Wijziging naar T+1 settlementperiode

In Amerika, Canada en Mexico gaan de settlementperiodes voor aandelentransacties en andere financiële producten van T+2 (twee werkdagen) naar T+1 (één werkdag). Deze wijziging gaat van kracht vanaf mei 2024. Hier leggen we uit welk effect dit heeft op uw portefeuille.

Definitie: Settlement

Een transactie uitvoeren kan aanvoelen als een proces dat direct is afgerond. Maar er zijn eigenlijk twee belangrijke data betrokken bij elke transactie die u moet weten en begrijpen – en één van hen staat op het punt om een belangrijke verandering te maken.

Transactiedatum:

De transactiedatum is de dag waarop u een transactie maakt.

Settlementdatum:

The settlementdatum is de datum waarop deze officieel wordt.

De settlementdatum is de datum waarop de betaling voor aankopen is verschuldigd, waarop verkochte effecten moeten worden geleverd en waarop de nieuwe aandeelhouder is geverifieerd. Op deze settlementdatum zijn officieel de gelden overgemaakt naar de rekening van de verkoper en de effecten naar de rekening van de koper.

Wat gaat er veranderen?

In mei 2024 wordt de settlementperiode van Amerikaanse, Canadese en Mexicaanse aandelentransacties en andere financiële producten verlaagd van T+2 (twee werkdagen) naar T+1 (één werkdag):

 • Vanaf 28 mei 2024 verandert de settlementperiode voor Amerikaanse financiële producten van T+2 (twee werkdagen) naar T+1 (één werkdag)
 • Vanaf 27 mei 2024 verandert de settlementperiode voor Canadese en Mexicaanse financiële producten eveneens overgaan van T+2 (twee werkdagen) naar T+1 (één werkdag)

Wat zorgt voor de kortere settlementperiode?

Vooruitgang in de technologie heeft snellere settlement van transacties mogelijk gemaakt. Omdat de meeste handels- en bankactiviteiten online plaatsvinden, is het bijvoorbeeld niet langer nodig om extra dagen uit te trekken voor de fysieke levering van effecten of fondsen. Een belangrijk voordeel van een kortere settlementperiode is het verminderde risico op de effectenmarkt. Hoe korter het interval tussen de uitvoering van een transactie en de settlement, hoe kleiner de kans op gebeurtenissen die van invloed zijn op de overdracht van contanten of effecten. Dit is vooral belangrijk tijdens perioden van grote marktvolumes en volatiliteit, zoals de piek na de uitbraak van de COVID-19 pandemie in maart 2020. Daarnaast is deze verandering gunstig voor beleggers omdat ze na de transactie sneller toegang krijgen tot hun geld.

Welke financiële producten?

Amerikaanse producten

Amerikaanse producten zoals Amerikaanse aandelen, ETF’s, bedrijfsobligaties, enz.

Bekijk hier de volledige lijst met producten van Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) voor meer informatie.

Canadese producten

Canadese producten die op secundaire markten worden verhandeld.

Raadpleeg de Canadian Capital Markets Association (CCMA) Asset List.

Mexicaanse producten

De Mexicaanse aandelenbeurs en de in het internationale noteringssysteem (SIC) genoteerde effecten.

Welke invloed heeft de overgang van T+2 naar T+1 op mijn account?

Er zullen beperkte gevolgen zijn, afhankelijk van het type rekening. Via LYNX kunt u een cashrekening of een marginrekening aanhouden. Als u niet zeker weet welk type rekening u via LYNX aanhoudt, vindt u hier verdere instructies: Welk type rekening heb ik?

Cash account:

Huidige situatie:

Voordat u een aankoop uitvoert, dient u ervoor te zorgen dat uw rekening voldoende cash in de handelsvaluta van het effect heeft om de aankoopkosten op de settlementdatum van de transactie, momenteel T+2, te dekken. Dit omvat het uitvoeren van valutatransacties, indien nodig, om contanten om te zetten in de juiste valuta. Aangezien de standaard vereffeningsperiode voor valutatransacties T+2 is, dienen cashrekeningen de valutaconversie ten minste op dezelfde dag uit te voeren als de aandelentransactie, om ervoor te zorgen dat de settlement op dezelfde datum plaatsvindt.

T+1 wijziging:

Na de overgang naar T+1 werken cashrekeningen op dezelfde manier. Zorg ervoor dat u genoeg cash in de handelsvaluta hebt voordat u een aankoop doet. Dit kan betekenen dat uw valutatransacties ten minste één dag van tevoren doet, aangezien ze in T+2 worden verrekend, om ervoor te zorgen dat de verrekening op dezelfde datum plaatsvindt.

De volgende animatie illustreert het nieuwe afwikkelingsproces voor de betrokken Amerikaanse, Canadese en Mexicaanse producten (na de wijziging van T+2 naar T+1). U kunt zien dat de settlementperiode van de valutatransactie nu verschilt van de aankoop van de effecten:

De financiële instrumenten in de animatie vormen geen handelsadvies.

Let op:
Sectie 5 C van de IBIE klantenovereenkomst voor EER klanten en sectie A2.3 van de IBUK klantenovereenkomst voor niet-EER klanten is niet van toepassing voor LYNX klanten. Dit betekent dat IBIE/IBUK op cashrekeningen die via LYNX worden aangehouden, niet automatisch geld omzetten om de valutaverplichtingen van aankopen te dekken. Zorg er dus voor dat u van tevoren over de benodigde valuta beschikt.

Marginrekening:

De huidige situatie voor marginrekening blijft ook na de verlaging van T+2 naar T+1 hetzelfde.
Om een positie te openen in een effect dat staat genoteerd in een andere valuta die u niet bezit, kunnen klanten met een marginrekening:

 • (a) voldoende liquiditeiten converteren om de kosten van de positie in de valuta waarin de positie is uitgedrukt/afgewikkeld, te dekken, of
 • (b) de positie openen zonder valuta om te wisselen en IBKR zal een marginlening verstrekken om de kosten van de transactie te dekken (merk op dat voor optie (b) wanneer de positie gesloten wordt, de marginlening ook gesloten wordt, maar de winst/het verlies op de positie zal in de desbetreffende valuta blijven).

Voor sommige beleggers kan een settlementperiode van één dag meer gemak betekenen. Voor anderen kan T+1 betekenen dat ze beter moeten nadenken over hoe kortere afwikkelingstijden van invloed kunnen zijn op hun beleggings-, handels- of fiscale beslissingen. Om meer te weten te komen over hoe deze overgang van invloed kan zijn op uw individuele situatie, kunt u overwegen contact op te nemen met een gekwalificeerd adviseur.

Veelgestelde Vragen

Om u te helpen meer vertrouwd te raken met de verandering van de afwikkelingstermijnen, beantwoorden we hieronder de belangrijkste vragen over dit onderwerp:

In mei 2024 gaan de settlementperiodes voor Amerikaanse, Canadese en Mexicaanse aandelen en andere effecten van twee dagen naar één dag om de marktefficiëntie te verbeteren.
T+1 betekent dat de afwikkeling van een transactie binnen één dag na afronding van de transactie moet plaatsvinden (T = transactiedatum).

De SEC heeft een regel aangenomen om de settlementperiodes voor Amerikaanse broker-dealer transacties te verkorten van T+2 naar T+1, met ingang van 28 mei 2024.
Ook de Canadian Capital Markets Association (CCMA) en Mexico’s Equities CCP, Contraparte Central de Valores (CCV), hebben samen met de Mexicaanse vereniging van Brokers (AMIB) regels aangenomen om van T+2 naar T+1 over te stappen. Deze verandering zal één dag eerder ingaan dan in de VS, vanaf 27 mei 2024, wat op een maandag valt (een Amerikaanse feestdag).

Amerikaanse producten zoals Amerikaanse aandelen, ETF’s, bedrijfsobligaties, enz.
Bekijk hier de volledige lijst met producten van Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) voor meer informatie.

Canadese producten die op secundaire markten worden verhandeld.
Raadpleeg de Canadian Capital Markets Association (CCMA) Asset List.

De Mexicaanse aandelenbeurs en de in het internationale noteringssysteem (SIC) genoteerde effecten.

Amerikaanse Producten

Dit zijn de instrumentklassen die in aanmerking komen voor T+1 afwikkeling in overeenstemming met de DTCC product scope lijst:

 • Aandelen
 • Corporate bonds, 
 • Municipal bonds, 
 • Warrants, 
 • Rights,
 • Money market instruments, 
 • Unit investment trusts, 
 • Financiële instrumenten die bestaan uit deze soorten effecten, bijvoorbeeld American Depository Receipts (ADR’s), exchange traded funds (ETF’s) en beleggingsfondsen

Let op: ETF’s uitgegeven onder een Common Depository-structuur en FED-instrumenten zijn niet onderhevig aan T+1.

Canadese Producten

Effecten omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

Fixed income:

 • Corporate bonds;
 • Exchange traded debentures;
 • Government bonds (excluding savings bonds);
 • Convertibles; 
 • Preferred shares. 

Aandelen:

 • Aandelen;
 • Rights;
 • Warrants;
 • Subscription receipts;
 • Canadian Depository Receipts;
 • Real Estate Investment Trusts.

Mexciaanse Producten

De overstap naar T+1 settlement omvat Mexicaanse aandelen en aandelen die genoteerd staan in het internationale noteringssysteem (SIC), die beide de Verenigde Staten en Canada als hun belangrijkste markten beschouwen.

Dit kunt u controleren in het Account Management via Settings en Account Type.

Dit is niet mogelijk, aangezien de regel wordt uitgevoerd door de SEC, CCMA, DTCC, CCV en AMIB.

U kunt meer informatie vinden bij de SEC, de CCMA, AMIB, CCV en DTCC websites.

Op dit moment zal IB voor cashrekeningen die worden aangehouden via LYNX niet automatisch geld omzetten om valutaverplichtingen van aankopen te dekken. Zorg ervoor dat u de benodigde valuta van tevoren heeft. Sectie 5 C van de IBIE klantenovereenkomst en sectie A2.3 van de IBUK klantenovereenkomst zijn niet van toepassing voor LYNX klanten.

Hier kunt u lezen hoe u valuta kunt wisselen voor uw rekening: Valutaconversies

Ja, van alle klanten die handelen in Amerikaanse, Canadese of Mexicaanse producten, wordt verwacht dat ze transacties tijdig matchen en bevestigen en op T+1 settlement.

VS:
De eerste transactiedatum voor T+1 is dinsdag 28 mei 2024. Alle transacties die op deze werkdag worden afgesloten, hebben als valutadatum woensdag 29 mei 2024.

Opmerking: Woensdag 29 mei 2024 zal een dubbele valutadatum zijn voor instructies met transactiedatum vrijdag 24 mei 2024 of dinsdag 28 mei 2024.

Canada:
De Canadian Capital Market Association (CCMA) heeft maandag 27 mei 2024 aangekondigd als de Canadese T+1 startdatum. De Canadese markt is open op maandag 27 mei 2024.

Let op: dinsdag 28 mei 2024 zal een dubbele settlementdatum zijn voor instructies met transactiedatum vrijdag 24 mei 2024 of maandag 27 mei 2024.

Mexico:
De Mexicaanse markt is geopend op maandag 27 mei 2024 (eerste transactiedatum voor T+1 settlement).

Opmerking: Dinsdag 28 mei 2024 zal een dubbele valutadatum zijn voor instructies met transactiedatum vrijdag 24 mei 2024 of maandag 27 mei 2024.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam