Voorbeeld van de optiestrategie Straddle - Inspelen op beweging met de Straddle
Optiestrategieen_Straddle

Ik denk dat u het met mij eens bent wanneer ik zeg dat er genoeg keuze is als het gaat om optiestrategieën.

Reeds schreef ik over de butterfly en iron condor, waarmee gespeculeerd wordt dat de onderliggende waarde binnen een bepaalde bandbreedte expireert.

Wat als ik u vertel dat er een optiestrategie bestaat waarbij de winst in theorie ongelimiteerd is en het risico tot een bepaalde premie beperkt is?

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn of niet?

Nee, middels een long straddle kunt u inspelen op een verwachte beweging, zowel als de koers van de onderliggende waarde omhoog of omlaag schiet.

Na het lezen van dit artikel bent u bekend met alle voor- en nadelen van een long en short straddle. Ik geef u een praktijkvoorbeeld van een long straddle en laat u zien hoe u eenvoudig optiecombinaties inlegt.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Wat is een straddle precies?
 • Uitleg theorie
 • Voordelen long straddle
 • Nadelen long straddle
 • Hoe kunt u de beste looptijd en uitoefenprijs berekenen?
 • Positiemanagement straddle
 • Praktisch voorbeeld; de AEX-index
wat is een straddle optiestrategie voorbeeld uitleg

Wat is een straddle?

De straddle is een optiecombinatie. Call en put opties op een aandeel met dezelfde expiratiedatum en uitoefenprijs worden tegelijkertijd gekocht of verkocht. Hiermee spelen optiebeleggers in op een grote beweging. Het maakt niet uit of deze beweging omhoog of omlaag plaatsvindt.

Verwar deze beleggingsterm dus niet met de straddle die we kennen van poker; hetzelfde begrip, een andere betekenis.

Een long straddle bestaat uit een gekochte put- en calloptie met eenzelfde uitoefenprijs en expiratiedatum. Doordat beide opties gekocht worden, is de winst in theorie ongelimiteerd. Het risico is beperkt tot de betaalde premie.

Een short straddle bestaat juist uit een verkochte call- en putoptie. In dit geval is de winst gelimiteerd en het risico is in theorie oneindig.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een long straddle. In het voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

 • Koop: calloptie $ 40
 • Koop: putoptie $ 40

long-straddle-grafiekHier vindt u een voorbeeld van een short straddle: In het voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

 • Verkoop: calloptie $ 40
 • Verkoop: putoptie $ 40

short-straddle-grafiekWanneer is deze strategie interessant?

De long straddle wordt gebruikt als een belegger een grote beweging verwacht, waarbij hij geen duidelijke mening heeft welke kant op.

Met een short straddle wordt een tegengestelde positie ingenomen. In dit geval verwacht de optiehandelaar dus een beperkte beweging.

Uitleg theorie

Long straddle

Bij een long at-the-money straddle is de delta op het moment dat de positie wordt ingenomen neutraal. De positieve delta van de calloptie wordt opgeheven door de negatieve delta van de putoptie. De positieve gamma is de motor van de positie.

Bij een beweging omhoog neemt de delta van de calloptie toe vanwege de gamma van diezelfde calloptie en de delta van de putoptie neemt af om dezelfde reden. Bij een beweging omlaag geldt het omgekeerde.

Zoals gezegd, maakt het niet uit of de beweging opwaarts of neerwaarts is, zolang deze beweging maar doorzet. De vega van deze optie is groot omdat beide opties zijn gekocht. Dit betekent dat een toename van de volatiliteit een positief effect heeft op de combinatie, terwijl een afname van de volatiliteit een negatief effect heeft op de gehele constructie.

Tot slot is de theta van een gekochte straddle negatief. Het verloop van tijd heeft dus een negatief effect op de waarde van de straddle. Naarmate expiratie dichterbij komt, wordt de impact van de theta groter.

In bovenstaand voorbeeld van de long straddle wordt $ 4 aan premie betaald, waardoor de break-even prijs van de onderliggende waarde op $ 36 en $ 44 ligt. Noteert de koers van de onderliggende waarde tijdens expiratie onder de $ 36 of boven de $ 44, dan maakt u winst.

Deze winst is ongelimiteerd.

Expireert de onderliggende waarde tussen $ 36 en $ 44, dan maakt u verlies. Het maximale verlies staat gelijk aan de betaalde premie. Door de multiplier van 100 komt het maximale verlies uit op $ 400.

Met deze optieconstructie betaalt u premie en heeft u een negatieve theta (tijdswaarde). Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw nadeel is. Gedurende de looptijd wordt de tijdswaarde van uw optie dus lager waardoor de waarde van uw optie daalt, zonder dat de koers van de onderliggende waarde hoeft te bewegen. Voor u als optiebelegger is het dus zaak deze theta zo laag mogelijk te houden.

Short straddle

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de straddle juist te verkopen. Een zogenoemde short straddle is exact tegenovergesteld als de long straddle. De verwachting hierbij is dat de beweging beperkt blijft.

In bovenstaand voorbeeld van de shortstraddle wordt dus $ 4 premie ontvangen. Ook bij deze short straddle ligt de break-even prijs op $ 36 en $ 44. In dit geval is het echter zaak dat de koers van de onderliggende waarde binnen deze bandbreedte expireert om winst te maken.

De maximale winst is te behalen op een koers van $ 40. Op deze koers expireren beide geschreven opties waardeloos af en bedraagt de winst $ 400.

Tegengesteld aan een long straddle, is hier het verlies niet gemaximaliseerd. Uw geschreven opties zijn niet gedekt waardoor uw verlies technisch gezien oneindig is.

Voordelen long straddle

 • Ongelimiteerde winst
 • Geen voorkeur voor richting van de beweging

Nadelen long straddle

 • Risico tegenover de optiegrieken
 • Hoge investering
 • Grote beweging vereist

Hoe kunt u de beste looptijd en uitoefenprijs berekenen?

Zoals u bij de nadelen van de straddle al duidelijk werd, is het risico tegenover de optiegrieken bij deze strategie groot. Hierdoor maakt het wel enig verschil wat betreft de looptijd.

Kiezen uitoefenprijs

Bij het kopen van een straddle is het gebruikelijk om een at-the-money straddle te kopen. Dit houdt dus in dat zowel de gekochte calloptie als de gekocht putoptie dezelfde uitoefenprijs hebben. Deze moet overeenkomen met de huidige koers van de onderliggende waarde.

Kiezen looptijd

Omdat het om twee gekochte opties gaat, is het verlies aan tijdswaarde groot. Des te korter de looptijd van de opties, des te hoger de theta is. Hier staat wel tegenover dat de gamma hoog is bij kortlopende opties, waardoor u snel geld verdient bij een grote beweging.

Bent u iets defensiever ingesteld, dan is het wellicht raadzaam om een looptijd te kiezen van minimaal vier weken. Bij dergelijke opties is het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde een stuk kleiner. Uiteraard verdient u door de lagere gamma ook minder snel bij een beweging, in vergelijking met een kortere looptijd.

Positiemanagement straddle

Het kopen van een straddle behoort tot de meest risicovolle optiestrategieën. Bij het uitblijven van beweging neemt de waarde van de optiecombinatie snel af naarmate de expiratie dichterbij komt. Het aanhouden van een straddle tot afloopdatum van de opties zorgt voor een grote blootstelling aan de theta. Ik raad u aan een straddle voortijdig te sluiten, zodat het grootste verlies aan tijdswaarde bespaard blijft.

In het positieve geval dat wel een grote beweging plaatsvindt, is het niet gek om tijdig winst te nemen. Na een grote beweging, wordt de kans op een technische terugtest steeds groter. Een dergelijke terugtest zorgt er namelijk voor dat de waarde van uw straddle weer snel afneemt.

Praktisch voorbeeld; de AEX-index

Door de grote blootstelling aan de optiegrieken, gaat mijn voorkeur niet uit naar een straddle, maar gebruik ik zelf graag vertical spreads. In dit praktische voorbeeld wordt duidelijk hoe het verlies aan tijdswaarde (theta) een straddle pijn doet.

In dit voorbeeld bewoog de AEX-index in een zeer beperkte range tussen de 390 en 400 punten. Met een belangrijk evenement in het vooruitzicht, werd middels een straddle ingespeeld op een sterke beweging in de AEX. Of een opwaartse uitbraak boven de 400 punten, of een daling richting de steun van 365 punten.

straddle-aex-grafiek

Voor de AEX at-the-money straddle 390 werd een premie van € 13,45 betaald. De volgende transacties werden uitgevoerd:

Koop: calloptie 390 december

Koop: putoptie 390 december

Actie Optie Premie
Koop CALL 390 € 8,45
Koop PUT 390 € 5,00
Totaal betaalde premie € 13,45

De optiegrieken voor deze call spread zijn als volgt:

Delta Gamma Vega Theta
1 4 119 -23

 

U ziet direct dat de optiegrieken Vega en Theta enorm hoog zijn, juist de twee die u zo laag mogelijk wilt houden. De neutrale delta geeft aan dat de strategie bij de eerste beweging nog weinig in waarde toeneemt. De theta van -23 geeft aan dat op het moment van inname, dagelijks € 23 aan premie uit de optiecombinatie loopt. Een verlies aan tijdswaarde van € 23 op dag-basis is gezien de investering van € 1.345 vrij fors.

Voor de gehele optiestrategie betaalt u € 13,45 aan premie. De break-even prijs ligt dus op 376,55 (390 – 13,45) en 403,45 (390 + 13,45).

Als de AEX buiten deze zone expireert, levert deze constructie winst op. Door de standaardmultiplier van 100 is de investering van de straddle € 1.345.

Na een neergaande beweging richting de 476 punten stond de strategie korte tijd in de plus, gezien de 490 putoptie op dat moment intrinsiek € 14 waar was. Het gevaar van een straddle is echter dat vervolgens weer een herstel plaatsvind, dat is wat in dit praktijkvoorbeeld exact gebeurde.

De AEX-index wist weer te herstellen en noteerde op expiratie uiteindelijk op 491 punten. Dit betekende concreet dat de putoptie waardeloos afliep en voor de calloptie € 1 werd ontvangen.

De totale waarde van de straddle bedraagt in dit geval dus € 1 na expiratie, een verlies van meer dan 90%.

Aankoopbedrag Waarde na expiratie
Straddle 390 € 13,45 € 1,00


Handelen in optiecombinaties

Via LYNX kunt u gemakkelijk met één klik een gehele optiecombinatie innemen. U voegt de optiestrategie als geheel toe en krijgt hier één bied- en laatprijs voor te zien. Op deze manier hoeft u niet elke optie apart te kopen of te verkopen. Zo bent u er zeker van dat u voor beide opties daadwerkelijk een uitvoering krijgt tegen een vastgestelde totaalprijs en loopt u dus niet het risico dat u enkel uitvoering heeft voor een gedeelte van de optiecombinatie. Het inleggen van optiecombinaties kan via de strategy Builder in de Optie trader. Hier kunt u bij strategie ook voor verschillende opties kiezen, door ze direct bij strategie te selecteren, u kunt echter ook zelf de constructie poot voor poot zelf opzetten en daarna tegelijk  uitvoeren.

Straddle direct inleggen

De consequenties van deze trade kunt u makkelijk vinden door te klikken op “profile”. Hier vindt u de effecten van verschillende scenario’s en belangrijke informatie zoals de break even punten, maximum verlies en maximum winst.

risk profile

Een uitleg over het inleggen van combinaties via de combo trader van het LYNX Handelsplatform vindt u hier.

Meer informatie: Opties beleggen bij LYNX

Opties handelen via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod van opties.

De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie, maakt LYNX dé optiebroker bij uitstek. Een uitleg over het inleggen van combinaties via LYNX vindt u hier.

straddle-aex-tabel


LYNX ComboTrader:

Met de ‘ComboTrader’ op het LYNX Handelsplatform kunt u optiecombinaties kant en klaar naar de beurs sturen. U heeft de zekerheid dat de gehele combinatie te allen tijde wordt ingenomen. Daarnaast kunt u eenvoudig uw optiestrategie berekenen.

Lage en transparante tarieven

De LYNX garantie: geen verborgen kosten.


LYNX optietrader

Via de ‘optietrader’ op het LYNX handelsplatform kunt u razendsnel de risico’s analyseren en orders plaatsen. U ziet continu alle bijbehorende optiegrieken.

Het ruimste aanbod opties:

 • Europese aandelen en indexopties
 • Amerikaanse indexopties en aandelenopties
 • Amerikaanse futureopties
 • Valutaopties, opties op ETF
 • Dagopties, weekopties en maandopties

Opties beleggen bij LYNX

Bij LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.