Beleggen in olie; ontdek de beste olie-aandelen voor 2018

Olie is fenomenaal begonnen aan 2018. Maar waarom beleggen in olie? Op fundamenteel en technisch vlak lijkt het erop dat de trend zich zal doorzetten tot het einde van het jaar.

Technisch is een groot invers hoofdschouder patroon aan het ontwikkelen. Fundamenteel gaat het de prijs van olie voor de wind door het stijgend protectionisme, stijgende inflatie en (jammer genoeg) risico op een militaire confrontatie in het Midden-Oosten.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Redenen voor een hogere olieprijs
  • Amerikaanse Schalieolie
  • De beste olie-aandelen voor 2018

Redenen voor een hogere olieprijs

beste olie aandelen 2018 - boorplatform - beleggen in olie

Enkele jaren terug stond de olieprijs zeer laag. De hoofdreden was het economisch spel van vraag en aanbod. De vraag van de wereldeconomie was veel te laag om tegemoet te komen aan het overaanbod. Landen als Rusland, Venezuela en de OPEC-landen kregen het economisch enorm te verduren.

  • Wereldwijd kwam er een hogere vraag naar olie. De Chinese economie deed het beter dan verwacht door versoepeling van bancaire leningen. China is tot op heden de grootste importeur van olie.
  • Verhoogd risico op militair conflict in het Midden-Oosten tussen wereldspelers. Olie noteert met een hoge risicopremie door het conflict in het Midden-Oosten. Landen zoals Rusland, Amerika en Turkije streven hun eigen belangen na. De financiële markt houdt al meerdere maanden rekening met dit opborrelend conflict.
  • OPEC reduceert hun olieaanbod. Samen met meerdere grote olieproducerende landen heeft OPEC het aanbod verlaagd. Tot eind 2018 wordt er maximaal 1,8 miljoen vaten per dag geproduceerd door OPEC

Amerikaanse Schalie-olie

De grootste economische vijand van OPEC is Amerika. De ondernemingen uit Amerika hebben een olieprijs nodig van ongeveer $ 45/ vat om de coupons op hun high-yield obligaties te kunnen betalen. De stijgende olieprijs heeft een verhoogde activiteit teweeggebracht van de Amerikaanse olieproducenten. Er wordt verwacht dat OPEC en haar partners een verlaagde productie zullen aanhouden om de Amerikaanse producenten te counteren.

De beste olie-aandelen voor 2018

Als belegger heeft u meerdere mogelijkheden om te beleggen in grondstoffen. Beleggen in olie is mogelijk via gemengde fondsen, olie ETF’s, olie aandelen, olie futures, olie opties en warrants. Beleggen in olie wordt hoofdzakelijk gedaan via aandelen. Deze olie-aandelen reageren namelijk met een hefboom op een prijswijziging van olie.

ConocoPhillips – COP

Dit is één van de grootste oliemaatschappijen in Verenigde Staten en heeft in het verleden bewezen een goede cashflow te kunnen genereren bij lage olieprijzen. Verwacht wordt dat deze cashflow enorm versterkt kan worden bij een hogere olieprijs. ConocoPhillips heeft haar peers de afgelopen jaren ruimschoots overtroffen.

ConocoPhillips wordt op de beurs ongeveer gewaardeerd op 65 miljard USD. In februari dit jaar heeft het bedrijf haar resultaten bekendgemaakt van het vierde kwartaal 2017. De productie voor 2017 lag gemiddeld op 1,3 miljoen vaten per dag wat neerkomt op een stijging van 3 procent jaar op jaar. Voor 2018 werd er een verhoogd inkoopprogramma aangekondigd van de eigen aandelen. Alsook wordt het dividend opgetrokken met 7,5 procent.

Royal Dutch Shell – RDSB

De value investor vindt in het bedrijf Royal Dutch Shell een aantrekkelijk aandeel. De multinational is één van ’s werelds grootste energiebedrijven die actief is in de exploratie en productie van gas en olie. De omzet steeg in 2017 met 31 procent tot 305 miljard dollar. Een doorzetting van de stijgende trend valt te verantwoorden door een verwachte hogere olieprijs in 2018.

Het eigen vermogen van Royal Dutch Shell bedraagt om en bij de 50 procent. Fundamenteel is het dus een gezond bedrijf. Het mag ons dus niet verwonderen dat de Amerikaanse kredietbeoordelaar het Brits-Nederlands olie- en gasbedrijf een Aa2 rating geeft. Royal Dutch Shell is een vaste dividendbetaler. Een leuk weetje is dat Shell sinds 1945 elk jaar een dividend heeft betaald. Bekijk hier de koersen en grafieken van aandeel Royal Dutch Shell.

Diamondback Energy – FANG

Diamondback Energy is een Amerikaans olie- en gasbedrijf die zich heeft gespecialiseerd in onconventionele olie- en gasreserves in Amerika. Het Amerikaanse bedrijf is gevestigd in Texas en is ook daar zeer actief in de productie van schalie-olie. Diamondback Energy krijgt veel belangstelling van de grote vissen op Wallstreet door de gestage groei van de voorbije jaren. De afgelopen 3 kwartalen wist Diamondback de omzet te doen stijgen met 200 procent. Op dit moment is de schalie-olieproducent opzoek naar investeerders voor de financiering van de productiekosten in Permian Basin.

Beleggen in olie via een future

Wie het graag wat spannender heeft dan doorsnee aandelen, kan een blik werpen op een olie future. De oliemarkt staat gekend onder de beleggers om haar volatiliteit. Hierdoor zijn er dagelijks opportuniteiten waarop u kan inspelen als belegger. Als belegger heeft u onder meer de keuze uit een CL future of een BZ future.

Voor meer info over de CL future lees ‘Is de CL future het zwarte goud?’.

Wilt u meer weten over olie-aandelen beleggen bij LYNX?

Via het LYNX Handelsplatform kunt u beleggen in alle hierboven besproken olie-aandelen. U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. Wereldwijd heeft u direct toegang tot meer dan 100 beurzen in 24 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel.

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws