Wat is een dividend? Betekenis dividend en berekenen dividendrendement

Door Wubbe Bos


Geschatte leestijd: 8 minutes

Wat is dividend?
Wat is dividend? Dividend is een uitkering door een bedrijf aan haar aandeelhouders. Het dividend wordt meestal betaald vanuit de winst. Het is een manier om opgebouwd kasgeld aan de aandeelhouders te overhandigen.

Het geld wat bedrijven niet uitkeren aan aandeelhouders kan het bedrijf herinvesteren.
Het uitgekeerde dividend wordt meestal belast met een roerende voorheffing. De overheid in Nederland heft 15% roerende voorheffing. Het dividend kan worden uitgedrukt als het totale dividend, maar meestal ligt de focus op het dividend per aandeel.

In dit artikel vertel ik u meer over dividend. Wat dividend is, waar het vandaan komt en het belang van dividend en dividendrendement.

Dividend

Wat is de betekenis van dividend?

Een uitkering aan de aandeelhouders zorgt ervoor dat aandeelhouders geld in handen krijgen zonder aandelen te verkopen. Het woord dividend komt van het Latijnse woord dividendum. Het dividend wordt dan ook verdeeld onder alle aandelen. Hierbij wordt het dividend in proportie verdeeld onder alle uitstaande aandelen.

Meestal is het dividend een deel van de winst die een organisatie uitkeert aan de aandeelhouders. De winst die organisaties niet uitkeren blijft in het bedrijf. Organisaties die een kleiner deel van de winst uitkeren hebben meer geld over om te herinvesteren. Een andere manier om geld terug te geven aan aandeelhouders is het terugkopen van aandelen. Op deze manier worden verkopende aandeelhouders uitgekocht en stijgt het belang dat de resterende aandeelhouders in het bedrijf hebben.

Dividend herbeleggen

Veiligheid

Doorgaans wordt dit dividend uitgekeerd van de winst en betreft het geld wat het bedrijf kan missen. Het management is doorgaans niet geneigd geld aan de aandeelhouders uit te keren dat ze nodig hebben in het bedrijf. Geld uitkeren dat er niet is verhoogt namelijk de kans op faillissement. Daarnaast heeft een verlaging van een dividend vaak ontevreden aandeelhouders tot gevolg. Zij kunnen in zo’n geval besluiten het management te ontslaan. Om deze redenen zijn managers vaak terughoudend een dividend te verlagen of uit te keren.

Er zijn hierop uitzonderingen. Sommige bedrijven proberen juist aandeelhouders aan te trekken met een hoog dividend. Deze bedrijven geven vaak nieuwe aandelen uit. Deze worden gebruikt voor overnames en groei. Er is namelijk niet veel kapitaal meer over na het uitkeren van het hoge dividend. De belangen van de bestaande aandeelhouders worden door de uitgifte van nieuwe aandelen verwaterd. Dit kan een goede strategie zijn wanneer er van dit geld goede investeringen worden gedaan.

Deze investeringen moeten echter beter zijn dan aandelen in het bedrijf zelf kopen. Het bedrijf geeft deze aandelen namelijk uit om deze investeringen te doen. Bedrijven zijn hierdoor afhankelijk van de uitgifte van nieuwe aandelen. Ze zijn hierdoor kwetsbaar voor een daling in de prijs van de aandelen. Dit maakt het namelijk kostbaarder om nieuwe aandelen uit te geven. Beleggers zijn niet altijd bereid om nieuwe aandelen te kopen. Wanneer de interesse in nieuwe aandelen verwaterd is, is ook het hoge dividend mogelijk in gevaar.

Soorten dividend

Meestal wordt het dividend in kasgeld uitgekeerd, wat een cash dividend wordt genoemd. Organisaties kunnen per kwartaal, per jaar en voor speciale gelegenheden dividend uitkeren. Er zijn echter ook andere manieren om dividend uit te keren; sommige bedrijven geven bijvoorbeeld een scrip of stock dividend uit. Een stock dividend bestaat uit nieuwe aandelen die voor deze gelegenheid worden uitgegeven. In sommige gevallen kunnen beleggers ook kiezen tussen een cash of stock dividend. Beleggers die in deze gevallen kiezen voor een cash dividend zien hun belang in het bedrijf verwateren. Beleggers die kiezen voor een stock dividend zien het belang in het bedrijf stijgen, maar ontvangen geen kasgeld. Wanneer er geen keuze is, maar enkel stock dividend, dan is dit gelijk aan een aandelensplitsing en verandert er onderliggend niets aan je belang in het bedrijf.

Een uitzonderlijke vorm van dividend is het dividend in specie. Dit gebeurt wanneer een bedrijf een bepaald bedrijfsonderdeel afsplitst en aan haar aandeelhouders geeft. In dit geval heb je na het dividend een belang in twee verschillende bedrijven.

Bij LYNX ziet u na de ex dividend datum het aankomende dividend staan. Dit dividend keert LYNX kosteloos aan u uit. Mocht u een keuze hebben tussen een aandeel of cashdividend dan kunt u via LYNX gemakkelijk de keuze zelf opgeven.

Berekenen dividendrendement

Het dividendrendement wordt berekend door het totale uitgekeerde dividend te delen door de marktkapitalisatie of het dividend per aandeel te delen door de aandelenprijs. De uitkomst vermenigvuldig je met 100 om op het percentage uit te komen.

Formules

Er zijn nog meer formules die belangrijk zijn voor het kopen van dividendaandelen. Deze berekenen vaak hoe veilig het dividend is en hoeveel ruimte er is om het dividend te laten groeien. De belangrijkste ratio daarvoor is de uitbetalingsratio, welke gelijk is aan het dividend gedeeld door de winst. Een variant hiervan deelt het dividend door de vrije kasstroom. Vrije kasstroom is namelijk daadwerkelijk kasgeld dat binnenkomt en wat het bedrijf dus kan uitgeven. Welke formule te gebruiken hangt onder andere af van de industrie.

Historie van dividend

Het eerste bedrijf dat dividend uitkeerde onder haar aandeelhouders was de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) uit Nederland. De VOC betaalde jaarlijks een dividend van 18% van de waarde van de aandelen. Dit gebeurde gedurende een periode van bijna 200 jaar (1602-1800).

Roerende voorheffing

Berekenen roerende voorheffing

De roerende voorheffing is in veel landen verschillend. Nederland heeft met veel landen een belastingverdrag gesloten, waardoor Nederlandse beleggers een lager tarief kunnen betalen. In Nederland heft de overheid ook dividendbelasting, al probeerde de overheid deze recent nog af te schaffen. De roerende voorheffing in Nederland bedraagt 15% van het uitgekeerde dividend. Het dividend kan dan verrekend worden met de inkomstenbelasting. Kijk hier hoe u de belastingaangifte kan doen voor uw LYNX account.

Wanneer dividend uitkeren?

Het dividend wordt bepaald door het bestuur, maar uiteindelijk goedgekeurd door de aandeelhouders. De hoogte hangt af van het bedrijf, maar er zijn grofweg 3 manieren waarop het bepaald kan worden:

  • Het management heeft geen vast beleid en is flexibel in het uitkeren van het dividend. Dit biedt het management de meeste vrijheid, maar aandeelhouders kunnen in deze situatie niet rekenen op de komst van het dividend.
  • Het dividend is een vast percentage van de winst. In jaren met veel winst keren bedrijven meer uit en in jaren met minder winst uiteraard minder. Soms is er een bepaalde bandbreedte waarin het dividend beweegt. Met dit systeem blijft de payout ratio of uitbetalingsratio gelijk. Het nadeel van zo’n systeem is dat het vaste percentage in magere jaren mogelijk teveel is voor het bedrijf, maar te weinig voor de aandeelhouders. Het beperkt de vrijheid van het management, maar aandeelhouders hebben wel meer een idee wat het dividend kan zijn.
  • Vast of gestaag groeiend dividend. Dit is voor aandeelhouders het meest aantrekkelijk, omdat ze hierop kunnen rekenen en plannen. Dit is voor bedrijven enkel mogelijk als de resultaten vrij stabiel zijn. Bij grote schommelingen is het namelijk lastig om het dividend te handhaven. Aangezien aandeelhouders rekenen op het dividend zal een verlaging van het dividend vaak op afkeuring kunnen rekenen. Dit maakt het verlagen van dividend lastig. Bij een verlaging van het dividend zie je vaak een stevige val in de aandelenkoers.

Het dividend wordt vastgesteld en op de ex dividend datum gekoppeld aan de aandelen. De eigenaar van de aandelen op de ex dividend datum ontvangt het dividend op de uitkeringsdatum. Deze datum is doorgaans een aantal weken na de ex dividend datum. Kijk hier wanneer specifieke aandelen het dividend uitkeren. Hier vindt u de instructies om uw dividendschema van uw LYNX portefeuille te vinden.

Definitie

Wat is dividenduitkering?

Bij een dividenduitkering krijgen aandeelhouders een gedeelte van de winst van een onderneming uitgekeerd. De hoogte van de uitkering wordt vastgesteld door de raad van bestuur van de onderneming. Een dividendbetaling kan in contanten of in aandelen plaatsvinden. Doorgaans wordt dividend per kwartaal, halfjaar of jaarlijks uitgekeerd.

Psychologie van dividend

Psychologisch heeft een dividend een voordeel voor sommige beleggers. Beleggers in dividendaandelen zien regelmatig een dividend binnenkomen. Zeker beleggers die van nature de beurs een beetje wantrouwen of slechte ervaringen hebben, kunnen hier vertrouwen uit putten. Het dient als bewijs van het werken van de strategie. Hoog dividend en groeiende dividenden zijn daardoor populair bij beleggers. Een hoog dividend zorgt ervoor dat de inleg snel terugverdiend wordt. Een groeiend dividend beschermt tegen inflatie en de groei laat ook zien dat de portefeuille de goede kant op gaat. Uiteindelijk is de waarde van een aandeel gelijk aan alle kasstromen. De kasstromen zijn het dividend dat aandeelhouders ontvangen. Bij hoog dividend krijg je meer dividend, maar groeit de hoogte minder. Historisch gezien zijn hoog dividend strategieën niet perse superieur aan andere beleggingsstrategieën die focussen op dividendgroei, winstgevendheid of vrije kasstroom. Wilt u meer inzicht krijgen in het dividend dat u ontvangt? Bij LYNX hebben we zeer uitgebreide dividend rapportages.

Het effect van dividend herbeleggen

Het herbeleggen van dividend zorgt ervoor dat u steeds meer aandelen in een bedrijf in bezit krijgt in de loop der tijd. Deze nieuw verkregen aandelen keren ook weer dividend uit. Door deze nieuwe dividenduitkeringen groeit het dividend exponentieel en de onderliggende waarde ook. Dit exponentiële karakter is precies hetzelfde als de “compound interest” wat Einstein het achtste wereldwonder noemde.

Bekijk ook onze overzichten van de beste Nederlandse dividendaandelen en de beste Amerikaanse dividendaandelen.

Beleggen in de beste dividendaandelen via LYNX?

Het handelsplatform biedt u de mogelijkheid de beste dividendaandelen te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

FAQ

Dividend is een uitkering van een deel van de winst van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Dit kan in de vorm van contanten zijn, maar ook in de vorm van extra aandelen.

Bedrijven keren dividend uit om aandeelhouders te belonen voor hun investering in het bedrijf en om hen aan te moedigen hun aandelen aan te houden. Het is ook een manier voor bedrijven om overtollige cash uit hun balans te halen.

Aandeelhouders hebben recht op dividend als ze aandelen bezitten op de zogenaamde ‘ex-dividend datum’. Dit is meestal een paar dagen voor de datum waarop het dividend daadwerkelijk wordt uitbetaald. Het aantal aandelen dat iemand bezit, bepaalt de hoogte van het dividendbedrag dat hij of zij ontvangt.


De beste Nederlandse dividend aandelen voor 2024

Reacties uitgeschakeld voor De beste Nederlandse dividend aandelen voor 2024

De beste Belgische dividendaandelen voor 2024

Reacties uitgeschakeld voor De beste Belgische dividendaandelen voor 2024

Beste Amerikaanse dividendaandelen 2024

Reacties uitgeschakeld voor Beste Amerikaanse dividendaandelen 2024