u een negatieve theta (tijdswaarde). Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw nadeel is. Gedurende de looptijd wordt de tijdswaarde van uw optie dus lager, waardoor de waarde van uw optie daalt, zonder dat de koers van de onderliggende waarde hoeft te bewegen. Voor u als optiebelegger is het dus zaak deze theta zo laag mogelijk te houden.

Voordelen long straddle:

  • Ongelimiteerde winst
  • Geen voorkeur voor richting van de beweging

Nadelen long straddle:

  • Risico tegenover de optiegrieken
  • Hoge investering
  • Grote beweging vereist

Uitleg theorie: short straddle

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de straddle juist te verkopen. Een zogenoemde short straddle is exact het tegenovergestelde van de long straddle. De verwachting hierbij is dat de beweging beperkt blijft.

In het bovenstaande voorbeeld van de short straddle wordt dus $ 4 premie ontvangen. Ook bij deze short straddle ligt de break-even prijs op $ 36 en $ 44. In dit geval is het echter zaak dat de koers van de onderliggende waarde binnen deze bandbreedte expireert om winst te maken.

De maximale winst is te behalen op een koers van $ 40. Op deze koers expireren beide geschreven opties waardeloos af en bedraagt de winst $ 400. Tegengesteld aan een long straddle, is hier het verlies niet gemaximaliseerd. Uw geschreven opties zijn niet gedekt, waardoor uw verlies technisch gezien oneindig is.

Looptijd en uitoefenprijs straddle berekenen

Zoals bij de nadelen van de straddle al duidelijk werd, is het risico tegenover de optiegrieken bij deze strategie groot. Dit maakt wel enig verschil wat betreft de looptijd.

Kiezen uitoefenprijs

Bij het kopen van een straddle is het gebruikelijk om een at-the-money straddle te kopen. Dit houdt dus in dat zowel de gekochte calloptie als de gekochte putoptie dezelfde uitoefenprijs hebben. Deze moet overeenkomen met de huidige koers van de onderliggende waarde.

Kiezen looptijd

Omdat het om twee gekochte opties gaat, is het verlies aan tijdswaarde groot. Des te korter de looptijd van de opties, des te hoger de theta is. Hier staat wel tegenover dat de gamma hoog is bij kortlopende opties, waardoor u snel geld verdient bij een grote beweging.

Bent u iets defensiever ingesteld, dan is het wellicht raadzaam om een looptijd te kiezen van minimaal vier weken. Bij dergelijke opties is het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde een stuk kleiner. Uiteraard verdient u door de lagere gamma ook minder snel bij een beweging, in vergelijking met een kortere looptijd.

Positiemanagement

Het kopen van een straddle behoort tot de meest risicovolle optiestrategieën. Bij het uitblijven van beweging neemt de waarde van de optiecombinatie snel af naarmate de expiratie dichterbij komt. Het aanhouden van een straddle tot afloopdatum van de opties zorgt voor een grote blootstelling aan de theta. Ik raad u aan een straddle voortijdig te sluiten, zodat het grootste verlies aan tijdswaarde bespaard blijft.

In het positieve geval dat er wel een grote beweging plaatsvindt, is het niet gek om tijdig winst te nemen. Na een grote beweging wordt de kans op een technische terugtest steeds groter. Een dergelijke terugtest zorgt er namelijk voor dat de waarde van uw straddle weer snel afneemt.

Praktisch voorbeeld straddle

Door de grote blootstelling aan de optiegrieken, gaat mijn voorkeur niet uit naar een straddle, maar gebruik ik zelf graag vertical spreads. In dit praktijkvoorbeeld wordt duidelijk hoe het verlies aan tijdswaarde (theta) een straddle pijn doet.

