Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 12 minutes

Beste koper aandelen
Koper is een belangrijke grondstof die veel wordt gebruikt in bouwconstructies, elektrische auto’s en andere elektronische apparaten. Om deze reden is de prijsvorming van koper vaak een goede indicator van de stand van de economie.

De koperprijs zit al geruime tijd in de lift dankzij een toenemende vraag en een beperkt aanbod. In dit artikel bespreken we de koperprijsverwachting en de mogelijkheden om te beleggen in koper met koper aandelen, ETF’s en futures.

Wat is koper?

Koper is het enige in de natuur voorkomende metaal, naast goud, dat een kenmerkende kleur heeft. Het roodkleurige overgangsmetaal werd al 8700 jaar voor Christus ontdekt. De Sumeriërs en Egyptenaren smolten rond 3000 voor Christus al koper om daar brons van te maken.

Net als goud en zilver is koper een uitstekende geleider van warmte en elektriciteit. Het is ook zeer buigzaam en daarom uitstekend geschikt voor bouwconstructies. Bovendien is koper bestand tegen corrosie en mengt het gemakkelijk met andere metalen. Ook is koper gemakkelijk recyclebaar, men schat dat ongeveer 70% van het koper dat nu in gebruik is, tenminste eenmaal is gerecycled.

Toepassingen koper

Koper wordt voornamelijk gebruikt in bouwconstructies of leidingen. Fysiek koper heeft zijn populariteit met name te danken aan de buigzaamheid en het grote geleidingsvermogen voor elektriciteit en warmte van de grondstof.

Omdat koper zo’n goede elektriciteitsgeleider is, wordt het tegenwoordig ook veel gebruikt in elektrische generatoren en motoren voor elektrische bedrading. Verder vindt men koper in elektronische goederen, zoals radio’s en tv’s. In een mobiele telefoon zit ongeveer 15 gram koper en sinds kort vervangt koper ook aluminium in computerchips.

Koperprijs verwachting: relatie China & koper

Omdat koper zo populair is als bouwmateriaal, is de koperprijs sterk afhankelijk van de stand van de economie wereldwijd. In tijden van economische voorspoed is de activiteit in de bouwsector doorgaans hoog, waardoor de vraag naar koper dus ook stijgt. China is grootverbruiker van het metaal, waardoor de prijs van koper sterk gelieerd is aan de aandelenbeurzen in het land. De Hang Seng index uit Hongkong steeg net als de prijs van koper tussen 2016 en 2018 fors, maar in 2019 stonden zowel de Chinese beurs als de koperprijs onder druk.

In 2020 zagen we zowel de koperprijs als de Hang Seng index sterk herstellen. Echter lijkt begin 2021 de relatie tussen de Chinese beurs en koper losgekoppeld te zijn. De koperprijs is verder gestegen, terwijl de Chinese beurs de afgelopen 12 maanden tientallen procenten is verloren. Dit verschil is zeer opvallend te noemen, aangezien China momenteel te maken heeft met een liquiditeitscrisis in de vastgoedsector. Er werd minder gebouwd en toch bleef de vraag naar koper hoog. China neemt zelfs maar liefst 48% van alle koperimport voor haar rekening. Recentelijk heeft de Chinese overheid aangegeven de vastgoedmarkt te gaan ondersteunen, wat mogelijk weer een heropleving van de vraag kan betekenen.

Toenemende vraag naar koper

Diverse rondstoffen stonden de afgelopen weken in de spotlights. Voornamelijk geopolitieke spanningen brachten commodities als olie, goud en palladium onder de aandacht. Echter werden de stijgingen van de meeste grondstoffen in 2020 al in gang gezet als gevolg van de coronacrisis en de daaropvolgende inflatie.

Hoewel de koperprijs op een record staat, blijft beleggen in koper ook de komende jaren mogelijk nog interessant. Het metaal blijkt namelijk broodnodig voor de energietransitie. Dit kan zomaar eens de reden zijn dat de koperprijs blijft stijgen. Zo vormt koper een belangrijke component in elektrische voertuigen (EV’s) en wordt het overgangsmetaal gebruikt in elektromotoren, accu’s, omvormers, bedrading en in oplaadstations. Koper speelt daarnaast een belangrijke rol bij het leveren van groene energie uit wind, zon en andere hernieuwbare bronnen. 

Analisten van Goldman Sachs bestempelen koper zelfs als het nieuwe olie. Zij verwachten dat de vraag met wel 900% kan toenemen tegen 2030. In een somberder scenario, waarbij de energietransitie langzamer verloopt, denkt de zakenbank nog steeds een een groei van 600%.

Aanbod koper beperkt

Tegenover toenemende vraag staat een beperkt aanbod, dat zomaar eens voor een verdere stijging van het metaal kunnen zorgen. Kopermijnen in Chili en Peru hebben het sinds de coronacrisis lastig gehad vanwege personeelstekorten, die resulteerde in een lagere productie. Bovendien werden investeringen tijdelijk stilgelegd, terwijl de aanleg van nieuwe kopermijnen jaren duurt.

Tussen 2009 en 2020 is het gebruik van geraffineerd koper met 7,1 miljoen ton gestegen. In 2020 bedroeg het mondiale gebruik van geraffineerd koper bijna 25 miljoen ton. Dit bedroeg de grootste consumptie sinds 2009 en een stijging van 2,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2021 had de wereld zelfs te maken met een tekort van 475.000 ton aan koper. Er werd namelijk 24,5 miljoen ton aan koper geproduceerd, terwijl er 25,33 miljoen ton aan koper werd gebruikt. Dat productietekort zal in 2025 zijn opgelopen tot 3,85 miljoenton, schat S&P Global.

Koper tekort

De komende jaren verwachten analisten dat de vraag verder zal toenemen, terwijl de productie juist afneemt. S&P Global Market Intelligence voorspelt dat door een tekort aan nieuwe projecten het koperaanbod vanaf 2025 achter zal blijven bij de vraag, waarbij de wereldwijde mijnproductie zal dalen van 21,5 miljoen ton vorig jaar tot circa 15,9 miljoen ton in 2030.

Door deze tekorten verwachten veel analisten een forse stijging van de koperprijs. Goldman Sachs denkt dat de koperprijs tegen 2025 uitkomt op $ 6,80/lbs. Dat is ruim 40% hoger dan de huidige koers.

Beleggen in koper

De meeste grondstoffen bieden meerdere mogelijkheden om erin te beleggen. Koper is een vrij toegankelijke markt om in te beleggen. Naast het feit dat u fysiek koper kunt kopen, bespreken we hieronder de mogelijkheden om te beleggen in koper via LYNX met koper aandelen, ETF’s en futures.

Beleggen in koper future (HG)

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de koperprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door beleggers en handelaren. Met de NYMEX Copper Future (HG) kunt u direct inspelen op een verandering van de koperprijs. Dagelijks worden tienduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de koperprijs. Deze future vertegenwoordigt 25.000 keer de onderliggende waarde. Dit wil zeggen dat u bij een koperprijs van $ 4,80, één future een waarde van $ 120.000 vertegenwoordigt. Indien de koperprijs dan vanaf met 1% verandert, dan zou dat een verandering van uw positie van circa $ 12.000 betekenen.

Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen. De initiële marginvereisten voor het openen van een positie bedraagt momenteel $ 9.279 per future.

Koper future | Beleggen in koper met aandelen, ETF's en futures
Koper future in het TWS Handelsplatform

Beleggen in koper ETF’s

Beleggers die van de bewegingen in de koperprijs willen profiteren kunnen dit ook doen via een ETF. Verschillende ETF’s volgen de koperrijs bijvoorbeeld één-op-één, maar andere ETF’s beleggen bijvoorbeeld weer in een aantal koper aandelen die zich met koperwinning bezighouden.

Via de WisdomTree Copper ETF (COPAP) krijgen beleggers blootstelling aan de koersbewegingen van koper. Deze ETF volgt de koersontwikkeling van de Bloomberg Copper Subindex plus een collateral return. 

Met de Global X Copper Miners ETF (4COP) belegt u in één klap in 39 bedrijven die actief zijn in de koperproductie. Deze ETF kent een TER van 0,65% en de grootste posities zijn Teck Resourcers, First Quantum en Boliden AB. Maar ook grotere bekend namen als Freeport Mcmoran, BHP Group en Glencore maken onderdeel uit van deze ETF. Het doel van deze tracker is het volgen van de Solactive Global Copper Miners Total Return Index.

Beleggen in koper aandelen

Uiteraard is het via LYNX ook mogelijk om rechtstreeks te beleggen in tientallen koper aandelen. Deze kopermijnbedrijven profiteren enorm als de koperprijs stijgt, waardoor ook de aandelen erg volatiel zijn. U kunt een investering in deze koper aandelen dan ook zien als een investering in koper met hefboomwerking.  Hieronder vindt u een overzicht van de beste koper aandelen van bedrijven die actief zijn in het ontginnen van koper. We bespreken drie aandelen in het bijzonder.

Loading ...
Bedrijfsnaam Tickercode Valuta Laatste koers 1D 1M
Teck Resources TECK USD 42,93 0,19 -1,34
Anglo American AAL GBP 28,84 0,00 0,28
BHP Group BHP AUD 27,66 0,13 -0,06
Rio Tinto plc ADR RIO USD 63,68 0,01 -0,19
Vale SA (ADR) VALE USD 13,94 0,20 0,04
Southern Copper Corp. SCCO USD 71,49 0,14 -7,46
Newmont Mining Corp. NEM USD 41,90 -0,09 -6,39
Glencore PLC GLEN GBP 5,11 0,02 -0,04
Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. FCX USD 37,57 -0,17 1,01
Barrick Gold Corp. GOLD USD 16,98 -0,15 -2,87

Glencore (GLEN)

Glencore is één van de grootste producenten van koper en staat genoteerd staat op de Britse beurs. Het ‘koper aandeel’ vertegenwoordigt een marktwaarde van $ 86 miljard. In 2020 produceerde het bedrijf 1,26 miljoen ton aan koper die men voornamelijk haalde uit zijn mijnen in Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Glencore ook activiteiten in meer risicovolle landen zoals Congo en Zambia. In die landen wordt echter voornamelijk kobalt gewonnen.

In 2021 was de koperproductie goed voor $ 7,9 miljard aan EBITDA. Dat vertegenwoordigt circa 46% van de totale EBITDA van het bedrijf en geeft wel aan hoe belangrijk de koperproductie voor Glencore is. Dit betekent dan ook dat dit bedrijf flink kan profiteren van een stijgende koperprijs.

Het bedrijf kende in het verleden en behoorlijke schuldenlast en was relatief volatiel. De stijging van de koperprijs heeft echter in het voordeel gewerkt van het bedrijf. Momenteel concentreert het bedrijf zich ook op het aflossen van schulden en het ondergaan van een grote herstructurering. De netto schuld daalde van $ 17,6 miljard tot slechts $ 6 miljard in 2021.

De komende jaren richt het management van Glencore zich op het verbeteren van de marges en het beheren van mijnen met een langere levensduur. Als producent van overgangsmetalen als koper, kobalt, nikkel, zink en vanadium speelt dit bedrijf goed in op een duurzame toekomst. Al deze grondstoffen zijn namelijk van belang bij de energietransitie. Het aandeel biedt een dividendrendement van 2,8% op de huidige koers.

Aandeel Glencore | Beleggen in koper aandelen
Aandeel Glencore in het TWS Handelsplatform

Lundin Mining (LUN)

Lundin Mining is een kleinere speler uit Canada, met een marktwaarde van $ 9,6 miljard. Het bedrijf heeft opvallend veel activiteiten in Europa met mijnen in Portugal, Spanje, Finland en Zweden. Lundin heeft met 67% een sterke blootstelling aan de koperprijs en kan dus profiteren wanneer de koperprijs stijgt. De koers van het koper aandeel is afgelopen jaar flink opgelopen dankzij de stijging van de koperprijs. Het bedrijf produceert ook zink, goud en nikkel.

In 2021 zag Lundin Mining zijn omzet met ruim 60% toenemen tot $ 3,32 miljard. Tegelijkertijd wist de aangepaste winst (EBITDA) zelfs met 116% te stijgen tot $ 1,87 miljard, dankzij verbeterde marges. Met een koers/winstverhouding van slechts 7 oogt dit aandeel zeer aantrekkelijk. Indien de koersstijgingen van koper en andere metalen doorzetten kan de winst nog verder de lucht in schieten. Met $ 563 miljoen cash en geen schulden oogt de balans bovendien erg gezond. Het risico zit hem in prijsdalingen, want in mindere jaren zoals 2018 was de vrije kasstroom 275 miljoen negatief.

Aandeel Lundin Mining | Beleggen in koper aandelen
Aandeel Lundin Mining in het TWS Handelsplatform

Southern Copper (SCCO)

Dit Amerikaanse mijnbouwbedrijf is een van de vijf grootste koperproducenten ter wereld, waarbij het felrode metaal goed is voor ongeveer 84% van de omzet. Daarnaast mijnt het bedrijf ook wat zilver, zink, molybdeen, lood en kolen. De producerende mijnen van Southern Copper bevinden zich in Peru en Mexico, met exploratieprojecten in Chili. Southern Copper is voor 88,9% in handen van Grupo Mexico , dat ook een aantal andere mijnbouw-, metaal- en spoorwegbelangen heeft. Het resterende belang van 11,1% wordt verhandeld op de New York Stock Exchange, waar het bedrijf wordt gewaardeerd op ongeveer $ 59 miljard bij de huidige koers van $ 77.

Productiedoelstelling in 2026: 1,8 miljoen ton koper

Het bedrijf is in staat om koper te produceren tegen een veel lagere kostprijs dan de concurrentie. Southern Copper heeft bovendien zijn koperproductie de afgelopen jaren gestaag verhoogd door te investeren in zowel de uitbreiding van bestaande mijnen als de ontwikkeling van nieuwe projecten. Het bedrijf zal dus de komende jaren zijn productie kunnen blijven verhogen. Zo zijn er hoge verwachtingen van het Peruaanse Tia Maria-project, waarin circa $ 1,4 miljard is geïnvesteerd. Volgens de eigen planning zal daar gedurende 20 jaar na de start van de productie minimaal 120.000 ton koper per jaar worden gewonnen. Aangezien Southern Copper beweert de grootste koperreserves te hebben, verwacht het management de jaarlijkse productie te kunnen verhogen van de huidige circa 951.000 ton tot 1,9 miljoen ton in 2028. Hierdoor kan met name Southern Copper profiteren van de toenemende vraag.

5,1% dividendrendement

In het afgelopen fiscale jaar 2021 steeg de omzet met 38% tot $ 10,8 miljard, terwijl de winst ruimschoots verdubbelde tot $ 3,38 miljard. Met een winst per aandeel van $ 4,39 werd een dividend van $ 3,20 per aandeel uitgekeerd. Voor het huidige fiscale jaar 2022 verwachten analisten een iets zwakkere omzet van 10,8 miljard dollar en een stabiele winst van $ 4,10 per aandeel. De verwachting is dat de winst op lange termijn verder omhoog kan, aangezien Southern Copper de productie flink zal uitbreiden. Tegelijkertijd werkt de prijsstijging van koper natuurlijk in het voordeel. Andersom kan een daling van de grondstoffenprijzen de winst uiteraard omlaag duwen. De netto schuld is met een bedrag van $ 2,75 miljard goed te overzien bij een vrije kasstroom van $ 3,4 miljard in 2021. Het bedrijf kiest er echter voor om verder te investeren om pas vanaf 2024 de schulden weer af te bouwen.

Aandeel Southern Copper | Beleggen in koper aandelen
Aandeel Southern Copper in het TWS Handelsplatform

Beleggen in koper met aandelen, ETF’s en futures via LYNX

Via het TWS Handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in koper. De meest populaire manier om direct in te spelen op de koperprijs is de NYMEX Copper future (HG). Daarnaast is het mogelijk om middels koper aandelen en ETF’s te beleggen in koper.

FAQ
Wat zijn de voordelen en risico’s van beleggen in koper?

Beleggen in koper kan een goede diversificatie zijn voor een beleggingsportefeuille, maar het brengt ook risico’s met zich mee, zoals volatiliteit van de koperprijs en politieke instabiliteit in koperproducerende landen.

Wat zijn de verschillende manieren om te beleggen in koper?

Beleggers kunnen beleggen in koper door middel van futures, opties, aandelen van koperproducerende bedrijven of ETF’s die zijn gericht op de kopermarkt.

Welke factoren beïnvloeden de koperprijs?

De koperprijs wordt beïnvloed door factoren zoals vraag en aanbod op de markt, economische groei, handelsoorlogen, inflatie, de waarde van de dollar en politieke en maatschappelijke factoren in koperproducerende landen.

Bekijk KID Informatie


Een uitstekend handelsplatform

Handel in effecten zoals aandelen, opties, futures, gestructureerde producten, ETF’s en meer op 150 beurzen in 33 verschillende landen met behulp van moderne en professionele handelssoftware. Lees hier meer: Trader Workstation Handelsplatform

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.