Beleggen in koper met aandelen, ETF’s en futures

Door Justin Blekemolen


Glencore
ISIN: JE00B4T3BW64
|
Ticker: GLEN --- %

---
GBP
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Glencore aandeel
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 12 minutes

Beste koper aandelen
Koper is een van de meest gewilde grondstoffen op de markt.

In dit artikel bespreken we waarom beleggen in koper aantrekkelijk kan zijn en geven we een overzicht van 10 interessante koper aandelen die beleggers kunnen overwegen.

We kijken ook naar andere mogelijkheden om te beleggen in koper, zoals koper ETF’s en futures.

Beleggen in koper en koper-aandelen

Beleggen in grondstoffen is populair onder beleggers. Sommige investeerders zijn vooral op zoek naar diversificatie en/of bescherming tegen inflatie. Andere beleggers vinden de grote koersschommelingen gewoon interessant.

Koper, een essentieel metaal dat een cruciale rol speelt in de wereldeconomie, is een van de meest gewilde grondstoffen op de markt. Na ijzer en aluminium is koper het metaal met het op twee na hoogste verbruik. Volgens S&P Global zal de wereldwijde vraag naar koper in 2027 naar verwachting bijna 30,2 miljoen ton per jaar bedragen.

De momenteel producerende mijnen kunnen de toenemende vraag slechts gedeeltelijk dekken. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht dan ook een structureel aanbodtekort voor koper vanaf uiterlijk het midden van het decennium. Goldman Sachs denkt dan ook dat de koperprijs de komende jaren kan stijgen tot $ 15.000 per ton, wat neerkomt op ongeveer $ 7,50 per pound. De grafiek hieronder laat de prijshistorie zien van de koperprijs per pound in de afgelopen 10 jaar.

Koperprijs per pound afgelopen 10 jaar | Beleggen in koper met aandelen, ETF's en futures
Copper Prices – 10 Year Historical Chart

Toepassingen koper

Koper wordt voornamelijk gebruikt in bouwconstructies, leidingen, elektrische auto’s en andere elektronische apparaten. Om deze reden is de prijsvorming van koper vaak een goede indicator van de stand van de economie.

Fysiek koper heeft zijn populariteit met name te danken aan de buigzaamheid en het grote geleidingsvermogen voor elektriciteit en warmte van de grondstof.

China als grootste koper importeur

Omdat koper zo populair is als bouwmateriaal, is de koperprijs sterk afhankelijk van de stand van de economie wereldwijd. In tijden van economische voorspoed is de activiteit in de bouwsector doorgaans hoog, waardoor de vraag naar koper dus ook stijgt. China neemt bijna 50% van alle koperimport voor zijn rekening.

China is dus grootverbruiker van het metaal, waardoor de prijs van koper vaak sterk gelieerd is aan de aandelenbeurzen in het land. De Hang Seng index uit Hongkong steeg net als de prijs van koper tussen 2016 en 2018 fors, maar in 2019 stonden zowel de Chinese beurs als de koperprijs onder druk.

Koper voor de energietransitie

Koper is broodnodig voor de energietransitie. Dit kan zomaar eens een katalysator zijn voor een verder stijgende koperprijs de komende jaren. Zo vormt koper een belangrijke component in elektrische voertuigen (EV’s) en wordt het overgangsmetaal gebruikt in elektromotoren, accu’s, omvormers, bedrading en in oplaadstations.

Koper speelt daarnaast een belangrijke rol bij het leveren van groene energie uit wind, zon en andere hernieuwbare bronnen. Windenergie en zonne-energiesystemen hebben het hoogste kopergehalte van alle hernieuwbare energietechnologieën. Een enkel windmolenpark kan tussen de 2000 en 7000 ton koper bevatten. Een fotovoltaïsche zonne-energiecentrale bevat ongeveer 5,5 ton koper per megawatt energieopwekking.

Analisten van Goldman Sachs bestempelen koper zelfs als het nieuwe olie. Zij verwachten dat de vraag met wel 900% kan toenemen tegen 2030. In een ‘somberder’ scenario, waarbij de energietransitie langzamer verloopt, denkt de zakenbank nog steeds aan een groei van 600%.

Aanbod koper beperkt

Tegenover een toenemende vraag staat een beperkt aanbod, dat zomaar eens voor een verdere stijging van het metaal zou kunnen zorgen. Kopermijnen in Chili en Peru hebben het sinds de coronacrisis lastig gehad vanwege personeelstekorten, die resulteerden in een lagere productie. Bovendien werden investeringen tijdelijk stilgelegd, terwijl de aanleg van nieuwe kopermijnen jaren duurt. Eerder dit jaar zijn er ook protesten geweest in Peru en Chili, die wegens de aangerichte schade de komende jaren voor lagere producties zullen zorgen.

De komende jaren verwachten analisten dat de vraag verder zal toenemen, terwijl de productie juist afneemt. Analisten voorzien tekorten voor dit jaar en die zullen mogelijk aanhouden tot 2030.

Wereldaanbod van koper | Beleggen in koper met aandelen, ETF's en futures

Beleggen in koper

De meeste grondstoffen bieden verschillende mogelijkheden om erin te beleggen. Koper is een vrij toegankelijke markt om in te beleggen. Naast het feit dat u fysiek koper kunt kopen, bespreken we hieronder de mogelijkheden om te beleggen in koper via LYNX met koper aandelen, ETF’s en futures.

Koper future (HG)

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de koperprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door actieve beleggers en handelaren. Met de NYMEX Copper Future (HG) kunt u direct inspelen op een verandering van de koperprijs. Dagelijks worden tienduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de koperprijs. Deze future vertegenwoordigt 25.000 keer de onderliggende waarde. Dit wil zeggen dat u bij een koperprijs van $ 4,00, één future een waarde van $ 100.000 vertegenwoordigt. Indien de koperprijs dan met 1% verandert, dan zou dat een verandering van uw positie van $ 1000 betekenen. Anders gezegd: elke $ 1 verandering van de koperprijs resulteert in een waardeverandering van $ 25.000 in de future.

Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen. De initiële marginvereisten voor het openen van een positie bedragen momenteel $ 9.621 per future.

Grafiek Koper future (HG) | Beleggen in koper met aandelen, ETF's en futures

Beleggen in koper ETF’s

Beleggers die van de bewegingen in de koperprijs willen profiteren kunnen dit ook doen via een ETF. Verschillende ETF’s volgen de koperrijs bijvoorbeeld één-op-één, maar andere ETF’s beleggen bijvoorbeeld weer in een aantal koper aandelen die zich met koperwinning bezighouden.

Via de WisdomTree Copper ETF (COPAP) krijgen beleggers blootstelling aan de koersbewegingen van koper. Deze ETF volgt de koersontwikkeling van de Bloomberg Copper Subindex plus een collateral return. 

Met de Global X Copper Miners ETF (4COP) belegt u in één klap in 39 bedrijven die actief zijn in de koperproductie. Deze ETF kent een TER van 0,65% en de grootste posities zijn Teck Resourcers, First Quantum en Boliden AB. Maar ook grotere bekende namen als Freeport Mcmoran, BHP Group en Glencore maken onderdeel uit van deze ETF. Het doel van deze tracker is het volgen van de Solactive Global Copper Miners Total Return Index.

Beste koper aandelen

Uiteraard is het via LYNX ook mogelijk om rechtstreeks te beleggen in tientallen koper aandelen. Deze kopermijnbedrijven profiteren enorm als de koperprijs stijgt, waardoor ook de aandelen erg volatiel zijn. U kunt een investering in deze koper aandelen dan ook zien als een investering in koper met hefboomwerking.  Hieronder vindt u een overzicht van 10 interessante koper aandelen van bedrijven die actief zijn in het ontginnen van koper. We bespreken twee aandelen uitgebreider.

Loading ...
Bedrijfsnaam Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers YTD 1Y 1D
Teck Resources TECK USD 23,89 46,78 10,67 % 11,30 % 1,76 %
Anglo American AAL GBP 35,55 26,83 17,47 % -3,00 % 0,94 %
BHP Group BHP AUD 130,11 25,53 -17,49 % -6,57 % -0,49 %
Rio Tinto plc ADR RIO USD 79,86 63,78 -14,34 % -4,06 % -0,92 %
Vale SA (ADR) VALE USD 49,59 10,93 -31,08 % -22,97 % -0,09 %
Southern Copper Corp. SCCO USD 80,61 104,30 22,44 % 34,47 % 0,31 %
Newmont Mining Corp. NEM USD 54,22 47,00 13,55 % 8,77 % -1,07 %
Glencore PLC GLEN GBP 64,26 5,28 -2,89 % -3,19 % 0,27 %
Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. FCX USD 65,93 45,90 7,82 % 13,03 % -0,04 %
Barrick Gold Corp. GOLD USD 32,23 18,39 1,66 % 5,69 % -0,81 %

Southern Copper (SCCO)

Dit Amerikaanse mijnbouwbedrijf is één van de vijf grootste koperproducenten ter wereld, waarbij het felrode metaal goed is voor ongeveer 88% van de omzet. Daarnaast mijnt het bedrijf ook wat zilver, zink, molybdeen, lood en kolen. De producerende mijnen van Southern Copper bevinden zich in Peru en Mexico, met exploratieprojecten in Chili. Southern Copper is voor 88,9% in handen van Grupo Mexico, dat ook een aantal andere mijnbouw-, metaal- en spoorwegbelangen heeft. 

Productiedoelstelling in 2026: 1,8 miljoen ton koper

Het bedrijf is in staat om koper te produceren tegen een veel lagere kostprijs dan de concurrentie. Southern Copper heeft bovendien zijn koperproductie de afgelopen jaren gestaag verhoogd door te investeren in zowel de uitbreiding van bestaande mijnen als de ontwikkeling van nieuwe projecten. Het bedrijf zal dus de komende jaren zijn productie kunnen blijven verhogen. Zo zijn er hoge verwachtingen van het Peruaanse Tia Maria-project, waarin circa $ 1,4 miljard is geïnvesteerd. Volgens de eigen planning zal daar gedurende 20 jaar na de start van de productie minimaal 120.000 ton koper per jaar worden gewonnen. Aangezien Southern Copper beweert de grootste koperreserves te hebben, verwacht het management de jaarlijkse productie te kunnen verhogen van de huidige circa 951.000 ton tot 1,8 miljoen ton in 2026. Hierdoor kan met name Southern Copper profiteren van de toenemende vraag naar koper.

5,1% dividendrendement

Voor het fiscale jaar 2022 rapporteerde het bedrijf een omzetdaling van 8% tot $ 10,0 miljard en een -23% lagere winst van $ 3,39 per aandeel vergeleken met het voorgaande jaar. Voor het huidige boekjaar 2023 verwachten analisten een licht hogere omzet van $ 10,7 miljard (+7%) en een winst van $ 4,08 per aandeel (+20%). Southern Copper heeft jarenlang consequent dividend uitgekeerd aan zijn aandeelhouders. Onlangs werd een aantrekkelijk kwartaaldividend van USD 0,75 uitgekeerd, wat resulteert in een jaarlijks dividendrendement van een mooie 3,5% bij de huidige aandelenkoers van $ 85,28.

Grafiek aandeel Southern Copper (SCCO) | Beleggen in koper met aandelen, ETF's en futures
Aandeel Southern Copper in het TWS Handelsplatform

Teck Reources (TECK)

Teck Resources is een groot Canadees mijnbouwbedrijf dat verschillende grondstoffen produceert. Het bedrijf wordt beschouwd als de grootste Noord-Amerikaanse producent van steenkool voor de staalproductie en is ook een grote koper- en zinkproducent. Verder wordt er olie uit teerzand, lood, goud, zilver en speciale metalen zoals molybdeen, germanium, indium en cadmium geproduceerd. Teck Resources heeft tot nu toe belangen in vier kopermijnen in Canada en Zuid-Amerika.

Fantasie voor groei dankzij het CB2-koperproject

Een miljarden dollar kostend uitbreidingsproject van de kopermijn in Chili, genaamd Quebrada Blanca 2 (CB2), waarvan Teck Resources 60% bezit, zal het bedrijf naar verwachting helpen zijn koperproductie in de komende jaren te verdubbelen tot ongeveer 600.000 ton. Dit is een van de redenen waarom de bekende hedgefondsmanager David Einhorn geïnvesteerd is in Teck Resources.

Koper is momenteel echter niet het belangrijkste product van Teck Resources. Het bedrijf is breed gediversifieerd en profiteert over het algemeen van de stijgende grondstoffenprijzen. Door de uitbreiding van het CB2-project zal koper de komende jaren echter een steeds belangrijkere rol spelen in de product portefeuille en zeer waarschijnlijk ook het leeuwendeel van de winst voor zijn rekening nemen.

Financiële outlook

Voor het boekjaar 2023 verwachten analisten een omzetdaling van 7% naar $ 12,8 miljard en een winstdaling van -23% van $ 6,71 naar $ 5,31 per aandeel. In het jaar 2024 verwachten analisten een omzetstijging van 4% tot $ 13,2 miljard en een winst van $ 5,27 per aandeel.

Bij de huidige aandelenkoers van 43 heeft Teck Resources een marktkapitalisatie van $ 22 miljard. Dit betekent dat het aandeel Teck momenteel wordt verhandeld op iets minder dan 11x de verwacht winst. Met een dividend van $ 1 per aandeel wat neerkomt op een dividendrendement van 2,3%.

Grafiek aandeel Teck Resources (TECK) | Beleggen in koper met aandelen, ETF's en futures

Glencore (GLEN)

Glencore is één van de grootste producenten van koper en staat genoteerd staat op de Britse beurs. Het bedrijf heeft een marktwaarde van $ 57 miljard. In 2020 produceerde het bedrijf 1,05 miljoen ton aan koper die men voornamelijk haalde uit zijn mijnen in Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Glencore heeft ook activiteiten in meer risicovolle landen, zoals Congo en Zambia. In die landen wordt echter voornamelijk kobalt gewonnen. Het bedrijf is een belangrijke producent en verkoper van meer dan 60 grondstoffen.

Koper is goed voor ongeveer 40% van de totale omzet van Glencore. Daarnaast zijn steenkool en zink belangrijke grondstoffen voor het bedrijf. Deze verhouding geeft wel aan hoe belangrijk de koperproductie voor Glencore is. En dit betekent dat het bedrijf flink kan profiteren van een stijgende koperprijs.

Glencore blijft zich focussen op het verbeteren van de marges en het beheren van mijnen met een langere levensduur. Als producent van overgangsmetalen als koper, kobalt, nikkel, zink en vanadium speelt dit bedrijf goed in op de toenemende vraag naar grondstoffen die belangrijk zijn voor de energietransitie. Al deze grondstoffen zijn namelijk van belang bij de energietransitie.

Financiële outlook

Glencore heeft momenteel een beurswaarde van slechts $ 57 miljard. In 2022 boekte Glencore een omzet van $ 255,9 miljard en in 2023 zal de omzet vermoedelijk licht dalen tot ongeveer $ 223,4 miljard. Afhankelijk van het verloop van de grondstoffenprijzen zullen ook de marges wat zakken. Analisten mikken voor 2023 op een winst van $ 7,79 miljard, flink lager dan de $ 17,32 miljard die in 2022 werd gerealiseerd. Daarmee wordt Glencore verhandeld op 9,7x de verwachte winst voor dit jaar.

Grafiek aandeel Glencore (GLEN) | Beleggen in koper met aandelen, ETF's en futures
Aandeel Glencore in het TWS Handelsplatform

Beleggen in koper via LYNX

Via het TWS Handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in koper. De meest populaire manier om direct in te spelen op de koperprijs is de NYMEX Copper future (HG). Daarnaast is het mogelijk om middels koper aandelen en ETF’s te beleggen in koper.

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2023/02/07/there-isnt-enough-copper-in-the-world-shortage-could-last-until-2030.html

https://www.spglobal.com/commodityinsights/en/market-insights/latest-news/energy-transition/071422-world-copper-deficit-could-hit-record-demand-seen-doubling-by-2035-s-p-global

https://www.marketscreener.com/quote/stock/GLENCORE-PLC-8017494/finances/

FAQ

Beleggen in koper kan een goede diversificatie zijn voor een beleggingsportefeuille, maar het brengt ook risico’s met zich mee, zoals volatiliteit van de koperprijs en politieke instabiliteit in koperproducerende landen.

Beleggers kunnen beleggen in koper door middel van futures, opties, aandelen van koperproducerende bedrijven of ETF’s die zijn gericht op de kopermarkt.

De koperprijs wordt beïnvloed door factoren zoals vraag en aanbod op de markt, economische groei, handelsoorlogen, inflatie, de waarde van de dollar en politieke en maatschappelijke factoren in koperproducerende landen.

Bekijk KID Informatie


Een uitstekend handelsplatform

Handel in effecten zoals aandelen, opties, futures, gestructureerde producten, ETF’s en meer op 150 beurzen in 33 verschillende landen met behulp van moderne en professionele handelssoftware. Lees hier meer: Trader Workstation Handelsplatform


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.