Nasdaq

Nasdaq | LYNX Effectenbeurzen

De Nasdaq is de grootste en bekendste technologiebeurs in de Verenigde Staten, gemeten naar het aantal beursgenoteerde bedrijven. De naam Nasdaq is gevormd als acroniem van de woorden National Association of Securities Dealers Automated Quotations.

De Nasdaq wordt gedomineerd door technologie-aandelen. Denk hierbij aan dé grote bedrijven van dit moment, zoals de FAANG-aandelen,  Facebook,  Amazon, Apple, Netflix, Alphabet (voorheen Google) en Microsoft.

De Nasdaq 100 is een afgeleide van de Nasdaq Composite index. De index bestaat uit de meest verhandelde aandelen op de Nasdaq. Alhoewel in de media veelal over de Nasdaq Composite wordt gesproken, vindt de echte handel in opties en futures voornamelijk plaats in de Nasdaq 100 index. De reguliere openingstijden van de Nasdaq lopen van 15:30 uur tot 22:00 uur (Nederlandse tijd).

Er zijn ook verlengde handelstijden, zoals op veel andere elektronische beurzen. Zo loopt de pre-market (voorbeurs)sessie van 4:00 tot 9:30 uur (plaatselijke tijd) en de after-market (nabeurs)sessie van 4:00 tot 20:00 uur (plaatselijke tijd). Het handelsvolume buiten de reguliere handelstijden is echter aanzienlijk lager. Net als de NYSE blijft de Nasdaq gesloten op nationale feestdagen. Als een feestdag in het weekend valt, vindt er vaak de maandag erna of de vrijdag daarvoor geen handel plaats.

Korte geschiedenis Nasdaq

De Nasdaq is een relatief jonge beurs en werd pas in 1971 opgericht door de National Association of Securities Dealers (NASD), nu bekend als de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). Nasdaq ging op 8 februari 1971 live en al snel hielp de beursvloer om de bied-/laat spread op de aandelen te verkleinen. Dit maakte Nasdaq in eerste instantie onpopulair bij brokers, omdat het hun winst verminderde.

Terwijl de Nasdaq in 1987 in de media nog werd aangeduid als een over-the-counter (OTC) handelssysteem, werd het in toenemende mate omgevormd tot een echte beurs door het toevoegen van handels- en volume meldingen en geautomatiseerde handelssystemen. In 1991 werd voor het eerst bijna 50% van alle aandelen op de Amerikaanse effectenmarkten verhandeld op de Nasdaq.


Kosten

Beleggen op de Nasdaq via LYNX

Via LYNX kunt u al handelen in aandelen op de Nasdaq vanaf slechts USD 5,00 per transactie.

Nasdaq tarieven

ProductCommissieMinimumMaximum
AandelenUSD 0,01 per
aandeel
USD 5,002% van de transactiewaarde
OptiesUSD 2,40 per contract--

* in het voorbeeld worden 17 Apple aandelen aangekocht.

Voorbeeld van commissie voor de Nasdaq met een order volume van USD 8000 : 32 aandelen Microsoft à USD 250,00 = USD 5,00.

Een overzicht van alle gehanteerde tarieven vindt u op onze tarieven pagina.


Handelsuren

Nasdaq openingstijden

De reguliere openingstijden van de Nasdaq lopen van 15:30 uur tot 22:00 uur (Nederlandse tijd).

ProductNasdaq openingstijden
AandelenMa. – Vr. 15:30 – 22:00 uur (Nederlandse tijd)
OptiesMa. - Vr. 15:30 - 22:00 uur (Nederlandse tijd)

Voor- & nabeurs handelen

Er zijn ook verlengde handelstijden, zoals op veel andere elektronische beurzen. Zo loopt de pre-market (voorbeurs) sessie van 4:00 tot 9:30 uur (plaatselijke tijd) en de after-market(nabeurs) sessie van 4:00 tot 20:00 uur (plaatselijke tijd).

Voor meer informatie over Nasdaq verwijzen we u door naar de website van Nasdaq.