Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 13 minutes

Zonne-energie, een van de meest veelbelovende hernieuwbare energiebronnen, kan een interessante markt zijn voor beleggers.

In dit artikel onderzoeken we de voor- en nadelen van beleggen in zonne-energie en delen we een lijst van 10 interessante zonne-energie aandelen.

Bent u op zoek naar een broker waarmee u wereldwijd de beste zonne-energie aandelen kunt verhandelen? Klik dan hier.

Beleggen in zonne-energie aandelen

Duurzame energiebronnen winnen aan populariteit naarmate de wereld zich steeds meer bewust wordt van de gevolgen van klimaatverandering. Zonne-energie, een van de meest veelbelovende hernieuwbare energiebronnen, staat daarom steeds meer in de belangstelling van beleggers.

Na vele magere jaren die in het teken stonden van innovatie en kostenverlagingen, heeft de zonne-energie-industrie de afgelopen jaren een indrukwekkende comeback gemaakt. Analisten denken bovendien dat de vraag gedurende een langere periode het aanbod zou kunnen overtreffen. De volatiele zonne-energie aandelen zijn echter nog steeds niet geschikt voor risicomijdende beleggers. De bedrijven zijn op een vergelijkbare manier cyclisch als bijvoorbeeld de chipindustrie en vroeg of laat zullen er waarschijnlijk weer fasen zijn met overcapaciteit en prijsdruk.

Voordelen van beleggen in Zonne-energie

Milieuvriendelijk: Zonne-energie is een schone, hernieuwbare bron van energie die geen schadelijke uitstoot of vervuiling veroorzaakt, waardoor het een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van de koolstofvoetafdruk.

Innovatie en Technologische Vooruitgang: De zonne-energiesector blijft groeien en innoveren, met voortdurende verbeteringen in efficiëntie, opslagtechnologieën en integratie in bestaande infrastructuur. Hierdoor zullen bedrijven en consumenten op termijn mogelijk weer nieuwere panelen aanschaffen.

Nadelen van Beleggen in Zonne-energie

Initiële Kosten: Het installeren van zonne-energiesystemen en het ontwikkelen van zonne-energieprojecten vereisen aanzienlijke initiële kapitaalinvesteringen. Dit kan druk uitoefenen op de winstgevendheid van producenten van zonnepanelen en hun vermogen om winst te genereren negatief beïnvloeden.

Concurrentie: De zonne-energiesector is competitief, met veel bedrijven die strijden om marktaandeel. Dit kan de winstmarges onder druk zetten en het moeilijk maken om zichzelf te onderscheiden.

Technologische veroudering: De snelle technologische vooruitgang kan leiden tot veroudering van zonne-energietechnologieën en systemen, waardoor bedrijven en investeerders mogelijk moeten blijven investeren in upgrades om concurrerend te blijven.

Ontwikkelingen rondom zonne-energie

Dat men met behulp van de zon energie kon opwekken ontdekten wetenschappers al in de 18e eeuw. Het duurde echter tot 1989 voor de eerste zonnepanelen op het dak van een Nederlandse consument belandden. Vanwege hoge kosten duurde het nog veel langer voordat zonnepanelen echt zichtbaar werden in de samenleving. Aan het begin van de eeuwwisseling zagen we ook al eens een enorme hype rondom de aandelen uit deze industrie. De koers van First Solar steeg tussen 2006 en 2008 bijvoorbeeld met ruim 1100% om vervolgens jarenlang te dalen. Dit alles had te maken met hoge kosten en moordende concurrentie.

Concurrentie was groot

De afgelopen 15 jaar werd de zonne-energiesector voornamelijk gekenmerkt door kostenconcurrentie. Zonnebedrijven schoten aan het begin van de eeuw als paddenstoelen uit de grond en de eerste zonneparken werden een feit. Felle concurrentie uit het verre Oosten bracht vele Westerse bedrijven in zwaar weer. In december 2013 werden door Europa dan ook voor het eerst heffingen op Chinese zonnepanelen ingevoerd. Hiermee wilde de EU het dumpen van zonnepanelen op de Europese markt tegengaan. Vervolgens ging het weer een stukje beter met zonne-energie aandelen uit het Westen, maar echte groei bleef uit.

De hoge productiekosten in vergelijking met de concurrentie en het snelle afschalen van subsidies zorgde voor vele faillissementen. Bedrijven die deze zware tijden wisten te overleven en voldoende konden innoveren, kunnen nu mogelijk profiteren van de huidige trend naar verduurzaming. Inmiddels zijn zonnepanelen nog goedkoper dan parketvloeren en in steeds meer landen lijkt het een concurrerende energiebron te worden.

