Bull market

Of u nu een actieve belegger of een investeerder bent, het is belangrijk om de beurscyclus te begrijpen. Hoewel de wereldwijde markten in de loop der tijd aanzienlijk zijn gegroeid, is het niet in een rechte lijn gestegen.

Er zijn marktdalingen en stijgingen, en die schommelingen zijn normaal. Afhankelijk van hoe ver de markt daalt, of hoe hoog hij klimt, kunnen die prijsbewegingen veranderen in een bull market of bear market.

In dit artikel zullen we bespreken wat een bull market is, wat het ons vertelt en hoe we er gebruik van kunnen maken.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

Wat is een bull market?

Een bull market is een situatie in de financiële markten waarin de prijzen stijgen of zullen stijgen. De term “bull market” wordt meestal gebruikt om naar de aandelenmarkt te verwijzen, maar kan worden toegepast op alles wat wordt verhandeld, zoals obligaties, valuta’s en grondstoffen. Omdat de prijzen van effecten continu stijgen en dalen, wordt de term “bull market” vaak gebruikt om langere perioden waarin een groot deel van de prijzen stijgen, te beschrijven. Bull markets duren meestal enkele jaren.

Bull market

Wat vertelt een bull market ons?

Bull markets worden gekenmerkt door optimisme, beleggersvertrouwen en de verwachting dat sterke bedrijfsresultaten voor langere tijd zullen aanhouden. Het is moeilijk om consequent te voorspellen wanneer de trends in de markt kunnen veranderen. Een deel van de moeilijkheid is dat speculatie en psychologische effecten soms een grote rol kunnen spelen in de markten.

Er zijn geen specifieke en universele beschrijvingen om een ​​bull market te identificeren. De meest gebruikelijke definitie van een bullmarkt is een situatie waarin de aandelenkoersen met 20% stijgen, meestal na een daling van 20%. Aangezien bull markets moeilijk te voorspellen zijn, kunnen analisten dit fenomeen doorgaans pas herkennen nadat het is gebeurd. De meest opmerkelijke bull market in de recente geschiedenis was de periode tussen 2009 en 2019. Gedurende deze tijd steeg de Amerikaanse index met een aanzienlijk percentage na de financiële crisis van 2008. Die bull market brak de record van langst durende bull market. De bull market werd abrupt stopgezet met een heftige marktcrash die de beurzen meemaakten door het coronavirus.

Bull markets vinden over het algemeen plaats wanneer de economie aan het verbeteren is of wanneer de economie al sterk is. Bull markets gebeuren meestal in overeenstemming met een sterk bruto binnenlands product, een daling van de werkloosheid en bull markets zullen vaak ook samenvallen met een stijging van bedrijfswinsten. Het vertrouwen van beleggers zal tijdens een bull market periode ook de neiging hebben te stijgen. Vraag en aanbod van effecten zullen in beweging komen. Het aanbod zal zwak zijn terwijl de vraag groot zal zijn. Beleggers zullen ongeduldig aandelen kopen, terwijl weinigen bereid zijn om te verkopen. In een bull market zijn investeerders snel bereid om deel te nemen aan de bull market. Bovendien zal er een algemene toename zijn van de hoeveelheid IPO-activiteit.

Sommige van de bovenstaande factoren zijn gemakkelijker uit te drukken in cijfers dan de andere kenmerken van een bull market. Hoewel bedrijfswinsten en werkloosheid meetbaar zijn, kan het bijvoorbeeld moeilijker zijn om de algemene toon van de marktstemming te peilen.

De fases van een bull market

Het stijgende vertrouwen van investeerders is ongetwijfeld de belangrijkste indicator van een bull market. Het beleggerssentiment wordt vaak weergegeven in put/call-ratio’s of IPO-activiteit.

Bull markets bestaan uit vier verschillende fases:

  • De eerste fase begint met lage prijzen, een laag beleggerssentiment en pessimistische opvattingen over toekomstige prijzen.
  • In de tweede fase beginnen de handelsactiviteiten, aandelenkoersen en bedrijfswinsten te stijgen, waardoor de economische indicatoren boven het gemiddelde komen. Beleggers worden ook optimistischer.
  • In de derde fase bereiken de marktindexen en effecten nieuwe toppen en blijft de handelsvolume sterk toenemen.
  • De laatste fase wordt gekenmerkt door overmatige IPO-activiteiten, handelsactiviteiten en speculatie. Met aandelenkoersen op historische hoogtepunten, nemen beleggers winst of reageren ze op negatieve indicatoren, die op hun beurt de bull market ontrafelen.

Een bull market versus een bear market

Het tegenovergestelde van een bullmarkt is een bear market, die wordt gekenmerkt door dalende prijzen en gaat vaak samen met pessimisme. De algemeen aanvaarde theorie over de oorsprong van deze termen suggereert dat het gebruik van “bull” en “bear” om markten te beschrijven, afkomstig is van de manier waarop de dieren hun tegenstanders aanvallen.

Een bull market en bear market vallen vaak samen met de economische cyclus, die uit vier fasen bestaat: expansie, omslag, recessie en herleving. Het begin van een bull market is vaak een leidende indicator van economische expansie. Eveneens beginnen de bear markets gewoonlijk voordat de economische krimp zich ontwikkelt. Een typische recessie toont een dalende aandelenmarkt enkele maanden voor de daling van het BBP.

Wilt u meer weten over bear markets? Zorg er dan zeker voor dat u het artikel over bear markets leest.

Beleggingsstrategieën in een bull market

Beleggers die willen profiteren van een bull market, moeten vroeg kopen om te profiteren van stijgende prijzen en ze te verkopen wanneer ze hun hoogtepunt hebben bereikt. Hoewel het moeilijk is om te bepalen wanneer de bodem en de piek zullen plaatsvinden, zullen de meeste verliezen minimaal zijn en meestal tijdelijk. In de onderstaande voorbeelden zullen we verschillende prominente strategieën verkennen die vele beleggers gebruiken tijdens bull market periodes. Omdat het echter moeilijk is om de huidige markttoestand te beoordelen tijdens het coronavirus, brengen deze strategieën ook een zeker risico met zich mee.

bull market

Buy-and-Hold

Een van de meest gebruikte strategieën bij het beleggen is het proces van het kopen van een bepaald effect en het behouden ervan, mogelijk om het later te verkopen. Deze strategie vereist noodzakelijkerwijs vertrouwen van de kant van de belegger. U moet vertrouwen hebben dat het effect zal stijgen in prijs. Om deze reden helpt het optimisme dat gepaard gaat met bull markets om de buy-and-hold strategie correct te implementeren.

Agressieve buy-and-hold

Agressieve buy-and-hold is een variatie op de eenvoudige buy-and-hold strategie en brengt extra risico met zich mee. De bedoeling achter de agressieve buy-and-hold strategie is dat een belegger zijn of haar posities in een bepaald effect zal blijven uitbreiden zolang het maar in prijs blijft stijgen. Een veel voorkomende methode om het bezit te vergroten, suggereert dat een belegger een extra vaste hoeveelheid aandelen zal kopen voor elke prijsverhoging van een vooraf bepaald bedrag. Bij een strategie als deze moet de belegger in kwestie gedisciplineerd, geduldig en ervaren zijn. Een marktcrash zoals we dit jaar zagen door het coronavirus kan bij het gebruik maken van deze strategie rampzalige gevolgen hebben, maar als u het succesvol kunt implementeren kunnen de winsten gigantisch zijn.

Kopen op correcties

Een correctie is een korte periode waarin de algemene trend in de prijs van een effect wordt omgekeerd. Zelfs tijdens een bull market is het onwaarschijnlijk dat de aandelenkoersen alleen maar zullen stijgen. Integendeel, er zullen waarschijnlijk kortere perioden zijn waarin ook kleine prijsdalingen voorkomen, zelfs als de algemene trend zich opwaarts voortzet.

Sommige beleggers kijken uit naar correcties binnen een bull market en gaan in deze periodes over op het kopen van effecten. De gedachte achter deze strategie is dat, ervan uitgaande dat de bull market aanhoudt, de prijs van het effect snel weer omhoog zal gaan, waardoor de belegger daardoor zijn gewenste belegging aan een verlaagde aankoopprijs kan aankopen.

Swing Trading

Misschien wel de meest agressieve manier om te proberen te profiteren van een bull market, is het proces dat bekend staat als swing trading. Beleggers die deze strategie gebruiken, zullen zeer actieve rollen vervullen, met gebruikmaking van verschillende soorten technieken inclusief short-selling om maximale winsten proberen uit de markt te halen. Een swing trader zal proberen om een effect aan te kopen voor het een opwaartse prijsbeweging maakt en zal short verkopen wanneer er een potentiële correctie plaatsvindt.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Beleggen in aandelen


 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart