Goudprijs verwachting 2024: stijgt goud naar $2500?

Door Justin Blekemolen


London Gold Spot
ISIN: XC0009655157
|
Ticker: XAUUSD
|
Valuta: USD
Artikel laten voorlezen
Beleggen in goud | De beste goudaandelen voor 2024 | Goudprijs verwachting 2024
De goudprijs heeft al sinds de zomer van 2020 geen nieuw record meer laten zien. Onderliggend blijft de vraag naar goud groot, onder meer wegens de hoge inflatie en de vrees voor een economische recessie. Maar ook centrale banken uit opkomende economieën blijven goud kopen.

In dit artikel bespreken we de verwachting van de goudprijs voor 2024 en daarna. We bekijken zowel de fundamentele beweegredenen als de technische signalen die de grafiek geeft.

Dit artikel over de goudprijs verwachting wordt regelmatig geüpdatet met de laatste stand van zaken. Bent u op zoek naar een broker om in goud en andere grondstoffen te handelen, klik dan hier.

Goudprijs verwachting 2024

Het voorspellen van financiële marktbewegingen is complex en kan door diverse factoren worden beïnvloed. Hoewel het onmogelijk is om de toekomstige prijs van goud met zekerheid te voorspellen, zijn er wel degelijk aanwijsbare factoren die de goudprijs zouden kunnen beïnvloeden. Hieronder bespreken we 5 factoren die van invloed kunnen zijn.

  1. Economische Onzekerheid: Als er wereldwijd economische onzekerheid heerst, kunnen beleggers goud beschouwen als een veilige haven. Bij toenemende bezorgdheid over bijvoorbeeld een economische recessie, inflatie of geopolitieke spanningen, kan de vraag naar goud stijgen, wat de prijs kan opdrijven.
  2. Monetaire Beleidsmaatregelen: Veranderingen in het monetaire beleid, zoals rentetarieven en kwantitatieve versoepeling, kunnen de prijs van goud beïnvloeden. Lagere rentetarieven kunnen goud aantrekkelijker maken, omdat beleggers dan zoeken naar alternatieven om rendement te behalen.
  3. Inflatie: Goud wordt vaak gezien als een hedge tegen inflatie. Als er zorgen zijn over een stijgende inflatie, kunnen beleggers hun toevlucht nemen tot goud om hun koopkracht te behouden, wat de vraag en dus de prijs van goud kan stuwen.
  4. Valutabewegingen: Goud wordt wereldwijd verhandeld in dollars. Wanneer de waarde van de dollar daalt, kan dit de prijs van goud verhogen, omdat het voor beleggers buiten de Verenigde Staten aantrekkelijker wordt om goud te kopen.
  5. Aanbod en Vraag: Veranderingen in het aanbod van goud, zoals nieuwe mijnontdekkingen of tekorten, evenals veranderingen in de vraag vanuit industrieën en beleggers, kunnen de prijs beïnvloeden. Als de vraag groter is dan het aanbod, kan dit resulteren in een prijsstijging.

Goudprijs ontwikkelingen afgelopen jaren

De afgelopen jaren is er relatief veel gebeurd op de financiële markten. Tijdens de coronacrisis is de goudprijs stevig opgelopen en werd er zelfs een nieuwe all-time high bereikt. In de periode daarna is goud enorm volatiel geweest, maar zonder echt richting te kiezen. Na de inval van Rusland in Oekraïne zagen we in maart 2022 nogmaals een stevige rally, maar die zorgde voor een dubbele top rond de $ 2075. Vanaf maart daalde de goudprijs met ruim 20% tot er in september 2022 een bodem werd gevormd. In de eerste helft van 2023 liep de goudprijs vervolgens weer stevig op en op 4 mei bereikte de koers zelfs even een nieuwe all-time high. De weerstand rond $ 2075 werd opnieuw getest, maar zonder succes. Nu liggen er drie toppen rond hetzelfde niveau.

Het huidige herstel valt samen met het herstel van de euro/dollar en dus een verzwakking van de dollar. De verzwakking van de dollar is in gang gezet door een combinatie van afzwakkende inflatiecijfers en de verwachting dat centrale banken klaar zijn met het verhogen van de rentes.

Goudprijs verwachting Amerikaanse banken

Economen van Société Générale verwachten begin 2024 een milde economische recessie in de VS. Société Générale verwacht dat beleggers de risico’s van deze recessie zullen afdekken door een deel van hun allocaties naar goud over te brengen. Het is echter geen zekerheid dat goud tijdens een economische recessie stijgt. Tijdens de financiële crisis in 2008 dook de goudprijs ook stevig omlaag, maar in de jaren daarna volgde wel een sterke rally.

Grondstofanalisten bij Goldman Sachs verhoogden recentelijk ook hun verwachtingen voor de goudprijs. In het rapport met de titel “Gold’s shine is returning” verhoogden de analisten hun koersdoel voor de komende 12 maanden naar $ 2.050 per ounce. “De potentiële stijging van de goudprijs zal nauw verbonden zijn met de Amerikaanse reële rente en dollarbewegingen, maar we verwachten ook een aanhoudende sterke consumentenvraag vanuit China en India, naast aankopen door centrale banken om de neerwaartse druk van opwaartse groeiverrassingen en renteverlagingen te compenseren,” schreven de analisten van Goldman Sachs.

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken kopen sinds 2010 jaarlijks gemiddeld voor 500 ton aan goud. Sommige landen, die minder afhankelijk willen worden van het Westen, kopen al jaren grote hoeveelheden op. Het gaat hierbij om landen als Rusland, China en India.

Analisten van UBS denken dan ook dat de goudprijs vanwege de hoge vraag van centrale banken zal blijven stijgen. Voor het einde van het jaar hebben ze $ 2100 als koersdoel. Voor maart 2024 mikken de analisten zelfs op een goudprijs van $ 2200.

Technische analyse goudprijs

Aangezien er ontzettend veel factoren invloed hebben op de goudprijs verwachting, is het erg lastig om de toekomstige goudkoers te voorspellen op basis van fundamentele analyse. Technische analyse is daarom uitermate geschikt om uitspraken te doen over de mogelijke koersontwikkeling en verwachting van de goudprijs.

Goudprijs verwachting: grafiek goud korte termijn 

Goud is begin oktober een nieuwe rally gestart. Tijdens de terugval in november werd een hogere bodem gevormd boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Met de recente doorbraak boven de top van eind oktober werd de stijgende trend bevestigt.

Bovendien is de goudprijs opwaarts uit het omgekeerde hoofd&schouder patroon gebroken. De bandbreedte tussen het hoofd en de neklijn is ongeveer $ 200 en kunnen we optellen bij het uitbraakniveau rond de $ 2020. Daarmee komt het korte termijn koersdoel voor goud op ongeveer $ 2220 te liggen. Een uitbraak boven de weerstand op $ 2081 en een nieuwe all-time high lijken dus aanstaande.

Goudprijs verwachting: grafiek goud korte termijn 

Goudprijs verwachting: grafiek goud lange termijn 

Als we uitzoomen op de weekgrafiek is het duidelijk dat de goudprijs al ruim drie jaar in een zijwaartse bandbreedte beweegt. Binnen deze neutrale range hebben we in 2023 een hogere bodem gevormd boven de $ 1800. Dit duidt erop dat de vraag naar goud toeneemt, want beleggers zijn bereid om op steeds hogere niveaus bij te kopen.

Een doorbraak boven de $ 2081 kan de start van een nieuwe duurzame stijgende fase betekenen. Om een koersdoel te berekenen kijken we naar de bandbreedte tussen pakweg $1616 en $2081, die ongeveer $ 465 bedraagt. Deze tellen we vervolgens op bij het uitbraakniveau en dan komen we op een lange termijn koersdoel van $ 2546. Deze methode kunnen we tevens toepassen, omdat we een omgekeerd hoofd&schouder patroon zien op de grafiek.

Enkel bij een doorbraak onder de steun op $ 1804 verzwakt het technische plaatje. Daaronder komt er ruimte vrij voor een daling richting de steun op $ 1616.

Goudprijs verwachting: grafiek goud lange termijn 

Inspelen op de goudprijs verwachting?

U kunt direct profiteren van goudprijsbewegingen doormiddel van futures of ETF’s.

Goud Futures

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de goudprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door handelaren. De meest bekende is de future op de goudprijs (GC). Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de goudprijs. Deze future vertegenwoordigt 100 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 punt beweging $ 100 verdient/verliest.

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk goud thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol goud zitten te wachten, is het via LYNX niet mogelijk om deze future te laten expireren. Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

Goud futures | LYNX Beleggen | Goudprijs verwachting vandaag

Kleinere hefbomen zijn ook mogelijk met de Mini Gold future (QO) & de Micro Gold Future (MGC). Met de mini beweegt uw positie met $ 50 per punt en bij de E-Micro met slechts $ 1 per punt. 

E-Micro Gold | LYNX Beleggen | Goudprijs verwachting vandaag

Beleggen in goud via ETF’s

Een Exchange-Traded Fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Een ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen, waardoor deze producten vaak indextrackers genoemd worden. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Zo kan iemand die in goud wil beleggen een ETF kopen die de goudprijs bijvoorbeeld één-op-één volgt.

Voor trackers op het edelmetaal bestaan twee soorten, Bullion-Backed en Nonbullion-Backed trackers. Het verschil tussen beide is dat Bullion-Backed ETF’s fysiek goud aanhouden en Nonbullion-Backed trackers financiële instrumenten als onderpand gebruiken. Hieronder ziet u 3 populaire ETF’s die via LYNX verhandelbaar zijn.

De kosten die jaarlijks worden berekend, vindt u terug als Expense Ratio. Deze kosten worden in de koers van de ETF verwerkt. (Vanwege Europese regelgeving kunt u momenteel enkel nog via opties handelen in de Amerikaanse ETF’s).

SymboolNaam ETFOnderpandExpense ratioValuta
PHAUWisdomtree PHYSICAL GOLDFysiek0,39%EUR
GOLDAmundi Physical Gold ETCFysiek0,19%EUR
4GLDXetra-GoldFysiek0,36%EUR

Zelf inspelen op de goudprijs verwachting?

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in goud. U kunt inspelen op de besproken goudprijs verwachting door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s en gestructureerde producten. Bekijk ons volledige aanbod.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.