De beste zonne-energie aandelen voor 2024: beleggen in duurzame energie

Door Yani Hellebaut


JinkoSolar
ISIN: US47759T1007
|
Ticker: JKS --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
JinkoSolar aandeel
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 13 minutes

Zonne-energie, een van de meest veelbelovende hernieuwbare energiebronnen, kan een interessante markt zijn voor beleggers. Nu de koersen van de meeste zonne-energie bedrijven sterk zijn teruggevallen zijn er enorme kansen in deze sector.

In dit artikel onderzoeken we de voor- en nadelen van beleggen in zonne-energie en delen we een lijst van 10 interessante zonne-energie aandelen.

Bent u op zoek naar een broker waarbij u wereldwijd in de beste zonne-energie aandelen kunt handelen? Klik dan hier.

Beleggen in zonne-energie aandelen

Duurzame energiebronnen winnen aan populariteit naarmate de wereld zich steeds meer bewust wordt van de gevolgen van klimaatverandering. Zonne-energie, een van de meest veelbelovende hernieuwbare energiebronnen, staat daarom steeds meer in de belangstelling van beleggers.

Na vele magere jaren die in het teken stonden van innovatie en kostenverlagingen, heeft de zonne-energie-industrie de afgelopen jaren een indrukwekkende comeback gemaakt. Analisten denken bovendien dat de vraag gedurende een langere periode het aanbod zou kunnen overtreffen. De volatiele zonne-energie aandelen zijn echter nog steeds niet geschikt voor risicomijdende beleggers. De bedrijven zijn op een vergelijkbare manier cyclisch als bijvoorbeeld de chipindustrie en vroeg of laat zullen er waarschijnlijk weer fasen zijn met overcapaciteit en prijsdruk.

Voordelen van beleggen in zonne-energie

Milieuvriendelijk: zonne-energie is een schone, hernieuwbare bron van energie die geen schadelijke uitstoot of vervuiling veroorzaakt, waardoor het een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van de koolstofvoetafdruk.

Innovatie en technologische vooruitgang: de zonne-energiesector blijft groeien en innoveren, met voortdurende verbeteringen in efficiëntie, opslagtechnologieën en integratie in bestaande infrastructuur. Hierdoor zullen bedrijven en consumenten op termijn mogelijk weer nieuwere panelen aanschaffen.

Nadelen van beleggen in zonne-energie

Initiële kosten: het installeren van zonne-energiesystemen en het ontwikkelen van zonne-energieprojecten vereisen aanzienlijke initiële kapitaalinvesteringen. Dit kan druk uitoefenen op de winstgevendheid van producenten van zonnepanelen en hun vermogen om winst te genereren negatief beïnvloeden.

Concurrentie: de zonne-energiesector is competitief, met veel bedrijven die strijden om marktaandeel. Dit kan de winstmarges onder druk zetten en het moeilijk maken om zichzelf te onderscheiden.

Technologische veroudering: de snelle technologische vooruitgang kan leiden tot veroudering van zonne-energietechnologieën en systemen, waardoor bedrijven en investeerders mogelijk moeten blijven investeren in upgrades om concurrerend te blijven.

Ontwikkelingen rondom zonne-energie

Dat men met behulp van de zon, energie kon opwekken ontdekten wetenschappers al in de 18e eeuw. Het duurde echter tot 1989 voor de eerste zonnepanelen op het dak van een Nederlandse consument belandden. Vanwege hoge kosten duurde het nog veel langer voordat zonnepanelen echt zichtbaar werden in de samenleving. Aan het begin van de eeuwwisseling zagen we ook al eens een enorme hype rondom de aandelen uit deze industrie. De koers van First Solar steeg tussen 2006 en 2008 bijvoorbeeld met ruim 1100% om vervolgens jarenlang te dalen. Dit alles had te maken met hoge kosten en moordende concurrentie.

Concurrentie was groot

De afgelopen 15 jaar werd de zonne-energiesector voornamelijk gekenmerkt door kostenconcurrentie. Zonnebedrijven schoten aan het begin van de eeuw als paddenstoelen uit de grond en de eerste zonneparken werden een feit. Felle concurrentie uit het verre Oosten bracht vele Westerse bedrijven in zwaar weer. In december 2013 werden door Europa dan ook voor het eerst heffingen op Chinese zonnepanelen ingevoerd. Hiermee wilde de EU het dumpen van zonnepanelen op de Europese markt tegengaan. Vervolgens ging het weer een stukje beter met zonne-energie aandelen uit het Westen, maar echte groei bleef uit.

De hoge productiekosten in vergelijking met de concurrentie en het snelle afschalen van subsidies zorgde voor vele faillissementen. Bedrijven die deze zware tijden wisten te overleven en voldoende konden innoveren, kunnen nu mogelijk profiteren van de huidige trend naar verduurzaming. Inmiddels zijn zonnepanelen nog goedkoper dan parketvloeren en in steeds meer landen lijkt het een concurrerende energiebron te worden.

Schone energie is noodzakelijk

We hebben het dan nog niet eens gehad over de noodzaak van deze super schone energie. Wetenschappers voorspellen dramatische gevolgen voor de aarde en de mensen als we de komende tijd niet ingrijpen. Nu overheden steeds meer willen doen om de broeikasgassen terug te dringen komen zij mogelijk steeds vaker uit bij zonne-energie als oplossing. Zonne-energie heeft vele voordelen: zo stoot het geen CO2 uit en uiteraard raakt deze energie nooit op.

Zonne-energie: het beste alternatief

U kunt nu zelf al de energie van de zon benutten met zonnepanelen op uw dak. Maar het gebeurt ook op veel grotere schaal: van zonneparken in Nederland tot grote zonnecentrales in Spanje, Duitsland, de VS of zelfs in de woestijn. In de documentaire Life On Our Planet van David Attenborough op Netflix wordt zonne-energie als een van de belangrijkste oplossingen genoemd voor het klimaatprobleem. De planten op aarde vangen drie biljoen kilowatturen zonne-energie per dag op. Dat is bijna twintig keer de energie die wij nodig hebben op aarde.

Met behulp van zonlicht, wind, water en aardwarmte kunnen we in de toekomst gemakkelijk de gehele wereld voorzien van hernieuwbare energie. In Marokko wordt nu al 40% van de totale energiebehoefte uit duurzame energiecentrales gehaald. Zij hebben daarvoor een van de grootste zonneparken ter wereld aangelegd aan de rand van de Sahara. Het park is direct verbonden met Zuid-Europa. De plannen om het park verder uit te breiden zouden ervoor kunnen zorgen dat Marokko tegen 2050 zelfs zonne-energie kan exporteren. Attenborough voorspelt dan ook in de documentaire dat binnen twintig jaar hernieuwbare energie de belangrijkste energiebron zal zijn.

Pas dus goed op met lange termijn beleggingen in olie. Attenborough noemt het zelfs vrij opmerkelijk dat onze banken en pensioenfondsen nog investeren in fossiele brandstoffen. Want juist deze dingen brengen de toekomst in gevaar, de tijd waar we voor sparen/beleggen. Een groot voordeel van duurzame energie is het feit dat energie betaalbaarder wordt voor iedereen. Ook zullen onze steden schoner en stiller worden.

Beleggingen in fossiele brandstoffen worden toch al steeds minder populair nu steeds meer beleggers zich focussen op maatschappelijk verantwoord beleggen. Dat wordt ook steeds eenvoudiger nu verschillende bedrijven zogeheten ESG-scores bijhouden van tienduizenden aandelen over de gehele wereld. Meer over ESG-beleggen leest u hier: ESG-beleggen – ontdek de ESG ratings in het TWS Handelsplatform.

Beleggen in zonne-energie via een ETF

Als pure-play ETF is de Invesco Solar Energy ETF (ISUN) het meest geschikt voor beleggers die willen beleggen in zonne-energie. Deze Amerikaanse ETF heeft ook een Europese notering in Ierland en is dus beschikbaar voor Europese beleggers. Via deze ETF belegt u in één klap in 44 bedrijven die actief zijn in de zonne-energie sector. De grootste wegingen zijn First Solar (10,9%), Enphase Energy (11,37%) en Xinyi Solar Holdings (7,53%). U kunt deze ETF vinden onder het symbool ISUN of met ISIN nummer: IE00BM8QRZ79.

Invesco Solar Energy ETF | Invesco Solar Energy ETF koers | zonne-energie ETF

Een andere interessante ETF is de iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG). Deze Amerikaanse ETF heeft ook een notering in Ierland, staat dus genoteerd in euro’s en is beschikbaar voor Europeanen. Dit fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit 30 van de grootste wereldwijde ondernemingen die actief zijn in de sector van de duurzame energie. In deze ETF zitten zeker zonne-energie aandelen, maar ook waterstof bedrijven, zoals Plug Power, hebben een behoorlijke weging in het effect. Het effect scoort een A op de ESG-fondsrating en heeft een Total Expense Ratio van 0,65%.

 iShares Global Clean Energy UCITS ETF | beleggen in zonne-energie

Beste zonne-energie aandelen

In de onderstaande tabel hebben we een lijst met 10 interessante zonne-energie aandelen voor u samengesteld. Daaronder volgen korte analyses van drie zonne-energie aandelen.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
Brookfield Renewable Corp BEPC 5,45 30,59 6,25 % -0,49 % -2,46 % -7,39 %
Sunrun Inc RUN 3,07 13,86 -29,39 % -5,39 % 20,31 % -33,08 %
Enphase Energy Inc ENPH 17,65 129,69 -1,85 % -3,59 % 17,07 % -27,81 %
SunPower Corp. SPWR 0,54 3,10 -35,82 % -8,01 % 12,73 % -73,23 %
NextEra Energy Inc. NEE 150,35 73,18 20,48 % 1,27 % -1,88 % -1,57 %
SolarEdge Technologies Inc. SEDG 2,48 43,27 -53,77 % -3,13 % -17,12 % -84,71 %
SMA Solar Technology AG S92 1,46 41,02 -31,86 % -2,61 % -13,31 % -53,04 %
JinkoSolar Holdings Co., Ltd. JKS 1,30 24,51 -33,65 % -3,81 % -0,97 % -40,73 %
First Solar, Inc. FSLR 31,21 291,56 69,27 % -3,04 % 53,83 % 48,76 %
Canadian Solar Inc. CSIQ 1,20 18,07 -31,14 % -1,63 % 12,52 % -51,32 %

Aandeel First Solar (FSLR)

First Solar is wellicht één van de bekendste producenten van zonnepanelen. Het bedrijf heeft een marktwaarde van bijna $ 16 miljard en is daarmee ook de grootste speler ter wereld. First Solar produceert op basis van dunne film technologie fotovoltaïsche modules van cadmiumtelluride (CdTe). Deze modules leveren een lager rendement dan traditionele silicium zonnecellen, maar worden geproduceerd tegen vele malen lagere kosten. Bovendien heeft First Solar ook een recyclingprogramma, waardoor oude zonnepanelen duurzaam kunnen worden vervangen. Ook bouwen ze modules en gehele systemen voor bijvoorbeeld elektriciteitsbedrijven en doen ze het onderhoud daarvoor.

In het overzicht van het vierde kwartaal van FY2023 bleken de resultaten van First Solar iets minder gunstig dan verwacht, hoofdzakelijk door een afzwakkende sector:

  • De omzet bedroeg $1,159 miljoen, stijging van 15.6% jaar-op-jaar.
  • De aangepaste EBITDA bedroeg $ 489 miljoen, stijging van 1 879% jaar-op-jaar.
  • De vrije kasstroom bedroeg $ 214 miljoen.

Niettemin, de productie in de periode bedroeg in totaal 3.6 GW, 49% hoger in vergelijking met 2022.

Met een recordproductie van 12.1 gigawatt en een sterke orderportefeuille, blijft First Solar vertrouwen opbouwen in zijn middellangetermijndoelen, met als doel een naamplaatcapaciteit van 25 gigawatt tegen 2026. Ondanks de uitdagingen op het gebied van rentetarieven en regelgeving, blijft het bedrijf optimistisch over zijn groeivooruitzichten.

Hoewel de zonne-energiesector momenteel te maken heeft met enige volatiliteit, blijft First Solar een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid met een solide basis en veelbelovende groeiperspectieven. Met een langetermijnvisie en aandacht voor de ontwikkelingen in de sector, kunnen beleggers profiteren van de duurzame groei van dit toonaangevende bedrijf in de groene revolutie.

Technische analyse aandeel First Solar

First Solar is de afgelopen 12 maanden stevig gedaald. Inmiddels beweegt de koers echter een aantal maanden zijwaarts. We zien steun rond $ 140 en weerstand op pakweg $ 160. Een uitbraak uit de zijwaartse bandbreedte kan het toekomstige koersverloop gaan bepalen.

aandeel first solar koers | beleggen in first solar | beste zonne-energie aandelen

Aandeel Canadian Solar (CSIQ)

Het Canadese zonne-energiebedrijf Canadian Solar is een wat kleinere jongen met een beurswaarde van $ 1,25 miljard. Naast zonnepanelen worden omvormers, energieopslagoplossingen en andere servicediensten aangeboden.

Sterke marktpositie in zonneparken en grote projecten

Canadian Solar ontwikkelt, bouwt, exploiteert en verkoopt ook volledige zonneparken. Op dit moment worden vooral eigen parken geëxploiteerd, maar er staan ​​nog veel grote projecten op de planning. Deze projecten waarbij afgewerkte installaties en parken veelal worden overgedragen aan energiebedrijven, worden fors uitgebreid. 

Canadian Solar is opgericht in Canada in 2001, en ging in 2006 naar de beurs op de Nasdaq als een in Canada gevestigde onderneming. Sinds 2013 heeft Canadian Solar zijn omzet met 475% laten groeien en de winst per aandeel met 800%. Gedurende deze afgelopen tien jaar heeft Canadian Solar altijd positieve resultaten behaald en is het nu een internationale zonne-energiereus geworden.

De orderboeken zijn goed gevuld. Verdere grootschalige projecten met een totaal volume van 25 GW en opslagprojecten met een volume van 47 GWh zijn in aanbouw en zitten in de pijplijn.

Sterk investeren in groei

Canadian Solar heeft op 14 november 2023 zijn financiële cijfers voor het derde kwartaal van 2023 gepubliceerd. Hoewel de winst per aandeel op een cyclisch dieptepunt van $ 0,32 lag, waren er verschillende positieve ontwikkelingen. Zo was er een opmerkelijke stijging van 39% in de bestellingen van zonnepanelen, tot 8,3 gigawatt (GW) jaar-op-jaar. Verder meldde het bedrijf een aanzienlijke gecontracteerde backlog van $ 2,6 miljard voor zijn e-STORAGE-divisie per 14 november 2023. Dit biedt zichtbaarheid op inkomsten en stabiliteit over meerdere jaren. Canadian Solar heeft ook strategische investeringen aangekondigd in belangrijke markten, waaronder de oprichting van nieuwe fabrieken in de Verenigde Staten en Thailand. Ten slotte verwacht het bedrijf een aanzienlijke groei in zijn e-STORAGE-bedrijf, met het plan om de verzendingen van energieopslagoplossingen voor nutsbedrijven meer dan te verdrievoudigen in het komende jaar, wat de winstgevendheid en marktpositie uiteraard verder zal versterken.

Opportuniteit in turbulente markten

Bedrijven zoals Canadian Solar worden gewaardeerd met een enorme korting ten opzichte van hun Amerikaanse tegenhangers. Dus Canadian Solar bekijken als een Noord-Amerikaans en internationaal bedrijf zoals Apple (AAPL) of SolarEdge (SEDG), zou kunnen leiden tot een grote waarderingsstijging.

We moeten de Chinese aanwezigheid van Canadian Solar in perspectief begrijpen. Toen Canadian Solar begon met het ontwikkelen van grootschalige zonnemodules – 100 watt, begon één land grootschalige zonne-installaties te omarmen, namelijk China. De moderne op silicium gebaseerde zonne-industrie begon in China.

Maar nu we 2024 zijn binnenkomen, heeft Canadian Solar zijn productie gediversifieerd naar vele andere landen buiten China, inclusief 5 GW productie van zonnepanelen in de VS en PV-celproductie in Indiana. Canadian Solar heeft nu meer dan 26 productiefaciliteiten in Azië en Amerika.

Canadian Solar heeft drie inkomsten- en winststromen:

  • Verkoop van Zonnepanelen
  • Verkoop van Batterijopslag
  • Projectontwikkeling

Als een diep gewaardeerd, speciaal geval, zijn wij van mening dat Canadian Solar aanzienlijk ondergewaardeerd is. Met een sterke groei van het boekwaarde zou een firma die zijn boekwaarde laat groeien een grotere dan 1x Prijs-boekwaarde verhouding moeten hebben. De huidige boekwaarde van Canadian Solar is $ 38 per aandeel. Ons koersdoel voor Canadian Solar is ongeveer $ 50 per aandeel. Met de huidige aandelenkoers is dit minder dan de helft van het koersdoel.

aandeel Canadian Solar grafiek | aandeel Canadian Solar koers | beste zonne-energie aandelen

Aandeel JinkoSolar (JKS)

JinkoSolar heeft zijn hoofdkantoor in Shanghai geevestigd en wordt beschouwd als ‘s werelds best verkopende zonnecel fabrikant met een verwachte jaaromzet van meer dan $ 15 miljard. Naast kristallijne siliciummodules brengt het bedrijf ook montagesystemen op de markt. Dochteronderneming JinkoPower exploiteert tevens haar eigen zonneparken. In 2022 leverde JinkoSolar modules met een totale capaciteit van bijna 46,6 GW. Dit komt overeen met meer dan 19% van de wereldwijde nieuwe installaties (240 GW). Het bedrijf absorbeert zelf een groot deel van de waardeketen, zodat JinkoSolar vooral sterk profiteert wanneer de vraag groot is. Op het gebied van moduleprijzen wordt het Chinese bedrijf, samen met Canadian Solar, JA Solar en Trina Solar, beschouwd als een van de gangmakers, waardoor kleinere en middelgrote fabrikanten worden gedwongen hun voorbeeld te volgen.

Een sterke groeier met een aantrekkelijke waardering

JinkoSolar laat zeer een sterke omzet- en winstgroei zien. In Q3 2023 bedroeg de omzet $ 4,36 miljard, een stijging van 63.1% in vergelijking met diezelfde periode in 2022. De netto-winst steeg maar liefst met 140.7% tot $ 18,4 miljoen.

Voor dit jaar wordt vervolgens een omzetgroei verwacht van +10% tot $ 17,1 miljard, met een winst van $ 7,83 per aandeel (+3%). Verrassingen kunnen niet worden uitgesloten, want zelfs kleine margeveranderingen hebben een aanzienlijke impact op de winst van het bedrijf.


De huidige gemiddelde P/E-waardering voor S&P 500-bedrijven in de zonne-energiesector is 18,26, wat 645% hoger is dan JinkoSolar’s huidige ratio van 2,83. Gezien de sterke cijfers en de verdere groeiverwachtingen van JinkoSolar lijkt het bedrijf sterk ondergewaardeerd relatief gezien t.o.v. de sector.

De financiële cijfers voor volledig 2023 en Q4 2023 worden deze week bekend gemaakt.

aandeel JinkoSolar | koers JinkoSolar | beste zonne-energie aandelen

Conclusie beleggen in zonne-energie aandelen:

Zonne-energie is de beste keuze voor duurzame energie. Een combinatie van noodzaak en de plannen van Biden zorgen voor enorm veel enthousiasme onder beleggers. Eén ding is wel zeker: zonne-energie heeft de toekomst en op lange termijn is deze sector uitermate interessant.

Beleggen in zonne-energie aandelen via LYNX?

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om te beleggen in zonnepanelen en zonne-energie aandelen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: