Boerse Frankfurt

Boerse Frankfurt | LYNX Aandelenmarkten & Effectenbeurzen

De Boerse Frankfurt is een Duitse aandelenbeurs gesitueerd in Frankfurt. Het is onderdeel van de Deutsche Börse en de belangrijkste aandelenindex van de beurs is de DAX-index. Vóór de invoering van de elektronische handel was Boerse Frankfurt de belangrijkste beurs in Duitsland.

De vloerhandel op de Boerse Frankfurt werd in mei 2011 stopgezet en de voormalige handelaren werden zogenaamde specialisten die het handelssysteem controleren en voor liquiditeit zorgen. Het gespecialiseerde systeem maakt gebruik van hetzelfde, volledig elektronische handelssysteem voor het berekenen van prijzen als het Xetra-handelsplatform. Een herkenningspunt van de Frankfurtse beurs zijn de twee beelden voor het gebouw: de stier, die staat voor stijgende prijzen, en de beer, die dalende prijzen symboliseert.

De geschiedenis van de Boerse Frankfurt gaat terug tot 1585, wat nu wordt beschouwd als het jaar van de oprichting. In die tijd lag de nadruk vooral op het verhandelen van munten met verschillende waarden. Pas meer dan 100 jaar later, in 1694, nam de Boerse Frankfurt zijn intrek in zijn eerste gebouw. In 1808 werd de (Duitse) Kamer van Koophandel opgericht en in 1820 werden de eerste aandelen in Frankfurt genoteerd. De beurs verhuisde opnieuw in 1843, alvorens zich in 1879 te vestigen in het huidige gebouw. In de daaropvolgende periode kwamen er steeds meer effecten beschikbaar en verwierf de beurs internationale bekendheid.

Met het begin van de Eerste Wereldoorlog konden er steeds minder buitenlandse effecten worden verhandeld. Aan het einde van de oorlog was de handel in deze effecten zelfs niet meer mogelijk. Boerse Frankfurt verloor daarmee zijn positie als internationale beurs. Na een zeer beperkte handelsperiode tijdens de Tweede Wereldoorlog en de tijdelijke sluiting van de beurs na de capitulatie van Duitsland, werd deze in september 1945 heropend. Sindsdien heeft de Boerse Frankfurt zich ontwikkeld tot het moderne handelscentrum van vandaag en heeft het nu weer een belangrijke internationale positie.

Handelssegmenten van de Boerse Frankfurt

Er zijn verschillende handelssegmenten op de beurs van Frankfurt:

  • General Standard: segment van de door de EU gereguleerde markt met de wettelijk voorgeschreven verplichtingen na toelating.
  • Prime Standard: segment van de door de EU gereguleerde markt met verplichtingen na toelating die verder gaan dan die van de algemene norm. Een soort premiumsegment voor het aantrekken van kapitaal.
  • Prime Standard voor bedrijfsobligaties: premium segment voor obligaties.
  • Scale: segment voor MKB.
  • Scale voor bedrijfsobligaties: segment voor schuldfinanciering voor MKB.
  • Quotation board: segment voor effecten die niet zijn toegelaten tot de gereglementeerde markt van de Boerse Frankfurt, noch zijn opgenomen voor de handel op de reguliere markt van de FWB.
  • Groene obligaties: segment voor obligaties die voldoen aan de ICMA-richtlijnen
  • REIT's: noteringssegment voor aandelen van vastgoedvennootschappen met een bijzondere fiscale status (REIT's)

Kosten

Handelstarieven Boerse Frankfurt

Een overzicht van alle gehanteerde tarieven vindt u op onze tarieven pagina.


Openingstijden

Openingstijden Boerse Frankfurt

De openingstijden van de Boerse Frankfurt zijn dagelijks van 8:00 – 22:00 uur. Dit geldt echter niet voor alle producten. Bekijk de tabel hieronder voor de openingstijden per product.

ProductBörse Frankfurt Openingstijden
AandelenMa. - Vr. 08:00 - 20:00 uur.
ETP'sMa. - Vr. 08:00 - 20:00 uur.
BeleggingsfondsenMa. - Vr. 08:00 - 20:00 uur.
Gestructureerde productenMa. - Vr. 08:00 - 22:00 uur.
ObligatiesMa. - Vr. 09:00 - 17:30 uur.

Voor meer informatie over de Boerse Frankfurt verwijzen we u door naar de website van de beurs.