In dit voorbeeld nemen we Amerikaanse QQQ ETF die de NASDAQ index volgt. Met een belangrijk evenement in het vooruitzicht, bijvoorbeeld een FOMC meeting van de FED, werd middels een straddle ingespeeld op een sterke beweging in de QQQ. De blauwe lijnen tonen onze break even punten 

Praktijkvoorbeeld long straddle Nasdaq ETF | De straddle optiestrategie

Voor de QQQ at-the-money straddle 317 werd een premie van $ 31,78 betaald. De volgende transacties werden uitgevoerd: 

Koop: calloptie 317 mei

Koop: putoptie 317 mei

ActieOptiePremie
KoopCALL 317€ 17,09
KoopPUT 317€ 14,69
 Totaal betaalde premie€ 31,78

De optiegrieken voor deze call spread zijn als volgt:

DeltaGammaVegaTheta
0,0020,0410,894-33,3

U ziet direct dat de theta enorm hoog is, juist de griek die u zo laag mogelijk wilt houden wanneer u een optie koopt. De neutrale delta geeft aan dat de strategie bij de eerste beweging nog weinig in waarde toeneemt. De theta van -33,3 geeft aan dat op het moment van inname, dagelijks $ 33 aan premie uit de optiecombinatie loopt. Een verlies aan tijdswaarde van $ 33 op dag-basis is gezien de investering van $ 3.178 vrij fors. De hoge vega kan zowel in ons voordeel als nadeel spelen. We rekenen echter op een forse beweging en dus een hogere volatiliteit. Wanneer de implied volatility met 1 procentpunt stijgt, zal de waarde van onze positie met $ 89,4 toenemen. Wanneer de beweging uitblijft, zal de implied volatility enorm afnemen na het evenement en zal onze positie aan een verhoogd tempo in waarde verliezen.

Voor de gehele optiestrategie betaalt u € 31,78 aan premie. De break-even prijs ligt dus op 285,22 (317 – 31,78) en 348,78 (317 + 31,78). Als de QQQ buiten deze zone expireert, levert deze constructie winst op. Door de standaardmultiplier van 100 is de investering van de straddle € 3.178.

Over 10 dagen is de QQQ bijvoorbeeld met 10% teruggevallen richting 280 punten en sluiten we de positie voor expiratie om zo weinig mogelijk aan tijdswaarde te verliezen. Onze put zal sterk in waarde zijn toegenomen, maar onze call zal in waarde zijn afgenomen aan een zwakker tempo. Dat resulteert in een winst van $ 523,31.

 AankoopbedragWaarde na expiratie
Straddle 390€ 13,45€ 1,00


Handelen in optiecombinaties

Via LYNX kunt u gemakkelijk met één klik een gehele optiecombinatie innemen. U voegt de optiestrategie als geheel toe en krijgt hier één bied- en laatprijs voor te zien. Op deze manier hoeft u niet elke optie apart te kopen of te verkopen. Zo bent u er zeker van dat u voor beide opties daadwerkelijk een uitvoering krijgt tegen een vastgestelde totaalprijs en loopt u dus niet het risico dat u enkel uitvoering heeft voor een gedeelte van de optiecombinatie. Het inleggen van optiecombinaties kan via de Strategy Builder in de Option Trader. Hier kunt u bij strategie ook voor verschillende opties kiezen, door ze direct bij strategie te selecteren. U kunt echter ook zelf de constructie poot voor poot zelf opzetten en daarna uitvoeren.

Straddle inleggen met de Option Trader | De Straddle optiestrategie

De prestaties en consequenties van deze trade kunt u makkelijk vinden door te klikken op “profile”. Hier vindt u de effecten van verschillende scenario’s en belangrijke informatie zoals de break even punten, het maximale verlies en de maximale winst.

De prestaties bekijken van uw straddle strategie | De straddle optiestrategie

Handelen met de straddle via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod van opties. De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie, maakt LYNX dé optiebroker bij uitstek. 

Met enkele simpele muisklikken handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen. Lees meer over ons aanbod via de onderstaande knop.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.