Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 13 minutes

zonne-energie aandelen
De noodzaak van schone energie wordt steeds duidelijker. Beleggers kunnen profiteren van deze trend door te investeren in duurzame energie. In dit artikel kijken we naar de beste zonne-energie aandelen en de ontwikkelingen in deze innovatieve sector.

De beste zonne-energie aandelen

In de eerste helft van 2021 zijn zonne-energie aandelen hard gedaald. De laatste maanden lijkt de interesse van beleggers in clean energy aandelen weer toe te nemen. Ook zonne-energie weet hiervan te profiteren, want de koersen zijn alweer stevig aan het oplopen. Onderaan dit artikel bespreken we de beste zonne-energie aandelen. Maar eerst behandelen we de vraag: waarom is zonne-energie eigenlijk zo’n interessante energiebron?

Ontwikkelingen rondom zonne-energie

Dat men met behulp van de zon energie kon opwekken ontdekten wetenschappers al in de 18e eeuw. Het duurde echter tot 1989 voor de eerste zonnepanelen op het dak van een Nederlandse consument belandden. Vanwege hoge kosten duurde het nog veel langer voordat zonnepanelen echt zichtbaar werden in de samenleving. Aan het begin van de eeuwwisseling zagen we ook al eens een enorme hype rondom de aandelen uit deze industrie. De koers van First Solar steeg tussen 2006 en 2008 bijvoorbeeld met ruim 1100% om vervolgens jarenlang te dalen. Dit alles had te maken met hoge kosten en moordende concurrentie.

Concurrentie was groot

De afgelopen 15 jaar werd de zonne-energiesector voornamelijk gekenmerkt door kostenconcurrentie. Zonnebedrijven schoten aan het begin van de eeuw als paddenstoelen uit de grond en de eerste zonneparken werden een feit. Felle concurrentie uit het verre Oosten bracht vele Westerse bedrijven in zwaar weer. In december 2013 werden door Europa dan ook voor het eerst heffingen op Chinese zonnepanelen ingevoerd. Hiermee wilde de EU het dumpen van zonnepanelen op de Europese markt tegengaan. Vervolgens ging het weer een stukje beter met zonne-energie aandelen uit het Westen, maar echte groei bleef uit.

De hoge productiekosten in vergelijking met de concurrentie en het snelle afschalen van subsidies zorgde voor vele faillissementen. Bedrijven die deze zware tijden wisten te overleven en voldoende konden innoveren, kunnen nu mogelijk profiteren van de huidige trend naar verduurzaming. Inmiddels zijn zonnepanelen nog goedkoper dan parketvloeren en in steeds meer landen lijkt het een concurrerende energiebron te worden.

Schone energie is noodzakelijk

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de noodzaak van deze super schone energie. Wetenschappers voorspellen dramatische gevolgen voor de aarde en de mensen als we de komende tijd niet ingrijpen. Nu overheden steeds meer willen doen om de broeikasgassen terug te dringen komen zij mogelijk steeds vaker uit bij zonne-energie als oplossing. Zonne-energie heeft vele voordelen: zo stoot het geen CO2 uit en uiteraard raakt deze energie nooit op.

Zonne-energie: het beste alternatief (100% schoon)

U kunt nu zelf al de energie van de zon benutten met zonnepanelen op uw dak. Maar het gebeurt ook op veel grotere schaal: van zonneparken in Nederland tot grote zonnecentrales in Spanje, Duitsland, de VS of zelfs in de woestijn. In de documentaire Life On Our Planet van David Attenborough op Netflix wordt zonne-energie als een van de belangrijkste oplossingen genoemd voor het klimaatprobleem. De planten op aarde vangen drie biljoen kilowatturen zonne-energie per dag op. Dat is bijna twintig keer de energie die wij nodig hebben op aarde.

Met behulp van zonlicht, wind, water en aardwarmte kunnen we in de toekomst gemakkelijk de gehele wereld voorzien van hernieuwbare energie. In Marokko wordt nu al 40% van de totale energiebehoefte uit duurzame energiecentrales gehaald. Zij hebben daarvoor een van de grootste zonneparken ter wereld aangelegd aan de rand van de Sahara. Het park is direct verbonden met Zuid-Europa. De plannen om het park verder uit te breiden zouden ervoor kunnen zorgen dat Marokko tegen 2050 zelfs zonne-energie kan exporteren. Attenborough voorspelt dan ook dat binnen twintig jaar hernieuwbare energie de belangrijkste energiebron zal zijn.

Pas dus goed op met lange termijn beleggingen in olie. Attenborough noemt het zelfs vrij opmerkelijk dat onze banken en pensioenfondsen nog investeren in fossiele brandstoffen. Want juist deze dingen brengen de toekomst in gevaar, de tijd waar we voor sparen/beleggen. Een groot voordeel van duurzame energie is het feit dat energie betaalbaarder wordt voor iedereen. Ook zullen onze steden schoner en stiller worden.

Beleggingen in fossiele brandstoffen worden toch al steeds minder populair nu steeds meer beleggers zich focussen op maatschappelijk verantwoord beleggen. Dat wordt ook steeds eenvoudiger nu verschillende bedrijven zogeheten ESG-scores bijhouden van tienduizenden aandelen over de gehele wereld. Meer over ESG-beleggen leest u hier: ESG-beleggen – ontdek de ESG ratings in het TWS Handelsplatform.

Nederlandse Overheid bevordert groei zonne-energie

Zonne-energie is samen met windenergie de belangrijkste vorm van energie die Nederland wil inzetten om een duurzaam energiesysteem te krijgen. Om tijdig voldoende duurzame energie op te wekken zijn zowel zonnepanelen op daken als op de grond (zonneparken) nodig.

De subsidies in Nederland voor zonnepanelen zijn helaas alweer gestopt. Wel kunt u een vergoeding krijgen van uw stroomleverancier indien u stroom aan het elektriciteitsnet levert. Recente innovaties hebben er al voor gezorgd dat zonne-energie steeds voordeliger wordt. Dit maakt van zonne-energie een groeimarkt die steeds beter kan concurreren met fossiele brandstoffen.

Inmiddels liggen er bijna 150 miljoen zonnepanelen in Nederland en groeit het aantal huishoudens met zonnepanelen hard. Circa 1,5 miljoen huishoudens hebben nu zonnepanelen liggen, tegenover 1 miljoen in 2020.

Beleggen in zonne-energie via een ETF

Op deze plek had ik u graag meer verteld over de Invesco Solar ETF. Dit is namelijk de meest populaire en pure-play ETF die beschikbaar is als het gaat om zonne-energie. De ETF volgt een index die bestaat uit bedrijven die enkel en alleen actief zijn in de zonne-energiesector. Vanwege Europese regelgeving is het voor Europeanen nog steeds niet mogelijk om Amerikaanse ETF’s te verhandelen. Voor deze zonne-energie ETF is helaas ook geen direct Europees alternatief.

Wel heb ik een andere interessante ETF gevonden: iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG). Deze Amerikaanse ETF heeft ook een notering in Ierland, staat dus genoteerd in euro’s en is beschikbaar voor Europeanen. Dit fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit 30 van de grootste wereldwijde ondernemingen die actief zijn in de sector van de duurzame energie. In deze ETF zitten zeker zonne-energie aandelen, maar ook waterstof bedrijven, zoals Plug Power, hebben een behoorlijke weging in het effect. Het effect scoort een A op de ESG-fondsrating en heeft een Total Expense Ratio van 0,65%.

iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG) | LYNX Beleggen
iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG) – Energie aandelen

Beste zonne-energie aandelen

Zonne-energie aandelen zijn nog altijd voor beleggers met een wat hoger risicoprofiel. Toch zijn er inmiddels vele aanwijzingen dat het klimaat voor deze bedrijven steeds gunstiger wordt. Na de overwinning van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de klimaattop in Glasgow zien we steeds betere kansen voor de ‘groene aandelen’. In de onderstaande tabel hebben we een lijst met onze 10 beste zonne-energie aandelen voor u samengesteld. Daaronder volgen korte analyses van drie zonne-energie aandelen.

Zonne-energie aandeel Symbol Valuta
Canadian Solar CSIQ CAD
Daqo New Energy DQ USD
Enphase Energy ENPH USD
First Solar FSLR USD
Jinkoslar JKS USD
Nextera Energy NEE USD
SMA Solar S92 EUR
Solaredge Technologies SEDG USD
SunPower SPWR USD
Sunrun RUN USD

First Solar (FSLR)

First Solar is wellicht één van de bekendste producenten van zonnepanelen. Het bedrijf heeft een marktwaarde van ruim $12 miljard en is daarmee ook de grootste ter wereld. First Solar produceert op basis van dunne film technologie fotovoltaïsche modules van cadmiumtelluride (CdTe). Deze modules leveren een lager rendement dan traditionele silicium zonnecellen, maar worden geproduceerd tegen vele malen lagere kosten. Bovendien heeft First Solar ook een recyclingprogramma, waardoor oude zonnepanelen duurzaam kunnen worden vervangen. Ook bouwen ze modules en gehele systemen voor bijvoorbeeld elektriciteitsbedrijven en doen ze het onderhoud daarvoor.

First Solar heeft ondanks lastige jaren en stevige concurrentie een sterke balans. Aan het einde van het 3e kwartaal van 2021 had het bedrijf ruim 1,7 miljard dollar in kas. Daartegenover staat slechts $482 miljoen aan schuld, waardoor er dus genoeg ruimte is voor verdere investeringen. De zonne-energiegigant gaf tijdens de laatste kwartaalpresentatie dan ook aan begonnen te zijn met de bouw van de nieuwste generatie fabrieken in Ohio en India.

Aantrekkelijke waardering met groeipotentieel

Tot nu toe wist First Solar in 2021 beter dan verwachte cijfers te overleggen. Het bedrijf mikt voor dit jaar op een omzet van tussen de $2,9 en $3,1 miljard, wat neerkomt op een winst per aandeel in de range van $4,00 – $4,60. Daarmee komt de omzet naar verwachting 11% hoger uit dan de $2,7 miljard uit 2020. Ook voor de komende jaren denken analisten dat First Solar de omzet kan laten stijgen. Voor het jaar 2023 denken analisten aan een omzet van tussen de $3,5 – $3,7 miljard. Tegelijkertijd moeten marginverbeteringen leiden tot hogere winsten. Bij een koers van $113 en een WPA van $4,30 komt de K/W voor 2021 uit op 26. Met het oog op hogere winsten op de lange termijn is de waardering daarmee aantrekkelijk.

Dankzij de robuuste balans, volle orderboeken en innovatieve technologieën is het aandeel First Solar één van onze favorieten in deze sector. Een lange termijnhorizon en een hoge risicoacceptatie zijn echter een essentiële onderdelen van een investering in First Solar – zoals ook het geval is met alle andere zonne-aandelen.

Technische analyse First Solar: zeer interessante grafiek

Buiten het interessante fundamentele verhaal van First Solar zien we ook nog eens interessante bewegingen op de koersgrafiek. Tussen 2014 en 2020 bewoog de koers namelijk onder pakweg $70/80. In 2020 wist de koers boven deze weerstand te breken, waarmee een interessante verbetering was opgetreden.

In de eerste helft van 2021 zagen we een flinke koersdaling, maar deze is weer perfect opgevangen door de voormalige weerstandszone. Hier werd een hogere bodem gevormd in het lange termijnbeeld en vervolgens is de koers weer hersteld. Meer recentelijk brak de koers boven de toppen van begin 2021, waarmee een nieuwe verbetering is opgetreden. Technisch is er met deze uitbraak ruimte vrijgemaakt voor verdere koersstijgingen richting de toppen van 2011 op $170.

First Solar (FSLR) | Beleggen in zonnepanelen
First Solar – Energie aandelen

SunPower (SPWR)

Sunpower Corporation is al sinds 2005 beursgenoteerd en volgde min of meer hetzelfde pad als First Solar. Dit Amerikaanse bedrijf met een beurswaarde van $5,55 miljard is gespecialiseerd in de opwekking van zonne-energie en energieopslag. Zowel particulieren als bedrijven en overheden kunnen terecht bij SunPower. Het bedrijf kan de panelen + de opslaginstallaties installeren. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van cash, maar men kan ook kiezen voor leasen of een vorm van lenen.

In het 3e kwartaal van 2021 wist SunPower 14.200 nieuwe klanten te verwelkomen en daarmee zitten ze op een jaarlijkse groei van 29%. In totaal heeft de zonnepanelenverkoper 390.000 klanten. Voor 2021 mikt het bedrijf op een omzet van circa $1,3-1,4 miljard. Waarschijnlijk sluit SunPower dit jaar wel af met een verlies, maar de komende jaren moet daar verandering in gaan komen.

Het bedrijf mikt in 2022 op significante geografische groei en investeert onder andere in betere klantervaring en productuitbreiding alsmede financiële producten. Dit alles moet in 2022 zorgen voor een omzet van ruim $1,6 miljard en een nettowinst van $59 miljoen. In 2023 moet de omzet stijgen richting de $2 miljard en een nettowinst van $119 miljoen. Daarmee wordt het aandeel momenteel verhandeld tegen 120 keer de verwachte winst over 2022 en 52 keer de verwachte winst over 2023.

Sunpower  | Beleggen in zonnepanelen
Sunpower – Energie aandelen

Canadian Solar (CSIQ)

Het Canadese zonne-energiebedrijf Canadian Solar is een wat kleinere jongen met een beurswaarde van $2,46 miljard. Naast zonnepanelen worden omvormers, energieopslagoplossingen en andere servicediensten aangeboden.

Sterke marktpositie in zonneparken en grote projecten

Canadian Solar ontwikkelt, bouwt, exploiteert en verkoopt ook volledige zonneparken. Op dit moment worden vooral eigen parken geëxploiteerd, maar er staan ​​nog veel grote projecten op de planning. Deze projecten waarbij afgewerkte installaties en parken veelal worden overgedragen aan energiebedrijven, worden fors uitgebreid. 

Het bedrijf verwacht dit jaar een grote sprong voorwaarts. Met toegang tot goede locaties en schaalvoordelen wordt gehoopt op een enorme stap op het gebied van winstgevendheid. Sinds 2016 is de brutomarge van het bedrijf al gestegen van 15% naar 20%, terwijl die van de concurrentie gemiddeld lager ligt.

Focus op kristallijne siliciummodules

Canadian Solar richt zich op een kosteneffectieve kristallijn silicium techniek.  Maar toch zijn de modules van Canadian Solar nog steeds iets minder efficiënt dan de panelen van concurrenten First Solar of SunPower. Canadian Solar is ook een van de bedrijven uit de sector, die de afgelopen jaren herhaaldelijk de felle concurrentiestrijd heeft aangewakkerd door prijsverlagingen.

+ 70% omzetgroei verwacht in 2021

De omzetgroei van Canadian Solar is in de periode van 2018-2020 gestagneerd. Enerzijds werd er meer fotovoltaïsche stroom geleverd, maar anderzijds zorgden de dalende prijzen ervoor dat de omzet en winst relatief constant bleven. Voor het boekjaar 2021 verwachten analisten dat de winst per aandeel Canadian Solar ruim 20% lager zal uitkomen op $1,95. Wel gaat men uit van een sterke omzetstijging van +64% tot ruim $5,7 miljard. De lagere winst komt dan ook vooral door de hoge investeringen die nodig zijn voor de sterke omzetgroei. In 2022 en 2023 zal de omzet verder toenemen en verwachten analisten een omzet van respectievelijk $6,5 miljard en $7,1 miljard. De nettowinst moet in 2022 ruim boven de $250 miljard uitkomen en de winst per aandeel kan verdubbelen tot boven de $4,00. Hiermee wordt dit aandeel momenteel verhandeld tegen een verwachte K/W van slechts 10,1 keer.

Daarmee oogt het aandeel Canadian Solar het meest aantrekkelijk, maar er zijn ook risico’s. Als er wereldwijd sprake is van overcapaciteit, komen de winstmarges onder druk te staan. Maar doordat de verwachting is dat de vraag de komende jaren alleen maar zal toenemen, heeft dit een navenant positief effect op de winstmarges van dit bedrijf. De lage waardering kan de komende jaren wellicht werken als een hefboomeffect. De koersstijgingen van 2020 hebben al getoond hoe snel dit aandeel kan stijgen. De koers lijkt bovendien recentelijk te zijn uitgebroken uit de dalende driehoeksformatie.

Canadian Solar | Beleggen in zonnepanelen
Canadian Solar – Energie aandelen

Conclusie zonne-energie aandelen:

Zonne-energie is het beste alternatief voor duurzame energie in de toekomst. Een combinatie van noodzaak en de plannen van Biden zorgen voor enorm veel enthousiasme onder beleggers. Eén ding is wel zeker: zonne-energie heeft de toekomst en op lange termijn is deze sector uitermate interessant.

Beleggen in zonne-energie aandelen via LYNX?

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om te beleggen in zonnepanelen en zonne-energie aandelen rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

De beste Japanse aandelen voor 2023

Reacties uitgeschakeld voor De beste Japanse aandelen voor 2023

Beste AI-aandelen: beleggen in kunstmatige intelligentie

Reacties uitgeschakeld voor Beste AI-aandelen: beleggen in kunstmatige intelligentie

Beleggen in waterstof aandelen: wat zijn de beste waterstof aandelen voor 2023?

Reacties uitgeschakeld voor Beleggen in waterstof aandelen: wat zijn de beste waterstof aandelen voor 2023?

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.