Schone energie is noodzakelijk

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de noodzaak van deze super schone energie. Wetenschappers voorspellen dramatische gevolgen voor de aarde en de mensen als we de komende tijd niet ingrijpen. Nu overheden steeds meer willen doen om de broeikasgassen terug te dringen komen zij mogelijk steeds vaker uit bij zonne-energie als oplossing. Zonne-energie heeft vele voordelen: zo stoot het geen CO2 uit en uiteraard raakt deze energie nooit op.

Zonne-energie: het beste alternatief

U kunt nu zelf al de energie van de zon benutten met zonnepanelen op uw dak. Maar het gebeurt ook op veel grotere schaal: van zonneparken in Nederland tot grote zonnecentrales in Spanje, Duitsland, de VS of zelfs in de woestijn. In de documentaire Life On Our Planet van David Attenborough op Netflix wordt zonne-energie als een van de belangrijkste oplossingen genoemd voor het klimaatprobleem. De planten op aarde vangen drie biljoen kilowatturen zonne-energie per dag op. Dat is bijna twintig keer de energie die wij nodig hebben op aarde.

Met behulp van zonlicht, wind, water en aardwarmte kunnen we in de toekomst gemakkelijk de gehele wereld voorzien van hernieuwbare energie. In Marokko wordt nu al 40% van de totale energiebehoefte uit duurzame energiecentrales gehaald. Zij hebben daarvoor een van de grootste zonneparken ter wereld aangelegd aan de rand van de Sahara. Het park is direct verbonden met Zuid-Europa. De plannen om het park verder uit te breiden zouden ervoor kunnen zorgen dat Marokko tegen 2050 zelfs zonne-energie kan exporteren. Attenborough voorspelt dan ook dat binnen twintig jaar hernieuwbare energie de belangrijkste energiebron zal zijn.

Pas dus goed op met lange termijn beleggingen in olie. Attenborough noemt het zelfs vrij opmerkelijk dat onze banken en pensioenfondsen nog investeren in fossiele brandstoffen. Want juist deze dingen brengen de toekomst in gevaar, de tijd waar we voor sparen/beleggen. Een groot voordeel van duurzame energie is het feit dat energie betaalbaarder wordt voor iedereen. Ook zullen onze steden schoner en stiller worden.

Beleggingen in fossiele brandstoffen worden toch al steeds minder populair nu steeds meer beleggers zich focussen op maatschappelijk verantwoord beleggen. Dat wordt ook steeds eenvoudiger nu verschillende bedrijven zogeheten ESG-scores bijhouden van tienduizenden aandelen over de gehele wereld. Meer over ESG-beleggen leest u hier: ESG-beleggen – ontdek de ESG ratings in het TWS Handelsplatform.

Beleggen in zonne-energie via een ETF

Als pure-play ETF is de Invesco Solar Energy ETF (ISUN) het meest geschikt voor beleggers die willen beleggen in zonne-energie. Deze Amerikaanse ETF heeft ook een Europese notering in Ierland en is dus beschikbaar voor Europese beleggers. Via deze ETF belegt u in één klap in 44 bedrijven die actief zijn in de zonne-energie sector. De grootste wegingen zijn First Solar (9,7%), Enphase Energy (9,2%) en SolarEdge Technologies (9,1%). U kunt deze ETF vinden onder het symbool ISUN of met ISIN nummer: IE00BM8QRZ79.

Grafiek Invesco Solar Energy ETF (ISUN) | De beste zonne-energie aandelen - beleggen in duurzame energie

Een andere interessante ETF is de iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG). Deze Amerikaanse ETF heeft ook een notering in Ierland, staat dus genoteerd in euro’s en is beschikbaar voor Europeanen. Dit fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit 30 van de grootste wereldwijde ondernemingen die actief zijn in de sector van de duurzame energie. In deze ETF zitten zeker zonne-energie aandelen, maar ook waterstof bedrijven, zoals Plug Power, hebben een behoorlijke weging in het effect. Het effect scoort een A op de ESG-fondsrating en heeft een Total Expense Ratio van 0,65%.

Grafiek iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG) | De beste zonne-energie aandelen - beleggen in duurzame energie

Beste zonne-energie aandelen

In de onderstaande tabel hebben we een lijst met 10 interessante zonne-energie aandelen voor u samengesteld. Daaronder volgen korte analyses van drie zonne-energie aandelen.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
Brookfield Renewable Corp BEPC 4,23 23,70 -17,68 % 0,59 % -16,99 % -15,48 %
Sunrun Inc RUN 2,59 12,18 -37,95 % 3,22 % -18,69 % -49,76 %
Enphase Energy Inc ENPH 16,32 127,14 -3,78 % 6,75 % 16,46 % -40,30 %
SunPower Corp. SPWR 0,56 3,16 -34,58 % -0,47 % -8,14 % -79,33 %
NextEra Energy Inc. NEE 114,03 55,37 -8,84 % 0,60 % -7,05 % -20,75 %
SolarEdge Technologies Inc. SEDG 3,94 67,71 -27,66 % 3,28 % -4,97 % -79,32 %
SMA Solar Technology AG S92 1,67 55,35 -8,06 % 14,17 % 14,41 % -27,88 %
JinkoSolar Holdings Co., Ltd. JKS 1,41 27,06 -26,75 % 1,96 % -2,84 % -52,06 %
First Solar, Inc. FSLR 15,95 153,79 -10,72 % 3,04 % 3,01 % -21,41 %
Canadian Solar Inc. CSIQ 1,34 21,21 -19,17 % 1,82 % -7,18 % -49,22 %

Aandeel First Solar (FSLR)

First Solar is wellicht één van de bekendste producenten van zonnepanelen. Het bedrijf heeft een marktwaarde van bijna $ 22 miljard en is daarmee ook de grootste speler ter wereld. First Solar produceert op basis van dunne film technologie fotovoltaïsche modules van cadmiumtelluride (CdTe). Deze modules leveren een lager rendement dan traditionele silicium zonnecellen, maar worden geproduceerd tegen vele malen lagere kosten. Bovendien heeft First Solar ook een recyclingprogramma, waardoor oude zonnepanelen duurzaam kunnen worden vervangen. Ook bouwen ze modules en gehele systemen voor bijvoorbeeld elektriciteitsbedrijven en doen ze het onderhoud daarvoor.

First Solar heeft ondanks lastige jaren en stevige concurrentie een sterke balans. Aan het einde van het 2e kwartaal van 2023 had het bedrijf bijna $ 1,9 miljard in contanten. Daartegenover staat slechts $ 437 miljoen aan lange termijn schulden, waardoor er dus genoeg ruimte is voor verdere investeringen. Momenteel wordt er gewerkt aan nieuwe faciliteiten in India, Ohia en Alabama.

Aantrekkelijke waardering met groeipotentieel

Het bedrijf mikt in 2023 op een omzet van tussen de $ 3,4 en $ 3,6 miljard. Dat moet onder aan de streep een nettowinst van $ 805 miljoen opleveren. Met de huidige marktwaarde van $ 21,7 miljard, wordt het aandeel verhandeld op 27x de verwachte winst voor dit jaar. Door investeringen zal de kaspositie iets dalen tot een bandbreedte van $ 1,5 a $ 1,8 miljard. Maar die investeringen leveren ook de komende jaren sterk stijgende omzetten op. In 2024 mikken analisten op $ 4,6 miljard omzet en in 2025 mogelijk zelfs $ 5,6 miljard. Met verwachte nettowinsten van $ 1,4 miljard in 2024 en $ 2,1 miljard in 2025 is er ook zicht op een positieve vrije kasstroom. Bovendien handelt het aandeel First Solar dan op slechts 15,5x de verwachte winst voor volgend jaar en 10,4x de verwachte winst voor 2025.

Dankzij een robuuste balans, volle orderportefeuilles en sterke technologie beschouwen we het aandeel First Solar als een van de favorieten in de sector. De prestaties van het aandeel waren de afgelopen tijd aanzienlijk beter dan die van de concurrentie. De aandelenmarkt beloont de technologisch sterke marktpositie van First Solar met een waarderingspremie ten opzichte van andere aanbieders. Een langetermijn horizon is echter absoluut essentieel voor een belegging in First Solar – net als voor alle andere zonne-energieaandelen.

Technische analyse aandeel First Solar

First Solar is de afgelopen 12 maanden stevig opgelopen. Steeds hogere toppen en bodems bevestigden dat het aandeel zich in een stijgende trend bevond. Inmiddels beweegt de koers echter een aantal maanden zijwaarts. We zien steun rond $ 170 en weerstand op pakweg $ 230. Positief is het feit dat het aandeel nog altijd boven het stijgende 200-daags gemiddelde beweegt. Een uitbraak uit de zijwaartse bandbreedte kan het toekomstige koersverloop gaan bepalen.

Na een uitbraak boven de weerstand op $ 230 wordt de stijgende trend hervat. We zien dan ruimte vrijkomen voor een stijging richting de all-time highs uit 2008 op $ 306 per aandeel. Zakt het aandeel echter onder de EMA200 en onder de steun op $ 170 dan kan de koers een dalende trend starten. We zien dan neerwaartse koersdoelen op $ 157, $ 142 en zelfs $ 115.

Grafiek aandeel First Solar (FSLR) | De beste zonne-energie aandelen - beleggen in duurzame energie

Aandeel Canadian Solar (CSIQ)

Het Canadese zonne-energiebedrijf Canadian Solar is een wat kleinere jongen met een beurswaarde van $ 2,25 miljard. Naast zonnepanelen worden omvormers, energieopslagoplossingen en andere servicediensten aangeboden.

Sterke marktpositie in zonneparken en grote projecten

Canadian Solar ontwikkelt, bouwt, exploiteert en verkoopt ook volledige zonneparken. Op dit moment worden vooral eigen parken geëxploiteerd, maar er staan ​​nog veel grote projecten op de planning. Deze projecten waarbij afgewerkte installaties en parken veelal worden overgedragen aan energiebedrijven, worden fors uitgebreid. 

De orderboeken zijn goed gevuld. Verdere grootschalige projecten met een totaal volume van 25 GW en opslagprojecten met een volume van 47 GWh zijn in aanbouw en zitten in de pijplijn.

+62% winstgroei verwacht in 2023

In het boekjaar 2022 rapporteerde Canadian Solar een omzetstijging van 42% tot $ 7,47 miljard en een winst van $ 3,44 per aandeel, een stijging van +136%. Voor 2023 verwachten analisten een omzetstijging van +24% tot $ 9,3 miljard, terwijl de verwachte winst met +62% zou moeten stijgen tot ongeveer $ 5,56 per aandeel. Voor 2024 is de consensus $ 11,0 miljard aan omzet (+19%) en $ 5,99 aan winst per aandeel (+8%). Dat betekent dat het aandeel Canadian Solar wordt verhandeld op slechts 6,6x de verwachte winst voor 2023 en 5,1x de verwachte winst voor 2024. Daarmee is Canadian Solar een dan de goedkopere aandelen uit de sector. Opgemerkt moet worden is dat het bedrijf felle concurrentiestrijd voert met lage prijzen, wat terug te zien is in de flink lagere marges dan bijvoorbeeld First Solar.

Grafiek aandeel Canadian Solar (CSIQ) | De beste zonne-energie aandelen - beleggen in duurzame energie

Aandeel JinkoSolar (JKS)

JinkoSolar heeft zijn hoofdkantoor in Shanghai en wordt beschouwd als ‘s werelds best verkopende zonnecel fabrikant met een verwachte jaaromzet van meer dan $ 15 miljard. Naast kristallijne siliciummodules brengt het bedrijf ook montagesystemen op de markt. Dochteronderneming JinkoPower exploiteert tevens haar eigen zonneparken. In 2022 leverde JinkoSolar modules met een totale capaciteit van bijna 46,6 GW. Dit komt overeen met meer dan 19 % van de wereldwijde nieuwe installaties (240 GW). Het bedrijf absorbeert zelf een groot deel van de waardeketen, zodat JinkoSolar vooral sterk profiteert wanneer de vraag groot is. Op het gebied van moduleprijzen wordt het Chinese bedrijf, samen met Canadian Solar, JA Solar en Trina Solar, beschouwd als een van de gangmakers, waardoor kleinere en middelgrote fabrikanten worden gedwongen hun voorbeeld te volgen.

Aantrekkelijk gewaardeerd

JinkoSolar laat zeer een sterke omzet- en winstgroei zien. In 2022 stegen de inkomsten met +105% tot $ 12,1 miljard. Tegelijkertijd steeg de winst per aandeel met +126 % tot $ 4,15 per aandeel. Voor het volledige jaar 2023 verwachten analisten een omzetgroei van +28% tot $ 15,6 miljard en een winstgroei van +84% tot $ 7,63 per aandeel. Voor 2024 wordt vervolgens een omzetgroei verwacht van +10% tot $ 17,1 miljard, met een winst van $ 7,83 per aandeel (+3%). Verrassingen kunnen niet worden uitgesloten, want zelfs kleine margeveranderingen hebben een aanzienlijke impact op de winst van het bedrijf.

Tegen de huidige koers van $ 37,5 is de marktkapitalisatie ongeveer $ 1,9 miljard. Dit betekent dat het aandeel JinkoSolar wordt verhandeld tegen slechts 0,3x zijn omzet. Met een verwachte winst in 2023 van ongeveer $ 7,63 per aandeel ziet het aandeel JinkoSolar er extreem goedkoop uit met een koers-winstverhouding van ongeveer 5,1x.

Sinds eind 2020 zit het aandeel “gevangen” in een zeer volatiele zijwaartse beweging. Over het geheel genomen is het zonne-energie aandeel alleen geschikt voor zeer speculatieve beleggers, vanwege het volatiele karakter en het “China-risico”.

Grafiek aandeel JinkoSolar (JKS) | De beste zonne-energie aandelen - beleggen in duurzame energie

Conclusie zonne-energie aandelen:

Zonne-energie is de beste keuze voor duurzame energie. Een combinatie van noodzaak en de plannen van Biden zorgen voor enorm veel enthousiasme onder beleggers. Eén ding is wel zeker: zonne-energie heeft de toekomst en op lange termijn is deze sector uitermate interessant.

Beleggen in zonne-energie aandelen via LYNX?

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om te beleggen in zonnepanelen en zonne-energie aandelen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.