De economie heeft historisch gezien heel wat revoluties doorgemaakt. De laatste decennia stond automatisatie en digitalisering in de spotlights. Tijdens de COVID-crisis is gebleken dat bedrijven sterk afhankelijk zijn van menselijke werkkrachten.

Bedrijven zouden de klik wel eens kunnen maken om sterk te investeren in robotica. Hierdoor zou het bedrijf kunnen blijven draaien indien werknemers niet in staat zijn te werken. Welke robotica aandelen zouden kunnen profiteren van de nieuwe trend? We bekijken het in dit artikel.

De onderwerpen die worden besproken:

Beste robotica aandelen

Zijn robotica aandelen interessant

De verkoop van robots voor industriële toepassingen zit al enkele jaren in de lift maar toch stond er een zekere rem op. Wat moet er namelijk gebeuren met alle werknemers die hun job zouden verliezen? De huidige COVID-crisis zal ongetwijfeld bepaalde bedrijven aanzetten om sterk te investeren in robotica. Robots worden niet ziek en kunnen 24 op 24 en 7 op 7 worden ingezet. Het coronavirus kan dit veranderingsproces stevig versnellen.

In welke sectoren worden deze robots verkocht? Denk maar aan sectoren zoals de geneeskunde, technologie, defensie en de automobiel. Verder zien we meer en meer robotica in de privésfeer. Denk hierbij aan de grasmaaier die zonder enige tussenkomst het gras afrijdt of de robotstofzuiger.

In het verleden was er minder nood aan robotica. Maar door de steeds hogere arbeidskosten in landen zoals China, gaan bedrijven opzoek naar automatisatie. Laat dit gepaard gaan met een overvloed aan goedkoop kapitaal door de lage rentes en de kwantitatieve versoepeling, en het resultaat is een toename aan roboticatoepassingen. Robotica aandelen worden op deze manier interessanter en interessanter.

Voor- en nadelen van robotica aandelen

Voordelen robotica

Robotica aandelen spelen in op een sector die groeiende is. Volgens Zion Market Research zou in 2024 de sectoromzet oplopen tot $62 miljard.

Robotica moet ervoor zorgen dat de productiviteit en de kwaliteit van de productie erop vooruit gaat. Deze kenmerken inherent aan het product maken de interesse sterker en sterker.

Nadelen robotica

De robotica aandelen behoren meestal tot de technologiesector. Typerend aan deze sector is dat de aandelen noteren tegen een premie in vergelijking met andere sectoren.

Één van de grootste nadelen van robotica is het prijskaartje die eraan vasthangt. Uit onderzoek van McKinsey & Company is gebleken dat alle betrokken partijen de hoge kostprijs als één van de grootste nadelen zien. Het is één van de elementen die adoptie voorlopig afremt.

Doordat robotica een groot deel van de werknemers hun taken afneemt, moeten de werkgevers een professionele heroriëntering voorzien voor hun werknemers.

Beste robotica aandelen 2020

In deze sectie krijgt u een opsomming van twee robotica aandelen. Deze worden in willekeurige volgorde beschreven en mogelijks verdienen ze een plaats in uw watchlist.

Robotica aandeel Cognex

Cognex is een Amerikaans bedrijf die allerlei hypermoderne sensoren en visiesystemen ontwikkelt. De producten uit het gamma van Cognex worden gebruikt voor geautomatiseerde productieprocessen en automatische visuele kwaliteitsinspecties. Doordat Cognex focust op visiesystemen die noodzakelijk zijn om processen te automatiseren, staat de nichespeler quasi met één been binnen bij elk bedrijf die denkt aan automatisatie.

Welke toepassingen zijn er voor Cognex? Het controleren op montagefouten en deze meteen oplossen, distributiecentra sneller, efficiënter en nauwkeuriger laten werken. Verder heeft Cognex ook een product DataMan. Dit manueel en mobiel systeem kan 1D en 2D Data barcodes scannen.

Het risico voor de aandeelhouders van Cognex ligt bij het feit dat het bedrijf sterk afhankelijk is van de automobiel- en consumentenelektronicamarkt. We bevinden ons op dit moment in niet zo’n stabiel economisch vaarwater. Automobiel en consumentenelektronica (denk hierbij aan smartphones etc) zijn één van de eerste dingen waar de consument op bespaart.

Robotica aandeel Cognex

Advies aandeel Cognex

Hieronder vindt u de laatste beleggingsadviezen voor het aandeel Cognex die werden gepubliceerd door analisten of beurshuizen.

Beurshuis Advies Koersdoel ($) Datum (2020)
UBS Neutraal 56 Mei 8
Morgan Stanley Underweight 39 Apr 28
Baird Neutraal 44 Apr 28
Raymond James Outperform 60 Apr 28
Bernstein Market Perform 48 Apr 28

 

Het bedrijf is tijdens het schrijven van dit artikel voor 95,76 procent in handen van institutionele beleggers. De top 5 aandeelhouders van het aandeel Cognex vindt u hieronder. De laatste grote actie van een institutionele partij was een aankoop op 31 maart. Deze was voor rekening van T. Rowe Associates voor een waarde van iets meer dan $105 miljoen.

Institutionele partij Hoeveelheid aandelen (milj) % van totaal
Vanguard Group 15,89 9,26
BlackRock 13,99 8,15
Brown Capital 9,35 5,44
Walter Scott & Partners 7,62 4,44
T. Rowe Price Associates 6,87 4

Fundamentele resultaten Cognex

In het eerste kwartaal van 2020 realiseerde Cognex een omzet van $167 miljoen terwijl analisten een omzet hadden verwacht van $157 miljoen. Ook op het vlak van EBIT presteerde Cognex beter dan verwacht. Voor kwartaal 1 kwam Cognex uit op bijna $21 miljoen terwijl de consensus op $13 miljoen lag. De bruto winstmarge van Cognex lag op 75,36 procent terwijl de consensus op 74 procent lag.

Voor het tweede kwartaal van 2020 wordt een omzet verwacht van $150 miljoen. EBIT en bruto- winstmarge worden voor dezelfde periode geschat op respectievelijk $18,38 miljoen en 73,81 procent.

Resultatenrekening

Robotica aandeel Cognex resultatenrekening

Balans

Robotica aandeel Cognex balans 1

Robotica aandeel Cognex balans 2

Cash flow

Robotica aandeel Cognex cashflow

Technische analyse aandeel Cognex

De technische analyse van het robotica aandeel Cognex kunnen we zeer eenvoudig houden. De onderste paars gearceerde zone is de consolidatiezone die als basis dient voor een target te bepalen. Op dit moment lijkt het erop dat de koers van Cognex uit de consolidatiezone zal breken. Let wel: de candle is nog niet gesloten dus het is mogelijk dat de koers van Cognex terug in de consolidatie sluit.

Wanneer de koers van een aandeel in een duidelijke consolidatie heeft gezeten, is het eenvoudig om een mogelijk target te bepalen. We dupliceren de hoogte van de consolidatie en vervolgens hebben we ons koersdoel. Als de candle sluit binnen de bovenste consolidatiezone, is het technisch koersdoel zo’n $80. Let wel: dit is geen beleggingsadvies, maar louter ter educatie.

Robotica aandeel Cognex technische analyse

Agenda Cognex

Hieronder vindt u de enkele gekende agendapunten die gepland staan. Let wel dat de datums altijd kunnen gewijzigd worden op initiatief van Cognex.

  • Maandag 27 juli: kwartaal 2 earnings
  • Maandag 26 oktober: kwartaal 3 earnings

Robotica aandeel Brooks Automation

Brooks Automation is een Amerikaans bedrijf die werkt via twee divisies. Enerzijds is er Brooks Semiconductor Solutions en anderzijds Brooks Life Science Systems. De eerste divisie voorziet ondersteuning in automatisch transport en  vacuümtoepassingen. Producten die door deze divisie worden verkocht zijn o.a. atmosferische en vacuümrobots. De tweede divisie voorziet biotechnologische oplossingen voor het uitvoeren van research en medicijnontwikkeling. Deze oplossingen zorgen ervoor dat werkstromen van het laboratorium in grote mate worden geautomatiseerd.

Robotica aandeel Brooks automation

Advies aandeel Brooks Automation

Hieronder vindt u de laatste beleggingsadviezen voor het aandeel Brooks Automation die werden gepubliceerd door analisten of beurshuizen.

Beurshuis Advies Koersdoel ($) Datum (2020)
Citi Neutraal 40 Mei 1
B.Riley/FBR Buy 40 Apr 14
Stifel Buy 46 Apr 9
Creduit Suisse Neutraal 40 Feb 7

 

De top 5 aandeelhouders van het aandeel Brooks Automation vindt u hieronder. De laatste grote actie van een institutionele partij was een verkoop op 31 maart. Deze was voor rekening van BlackRock voor een waarde van iets meer dan $8,24 miljoen.

Institutionele partij Hoeveelheid aandelen (milj) % van totaal
BlackRock 9,81 13,3
Vanguard Group 7,6 10,31
Kayne Anderson Rudnick 3,64 4,93
William Blair Investment 2,66 3,61
Silvercrest 2,65 3,59

Fundamentele cijfers Brooks Automation

De afgelopen drie jaar is de omzet mooi gestegen met een gemiddeld van 18 procent op jaarbasis. In het verleden heeft het bedrijf dan ook quasi altijd de verwachtingen van de analisten overtroffen.

In het eerste kwartaal van 2020 realiseerde Brooks Automation een omzet van $220 miljoen terwijl analisten een omzet hadden verwacht van $217 miljoen. Ook op het vlak van EBIT presteerde Brooks Automation beter dan verwacht. Voor kwartaal 1 kwam Brooks Automation uit op bijna $24,82 miljoen terwijl de consensus op $23,54 miljoen lag. De bruto winstmarge van Brooks lag op 41,64 procent terwijl de consensus op 41,77 procent lag.

Voor het tweede kwartaal van 2020 wordt een omzet verwacht van $205,8 miljoen. EIBT en bruto winstmarge worden voor dezelfde periode geschat op respectievelijk $19,9 miljoen en 41,44 procent.

Resultatenrekening

Robotica aandeel Brooks automation resultatenrekening

Balans

Robotica aandeel Brooks automation balans 1

Robotica aandeel Brooks automation balans 2Cash flow

Robotica aandeel Brooks automation cashflow

Technische analyse aandeel Brooks Automation

Het aandeel Brooks Automation noteert nu rond de 61-76,4% Fibonacci retracement. Dit is de zone waar we mogelijks een daling kunnen verwachten. Indien de prijs boven de 76,4% sluit, verwachten we dat de prijs terug boven de $50 zal noteren. Het is afwachten hoe de prijs definitief zal reageren aan de doorbroken trendlijn.

Robotica aandeel Brooks automation technische analyse

Agenda Brooks Automation

Hieronder vindt u de enkele gekende agendapunten die gepland staan. Let wel dat de datums altijd kunnen gewijzigd worden op initiatief van Brooks Automation.

  • Donderdag 4 juni: dividend $0,1/aandeel
  • Donderdag 30 juli: kwartaal 2 earnings
  • Woensdag 4 november: kwartaal 3 earnings

Andere robotica aandelen

Er zijn wel meerdere aandelen waarmee u kan inspelen op de roboticatrend. Hieronder een willekeurige lijst van robotica aandelen:

  • iRobot – IRBT
  • KUKA – KUKAF
  • Rockwell Automation – ROK
  • ABB – ABB
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.